Skocz do zawartości

Dori z piwem zmagania


dori

Rekomendowane odpowiedzi

Kurka jakoś przegapiłam Wasze wpisy :rolleyes: A Wy mi tu taki zamęt wprowadzacie :) Gdzie Moderator??? :)

 

A poważnie - BPA uwarzyłam 3 warki z tego wybrałam jedną na konkurs. Jak w poprzednim roku Saisona tak w tym BPA tak degustowaliśmy, żeby wybrać która lepsza, że niewiele zostało :) Ze zwycięskiej warki zostało mi po wysyłce na konkurs 4 butelki. 3 oddałam do Browaru i została mi jedna.

Chętnie uwarzyłabym jeszcze w tym sezonie BPA, ale nie mam odpowiednich drożdży.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uwarzyłam też kolejne Pale Ale.

WARKA 72

BELGIAN PALE ALE II

Więc to #72 została GC.

Przejrzałem recepturę #71. Zamiast monachijskiego był tam wiedeński. A różnica w piwkach pewnie nieznaczna?

#76 z dodatkiem caramunich i dziwne chmiele (jak na BPA).

Sprawdzę etykiety po Twoich piwkach, może miałem coś z ww.

GC raczej nie miałem :)

 

 

edit.

Z ilością warek prawie łeb w łeb :)

Ciągle wyprzedzasz mnie o dwie. Ale to się wkrótce zmieni :)

Edytowane przez Infam
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uwarzyłam też kolejne Pale Ale.

WARKA 72

BELGIAN PALE ALE II

Więc to #72 została GC.

Przejrzałem recepturę #71. Zamiast monachijskiego był tam wiedeński. A różnica w piwkach pewnie nieznaczna?

#76 z dodatkiem caramunich i dziwne chmiele (jak na BPA).

Sprawdzę etykiety po Twoich piwkach' date=' może miałem coś z ww.

GC raczej nie miałem :)[/quote']

Różnica między 71 i 72 faktycznie niewielka. 76 to już całkiem inna bajka, wyszło takie sobie.

GC nawet oceniałeś http://www.piwo.org/forum/t3061-uCieszny-Browarek-%2372-Belgian-Pale-Ale-II.html i nie ukrywam, ze uległam Twojej sugestii, które piwo wybrać :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

edit.

Z ilością warek prawie łeb w łeb :)

Ciągle wyprzedzasz mnie o dwie. Ale to się wkrótce zmieni :/

To się okaże :) Muszę warzyć bo piwa z piwnicy ubywa. Chętnych jest wielu... Wczoraj np. zadzwoniła do mnie pani z "Koła Wesołych Emerytek" :) przy Domu Kultury w Skoczowie, z wielką prośbą czy mogłabym im pokazać swój browar i oczywiście piwem poczęstować...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

GC nawet oceniałeś http://www.piwo.org/forum/t3061-uCieszny-Browarek-%2372-Belgian-Pale-Ale-II.html i nie ukrywam, ze uległam Twojej sugestii, które piwo wybrać :)

Aaale jazda! Oceniałem GC!

Fragment z oceny: Z tymi pomarańczami i całą resztą historia może się powtórzyć - potrafią urzec.

I wykrakałem. Z saisonem również (tylko, że w tamtym przypadku była to nieduża próbka w Żywcu, przed ogłoszeniem wyników).

Jeśli ktokolwiek chce sprawdzone proroctwo dla swojego piwka, to przesyłać do Infama. Pudło murowane, może nawet GC.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli ktokolwiek chce sprawdzone proroctwo dla swojego piwka, to przesyłać do Infama. Pudło murowane, może nawet GC.

Nieźle to sobie wymyśliłeś! Zero wysiłku z warzeniem a piwa ile wlezie :). Najlepiej, żeby od razu Ci 2 butelki przysyłali, dla pewności :)

Edytowane przez jkocurek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 93

DUNKEL WEIZEN

 

Zasyp:

- 2,0kg pszeniczny

- 1,8kg monachijski

- 0,3kg Carawheat

- 0,2kg melanoidynowy

- 0,1kg pszeniczny czekoladowy

 

Zacieranie:

20 minut w 44°C

40 minut w 63°C

20 minut w 72°C

 

Gotowanie 60 minut

Chmielenie:

-30g Lubelskiego (granulat) na początku gotowania

 

Otrzymałam 19l brzeczki o ekstrakcie 12,5°Blg. Zadane gęstwą Wyeast 3068.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Połowa warki 92 (Weizenbock) w niedzielę 18.07 powędrowała do butelek. Wczoraj druga połowa trafiła do kega. Musze przyznać, ze rozlew do kega to czysta przyjemność :P. Jak dobrze pójdzie to dziś zakeguję też Dunkel Weizena.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i jak zakegowałaś z rezerwą czy bez?

Poszłam na łatwiznę i zakegowałam bez surowca do refermentacji.

 

kurde, że chce ci się warzyc w taki skwar.

Warzyć mi się chce, ale ciągle prześladuje mnie myśl, że przy tych temperaturach to mogą wyjść kwasy :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i jak zakegowałaś z rezerwą czy bez?

Poszłam na łatwiznę i zakegowałam bez surowca do refermentacji.

Ja Ciemne 10,5°Blg pod koniec lutego rozlałem do kega bez dodatku cukrów. W poniedziałek tylko podłączyłem i był nagazowany.

Edytowane przez pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gotowanie 60 minut

Chmielenie:

65g Lubelski (granulat) - na początku gotowania

30g Marynki (szyszki) - na początku gotowania

30g Hallertau Harsbruecker (granulat) - tuż przed końcem gotowania

30g Spalt Select (granulat) - tuż przed końcem gotowania

 

Wyszło 36l brzeczki o ekstrakcie około 15Blg. Zadane starterem Wyeast 2565 Koelsch.

Piwo chciałabym zakegować i jak najszybciej serwować. Jak myślicie za ile będzie się nadawać do spożycia?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gotowanie 60 minut

Chmielenie:

65g Lubelski (granulat) - na początku gotowania

30g Marynki (szyszki) - na początku gotowania

30g Hallertau Harsbruecker (granulat) - tuż przed końcem gotowania

30g Spalt Select (granulat) - tuż przed końcem gotowania

 

Wyszło 36l brzeczki o ekstrakcie około 15Blg. Zadane starterem Wyeast 2565 Koelsch.

Piwo chciałabym zakegować i jak najszybciej serwować. Jak myślicie za ile będzie się nadawać do spożycia?

biorąc pod uwagę chwilowe załamanie pogody jest szansa :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piwo chciałabym zakegować i jak najszybciej serwować. Jak myślicie za ile będzie się nadawać do spożycia?

Moim zdaniem pewnie i za miesiąc a najlepsze powinno być za 1,5-2 miesiące.

Po rozlaniu możesz nagazować sztucznie i po 3 dniach polewać, choć to mocniejsze piwo to może i trochę poleżeć. Zresztą możesz rozlać do jednego kega tylko 5l, nagazować i spróbować co wyszło.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 95

 

Zasyp:

5,0kg monachijski

4,0kg pilzneński

0,5kg caraaroma

0,3kg carared

0,5kg jęczmień palony

0,4kg płatki jęczmienne

0,4kg płatki owsiane

 

Zacieranie:

35 minut w 63°C

30 minut w 72°C

 

Gotowanie 70 minut

80g Marynki (szyszki) na początku gotowania

40g Lubelskiego (szyszki) w 50 minucie gotowania

55g Lubelskiego (szyszki) w 65 minucie gotowania

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piwo chciałabym zakegować i jak najszybciej serwować. Jak myślicie za ile będzie się nadawać do spożycia?

Z moich skromnych doświadczeń wynika, że tak sztucznie nagazowane i szybko serwowane piwo z kega nie jest tak smaczne jak wyleżakowane z uwagi na znaczną obecność drożdży, chyba,że piwo jest bardzo dobrze wyklarowane.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

DORI tydzień fermentacji burzliwej, 2 tygodnie cichej i do kega. 3-4 bary CO2 dobrze wymieszać i do zimnego. Po kilku godzinach operację powtórzyć. Po 2 dniach do picia. Nalewać pod ciśnieniem ok 2 bar. Powinno być dobrze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wyszło 37l brzeczki o ekstrakcie około 15°Blg. Zadane dwoma saszetkami S-04.

Przy okazji rozlaliśmy też Dunkel Weizena (warka 93). Większość poszła do kega, reszta w butelki. Tym razem dałam surowca do refermentacji do kega.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.