MSB_XIII Opublikowano 7 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2011 Witam , mam dodatkową saszetkę drożdży ( nadliczbową ) ze standardowej "puszki" . Zastanawiam się nad tym : jaki byłby efekt dodania podwójnej ilosci drożdży ? Co o tym sądzicie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 7 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2011 Szkoda drożdży, zostaw sobie na rezerwę. Jedna saszetka z zestawu całkowicie wystarczy. Jak dasz dwie to pewnie szybciej przefermentuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 7 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2011 Głowy nie dam ale raczej różnicy nie odczujesz. Najlepiej sprawdź i daj znać co Ci wyszło z eksperymentu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MSB_XIII Opublikowano 7 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2011 Rezerwa ? możę ma i sens . Zrobienie experymentu ? = też korci . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 7 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2011 Po jasną chcesz dawać ? Dają 1/2 i też startują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MSB_XIII Opublikowano 7 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2011 (edytowane) Dziękuję za podpowiedzi. Zachowam jednak tą dodatkową saszetkę w lodówce. Może kiedyś jakies drożdżaki mi nie " ruszą" ? - przyda się na taką ewentualnosc . Experyment z podwójna dawką - faktycznie po namysle niby nie wiem co miałoby to dac . Edytowane 7 Września 2011 przez MSB_XIII Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 7 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2011 (edytowane) Może kiedyś jakies drożdżaki mi nie " ruszą" ? - przyda się na taką ewentualnosc . No i O TYM GODKA Edytowane 7 Września 2011 przez pavulonek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 8 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2011 O podwójnie chmielonym już słyszałem w TV , ale podwójnie drożdżowe to coś nowego Jeżeli nie robisz rehydratacji to mniej więcej tak jakbyś dał jedną z rehydratacją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 8 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2011 ogółem więcej drożdży to szybsza fermentacja, ale też większy efekt kacogenny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MSB_XIII Opublikowano 8 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2011 ogółem więcej drożdży to szybsza fermentacja, ale też większy efekt kacogenny... " kacogenny" możesz rozwinąc mysl ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 8 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2011 w fermentacji jest wyższy udział różnych związków, które nasz organizm gorzej trawi. Czysty alkohol to od razu idzie w aldehyd i jedyny problem to wydajność utleniania tego aldehydu, a te inne związki to nasz organizm się męczy i potem efekt jest jaki jest. Dlatego w dużych browarach gdzie każdy dzień dłuższej fermentacji to straty i spadek produkcyjności zadaje się nadmiar drożdży i fermentacja kończy się po 3-4 dniach. Dlatego potem po sklepowym kac gorszy niż po naszym (po naszym prawie nie ma) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MSB_XIII Opublikowano 8 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2011 Mądre to co prawisz jest . Można dodac + na reputację ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 8 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2011 Wiktor, dałbyś namiary na jakąś literaturę o mikrobiologii drożdży piwowarskich, szczególnie zainteresowały mnie te przyćmione chwałą "alkohologenezy" szlaki metaboliczne, o których produktach raczyłeś wspomnieć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 8 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2011 tu jest wszystko: http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?pid=49305#p49305 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 8 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2011 Dzięki wielkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi