funekp Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Witam posiadam 3,5kg słodu pilzneńskiego, 1kg pszenicznego 0,5kg wiedeńskiego, drożdże danstar nothingam, 20g marynki i 50g lubelskiego. Czy z tych surowców wyjdzie mi tylko kolońskie czy coś innego moge sprubować uwarzyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Kolońskie to to - na moje oko - nie będzie. Dobre bezstylowe piwo z tego może wyjść. Zmieszaj wszystko prócz 0.5 kg pszenicznego. Zacieranie 30'+30' , lubelski pół na pół na smak i aromat, marynka oczywiście na gorycz. Nie pozwól by miało za gorąco w czasie fermentacji i będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sn_phoenix Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Ja bym Ci zaproponował tak pilzneński 3,5kg wiedeński 0,5kg pszeniczny 0,25kg zacieranie na lenia 68°C - 66°C - 85' chmielenie 20g marynka + 5g lubelski - 60' 20g lubelski - 5' warka nie większa niż 20-21l to wyjdzie jakieś 12°Blg Myślę, że będziesz zadowolony z efektu pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funekp Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Pół kilo mam wiedeńskiego a pszenicy kilo a takie piwko długo musi w butelkach leżakować?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funekp Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Polecasz zacieranie jednotemperaturowe?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sn_phoenix Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 tak z małą toleracją w dół. Często tak robie i jestem zadowolony z efektów:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funekp Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 A długo leżakujesz takie piwko?? Ja będe fermentował w temp 17-19°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sn_phoenix Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 w takiej temperaturze i przy zakładanym 12°Blg piwo na burzliwej bedzie fermentować z 10 dni do 3°Blg °Blg potem możesz przelać na cichą to się bardziej sklaruje i może jeszcze trochę odfermentuje. Ja czasem omijam cichą (szczególnie latem) przetrzymuje na burzliwej pare dni wiecej i do butelek. po tugodniu w temperaturze 20°C - 23°C piwo powinno być nagazowane i można się pokusić o próbę a po trzech tygodniach można śmiało pić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 To też dobra receptura, ale polecam jednak dać resztę lubelskiego na 20-25 minut. Przy takim zasypie może dodać pełności smakowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Jeśli ktoś miałby ochotę to można zgodnie z przepisami sporządzić troszkę ciemniejszych słodów w domu przy użyciu piekarnika. I wtedy uwarzyć coś podobnego do brown ale na przykład. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funekp Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Czyli pilzneński do piekarnika?? ale chyba odpada bo już mam słody zmielone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funekp Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 W sumie jeśli by można dodać to miał bym dostęp do jęczmienia palonego ale nie słodowanego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 kup kawę turek i zrób sotuta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funekp Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 a gdzie taką dostane?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 W sumie jeśli by można dodać to miał bym dostęp do jęczmienia palonego ale nie słodowanego To upraż sobie i zrób wytrawnego stouta. Czyli 10% palonego jęczmienia, 20% płatków jęczmiennnych i reszta słodu jaki masz. Nachmielić porządnie na goryczkę. Zacierać jednotemperaturowo na wytrawnie i "będzie pan zadowolony" A co do alternatyw Cream Ale 2,5kg pilzeńskiego słodu 700g gotowanego ryżu 0,4 kg cukru Zacieranie przerwa białkowa 20 minut podgrzać do 66°C na 70 minut, sprawdzić próbą jodową i jeśli negatywna to podgrzać do 75°C i wysładzać Chmielenie bardzo małe z 15-20g marynki tylko na goryczkę. Cukier dodajemy pod koniec gotowania na ostatnie 15 minut. Feremtnacja w dolnym zakresie temperatur jeśli to możliwe, czyli 16-18C. Nagazowanie umiarkowanie wysokie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funekp Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 hmm tak zastanawiam sie nad tym stoutem ale widze dużo innych fajnych opcji musze to przemyśleć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Gdybyś trochę przykarmelował słód, do tego zdobył stosowne drożdże to dałoby radę zrobić coś na wzór saisona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funekp Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 słód wszystki jest ześrutowany więc nie wiele da sie zrobić a na chwile obecną nie mam innych drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1024 Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 jak masz nottinghamy to postaraj się obniżyć temp. fermentacji dają rade od 12°C wiec można wykorzystać ich potencjał co do stylu to wrzucaj wszystko do gara, też będzie frajda, a jestem pewien ze taki eksperyment Ci zasmakuje;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Notthinghamy u mnie w 15 stopniach się zatrzymały, wiec nie ma co szaleć z obniżaniem temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funekp Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2011 myśle żeby dać wszystkie słody co mam tak na 80 min w 66°C i na 10 minut niesłodowany jęczmień palony na kolor. Myśle też żeby może troche słód przekarmelizować ale nie wiem czy zmielony można. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funekp Opublikowano 11 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2011 odnawiam temat gdyż przelałem mojego bezstylowca na cichą i troche sprubowałem i tu pojawia sie pytanie, czy jakaś infekcja czy może taki posmak mchu irlandzkiego który dodałem na ostatnie 10-15 minut gotowania. Wiem że po burzliwej to jeszcze nie jest "piwo" ale ja czuje smak mchu czy to zniknie czy poprostu coś źle zrobiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztyft Opublikowano 11 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2011 Z tak wyczulonymi zmysłami zrobisz karierę w PSPD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztyft Opublikowano 11 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2011 Miej litość próbuj ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funekp Opublikowano 11 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2011 tu nie trzeba mieć żadnych wyczuwalnych zmysłów to mocno czuć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się