Irash Opublikowano 9 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 W najbliższą niedzielę spotkanie piwowarów domowych w "Zakładzie usług piwnych" we Wrocławiu. Zabieram ze sobą 4 butelki Old English Bittera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irash Opublikowano 14 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 Zmieniłem zdanie... Właśnie zamówiłem zestaw surwców do Red Irish Ale oraz Dry Stout. Koniec z brewkitami, pora zacierać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irash Opublikowano 19 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2012 No i stało się Dzisiaj dotarły do mnie zestawy surowców do zacierania: Dry Stout 12BLG Irish Red Ale 12BLG Na pierwszy ogień idzie Stout, w skład którego wchodzi: słód pale ale Weyermann 3,2 kg, płatki jęczmienne 0,5 kg, jęczmień palony 0,3 kg, słód karmlowy Carafa 0,1 kg, Chmiel goryzkowy Challenger 30g (granulat) Pierwsze zacieranie już w czwartek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irash Opublikowano 21 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2012 Dzisiaj dzień pełen pracy - wraz z @Filipozo uwarzyliśmy jego AIPA - ciekawa fotorelacja TUTAJ Dodatkowo powstała wersja 1.0 mojej etykiety wraz z nową nazwą zaproponowaną przez moją żonkę - jak na pierwsze poważniejsze zderzenie z Phtoshopem jestem całkiem zadowolony z efektu. A jutro u mnie warzymy Dry Stouta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irash Opublikowano 22 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 Dzisiaj przy wsparciu @Filipozo odbyło się warzenie mojego pierwszego piwa z pełnym procesem zacierania (koniec brewkitów!). Dry Stout: Całość trwała od 8 do 13 (w zasadzie o 13 już sprzątałem ) Warzenie rozpoczęło się od podniesienia temperatury 12 litrów wody do 69 stopni. W takiej temperaturze dodałem słód pale ale Weyermann oraz płatki jęczmienne. Następny krok to zacieranie w temperaturze 67 stopni przez 45 minut. Po tym czasie przyszła pora na próbę jodową, która wypadła poprawnie więc dodałem słody ciemne i jęczmień palony, podgrzałem brzeczkę do temperatury72 stopni i utrzymywałem ją przez 10 minut. Dalej, temperatura została zwiększona do 76 stopni i przyszła pora na filtrowanie - poszło ekspresowo - coś koło godziny. Następny etap: chmielenie - brzeczka była gotowana przez 60 minut, gdzie po 5 minutach gotowania dodałem 20 gram chmielu Challenger, natomiast druga dawkę, 10 gram, dodałem już po 40 minutach gotowania. Chmielenie odbyło się przy użyciu siateczki muślinowej. Chłodzenie: przy użyciu chłodnicy zanurzeniowej - efekt chłodzenia - w około 35 minut udało się zbić temperaturę do 21 stopni. Po schłodzeniu brzeczki trzeba było przelać zawartość garnka do fermentora. Przy okazji postanowiłem napowietrzyć brzeczkę ustawiając kocioł wyżej i spuszczając brzeczkę do fermentora z wysokości około 0,5 metra - utworzyła się przyjemna piana. Brzeczkę spuszczałem do momentu gdy poziom płynu nie osiągnął spustu kranika. Pomiar: Wzorcowo - 12BLG Drożdże zadane w temperaturze 21 stopni, po czym jeszcze lekko, około minuty "powiosłowałem" łyżką, aby dla pewności napowietrzyć dodatkowo brzeczkę. Na końcu na fermentor powędrowały mokre koszulki i dwie zmrożone butelki, czyli "moduł chłodzący" A... piwo ma rewelacyjny kolorek, wspólnie z Filipozo określiliśmy to mianem asfalt Teraz zaczyna się powoli fermentacja - woda w rurce już jest nieśmiało wypychana. Temperatura na fermentorze 20 stopni. Co się dalej będzie działo: fermentacja burzliwa od 7 do 10 dni, fermentacja cicha od 14 do 21 dni. Później piwko trafi w butelki, gdzie, według receptury, będzie leżeć 21 dni w temperaturze 20 stopni. A później to się zobaczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irash Opublikowano 23 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 Fermentacja burzliwa Dry Stouta ruszyła pełną parą w godzinach nocnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irash Opublikowano 30 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 No i fermentacja cicha Dry Stouta rozpoczęta - teraz trzeba uzbroić się w cierpliwość na okres od 14 do 21 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irash Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Dzisiaj butelkowanie Dry