Irash Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2011 (edytowane) Po kilku długotrwałych rozmowach z Filipozo i kilku udanych degustacjach jego warek postanowiłem zacząć zgłębiać wiedzę na temat domowego warzenia piwa i samodzielnie przygotować swoją pierwszą warkę Pierwszym krokiem jaki zrobiłem to zakup książki "Domowe warzenie piwa" Richarda Lehrla. Pozycja dość dobrze napisana jak na taką "zielonkę" jak ja, z której wyciągnąłem dużą dawkę wymaganej wiedzy. Osobiście swoją przygodę zacznę tradycyjnie od zestawu startowego, który zamierzam kupić na stronie browamator.pl Wybrałem taki zestaw http://browamator.pl/szczegoly.php?Browar_Domowy_Browamator_SUPER_START_-_bez_surowcow&przedm=187642&grupa_p=6&pwd%5B6%5D=%2F163929%2F164395%2F11261166&sortuj=kod. Przyznam szczerze, że niesamowicie korci mnie samo zacieranie, jednak uważam, że dla lepszego poznania podstaw powinienem zacząć od brewkita... Do swojego pierwszego ważenia wybrałem sobie piwko Pilsner Lager http://browamator.pl/szczegoly.php?BREWMAKER_---_Pilsner_Lager_---_de_Luxe_18_kg&przedm=7591874&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F164394%2F183095&sortuj=kod. Co myślicie o tym wyborze? Oczywiście do zestawu kupuję ekstrakt słodowy http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=6172707 Przed przygotowaniem pierwszego piwka planujemy wspólnie z Filipozo zmontować własne chłodziarki oparte na ogniwach Peltiera http://www.piwo.org/forum/t5957-Chlodnica-uklad-chlodzacy-fermentator.html - trochę leniwy jestem i chyba nie będzie mi się chciało biegać z wkładami z lodem Jak zamówię zestaw i zmontuję chłodziarkę przystępuje do prac - na chwilę obecną zgłębiam wiedzę i przyzwyczajam moją żonę do faktu odpalenia "produkcji na własne potrzeby" :) Edytowane 24 Sierpnia 2011 przez Irash Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irash Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Mam do Was pytanie: zamierzam w pierwszej warce pobawić się ze startową kulturą drożdży. Stosujecie? co o tym myślicie? Ile czasu powinno sie utrzymywać taką kulturę przed ich zadaniem do brzeczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Stosuje się przy płynnych drożdżach, nawet jest to bardzo zalecane zalecane. Przy suchych nie ma konieczności wystarczy rehydrować. Polecam lekturę: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Przygotowanie_starter%C3%B3w_dro%C5%BCd%C5%BCowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irash Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Stosuje się przy płynnych drożdżach, nawet jest to bardzo zalecane zalecane. Przy suchych nie ma konieczności wystarczy rehydrować. Polecam lekturę:http://www.wiki.piwo.org/index.php/Przygotowanie_starter%C3%B3w_dro%C5%BCd%C5%BCowych Bardzo ciekawa lektura - dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Jeżeli chcesz użyć drożdży dołączonych do brewkita, to nie przeprowadzaj fermentacji w lodówce, bo to drożdże górnej fermentacji. Zresztą na pierwszy raz lepiej będzie zrobić jakieś ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irash Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2011 (edytowane) Jeżeli chcesz użyć drożdży dołączonych do brewkita, to nie przeprowadzaj fermentacji w lodówce, bo to drożdże górnej fermentacji. Zresztą na pierwszy raz lepiej będzie zrobić jakieś ale. jakie ale smakowo byś polecił na pierwszą warkę? Jeżeli chcesz użyć drożdży dołączonych do brewkita, to nie przeprowadzaj fermentacji w lodówce Może nieco szumnie zabrzmiała ta moja chłodziarka, ale w zasadzie chodzi mi o moduł zbijający i samodzielnie utrzymujący temperaturę - np. 19°C Taki box jaki chcę skonstruować jak najbardziej przy pierwszych warkach posłuży do utrzymywania stałej temperatury podczas fermentacji dla piwek górnej fermentacji - na razie nie chcę się porywać na piwa dolnej fermentacji. Mam dość cieple mieszkanie i nie dysponuję piwnicą, dlatego muszę zmontować coś co, w miarę możliwości, będzie automatycznie utrzymywać zadaną temperaturę Edytowane 24 Sierpnia 2011 przez Irash Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2011 jakie ale smakowo byś polecił na pierwszą warkę? Jeżeli już zamówiłeś tego brewkita, to zrób go w tych 19°C i będziesz miał ale (pomimo że nazywa się "lager"). A jeżeli nie kupiłeś jeszcze, a ma kto Ci pomóc z zacieraniem, to dlaczego nie? Może jakiś gotowy zestaw na początek - pale ale, ira, bitter ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Też polecam, wbrew pozorom zacieranie jest na tyle proste że jak nie masz 2 lewych rąk do prac kuchennych to sobie poradzisz nawet tylko korzystając z opisu A satysfakcja z uwarzonego piwa dużo wyższa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irash Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2011 jakie ale smakowo byś polecił na pierwszą warkę? A jeżeli nie kupiłeś jeszcze' date=' a ma kto Ci pomóc z zacieraniem, to dlaczego nie? Może jakiś gotowy zestaw na początek - pale ale, ira, bitter ?