dori Opublikowano 5 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2010 Kurka jakoś przegapiłam Wasze wpisy :rolleyes: A Wy mi tu taki zamęt wprowadzacie Gdzie Moderator??? A poważnie - BPA uwarzyłam 3 warki z tego wybrałam jedną na konkurs. Jak w poprzednim roku Saisona tak w tym BPA tak degustowaliśmy, żeby wybrać która lepsza, że niewiele zostało Ze zwycięskiej warki zostało mi po wysyłce na konkurs 4 butelki. 3 oddałam do Browaru i została mi jedna. Chętnie uwarzyłabym jeszcze w tym sezonie BPA, ale nie mam odpowiednich drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 5 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2010 (edytowane) Uwarzyłam też kolejne Pale Ale.WARKA 72 BELGIAN PALE ALE II Więc to #72 została GC. Przejrzałem recepturę #71. Zamiast monachijskiego był tam wiedeński. A różnica w piwkach pewnie nieznaczna? #76 z dodatkiem caramunich i dziwne chmiele (jak na BPA). Sprawdzę etykiety po Twoich piwkach, może miałem coś z ww. GC raczej nie miałem edit. Z ilością warek prawie łeb w łeb Ciągle wyprzedzasz mnie o dwie. Ale to się wkrótce zmieni Edytowane 5 Lipca 2010 przez Infam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 5 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2010 Uwarzyłam też kolejne Pale Ale.WARKA 72 BELGIAN PALE ALE II Więc to #72 została GC. Przejrzałem recepturę #71. Zamiast monachijskiego był tam wiedeński. A różnica w piwkach pewnie nieznaczna? #76 z dodatkiem caramunich i dziwne chmiele (jak na BPA). Sprawdzę etykiety po Twoich piwkach' date=' może miałem coś z ww. GC raczej nie miałem [/quote'] Różnica między 71 i 72 faktycznie niewielka. 76 to już całkiem inna bajka, wyszło takie sobie. GC nawet oceniałeś http://www.piwo.org/forum/t3061-uCieszny-Browarek-%2372-Belgian-Pale-Ale-II.html i nie ukrywam, ze uległam Twojej sugestii, które piwo wybrać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 5 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2010 edit.Z ilością warek prawie łeb w łeb Ciągle wyprzedzasz mnie o dwie. Ale to się wkrótce zmieni To się okaże Muszę warzyć bo piwa z piwnicy ubywa. Chętnych jest wielu... Wczoraj np. zadzwoniła do mnie pani z "Koła Wesołych Emerytek" przy Domu Kultury w Skoczowie, z wielką prośbą czy mogłabym im pokazać swój browar i oczywiście piwem poczęstować... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 5 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2010 GC nawet oceniałeś http://www.piwo.org/forum/t3061-uCieszny-Browarek-%2372-Belgian-Pale-Ale-II.html i nie ukrywam, ze uległam Twojej sugestii, które piwo wybrać Aaale jazda! Oceniałem GC! Fragment z oceny: Z tymi pomarańczami i całą resztą historia może się powtórzyć - potrafią urzec. I wykrakałem. Z saisonem również (tylko, że w tamtym przypadku była to nieduża próbka w Żywcu, przed ogłoszeniem wyników). Jeśli ktokolwiek chce sprawdzone proroctwo dla swojego piwka, to przesyłać do Infama. Pudło murowane, może nawet GC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 5 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2010 (edytowane) Jeśli ktokolwiek chce sprawdzone proroctwo dla swojego piwka, to przesyłać do Infama. Pudło murowane, może nawet GC. Nieźle to sobie wymyśliłeś! Zero wysiłku z warzeniem a piwa ile wlezie . Najlepiej, żeby od razu Ci 2 butelki przysyłali, dla pewności Edytowane 5 Lipca 2010 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 5 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2010 Właśnie na cichą powędrował Weizenbock (warka 92). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 7 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2010 WARKA 93 DUNKEL WEIZEN Zasyp: - 2,0kg pszeniczny - 1,8kg monachijski - 0,3kg Carawheat - 0,2kg melanoidynowy - 0,1kg pszeniczny czekoladowy Zacieranie: 20 minut w 44°C 40 minut w 63°C 20 minut w 72°C Gotowanie 60 minut Chmielenie: -30g Lubelskiego (granulat) na początku gotowania Otrzymałam 19l brzeczki o ekstrakcie 12,5°Blg. Zadane gęstwą Wyeast 3068. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 16 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 Dunkel Weizen (warka 93) właśnie powędrował na cichą. Pachnie ładnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 23 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 Połowa warki 92 (Weizenbock) w niedzielę 18.07 powędrowała do butelek. Wczoraj druga połowa trafiła do kega. Musze przyznać, ze rozlew do kega to czysta przyjemność . Jak dobrze pójdzie to dziś zakeguję też Dunkel Weizena. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 23 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 kurde, że chce ci się warzyc w taki skwar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 23 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 No i jak zakegowałaś z rezerwą czy bez? