polter Opublikowano 27 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2018 22.12.18 Warka # 110 German Pilsner Surowce - słód pilzneński – 5,0 kg - słód Caramelpils – 0,2 kg - chmiel Northern Brewer 7,6% granulat - 30g - chmiel Perle 7,0% granulat - 20g - drożdże FM 31 Bawarska Dolina - starter Zacieranie 20l wody + 4ml kwasu fosforowego 64°C – 45 min 72oC - 30 min 78°C - 10 min mash out Chmielenie Gotowanie 90min NB – 60 min Perle 10g - 15min Perle 10g - 3 min Do fermentora trafiło ok. 24l brzeczki o gęstości 1.048 Wg BeerSmith: IBU - 34, EBC – 6,3 W trakcie zlewania brzeczki, na skutek dużego przełomu hoopstoper "wysiadł", przez co trwało to wieki. Przy zlewaniu pierwszej warki puściłem od razu po wystudzeniu, ale leciało dość mętne. Kolejne warki zlewałem po odczekaniu aż ułoży się trochę błoto, przy pszenicy w miarę OK, ale przy tym pilsie zatkało całkowicie hoopstoper. Sam już nie wiem jak to filtrować, może za długo czekałem? Fakt, że błoto prawie zakrywało hoopstoper. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 27 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2018 Aleś się rozkręcił ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 27 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2018 (edytowane) Taka przerwa to teraz musi odbudować zapasy Edytowane 27 Grudnia 2018 przez Wajcha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 28 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2018 @anteks przecież ja dopiero wchodzę na obroty ? Muszę jakoś ten kociołek okiełznać. Na razie to same przygody z nim. @Wajcha masz rację, będzie próba odbudowania zapasów, ale przy tym wybiciu (i pechu) będzie kiepsko ? Właśnie miałem przyjemność spi....lić wszystko i poszło w kanał zanim dokończyłem warzenie ? Wczoraj jakoś poszło, ale dzisiaj porażka. Właśnie gotuję Pepsi w kociołku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 28 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2018 Też mam taki kociołek, w czym jest problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 28 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2018 Wiem, że masz. Dlatego i ja go kupiłem Na razie problemy traktuję jako zwykłe problemy początkującego Chociaż żona mówi, że trochę piwa bym sobie za niego kupił Walczę na razie ze zlewaniem po warzeniu, bo mi przytyka się i ledwo leci. Dzisiaj jednak poległem przy warzeniu, ale to tylko moja wina. Wolałbym, aby był już przyszły rok, bo wiedziałbym przynajmniej, że wykorzystałem limit pecha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 28 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2018 My również mamy taki kociołek wersje 50 litrową. Zapraszamy do Leszna co sobotę na warzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 28 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2018 A gdzie warzycie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 28 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2018 W Lesznie na Strzyżewicach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 28 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2018 No to może uda się jakoś podłączyć ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 30 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2018 27.12.18 Powtórka warki testowej Warka #111 Koelsch Surowce - słód pilzneński - 4,6 kg - słód pszeniczny - 0,4 kg - chmiel Northern Brewer 7,6% granulat - 20g - chmiel Select Spalt 2,9% granulat - 30g - drożdże - gęstwa FM42 Zacieranie 20l wody podgrzane do 65oC. i dodane słody + 1,5g NaCl aby podnieść chlorki bo woda marketowa + 5ml kwasu fosforowego 63oC - 45min 72oC - 45min 78oC - 10min Wysładzanie