WiHuRa Opublikowano 4 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 Nie znam, belgi to nie moja działka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irash Opublikowano 4 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 Nie znam, belgi to nie moja działka. Ja właśnie też, ale mam nadzieję, że wyjdzie dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 4 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 Zestaw jet na S-04 więc to raczej coś ala Belg, chyba że masz jakieś belgijskie drożdże w rękawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irash Opublikowano 4 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 Zestaw jet na S-04 więc to raczej coś ala Belg, chyba że masz jakieś belgijskie drożdże w rękawie. Myślałem o S-33, które w opisie mają wzmiankę o belgach. Takie też drożdże mam na stanie. S-04 musiałbym dokupić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 S-33 nie są belgijskie ani ciut ciut. Już prędzej chyba T-58, ale to też tak nie do końca. Bez płynnych nie zaszalejesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irash Opublikowano 4 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 S-33 nie są belgijskie ani ciut ciut. Już prędzej chyba T-58, ale to też tak nie do końca. Bez płynnych nie zaszalejesz. Fakt. Ale i tak s-33jakoś bardziej mi pasują niż s-04... Choć może i przejadę się do sklepu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irash Opublikowano 15 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2012 Dzisiaj butelkowanie Grodziskiego. Próbka zdjęta do pomiaru zdegustowana - piwo zapowiada się smacznie A jutro warzenie Belgian AMBER ABBEY. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irash Opublikowano 15 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2012 No i stało się. Po 12 dniach fermentacji Grodziskie trafiło do butelek. Smak młodego piwa zapowiada się wyjątkowo obiecująco. Plan na jutro to warzenie Belga, ale szczegóły dopiero jutro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irash Opublikowano 19 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Ostatnia sobota minęła pod znakiem warzenia Belgian Amber Abbey. Skład zestawu: Słód Pilzneński 3kg Słód Monachijski 15 1,5kg Słód Amber 0,5kg Chmiel Saaz i Hellertau Mittelfruh Drożdże S-33 Warzenie trwało około 6 godzin, a ze względu na upał panujący za oknem przypominało czasami wizytę w saunie Udało się uzyskać 20 litrów brzeczki o gęstości bliskiej 15 BLG. W chwili obecnej piwko fermentuje w temperaturze ok. 20 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irash Opublikowano 25 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2012 Belgian Amber Abbey w butelkach już dokładnie 16 dni - butelkowanie miało miejsce 9 lipca. Nie obyło się bez ekscesów... przy 3 butelkach strzeliły szyjki pod kapslownicą... Zaczynam się powoli przerzucać na butelki z zamknięciami patentowymi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 25 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2012 Lepiej się przerzuć na kapslownicę stołową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irash Opublikowano 25 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2012 Lepiej się przerzuć na kapslownicę stołową. A przemyślę temat dzięki za radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irash Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2012 A tym czasem mała degustacja Grodziskiego, uwarzonego zgodnie z recepturą z twojbrowar.pl Jestem z tego piwka bardzo zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irash Opublikowano 28 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 (edytowane) No i mam u siebie pierwszy klops... Ostatnimi czasy uwarzyłem Belgian Pale Ale. Cały proces zacierania przeszedł bez zakłuceń. Fermentacja, wydawałoby się, również. A tym czasem w dniu butelkowania, na powierzchni brzeczki pojawiła się dziwna przezroczysa warstwa - coś w rodzaju tłuszczu na rosole... Smak nie zdradzał jednak żadnej katastrofy, a w trakcie butelkowania "dziwna" warstwa pozostawała na ścianie fermentora. Ale jak się później okazało, w butelce również pojawiła się opisana wyżej maź. W smaku piwo okazało się zupełnie skwaszone (po tygodniowej refermentacji), nie da się go pić. Macie może jakieś pomysły co po drodze mogło pójść nie tak i jakie cholestwo "nawiedziło" to piwo? No a przede mną wylewanie zawartości 18 butelek... Edytowane 28 Października 2012 przez Irash Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się