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 23 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 No i jak zakegowałaś z rezerwą czy bez? Poszłam na łatwiznę i zakegowałam bez surowca do refermentacji. kurde, że chce ci się warzyc w taki skwar. Warzyć mi się chce, ale ciągle prześladuje mnie myśl, że przy tych temperaturach to mogą wyjść kwasy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 23 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 (edytowane) No i jak zakegowałaś z rezerwą czy bez? Poszłam na łatwiznę i zakegowałam bez surowca do refermentacji. Ja Ciemne 10,5°Blg pod koniec lutego rozlałem do kega bez dodatku cukrów. W poniedziałek tylko podłączyłem i był nagazowany. Edytowane 23 Lipca 2010 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 23 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 WARKA 94 JASNE GRILLOWE Zasyp: 7,9kg pilzneński 1,6kg pszeniczny jasny Zacieranie: 30 minut w 64°C 30 minut w 72°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 23 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 Gotowanie 60 minut Chmielenie: 65g Lubelski (granulat) - na początku gotowania 30g Marynki (szyszki) - na początku gotowania 30g Hallertau Harsbruecker (granulat) - tuż przed końcem gotowania 30g Spalt Select (granulat) - tuż przed końcem gotowania Wyszło 36l brzeczki o ekstrakcie około 15Blg. Zadane starterem Wyeast 2565 Koelsch. Piwo chciałabym zakegować i jak najszybciej serwować. Jak myślicie za ile będzie się nadawać do spożycia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 23 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 Gotowanie 60 minutChmielenie: 65g Lubelski (granulat) - na początku gotowania 30g Marynki (szyszki) - na początku gotowania 30g Hallertau Harsbruecker (granulat) - tuż przed końcem gotowania 30g Spalt Select (granulat) - tuż przed końcem gotowania Wyszło 36l brzeczki o ekstrakcie około 15Blg. Zadane starterem Wyeast 2565 Koelsch. Piwo chciałabym zakegować i jak najszybciej serwować. Jak myślicie za ile będzie się nadawać do spożycia? biorąc pod uwagę chwilowe załamanie pogody jest szansa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 24 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2010 Piwo chciałabym zakegować i jak najszybciej serwować. Jak myślicie za ile będzie się nadawać do spożycia? Moim zdaniem pewnie i za miesiąc a najlepsze powinno być za 1,5-2 miesiące. Po rozlaniu możesz nagazować sztucznie i po 3 dniach polewać, choć to mocniejsze piwo to może i trochę poleżeć. Zresztą możesz rozlać do jednego kega tylko 5l, nagazować i spróbować co wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 25 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2010 WARKA 95 Zasyp: 5,0kg monachijski 4,0kg pilzneński 0,5kg caraaroma 0,3kg carared 0,5kg jęczmień palony 0,4kg płatki jęczmienne 0,4kg płatki owsiane Zacieranie: 35 minut w 63°C 30 minut w 72°C Gotowanie 70 minut 80g Marynki (szyszki) na początku gotowania 40g Lubelskiego (szyszki) w 50 minucie gotowania 55g Lubelskiego (szyszki) w 65 minucie gotowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 25 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2010 Piwo chciałabym zakegować i jak najszybciej serwować. Jak myślicie za ile będzie się nadawać do spożycia? Z moich skromnych doświadczeń wynika, że tak sztucznie nagazowane i szybko serwowane piwo z kega nie jest tak smaczne jak wyleżakowane z uwagi na znaczną obecność drożdży, chyba,że piwo jest bardzo dobrze wyklarowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 25 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2010 DORI tydzień fermentacji burzliwej, 2 tygodnie cichej i do kega. 3-4 bary CO2 dobrze wymieszać i do zimnego. Po kilku godzinach operację powtórzyć. Po 2 dniach do picia. Nalewać pod ciśnieniem ok 2 bar. Powinno być dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 25 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2010 Wyszło 37l brzeczki o ekstrakcie około 15°Blg. Zadane dwoma saszetkami S-04. Przy okazji rozlaliśmy też Dunkel Weizena (warka 93). Większość poszła do kega, reszta w butelki. Tym razem dałam surowca do refermentacji do kega. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Warki 94 i 95 trafiły na cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2010 I nieuchronnie zbliżamy się do setki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2010 I nieuchronnie zbliżamy się do setki Ciekawe jakie piwo będzie przy warce #100 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się