do objętości ok. 30l. Podziałka na Royalu zaniża objętość o ok. 1,6 l przy wskazaniu 30l Chmielenie Gotowanie 70min - chmiel NB - 60min - chmiel SS - 25min Do fermentacji 23,5 l SG:1,050. Wg BS: IBU - 23, EBC - 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 5 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2019 31.12.18 Powtórka warki testowej Warka #112 Weizen Surowce - słód pilzneński - 2,3 kg - słód pszeniczny - 2,6 kg - słód Carahell - 0,2 kg - słód Carawheat - 0,1 kg - chmiel H. Hersbrucker 4,3% granulat - 30g - drożdże - gęstwa FM41 Zacieranie 20l wody podgrzane do 42oC. i dodane słody + 1,5g NaCl aby podnieść chlorki + 4ml kwasu fosforowego 42oC - 45min 63oC - 60min 72oC - 45min 78oC - 10min Wysładzanie do objętości ok. 30l. Chmielenie Gotowanie 70min - chmiel HH 15g - 60min - chmiel HH 15g - 20min Ciężko się zacierało to piwo, dlatego tak długie przerwy. Być może to wina starego słodu pszenicznego. Po 40 min w 62st brzeczka nie miała nawet 11Blg. Ostatecznie wyszło 25l. Za dużo wody do wysładzania. Muszę nanieść poprawną skalę na tym kociołku, bo zapomniałem wziąć poprawkę na wskazania i za mało odparowałem. Do fermentacji 24 l SG:1,046. Wg BS: IBU - 10, EBC - 11 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 7 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 5.01.2019 Warka #113 British Bitter Surowce - słód Pale Ale - 4,2 kg - słód Caraaroma - 0,2 kg - słód Carahell - 0,1 kg - słód Biscuit - 0,1 kg - chmiel Marynka 8,8% granulat - 25g - chmiel Challenger 5,8% granulat - 25g - drożdże - starter FM11 Wichrowe Wzgórza Zacieranie 19l wody podgrzane do 68oC. i dodane słody 67oC - 90min 78oC - 10min Wysładzanie do objętości ok. 29l. Chmielenie Gotowanie 70min - Marynka - 60min - Challenger 15g - 20min - Challenger 10g - 5min Do fermentacji 23 l SG:1,046. Wg BS: IBU - 32, EBC - 24 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 7 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 I jak kociołek ogarnięty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 7 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 Z grubsza już tak, pozostało jeszcze trochę szczegółów. Teraz czas na dobranie odpowiedniego śrutowania, żeby podbić trochę i ujednolicić wydajność, bo co warka to inaczej wychodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 9 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 (edytowane) Wczoraj testowy Weizen z warki #109 został zabutelkowany z dodatkiem 150g cukru na 22l. Odfermentowało do 1,010 co mu daje całe 4,2% alkoholu. Cały czas pod górkę z tym powrotem do warzenia. Kupiłem białe kapsle na TwójBrowar. Okazały się tak twarde, że aby je zacisnąć, to stara Greta skrzypiała jak drzwi od stodoły. W momencie gdy odcięło szyjkę (po raz pierwszy w historii) stwierdziłem, że mam dość. Na szczęście znalazłem kapsle z historycznych zapasów, zdezynfekowałem na szybko i dokończyłem kapslowanie bez najmniejszych problemów. Czy ktoś miał może podobną sytuację z tymi konkretnymi kapslami? Edytowane 17 Stycznia 2019 przez polter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 13 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 12.01.2019 Warka #114 Dortmunder Surowce - słód pilzneński - 4,5 kg - słód monachijski - 0,8 kg - słód Caramel Pils - 0,3 kg - słód Caramunich - 0,1 kg - chmiel Brewer's Gold 4,5% granulat - 30g - chmiel Northern Brewer 7,6% granulat - 30g - drożdże - FM31 - gęstwa Zacieranie 20l twardej gostyńskiej kranówki 65-67oC - 90min 72oC - zbiło mi się złoże, przez co nie mogłem złapać i utrzymać temperatury na górze zacieru (zbyt słabe krążenie brzeczki) w związku z tym podgrzewałem dół o kilka stopni więcej, przepompowywałem prawie całość na górę, czekałem aż się przesączy na dół, i tak w kółko. aż nie doszedłem z brzeczką na górze do 78st - pewnie z godzinę co najmniej mi to zajęło. 