Katharsis Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 (edytowane) Witam Poszukuję receptury na pewne piwo. Na tegorocznym Woodstock`u w pobliskim barze znalazłem ze znajomymi całkiem niezłe piwo z kega: ciemne, nawet słodkie, wyczuwane karmel i kawa oraz słody palone (bez codziennych wycieczek po to piwo nie obyło się). Kto był na tegorocznym przystanku pewnie miał okazję posmakować tego piwa. Przy nalewaniu zapytałem jaki to gatunek i dowiedziałem się że to piwo celtyckie z jakiegoś okolicznego browaru. Po małych poszukiwaniach stwierdziłem że jest to prawie na pewno produkt Witnickiego browaru (znajduje się niedaleko Kostrzyna nad Odrą), a pani z za baru zapewne nie podała mi gatunku piwa tylko nazwę handlową. Próbował ktoś kiedyś uwarzyć coś takiego? Edytowane 21 Sierpnia 2011 przez Katharsis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Piwo z browaru Witnica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 dobierzesz odpowiedni zasyp słodu karmelowego i palonego i będziesz miał, może nie to samo ale zbliżone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Gdyby było trochę kwaśne a jeszcze lepiej gdyby trochę dymnych smaczków miało to do celtyckiego by się zbliżyło. Nie piłem, ale z Twojego opisu wnioskuję, że to bardziej jakieś damskie Karmi jest niż celtyckie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katharsis Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Gdyby było trochę kwaśne a jeszcze lepiej gdyby trochę dymnych smaczków miało to do celtyckiego by się zbliżyło. Nie piłem, ale z Twojego opisu wnioskuję, że to bardziej jakieś damskie Karmi jest niż celtyckie. Kwasku sobie nie przypominam, ale coś dymnego chyba tam było. Sam karmi nigdy nie piłem więc nie wiem jak smakuje, ale to chyba nie ta sama klasa piwa. W każdym razie piwo to miało powodzenie, jak tam byłem pierwszy raz to tylko mało kto pił to piwo i wszędzie był chyba żywiec. Cztery dni później stało na każdym stoliku i czekałem 5 min w kolejce żeby je dostać więc chyba nie było takie złe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Po małych poszukiwaniach stwierdziłem że jest to prawie na pewno produkt Witnickiego browaru (znajduje się niedaleko Kostrzyna nad Odrą), a pani z za baru zapewne nie podała mi gatunku piwa tylko nazwę handlową. Po co robić małe poszukiwania jeżeli wszystko jest opisane na etykietach? Piwo z gatunku bezstylowych z celtami ma tyle wspólnego co nic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 (edytowane) Po małych poszukiwaniach stwierdziłem że jest to prawie na pewno produkt Witnickiego browaru (znajduje się niedaleko Kostrzyna nad Odrą)' date=' a pani z za baru zapewne nie podała mi gatunku piwa tylko nazwę handlową.[/quote']Po co robić małe poszukiwania jeżeli wszystko jest opisane na etykietach? Piwo z gatunku bezstylowych z celtami ma tyle wspólnego co nic. nazwa chwytliwa Kwasku sobie nie przypominam, ale coś dymnego chyba tam było. Gdzieś, kiedyś je piłem i aromatu dymnego nie pamiętam; coś mi świta, że w Chacie Polskiej lub PiP w Poznaniu można je dostać, przypuszczam że to te drugie sklepy. Edytowane 21 Sierpnia 2011 przez Franekkkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katharsis Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Po małych poszukiwaniach stwierdziłem że jest to prawie na pewno produkt Witnickiego browaru (znajduje się niedaleko Kostrzyna nad Odrą)' date=' a pani z za baru zapewne nie podała mi gatunku piwa tylko nazwę handlową.[/quote']Po co robić małe poszukiwania jeżeli wszystko jest opisane na etykietach? Piwo z gatunku bezstylowych z celtami ma tyle wspólnego co nic. Po co? Po to żeby się dowiedzieć skąd pochodzi, bo nie miałem żadnych etykiet. Jak powiedziałem było z kega. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 To piwo jest tak słodkie, że aż mdłe. Czy oni je czymś dosładzają? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katharsis Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 To piwo jest tak słodkie, że aż mdłe. Czy oni je czymś dosładzają? Tego butelkowego nigdy nie piłem, dzisiaj dopiero dowiedziałem się że jest takie coś. Ale to co piliśmy na Woodstock`u nie było mdłe po prostu miało w sobie słodycz. Nawet nie mam 100% pewności czy to co w kegu było tym samym co to drugie w wersji butelkowej, i czy na pewno z tego samego browaru. Ale jest duże prawdopodobieństwo ze względu na okolicę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Mam na oku taki ciemny, słodko-karmelowy lager. Coś w ten deseń będę kombinował w tym sezonie, takie 13% ekstraktu, z 5% alkoholu, jasny monachijski + caramunich + caraaroma (ze 100-150g) + melanoidynowy. Myślę, że trafię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2011 (edytowane) piwo to piłem raz w życiu i to było o ten raz za dużo Miało w sobie słodycz w ilości nadmiernej, co niektórzy określają jako mdłe lub mdlące Z celtyckością nota bene ma tyle wspólnego co runy, wczesnośredniowieczne akcesoria wikińskie i koczownicze z etykietki Równie dobrze mogli je nazwać mongolskie albo azteckie Edytowane 22 Sierpnia 2011 przez Mimazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Piwo w ten deseń to ciemne z Czarnkowa , Czarne z Fortuny, Irlandzkie z Nakła oraz z Kormorana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Czyli zwykły, ciemny polski lager. Chociaż ja bym się tak z werdyktem nie spieszył... Ciemne z Czarnkowa, Czerwony Smok z Fortuny - nie są słodkie. Czarne z Fortuny, Celtyckie, Irlandzkie - są słodkie (dosładzane?). W każdym razie, dla mnie wzorem do odtworzenia będzie Vilniaus Tamsusis Alus -> http://www.vilniausalus.lt/alus.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Sam karmi nigdy nie piłem więc nie wiem jak smakuje, ale to chyba nie ta sama klasa piwa. W każdym razie piwo to miało powodzenie, jak tam byłem pierwszy raz to tylko mało kto pił to piwo i wszędzie był chyba żywiec. Cztery dni później stało na każdym stoliku i czekałem 5 min w kolejce żeby je dostać więc chyba nie było takie złe. Jak byłem jakieś 13 lat temu na Woodstocku to dużym powodzeniem cieszyły się tanie wina, sprzedawane przez mieszkającego w pobliżu rolnika, ale zbyt daleko idących wniosków bym z tego faktu nie wyciągał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Czyli zwykły, ciemny polski lager. Chociaż ja bym się tak z werdyktem nie spieszył... Ciemne z Czarnkowa, Czerwony Smok z Fortuny - nie są słodkie. Czarne z Fortuny, Celtyckie, Irlandzkie - są słodkie (dosładzane?). W każdym razie, dla mnie wzorem do odtworzenia będzie Vilniaus Tamsusis Alus -> http://www.vilniausalus.lt/alus.html Czerwony Smok to inna bajka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Czyli zwykły, ciemny polski lager. Chociaż ja bym się tak z werdyktem nie spieszył... Ciemne z Czarnkowa, (...) - nie są słodkie. Eire nie jest słodkie? :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Nie pamiętam czy to było Eire czy co tam, ale nie było słodkie. Ciemne Gniewosze też różne mi się trafiały, raz słodkie a raz nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WielkiX Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Yo Alescie chlopaka napadliiii....niech warzy co chce - smakowalo mu. Do autora - moze warto sprobowac Stouta ? Ciemne, niektore podgatunki lekko slodkie, wedzone zapachy, ciemna barwa... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Yo Alescie chlopaka napadliiii....niech warzy co chce - smakowalo mu. Do autora - moze warto sprobowac Stouta ? Ciemne, niektore podgatunki lekko slodkie, wedzone zapachy, ciemna barwa... Pozdro Polecam Milk Stout jak chce mieć słodkie niech doda więcej laktozy,wykapane celtyckie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Właśnie zanabyłem celtyckie i niedługo opowiem co i jak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Wypiłem co juz jest sukcesem bo Czarne z browaru Fortuna wypić się nie dało Słodzone ciemne dość treściwe mało chmielone piwo takie gęściejsze Karmi.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 5 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2011 Robiłem tydzień temu takie ciemne i miało być słodkie. Niestety... fermentacja z 13 blg zeszła dzisiaj do niecałych 7* a ze słodyczy już na tym etapie nici. Trza bedzie kombinować. To dla mojej kobietki więc choćby nie wiem co słodkie musi wyjść. Może jakieś sugestie co b y tu załadować aby smak przypominał ciemne z czarnkowa? Ogólnie już teraz w smaku jest okey tylko brakuje tej słodyczy. Warka #4 Ciemne słodkie i słodowe ( się warzy) Zasyp: 2 kg Pilzneński 1,8 kg Monachijski jasny 0,4 kg Carahell 0,2 Carafa special typII Zacieranie: Wsypanie słodów do 58C ustabilizowanie temperatury na 52C i od razu podgrzewanie do 63C. Przerwa 10 minut i dolanie wrzątku by podbić temperaturę do 71-73 ? przerwa 50 minut. Podgrzanie do 78C i przerwa 5 do 10minut. Drożdże: S-33 Chmiel: 60 min ? Marynka 20g 20 min ? Lubelski 20g Wysładzanie z efektem 23 ltr / blg 11* Do fermentacji 19 ltr / 13* blg Lusterko87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2011 Skoro zeszło z 13 do 7 i już jest za mało słodkie, to niestety musisz udać się do Lidla celem zakupienia Cologranu i sobie sztucznie to piwo dosłodzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 5 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2011 Jak ma być słodkie to chyba tylko laktoza lub słodzik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się