pieddro Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Mam pytanie które nurtuje mnie od czasu ostatniej fermentacji burzliwej. W 3 dniu fermentacji Grodzisza badałem °Blg lejąc z kranika. Wynik: 4°Blg. Wyjątkowo (zupełnie z innego powodu otworzyłem pokrywę - oceniałem opad syfu) i pobrałem z rurki. Wynik: 3°Blg Pytanie: Czy rozkład odfermentowania zmienia się z wysokością słupa, czy po prostu błąd pomiaru? W momencie przelewania na cichą obydwa wyniki były zgrubsza porównywalne (na cukromierzu z biowinu, stąd "zgrubsza"). Pytam, bo robiłem pomiar codziennie zainteresowany krzywą fermentacji w stałej temp. mojej piwnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2011 może być rozkład temperatur w fermentorze - na górze płyn cieplejszy i gęstość mniejsza, na dole chłodniejsze i gęstość wyższa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pieddro Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2011 może być rozkład temperatur w fermentorze - na górze płyn cieplejszy i gęstość mniejsza, na dole chłodniejsze i gęstość wyższa. A być to może. Mając stałą temp w pomieszczeniu bliską temp badania, założyłem że taka sama będzie w płynie ? Przy aktualnej fermentacji altbiera na wszelki wypadek sprawdzę temperaturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2011 może być rozkład temperatur w fermentorze - na górze płyn cieplejszy i gęstość mniejsza, na dole chłodniejsze i gęstość wyższa. Opowiadasz. 1° Blg wymaga różnicy kilkunastu stopni Celsjusza. W trakcie fermentacji burzliwej możliwe są pewne różnice gęstości między dnem a powierzchnią (nim stężenia się wyrównają lżejsze składniki będą zbierać się u góry). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Podczas fermentacji piwa a przed jego wyklarowaniem się w fermentatorze jest różnica w pomiarach Blg pomiędzy dolną, a górną częścią. Powód błachy, w górnej części jest mniej osadów w piwie, w dolnej częsci więcej, osady zafałszowują wyniki pomiarów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Czyli jak skutecznie mierzyć? Z dołu czy z góry? Biorąc pod uwagę koniec burzliwej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Podczas fermentacji piwa a przed jego wyklarowaniem się w fermentatorze jest różnica w pomiarach Blg pomiędzy dolną, a górną częścią. Powód błachy, w górnej części jest mniej osadów w piwie, w dolnej częsci więcej, osady zafałszowują wyniki pomiarów. Czy przeprowadziłeś jakieś testy w tym zakresie? Z mojej wiedzy wynika, że na Blg wpływają tylko elementy rozpuszczalne w cieczy, zmętnienia i osady nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2011 jest bardzo dużo czynników wpływających na odczyt - od fizycznych, jak temperatura czy nagazowanie (oba zależą od miejsca pobrania próbki) ale też np dokładność przyrządu: jak mamy cukromierz wyskalowany z dokładnością do 0,5 balinga, to odczyt mamy z dokładnością +/- 0,5 blg. To oznacza że mając 3,5 Blg przyrząd może wskazać 3 albo 4. Kolejna sprawa to czynnik ludzki, zawsze mierząc brzeczkę podstawową, będziemy mieli tendencję do zawyżania wyniku, a przy odczycie po fermentacji, zaniżać, bo będzie oznaczało to że zbliżamy się do upragnionego butelkowania. Co do osadów, to osady nieopadające nie zmieniają odczytu. Jeśli coś opada to znaczy że ma wyższą gęstość i świeżo po pobraniu próbki będzie zmieniać odczyt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Wiktor, czy dobrze rozumiem, że polecasz taką procedurę: pobrać próbę pomiarową do cylindra, przykryć i odstawić do opadnięcie ew. osadów. Mierzyć BLG gdy opadną. Tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Wiktor, czy dobrze rozumiem, że polecasz taką procedurę: pobrać próbę pomiarową do cylindra, przykryć i odstawić do opadnięcie ew. osadów. Mierzyć BLG gdy opadną. Tak? tak ja robię, biorę próbkę z kotła, czekam chwilę aż opadnie osad gorący, przelewam do drugiego naczynia i chłodzę. A próbkę w czasie fermentacji dobrze jest rozgazować przelewając ją kilka razu z naczynia do naczynia. Kolejna sprawa to cukromierz - w pracy mam taki do 0,1 blg z korektą temperatury a i tak zdarzają mi się rozbieżności - np następnego dnia fermentacji piwo ma 0,1 więcej niż wczoraj. Przy cukromierzach z dokładnością 0,5 Blg błąd +/- 0,5 jest po prostu nieunikniony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 1 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 Podczas fermentacji piwa a przed jego wyklarowaniem się w fermentatorze jest różnica w pomiarach Blg pomiędzy dolną' date=' a górną częścią. Powód błachy, w górnej części jest mniej osadów w piwie, w dolnej częsci więcej, osady zafałszowują wyniki pomiarów.[/quote']Czy przeprowadziłeś jakieś testy w tym zakresie? Z mojej wiedzy wynika, że na Blg wpływają tylko elementy rozpuszczalne w cieczy, zmętnienia i osady nie. Zdarzyło mi się prowadzić fermentację w fermentatorze z kranikiem. Przed opadnięciem osadów pobierałem próbki przez kranik i z góry - próbka pobrana przez kranik miała wartość wyższą o ok. 1 Blg. Po przefiltrowaniu przez warstwę gazy z watą próbki z kranika, jej wartość Blg wyrównała się z tą pobraną z góry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 8 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2011 mam pytanie "przy okazji": co to znaczy WYSOKOODFERMENTOWANE: - czyli że było długo i intensywnie fermentowane skutkiem czego dużo cukrów zostało przerobionych i piwo ma niskie BLG? - a może właśnie odwrotnie tzn piwo było krótko fermentowane skutkiem czego jest dość wysokie BLG? z góry dzięki przem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 8 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2011 to znaczy że piwo po fermentacji (niezależnie ile trwała) ma niski ekstrakt pozorny, czyli cukry wchodzące w ekstrakt zostały przefermentowane w wysokim stopniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 8 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2011 @wiktor dzięks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się