78oC - 15min Wysładzanie do objętości ok. 31l. Chmielenie Gotowanie 90min - BG - 60min - NB - 15g - 20min - NB - 15g - 5min Po gotowaniu ok. 26l. W chmielinach został litr brzeczki, ale już odpuściłem ponowne jej gotowanie aby dodać do fermentora. Do fermentacji 24 l SG:1,053. Wg BS: IBU - 23, EBC - 10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 17 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 (edytowane) Testowy Koelsch z warki #108 trafił do butelek z dodatkiem 150g cukru na 25l. FG: 1,010; ABV-4,7%. Piwa zrobione na mineralce bez korekty i mocno czuć ściągające chmiele, pomimo przecież niewielkich ich ilości w tych piwach. No ale stosunek SO4/Cl prawie 5:1. Może z czasem się ułoży trochę i będzie to mniej odczuwalne. Zobaczymy jak wyjdą powtórki tych warek, z podbiciem chlorków przez dodatek NaCl. Najważniejsze, że problem chyba już zażegnany. Zrobiłem dodatkowe ujęcie wody przed zbiornikiem z instalacji RO w firmie, tak więc nie będę już skazany na poszukiwanie wody w marketach. Kiedyś w Carrefour była fajna woda niskomineralizowana i szło na niej robić dobre piwa. Edytowane 17 Stycznia 2019 przez polter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo_07_10 Opublikowano 17 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 5 minut temu, polter napisał: Testowy Koelsch z warki #108 trafił do butelek z dodatkiem 15g cukru na 25l. Trochę mało tego cukru jak na 25l? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 17 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 Dzięki. Poprawione Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 19 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 (edytowane) 19.01.2019 Warka #115 Czeski Lager Surowce - słód pilzneński - 4,5 kg - słód monachijski - 0,8 kg - słód Caramel Pils - 0,4 kg - chmiel Marynka 8,8% granulat - 10g - chmiel Saaz 4,0% granulat - 100g - drożdże - FM30 Bohemska Rapsodia - starter Zacieranie 20l wody RO + dodatki /profil jasne zbalansowane/ 65oC - 30min 72oC - 60min 78oC - 15min Wysładzanie do objętości ok. 31l. Wyszło oczywiście więcej, przez co za mało odparowało. Chmielenie Gotowanie 90min - Marynka - 60min - Saaz - 45g - 60min - Sazz - 25g - 20min - Sazz - 30g - 1 min W końcu opanowałem jakoś hoop stopera odfiltrowane prawie do suchego. Nie było czego zlać, żeby uzyskać te 150ml do zmierzenia gęstości. Do fermentacji 25 l SG:1,048. Wg BS: IBU - 40, EBC - 8 Dodatkowo w czasie warzenia zmontowałem sobie prosty płynowskaz Sprawdził się przy zacieraniu do ustawienia właściwej prędkości przepływu. Przy wysładzaniu sprawdzi się gdy naniosę podziałkę na rurkę przelewową. Edytowane 19 Stycznia 2019 przez polter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 23 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 Warka #112 Weizen zabutelkowana z dodatkiem 160g cukru/23,5l. FG:1,010; ABV - 4,7%. Całe szczęście, że przerywając kilka lat temu warzenie pozostawiłem po sobie umyte butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 26 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2019 25.01.19 Warka #113 Best Bitter zabutelkowana z dodatkiem 110g cukru/23,5l. FG:1,011; ABV - 4,6%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 26 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2019 25.01.2019 Warka #116 Strong Bitter Surowce - słód Pale Alei - 5,6 kg - słód Carahell - 0,3 kg (miał być Caraamber) - słód Caraaroma - 0,2 kg - chmiel Marynka 8,8% granulat - 30g - chmiel Sovereign 6,1% granulat - 50g - drożdże - FM11 - gęstwa po #113 Zacieranie 25l wody RO + dodatki /profil amber bitter/ 68oC - 90min 78oC - 10min Wysładzanie do objętości ok. 30l. Chmielenie Gotowanie 70min - Marynka - 60min - Sovereign - 25g - 20min - Sovereign - 25g - 5min Do fermentacji ok 24 l SG:1,055 Wg BS: IBU - 42, EBC - 25 Fermentacja w garażu - temp. 14-16oC 2 tyg, później tydz. w 20oC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 27 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 26.01.2019 Warka #117 Witbier "Droga Przez Mąkę" Surowce - słód pilzneński - 2,5 kg - pszenica - 2,5 kg - płatki owsiane - 0,25 kg - łuska ryżowa - 300g - chmiel Styrian Goldings 4,0% granulat - 40g - kolendra 10g - skórka Curacao - 20g - skórka słodkiej pomarańczy - 20g - drożdże - Mangrove Jack's M21 Belgian Wit Zacieranie woda marketowa - pszenica i płatki zalane 10l wrzątkuw osobnym garnku - 20min - po ostudzeniu do 67oC dodane trochę słodu pilzneńskiego dla rozluźnienia -15min 15l wody do kociołka podgrzanie do 50oC wsypanie słodu oraz przełożenie kleikowanych dodatków 55oC - 10 min 65oC - 120 min 72oC - 15 min 78oC - 10min Takie były założenia. W rzeczywistości po wrzuceniu wszystkiego do kociołka przepływ przez złoże stanął w miejscu. Skleiło się to wszystko niemiłosiernie. Brakowało tych 7litrów, które są pod koszem. Nie było innego wyjścia, tylko łyga w dłonie i mieszanie jak w zwykłym garze. Mieszanie do samego dna, aby umożliwić brzecce jakikolwiek przepływ na dół kociołka. Z tego powodu sporo drobno ześrutowanej pszenicy i słodu poleciało na dno. Pompa podawała z dołu taki syf, że aż się dziwiłem, że się nie poddała. Były momenty, że przestawała podawać, ale wystarczało wyłączyć ją na chwilę, aby wszystko cofnęło się do gara i ruszała ponownie. Wskazania temperatury przez sterownik całkowicie odjechane od rzeczywistych (pewnie czujnik zatopiony w mące). Grzałem sterując ręcznie włączaniem i wyłączaniem grzałek kontrolując temperaturę brzeczki na wylocie z przelewu. W końcu po godzinie w 65-63oC zaczęło się trochę rozluźniać więc dosypałem kolejną porcję łuski i ruszyło na jakiś czas. Po dwóch godzinach próba jodowa ciągle pokazywała obecność skrobi. Założyłem górne sito z powrotem i przelewałem całą brzeczkę na górę złoża (rurkę zabezpieczyłem plastikową nakrętką bo nalewałem aż po otwory na uchwyt) czekałem aż przepłynie na dół, grzałem o 2 st więcej i ponownie na górę. po kilku takich operacjach brzeczka zaczęła robić się klarowna, czujnik zaczął pokazywać właściwą temperaturę. Tak więc całe zacieranie z kleikowaniem zajęło mi pewnie z cztery godziny. Nawet na zegarek nie było czasu spojrzeć. Wysładzałem przez kran do pojemników bo chciałem opróżnić kociołek aby móc go wyczyścić z mąki i spalenizny, której najbardziej się obawiałem. Niby nic nie było czuć ale widząc co leci z pompy byłem pełen obaw o stan dna. Na szczęście okazało się, że udało się nie przypalić garnka więc po wylaniu resztek mąki i śrutu i wyczyszczeniu dna wlałem brzeczkę z powrotem do kociołka i później szło już tradycyjnie. Chmielenie Gotowanie 70min - Styrian 25g - 60min - Styrian - 15g - 15min - Curacao 10g + słodka pomarańcza 10g- 10min - Curacao 10g + słodka pomaranńcza 10g - 5 min - kolendra utarta w moździerzu - 10g - 5 min Brzeczka schłodzona do 17oC, napowietrzona kamieniem akwariowym i zadane drożdże. Z informacji nt. drożdży wynika, że nie zachowują się normalnie więc z próbki do zmierzenia gęstości zrobiony FFT. Do fermentacji 24 l SG:1,051 Wg BS: IBU - 15, EBC - 6-7 Start fermentacji w garażu - temp. 14-16oC 1 tyg, później planuje przenieść w 20oC majlosz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się