Stouta - w czwartek mijałoby 21 dni cichej. BLG spadło z 12 do niespełna 3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irash Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 W dniu dzisiejszym Dry Stout trafił do butelek. Łącznie udało się uzyskać dokładnie 39 butelek, czarnego jak asfalt, trunku. Samo zacieranie tak mnie wciągnęło, że w niedzielę czas na kolejną warkę - Red Irish Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irash Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Po wczorajszym butelkowaniu fermentor czeka na kolejną warkę Wrzenie zaplanowane już na najbliższą niedzielę. Na tapecie Irish Red Ale 12 BLG Skład zestawu z Browamatora: 1. Słód Palę Ale Weyermann 2,7 kg, 2. Słód Monachijski typ I Weyermann 0,8 kg 3. Słód Carared Weyermann 0,5 kg 4. Palony jęczmień Weyermann 0,05 kg 5. Chmiel goryczkowy Marynka 20 g 6. Chmiel aromatyczny Lubelski 30 g 7. Drożdże górnej fermentacji Safale S-04 11,5 g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irash Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Dzisiejszy dzień upłynął pod znakiem warzenia Irish Red Ale 12 BLG. Całość trwała od 8 do około 13, czyli czasowo wyrobiłem się dość podobnie jak przy Dry Stout. Warzenie rozpoczęło się od podniesienia temperatury 12 litrów wody do 67 stopni. W tej temperaturze dodałem wszystkie słody i zacierałem przez 60 minut. Po upływie tego czasu podciągnąłem temperaturę do 72 stopni i przeprowadziłem próbę jodową, która wypadła poprawnie więc po raz kolejny zwiększyłem temperaturę do 76 stopni i zacząłem filtrować. Po około godzinie filtrowania rozpocząłem chmielenie - brzeczka gotowała się przez 60 minut, gdzie po 5 minutach gotowania dodałem 20 gram chmielu goryczkowego Marynka, a w 30 minucie gotowania dodałem 30 gram chmielu aromatycznego (Lubelski). Standardowo w moim przypadku chmielenie odbyło się przy użyciu siateczki muślinowej. Chłodzenie: przy użyciu chłodnicy zanurzeniowej - efekt chłodzenia - w około 35 minut udało się zbić temperaturę do 20,5 stopni. Później to już tylko przelanie zawartość garnka do fermentora, przy jednoczesnym napowietrzaniu brzeczki. Brzeczkę spuszczałem do momentu gdy poziom płynu nie osiągnął spustu kranika. Drożdże zadane w temperaturze około 21 stopni. Na końcu fermentor powędrował do piwnicy, gdzie bez dodatkowego wysiłku mogę utrzymywać temperaturę brzeczki na poziomie 18 stopni, czyli w dolnej granicy zakresu temperatury zadanych drożdży Teraz czekam tylko na start fermentacji. Co się dalej będzie działo: fermentacja burzliwa od 7 do 10 dni, fermentacja cicha do 14 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irash Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Piwnica to był jednak dobry pomysł... Bez zbędnej zabawy temperatura utrzymuje się w przedziale 19-20 stopni. Wystarczy czekać na koniec fermentacji - piana na brzeczce już jest, warstwa drożdży na dnie fermentora rośnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irash Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2012 No i dorobiłem się własnych etykiet na zdjęciu zabutelkowany Dry Stout z nieco zmienionym wizerunkiem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irash Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Dzisiaj mija pierwszy tydzień fermentacji Red Irish Ale. BLG spadło z 11,5 do 4. W związku z tym uważam, że można skrócić zalecaną fermentację cichą z 14 do 7 dni. Smakowo również zapowiada się ciekawie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irash Opublikowano 3 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2012 Witajcie, Ostatnio kolega wymyślił sobie, że zmontuje fermentor z miedzianego, 40 litrowego boilera, jaki został mu w piwnicy po remoncie. Czy widzicie jakieś przeciwskazania? Czy może jednak ten metal nie jest "rekomendowany" na etapie fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 6 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2012 Jeżeli w środku jest bez osadów to jak najbardziej się nadaje, dawniej warzyli w miedzianych kadziach . