tibek Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Ja bym jednak wyciśnięty sok radził delikatnie siarkować - bardziej nawet ze względu na bardzo łatwe przy jabłkach utlenienie (i co za tym idzie utratę aromatów) niż drobnoustroje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 3 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 kto jakie dawał dodatki? kupiłem na akcji tir w Auchan 4x5L i chciał bym dla żony zrobić,tyle że nie przepada za wytrawnym ,myślę że dosłodzę go słodzikiem z lidla chciał bym go jakoś lekko podrasować ,dać coś na aromat piszcie co dawaliście i z jakim skutkiem ja dałem kiedyś cynamonu i nie było fajnie ,dałem też migdałów i też fajnie nie wyszło teraz myślałem o delikatnej wanilii tylko kiedy i ile dać ? po co dajecie wodę do soków ? że by mniej % było ,ja robiłem zawsze (czyli 3 razy ) bez i może to błąd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Floki Opublikowano 4 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2014 Czytałem parę opinii, że najlepsze są bez żadnych dodatków. Kupiłem sok na tej samej akcji tylko w Realu, a wodę dodawałem poprostu dla zwiększenia objętości. Ten sok "fabrycznie" ma 12 blg. Z dodatków to na forum ktoś dodawał zwykły sok jabłko mięta w ilości chyba 1 litr na 8 litrów i podobno aromat mięty fajnie się zachował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 4 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2014 crosis o tym pisał ,ale mięta odpada,może na lato będzie tak wersja sok w tych worach jest strasznie mętny,dajecie coś do klarowania czy samo z drożdzami opadnie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Floki Opublikowano 4 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2014 Nie dodaję niczego. Jeszcze przed zadaniem drożdży na dnie fermentora było ponad 1cm osadu, a czy opadnie to trzeba pytać kogoś doświadczonego, bo u mnie to debiut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 4 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2014 Prędzej czy później się sklaruje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 5 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2014 no to wiem,ale nie chciał bym centymetra mułu na dnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 6 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2014 Z tych tłoczonych soków(kupnych) robiłem w sumie ze trzy razy "cydr". Jedyna klarowna wersja jaka mi wyszła to ta partia która została przemrożona, tyle że proces ten nastąpił w butelkach i dość sporo osadu się wytrąciło, te które robiłem w zeszłym roku ale nie dopuściłem do przemrożenia(zamontowałem grzejnik w tzw. kuchni letniej i utrzymywałem ~5°C) nadal są mętne, może lekko się klarują od góry, jednak nie ma takiego osadu jak w przypadku przemrożenia. Wspomniany osad ma konsystencję "farfocli" i jest wyraźna różnica w klarowności, brak "tonalnego" przejścia od mętnego do klarownego tylko jest żur-linia-klarowne. Albo cały nastaw wrzucamy do jakiegoś zamrażalnika albo zostawiamy mętne, w niczym nie przeszkadza. W tym roku będę eksperymentował z drożdżami, nastawię w trzech balonach z drożdżami: Gozdawa French Cider, Mangroove Jack's Cider oraz jakieś piwne(zobaczę co mam w zapasach, albo s-04 albo Gozdawa PAY7) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 6 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2014 Mi się poprzednia partia ze Słonecznej Tłoczni sklarowała tak po mniej więcej 6-7 miesiącach Ostatnio w piwnicy znalazłem butelkę, która miała chyba rok - idealna klarowność, osad się nie ruszał już z dna. Nowsza partia ma jakieś 2-3 miesiące i się powoli klaruje od góry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 6 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2014 U mnie podobnie - "sajderek" na soczku z Lidla sklarował się po jakichś 3 miesiącach. Niestety mało dosłodziłem słodzikiem i wyszedł bardzo wytrawny. Po wlaniu do szklanki już ciężko dosłodzić, bo się wygazowuje Pozostaje dodatek jakiegoś soczku, np. dosładzanego jabłkowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 6 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2014 Te cydry długo klarowane to w szkle trzymacie czy w fermentorach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 6 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2014 Rozlewam w butelki po 2-3 tygodniach i tam się klaruje jak zdąży Żadnych dodatków, słodzików itd. - wersja wytrawna jest spoko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 6 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2014 Ja akurat miałem trochę PETów o pojemności 1L, więc poszło w nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MalinowyNos_pl Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Sposób na CYDR Malinowego Nosa http://www.malinowynos.pl/article/detail/26/przygotowanie-cydru-gozdawy-polski-producent-polskie-jablka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grigor51 Opublikowano 25 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Cześć, przepraszam, że pytam o to (pewnie było o tym gdzieś wcześniej napisane). Pisaliście, że nie warto pasteryzować soku (aromat kompotu), lecz w mojej okolicy (jestem sadownikiem) wyciska się soki z jabłek i od razu się je pasteryzuje (w 70C chyba) przed nalaniem do 5l worków (lub butelek szklanych 1l). W soku nie jest wyczuwalny aromat ani smak kompotowy. Czy można wykorzystać taki sok do produkcji cydru (zostało mi trochę soku z sezonu 2014). I jeszcze jedno pytanie. Czy zostaną jakieś cukry resztkowe po przefermentowaniu takiego soku (używając drożdży US-05 - czy w ogóle można używać drożdży piwnych?)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 25 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 (edytowane) Można wykorzystać. Nie zostaną. Można użyć. Edytowane 25 Marca 2015 przez cemik1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grigor51 Opublikowano 25 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Dziękuję. Krótko i zwięźle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 7 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 Sposób na CYDR Malinowego Nosa http://www.malinowynos.pl/article/detail/26/przygotowanie-cydru-gozdawy-polski-producent-polskie-jablka Jak można dla siebie robić cydr z koncentratu który ma sporo konserwantów.Taki cydr to można kupić w sklepie dla siebie zawsze powinno się robić naturalny, :-) są tacy którym wszystko jedno czym się napychają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier Opublikowano 9 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2016 Jak można dla siebie robić cydr z koncentratu który ma sporo konserwantów. W koncentracie nie masz konserwantów, to po prostu mocno odparowany spasteryzowany sok. Z tym, że też za bardzo nie rozumiem idei kupowania koncentratów do cydru. Taniej wychodzi kupić sok z koncentratu, jest i taniej i mniej roboty z rozrabianiem go z wodą, a w przypadku niektórych soków jest nawet szansa, że będzie to z tego samego koncentratu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 2 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 (edytowane) dzisiaj nastawiłem 25L z soków VitaSok 11,5 Brix - Gala 5L - Ligol 5L - Golden Delicious 5L - Celeste 5L - Szampion 5L Drożdże Biowin do cydru wytrawnego + pożywka edit: cydr zjechał do 1 Blg. w smaku wytrawny. planuję go dosłodzić ksylitolem. po odfiltrowaniu powinienem otrzymać ok 20-22L cydru. ile dac ksylitolu na taką partię płynu? Edytowane 9 Marca 2017 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 12 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2017 Jakie najlepsze drożdże do cydru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 13 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 Ostatnio robiłem na drożdżach Maurivin B(redukują kwas jabłkowy) i jak do tej pory, to chyba najbardziej mi smakował. Są jeszcze inne drożdże redukujące kwas jabłkowy, warto by je też kiedyś przetestować. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kòpôcz Opublikowano 13 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 @nike21 Dawałem 1 pastylkę na butelkę 0,5l, żeby przełamać kwasior jaki był po fermentacji. Wyszedł lekko słodkawy. Robiłem z jakiegoś taniego soku, nie pamiętam jakiego. Nie wiem, jakie są doświadczenia innych, ale mój jabłecznik zaczął być pijany dopiero po 4-5 miesiącach. Młody był koszmarny - z jednej strony kwas (pewnie zasługa właśnie drożdży do wytrawnego), z drugiej taką sztuczna słodycz od ksylitolu. Teraz jakoś się to ułożyło, myślę, że latem mogę być z niego całkiem zadowolony. Nawet zaczyna się klarować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 13 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 Dawałem 1 pastylkę na butelkę 0,5l, z drugiej taką sztuczna słodycz od ksylitolu. to dawałeś słodzik czy ksylitol bo to nie to samo chyba? Przy okazji, wg mnie ksylitol daje słodycz jak najbardziej zbliżoną do cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kòpôcz Opublikowano 13 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 Pytał o ksylitol, więc o tym pisałem. Mnie smakowało sztucznością. Poza tym jabłecznikiem styczności z ksylitolem nie miałem, nie wiem jak smakuje w herbacie, kawie, schabowym. Do kolejnego kupiłem stewię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się