JakubS Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 W zeszla sobote (20.08) uwarzylem dubbla 17°Blg na starterze z WLP575. Takiej burzliwej fermentacji jeszcze nie widzialem W niecale 12h po zadaniu drozdzy musialem ratowac sie blowoff'em. Niestety nawet to nie pomoglo i po kolejnych 3 dniach pokrywa nie dala rady i puscila Do dzisiaj aktywnosc slyszalna wyraznie ... No wlasnie, otworzylem fermentator zeby pobrac probke w celu pomiaru °Blg a na powierzchni utrzymuje sie ciagle wielka czapa piany. Refraktometr pokazuje 8 Brix co po wbiciu w kalkulator daje odfermentowanie do 2 °Blg. Planowalem w niedziele zlac piwo na cicha i zadac odzyskane drozdze do tripla warzonego tego samego dnia. Zlewac dubla na cicha jesli piana bedzie dalej taka wysoka czy lepiej poczekac az zupelnie opadnie? Oczywiscie jutro ponownie sprawdze °Blg ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Moim zdaniem, gdy BLG się nie będzie zmieniać, to można przelewać. Jeśli powstało nadspodziewanie dużo piany i jest bardzo trwała, to będzie potrzebowała dużo czasu by opaść. U mnie kiedyś piana na pszenicznym była widoczna po 14 dniach fermentacji - nie robiłem wtedy cichej tylko przedłużyłem burzliwą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopez Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Planowalem w niedziele zlac piwo na cicha i zadac odzyskane drozdze do tripla warzonego tego samego dnia.Zlewac dubla na cicha jesli piana bedzie dalej taka wysoka czy lepiej poczekac az zupelnie opadnie? Oczywiscie jutro ponownie sprawdze °Blg ... Najlepiej zbierz sobie gęstwę z tej piany podczas fermentacji - piszą, że najlepiej w 4-6 dniu fermentacji. Drożdże są jeszcze wtedy w dobrej kondycji - nie są wyniszczone wysokim poziomem alkoholu. Przemyj je sterylną schłodzoną wodą i wtedy do tripla. Dubelek będzie sobie dalej ładnie fermentował, a Ty będziesz miał stado wygłodzonych grzybków Ostatnio zrobiłem coś takiego z Dubla do BBA i ruszyły z takim impetem, że większość wycierałem z podłogi po 3 dniach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zepol ma rację z tym zbieraniem drożdży z piany. Aczkolwiek możesz też poczekać. Jeśli gęstość wynosi 2°Blg, piana powinna w niedługim czasie opaść (w moim tripelu, przy identycznym odczycie stało się tak w 8 dniu fermentacji). Przelałem na cichą, gęstwę przemyłem wodą mineralną i zaprawiłem do quadrupela. Nazajutrz wyszły z wiadra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 PORTER dobrze radzisz. I widzę, że się rozpędziłeś z warzeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 w belgijskich browarach zbierają z piany zwykle w połowie fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się