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irash Opublikowano 7 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 Jeżeli w środku jest bez osadów to jak najbardziej się nadaje, dawniej warzyli w miedzianych kadziach . Dzięki za info Co do warzenia w miedzianych kadziach, to wątpliwości nie miałem, wolałem się natomiast upewnić co do fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irash Opublikowano 9 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 (edytowane) Irish Red Ale zabutelkowany. Łyk młodego piwa zapowiada całkiem ciekawy i przyjemny smak. W butelkach: Dry Stout, Irish Red Ale. Pora poszukać kolejnych smaków Edytowane 9 Maja 2012 przez Irash Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irash Opublikowano 10 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 Pora znów zasiąść do Photoshopa... Pierwszy sort etykiet zaczyna się kończyć - zostało jedyne 14 sztuk, a ubzdurała mi się lekka zmiana... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irash Opublikowano 25 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2012 25 maja Międzynarodowym Dniem Piwowara - z tej okazji wszystkim piwowarom domowym (i nie tylko) życzę samych udanych warek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irash Opublikowano 3 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 Wczorajszy dzień minął pod znakiem warzenia poleskiego Grodzisza. Skład: Słód wędzony BestMalz 1,3 kg, Słód pszeniczny 0,8 kg, Słód Pilzneński 0,4 kg, chmiel Lomik 50 gram. Zadane drożdże: Safale S-04 Przygotowanie: razem ze sprzątaniem wyszło 6,5 godziny. Ześrutowany słód wsypałem do 12 litrów wody o temperaturze 65 stopni. Po wymieszaniu temperatura ustabilizowała się na poziomie 63 stopni. Zacier utrzymywałem w tej temperaturze przez 35 minut. Następnie temperatura podniesiona do 72 stopni i 30 minut utrzymania zacieru w tej temperaturze. Po tym czasie udało się uzyskać negatywną próbę jodową, w związku z czym podniosłem temperaturę do 78 stopni i utrzymywałem tak zacier przez jeszcze 10 minut. Kolejne działanie to zacieranie: około 17 litrów wody o temperaturze 80 stopni. Po wysładzaniu, gotowanie i chmielenie: w 60 minucie gotowania dodałem 30 gram, a w 40 minucie, 20 gram chmielu (gotowanie oczywiście trwało 60 minut). Później zostało już tylko schłodzić brzeczkę do temperatury 20 stopni, napowietrzyć ja i zadać drożdże. Wynik: Udało się uzyskać 20 litrów brzeczki o gęstości 8 BLG. Fermentor wylądował w piwnicy, gdzie panuje temp. 18 stopni. Dzisiaj sprawdzałem i fermentacja już wystartowała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irash Opublikowano 3 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 Wczorajszy dzień to nie tylko warzenie, ale i degustacja poprzednich produkcji Irish Red Ale - piwo o miłym słodowym smaku i lekkiej goryczce. Udało się uzyskać umiarkowany aromat słodowy i delikatne wyczuwalne nuty palonego jęczmienia. Powiem szczerze, że pyszne - jest to zdecydowanie najlepsze piwo jakie udało mi się uwarzyć. Dry Stout - piwo mocno słodowe o bardzo wyraźnej nucie "kawy z mlekiem" ciemne jak noc, z ładną pianą (zdjęcie zrobione już po paru minutach od nalania). Piana o dość fajnej konsystencji, jednak wyszła nieco ulotna, może potrzebuje jeszcze odrobinę czasu w butelce? Piwo ogólnie dobre, a przypadło do gustu szczególnie mojej żonce ja jednak preferuję nieco inne smaki, choć i to z przyjemnością wypijam, właśnie dla odmiany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 W stotach z pianą bywa kiepsko. Dry stout jak nazwa wskazuje powinien być mocno wytrawny a nie słodowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irash Opublikowano 3 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 W stotach z pianą bywa kiepsko. Dry stout jak nazwa wskazuje powinien być mocno wytrawny a nie słodowy. No właśnie z tą pianą to taki jedyny element, do którego mam najmocniejsze obiekcje. Pamiętam kiedyś piłem owsianego stouta, gdzie sytuacja była inna. Smakowo jest wszystko w pożądku, a ten "słodowy" wkradł mi się chyba z zafiksowania na smaki jakie mi ostatnio wpadają i na tego lagera jakiego teraz piję. Słuszne sprostowanie, dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irash Opublikowano 3 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 A przy okazji... Znasz Belgian AMBER ABBEY? Kupiłem ten zasyp "na czuja", warzę go w czwartek, ale zupełnie nie znam tej warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się