[/quote'] Korcisz... korcisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spotter Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2011 (edytowane) Chłopie, Ty się nie zastanawiaj, tylko zacieraj! Szkoda czasu na zastanawianie się. Gdy najpierw zrobisz brew-kita a dopiero później będziesz zacierac, to będziesz sobie pluł w brodę, że tyle czekałeś! Szczególnie, że piwko musi dojrzec! Więc sie nie zastanawiaj, tylko ZACIERAJ!!! Edytowane 25 Sierpnia 2011 przez Spotter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Pamiętam, że jak zaczynałem to ta instrukcja trochę mi rozjaśniła w głowie. Na początek możesz spróbować zacierania jednotemperaturowego - dobrze się do tego sprawdza lodówka turystyczna bądź zaizolowany fermentator. Jak masz jakieś pytania to pisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irash Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Pamiętam, że jak zaczynałem to ta instrukcja trochę mi rozjaśniła w głowie. Na początek możesz spróbować zacierania jednotemperaturowego - dobrze się do tego sprawdza lodówka turystyczna bądź zaizolowany fermentator. Jak masz jakieś pytania to pisz. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronin Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zacieranie naprawdę jest proste. Jeśli jeszcze nie zamówiłeś to olej tego brewkita i uwarz np. PaleAle lub BrownAle z zestawów z BA jeśli tam robisz zakupy. I zamów od razu ze dwa zestawy bo piwowarstwo wciąga Polecam to: można podpatrzeć co i jak - mnie na pierwszy raz pomogło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irash Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2011 (edytowane) Decyzja w sprawie drożdży podjęta - do pierwszej warki zastosuję kulturę startową. Sprzęt z browamatora zamówiony - czekam na dostawę. Edytowane 27 Sierpnia 2011 przez Irash Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Po naszemu starter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irash Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Po naszemu starter Racja Dużo nauki jeszcze przede mną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Zacieraj koniecznie, bo jak zrobisz pierwsze z brewkita to nie dostaniesz plusa od Jejskiego Sam byłem zdumiony, jak to wszystko się pięknie układa wg instrukcji, a i samo piwko wyszło wyśmienite: http://www.piwo.org/forum/p107085-21-06-2011-11-57-36.html Na dziś zostało 10 butelek :cool2: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Po naszemu starter Racja Dużo nauki jeszcze przede mną Dlaczego? Moim zdaniem "kultura startowa" brzmi bardzo dostojnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irash Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Po naszemu starter Racja Dużo nauki jeszcze przede mną Dlaczego? Moim zdaniem "kultura startowa" brzmi bardzo dostojnie. Śmiej się, śmiej z "zielonki" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irash Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2011 (edytowane) Zestaw do przygotowania startera już w domu Edytowane 30 Sierpnia 2011 przez Irash Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Zestaw do przygotowania startera już w domu zamiast rurki zatkaj szyjkę butelki gazą. Jak dasz rurkę to do butelki nie dostanie się tlen i w ogóle nie namnożysz drożdży. Poza tym ta butelka jakaś licha - 100 albo 250, a na starter powinna mieć litr a najlepiej 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irash Opublikowano 1 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 (edytowane) Zestaw do przygotowania startera już w domu zamiast rurki zatkaj szyjkę butelki gazą. Jak dasz rurkę to do butelki nie dostanie się tlen i w ogóle nie namnożysz drożdży. Poza tym ta butelka jakaś licha - 100 albo 250' date=' a na starter powinna mieć litr a najlepiej 2.[/quote'] Butelka może nie za duża, ale 0,5 l ma - na początek, do pierwszej warki myślę, że będzie ok - zgodnie z zasadą "jak się nie wywrócisz to się nie nauczysz" zrobię starter bazując właśnie na tym sprzęcie. Termin pierwszego "majstrowania" przy piwie jest - to przyszły weekend. Plan na początek: 1. Starter (z drożdży dokupowanych osobno) 2. brewkit + "herbatka chmielowa" dla podrasowania brewkita fermentator będzie jeszcze "leasingowany" od Filipozo Edytowane 1 Września 2011 przez Irash Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 1 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 A no nie wiem.... 0,5 l w saszetce masz 50 ml drożdży a wiadomo że nie możesz brzeczki im wlać po korek. Trochę ciasno im będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irash Opublikowano 1 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 A no nie wiem.... 0,5 l w saszetce masz 50 ml drożdży a wiadomo że nie możesz brzeczki im wlać po korek. Trochę ciasno im będzie. To by był fakt mogłoby być ciasno. Ale na dzień dobry planuję wypróbować drożdże "instant" z saszetki 12 gram. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filipozo Opublikowano 1 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 oczywiście warto zaznaczyć że ta butelka nie ma 0,5 litra "pod korek" tylko o,7 l z czego podziałka jest do o,5 litra więc drożdże będą miały spokojnie miejsca + powietrza na to by rosnąć. Wypróbujemy, sprawdzimy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się