Rolnik Opublikowano 9 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 (edytowane) zakupiłem dziś w realu takie drożdże, http://ogroddom.pl/b...23-120.123.html nadadzą się? a tu filmik z tymi drożdżami [media] [/media] jednak na filmiku gościu matki drożdżowej nie pasteryzuje a na opakowaniu napisali by tak zrobić. nigdy nic nie pasteryzowałem nie wiem co lepsze.mam też te drożdże : http://ogroddom.pl/biowin-fermivin-pdm-drozdze-suszone--7g--p-1534-123-120.123.html i taką pożywkę: http://ogroddom.pl/biowin-pozywka-kombi-dla-drozdzy-winiarskich---p-1536-123-120.123.html nie wiem co wybrać, albo zrobie dwa nastawy po 5 L Edytowane 9 Października 2013 przez Rolnik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bambo-5 Opublikowano 10 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 Soku na MD nie musisz pasteryzowac jeśli lejesz z kartonika on juz jest pasteryzowany tylko musisz zadbać o czystość butelki w której bedziesz robił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 10 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 no to teraz taka kwestia, po jakim czasie od zabutelkowania można spożywać? niby już po nagazowaniu ale jak poleżakuje to może będzie lepszy? Proszę o odp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bambo-5 Opublikowano 10 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 kartonikowy czy świeże jabłka? Kartonikowy z doświadczenia wiem że z 3 miesiące dojrzewania dobrze mu dać. Świeże jablka robie pierwszy raz dopiero i zamierzam otwierać sukcesywnie np co 2 tyg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 10 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 3 miesiące o masakra dłużej niż nie jedno piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 10 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 3 miesiące o masakra dłużej niż nie jedno piwo Zajmij się czymś nowym, to przestaniesz myśleć o tym starym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
depesz Opublikowano 10 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 O Matko, przypomnieliście mi o Cydrze....;P Wrzuciłem między kabinę prysznicową a ścianę, na wierzch poszły jakieś szmaty i....nie zaglądałem co najmniej pół roku:P:P:P Dziś degustacja Cydru Mocno Leżakowanego!;-)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 10 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 Ja mam taki z tamtego roku - świetny. 3 miesiące to absolutne minimum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 spoko, ja dziś będę rozlewał pilsnerka który od stycznia stoi na cichej...jak nie skwaśniał to będzie niezła heca a cydr warto żeby postał sobie, ja żałuję że zbyt wcześnie "wypróbowałem" ponad połowę, to co zostało.... latem było świetne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 W moim Tesco mam dziś promocję na jabłka w cenie 0,99zł/kg - w takiej cenie można nabyć wszystkie polskie odmiany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 A wy znowu używacie do cydra pseudo sok z kartonika.Na opakowaniu wyraźnie pisze zagęszczany sok +woda, raczej nie można nazwać sokiem sok który był ochrzszczony wodą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 o wypraszam sobie ja używam i polecam słoneczną tłocznię, kolejny rok trafiam na dość dobrą promocję(tak mi się wydaje) w tym roku worek 5l kosztował 14,95pln, w ubiegłym roku worek 3l kosztował 9,90, pora promocji podobna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bambo-5 Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 A wy znowu używacie do cydra pseudo sok z kartonika.Na opakowaniu wyraźnie pisze zagęszczany sok +woda, raczej nie można nazwać sokiem sok który był ochrzszczony wodą. To jest sok odtworzony z koncentratu. Po prostu z soku otrzymanego pierwotnie usuwa się jak najwięcej wody aby go zageścić, wtedy łatwiej to przechować czy transportować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 ja używam i polecam słoneczną tłocznię, również robiłem ze słonecznej tłoczni - chyba dobry, bo jeszcze się leżakować nie skończył a już połowa butelek pusta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 No ale zastanówcie się, sok ze Słonecznej Tłoczni ma 9g cukru w litrze, a jabłka na drzewie w tym roku wyjątkowo hojne i dają 14-18°Blg, miesiąc temu miały 12-14... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bambo-5 Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 no ale 9 to chyba całkiem optymalnie. ok. 4 % alkoholu wyjdzie. Jeden z lepszych cydrów jakie piłem Stassen miał 2,2% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 (edytowane) Chyba Ci się lekki błąd wkradł w dane - 7,9 węglowodanów na 100 ml podaje producent 4 kartony po 5 litrów + 2 litrowe soki jabłkowe z lidla dały mi w sumie 11,5 BLG. Nie twierdzę, że jest smaczniej czy taniej w porównaniu z jabłkami - bo nie jest, jest jednak szybciej. Najlepszy efekt byłby z uzyciem prasy - no ale mało kto ma prasę do owoców. Nie wyobrażam sobie 35-40 kilo jabłek i sokowirówki (której nawet nie mam). Kupować prasę dla 20 litrów cydru raz na rok też mi się nie opłaca, już taniej by było podjechać raz w roku do pana Henryka i kupić 2 skrzynki Jabłecznika Trzebnickiego Edytowane 11 Października 2013 przez Xenocyd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 (edytowane) Wiesz, wody to ja sam potrafię dolać, jak już będę chciał mieć 9. Prasę mam swoją i w ogóle nie żałuję, że ją zrobiłem ;-) W sumie to może w tym roku jakiś cydr zrobię, jak już Calvadosa trochę odłożę. Liczyć mi się nie chce, ale 7,9g/100ml to chyba nie będzie miało nawet 12°Blg Oczywiście błąd mi się wkradł, miałem napisać 9 g/100 ml Edytowane 11 Października 2013 przez panta_rei Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bambo-5 Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 Nie wyobrażam sobie 35-40 kilo jabłek i sokowirówki (której nawet nie mam). Wyobraziłem sobie to i nawet zrealizowalem jakieś 2 tygodnie temu. 45kilo, radziecka sokowirówka, nawet się porządnie ciepła nie zrobiła i znając zycie jescze z 500 kg by pociagneła. Większy problem niż sokowirówka to usunięcie gniazd nasiennych z tych 45 kg:) Ale mysle że sokowiróki produkowane obecnie odmówią wspołpracy po 5 kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 i jak uzyskałeś 14-18blg? coś mi tu ostatnich kilka wypowiedzi pachnie akademicką dyskusją, od soku z koncentratu poprzez soki tłoczone, własnoręczne tłoczenie... a skończy się na namnażaniu sadzonek konkretnych odmian jabłoni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 Wyobraziłem sobie to i nawet zrealizowalem jakieś 2 tygodnie temu. 45kilo, radziecka sokowirówka, nawet się porządnie ciepła nie zrobiła i znając zycie jescze z 500 kg by pociagneła. Większy problem niż sokowirówka to usunięcie gniazd nasiennych z tych 45 kg:) Ale mysle że sokowiróki produkowane obecnie odmówią wspołpracy po 5 kg No to grubo! Rozważałem pożyczenie sokowirówki, ale nikt nie miał takiej z poprzedniej epoki, więc bałem sie, że komuś zepsuję sprzęt i będę musiał kupić nowy. Kolega próbował taką "nowożytną" i wyszło mu to bokiem - zabrał się za konstrukcję prasy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bambo-5 Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 i jak uzyskałeś 14-18blg? Nie mam pojęcia bo robiłem u teściów w piwnicy a że skończyłem o 2 w nocy to jakoś nie chciało mi się lecieć do siebie po cukromierz. Ale ile by bie było czy 8 blg czy 14 to i tak niedokonywal bym żadnej korekty odpowiednio wodą/sokiem bo po prostu uważam że cydr to czysty przefermentowany sok z jablek. Wymieszałem różne odmiany jabłek które po prostu próbowałem przed zbieraniem i jakoś próbowałem dobrać żeby było dobrze, i narazie się tak zapowiada bo zapach jest obłędny do kartonikowego nawet nie można porównywać (mowie o samym zapachu bo do oceny walorów smakowych jeszcze daleko dość) a skończy się na namnażaniu sadzonek konkretnych odmian jabłoni? Jakby ktoś miał to chętnie przyjme sadzonke szarej/złotej renety Nowoczesne sokowirowki moim zdaniem nie dadzą rady one są konstruowane do wyciśnięcia 2 szklanek soku z marchwii a nie do takich akcji. Prasa wiadomo że to inny komfort i napewno ją kiedyś zrobie ale to dopiero jak moje winorośle nasadzane w tym roku obrodzą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 o masakra... 2 w nocy? to ja drugi bok zaliczam fakt te stare sokowirówy były nie do zdarcia i można porywać się na pozyskiwanie soku bezpośrednio z owoców, jak ktoś dość dużo konsumuje takiego cydru to nawet można i porwać się na praskę. Szacuneczek za poświęcenie - oby cydr odwdzięczył się smakiem. Jakby ktoś miał to chętnie przyjme sadzonke szarej/złotej renety a jak to wygląda? Może u mnie rośnie tylko nie wiem mam 4 jabłonie i każda inna. Osobiście, na moje potrzeby(i pewnie wielu innych robiących cydr jako odskocznię od piwa) wolę kupić sok tłoczony w worku po 3pln/l, zrobić nastaw w kilkanaście minut(z myciem i dezynfekcją) może nie pachnie to świeżo ciśniętymi owocami i nie ma do 18blg ale jest to sok nie z koncentratu - pewne optimum chyba osiągnięte? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 Złotą renetę mam na działce, wspaniałe jabłko, ale czy do cydru się nadaje to nie wiem. Ogólnie wokół "fabryki" stary sad ze starymi odmianami, ze znanych mi to na pewno antonówka tu jest i z niej wychodzi fantastyczny Calvados, cydru jeszcze nie robiłem ale chyba czas spróbować. Coś mi się widzi, że czas maszynkę do rozdrabniania owoców zrobić ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bambo-5 Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 antonówka jest spoko jako materiał na cydr, nie wiem czy solo czy w mixie z czymś ale wiem że sie nadaje. calvadosa też bym pewnie zrobił ale nie mam sprzętu na drugi etap procesu ;p reneta na cydr z tego co wiem to ideał, wogóle stare odmiany są dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się