MSB_XIII Opublikowano 7 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2011 Witam , mam dodatkową saszetkę drożdży ( nadliczbową ) ze standardowej "puszki" . Zastanawiam się nad tym : jaki byłby efekt dodania podwójnej ilosci drożdży ? Co o tym sądzicie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 7 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2011 Szkoda drożdży, zostaw sobie na rezerwę. Jedna saszetka z zestawu całkowicie wystarczy. Jak dasz dwie to pewnie szybciej przefermentuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 7 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2011 Głowy nie dam ale raczej różnicy nie odczujesz. Najlepiej sprawdź i daj znać co Ci wyszło z eksperymentu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MSB_XIII Opublikowano 7 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2011 Rezerwa ? możę ma i sens . Zrobienie experymentu ? = też korci . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 7 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2011 Po jasną chcesz dawać ? Dają 1/2 i też startują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MSB_XIII Opublikowano 7 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2011 (edytowane) Dziękuję za podpowiedzi. Zachowam jednak tą dodatkową saszetkę w lodówce. Może kiedyś jakies drożdżaki mi nie " ruszą" ? - przyda się na taką ewentualnosc . Experyment z podwójna dawką - faktycznie po namysle niby nie wiem co miałoby to dac . Edytowane 7 Września 2011 przez MSB_XIII Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 7 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2011 (edytowane) Może kiedyś jakies drożdżaki mi nie " ruszą" ? - przyda się na taką ewentualnosc . No i O TYM GODKA Edytowane 7 Września 2011 przez pavulonek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 8 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2011 O podwójnie chmielonym już słyszałem w TV , ale podwójnie drożdżowe to coś nowego Jeżeli nie robisz rehydratacji to mniej więcej tak jakbyś dał jedną z rehydratacją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 8 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2011 ogółem więcej drożdży to szybsza fermentacja, ale też większy efekt kacogenny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MSB_XIII Opublikowano 8 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2011 ogółem więcej drożdży to szybsza fermentacja, ale też większy efekt kacogenny... " kacogenny" możesz rozwinąc mysl ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 8 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2011 w fermentacji jest wyższy udział różnych związków, które nasz organizm gorzej trawi. Czysty alkohol to od razu idzie w aldehyd i jedyny problem to wydajność utleniania tego aldehydu, a te inne związki to nasz organizm się męczy i potem efekt jest jaki jest. Dlatego w dużych browarach gdzie każdy dzień dłuższej fermentacji to straty i spadek produkcyjności zadaje się nadmiar drożdży i fermentacja kończy się po 3-4 dniach. Dlatego potem po sklepowym kac gorszy niż po naszym (po naszym prawie nie ma) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MSB_XIII Opublikowano 8 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2011 Mądre to co prawisz jest . Można dodac + na reputację ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 8 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2011 Wiktor, dałbyś namiary na jakąś literaturę o mikrobiologii drożdży piwowarskich, szczególnie zainteresowały mnie te przyćmione chwałą "alkohologenezy" szlaki metaboliczne, o których produktach raczyłeś wspomnieć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 8 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2011 tu jest wszystko: http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?pid=49305#p49305 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 8 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2011 Dzięki wielkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się