mcpol1 Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Jak w temacie robiłem piwko jasne na słodzie pale ale, fermentacja w 19°C początkowe blg 13 a teraz po 5 dniach utrzymuje sie od wczoraj 5 blg. Podobno to dość żarłoczne drożdże które potrafią odfermentować do 1 blg. Tymczasem u mnie wygląda jakby już się napracowały. Cała piękna piana opadła po wierzchu pływają tylko jakieś pojedyncze pęcherzyki powietrza i pozostałości drożdży. Zapowiadały się ciekawie bo ruszyły z kopyta .Ktoś podpowie co się mogło wydarzyć? Z góry dziękuję... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Zatrzaśnij fermentor i za tydzień zmierz BLG jeszcze raz. Pewnie jeszcze trochę zejdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Sprawdź termometr i to nie tylko w dwóch temp. 0 i 100°C , ale w najbardziej nas interesujących. temp. Więcejj niż 2,5°Blg to sukces jak na te żarłacze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Termometry mam ze 3, balingometry 2. Zamknąłem fermentator i poczekam jeszcze troche. Przenioslem fermentator do pomieszczenia o temp 21, zobaczymy za kilka dni. Powiem tylko szczerze ze czytajac o tych drozdzach spodziewalem sie burzy... i poczatek byl nawet intensywny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Ballingometr rozumiem masz skalibrowany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Oczywiscie ze tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregroc Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2011 (edytowane) Warka z zacieraniem? Jeśli tak, to jak wyglądały przerwy? Jeśli zacierałeś "na słodko", to może w brzeczce było za mało cukrów fermentowalnych i teraz drożdże miotają się po fermentorze i nie mają co jeść, mimo, że jest 5 blg... zapomniałem dopisać: ostatnią warkę robiłem na tych drożdżach, zacieranie 30/30 i przy rozlewie było 2,5 °Blg Edytowane 24 Sierpnia 2011 przez gregroc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się