polter Opublikowano 2 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 01.02.13 Warka # 62 Pils szyszkowy w stylu Bohemian Pilsner Surowce - słód Bohemian Pilsner Weyermann- 5,0kg - słód pilzneński Bruntal - 2,0kg - słód monachijski I - 1,0kg - słód Carapils - 0,5kg - chmiel Marynka 7,8% (szyszka)- 65g - chmiel Lubelski 3,5% (szyszka) - 100g - drożdże Wyeast #2124 Bohemian Lager - gęstwa Zacieranie 30l wody temp. 55°C zasyp słodów 52°C - 15min 63°C - 20min 72°C - 45min 78°C - 10 min mash out Wysładzanie do końcowej objętości ok. 51l Chmielenie Gotowanie 1100min - Marynka 65g - 60min - Lubelski 50g - 25min - Lubelski 50g - 3min W sumie wyszło 43l brzeczki SG: 1,054, Wg BeerSmith: IBU - 41, EBC - 8 Rozdzielone na 2 fermentory: 22l SG: 1,040 oraz 26l SG: 1,050 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 9 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2013 04.02.13 Warka #56 Oktoberfest trafiła do butelek z dodatkiem 160g cukru na 28l. Gęstość końcowa 1,012. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 9 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2013 07.02.13 Warka #58 Schwarzbier trafiła do kega bez dodatku cukru oraz do butelek z dodatkiem 60g cukru na 11l. Gęstość końcowa 1,012 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 9 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2013 09.02.13 Warka #61 English Pale Ale przelana na cichą. Gęstość 1,012. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 10 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 (edytowane) 09.02.13 Warka #63 Irish Red Ale Skład: - słód Pale Ale - 6,0kg - słód Monachijski typ II - 1,5kg - słód Carared - 0,3kg - słód karmelowy czerwony - 0,7kg - palony jęczmień - 0,13kg - chmiel Norther Brewer 12% granulat - 25g - chmiel Fuggles 4,6% granulat - 20g - drożdże Wyeast #1469 West Yorkshire - gęstwa Zacieranie słody dodane do 30l wody o temp. ok 72°C, 66-68oC - 90 min 72°C -dodany jęczmień palony - 15 min 78°C - 10 min Chmielenie Gotowanie 70 min - Northern Brewer - 60min - Fuggles - 25min Ostatecznie po rozcieńczeniu wyszło ok. 48l brzeczki o gęstości 1,048 Wg BS: IBU - 22, EBC - 24 Edytowane 10 Lutego 2013 przez polter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 16 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Wreszcie chwila wolnego i można ogarnąć trochę browar Warka #59 Maibock zabutelkowana z dodatkiem 160g cukru na 28l FG:1,012 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 17 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 16.02.13 Warka # 64 Belgian Blond Surowce - słód pilzneński - 3,0kg - słód pale ale - 3,0kg - słód wiedeński - 0,6kg - słód Biscuit - 0,1kg - słód Abbey - 0,1kg - cukier trzcinowy - 0,3kg - chmiel Brewer's Gold 7,6 granulat - 20g - chmiel Styrian Goldings 4,4% granulat - 25g - drożdże Wyeast #3522 Belgian Ardennes - starter Zacieranie 21l wody temp. 55°C zasyp słodów 52°C - 10min 63°C - 40min 72°C - 30min 78°C - 10 min mash out Wysładzanie do końcowej objętości ok. 33l i gęstości ok. 1,056 Chmielenie Gotowanie 70min - Brewer's Golg - 60min - Styrian Goldingsg - 25min - cukier - 1min W sumie wyszło 28l brzeczki SG: 1,068, Wg BeerSmith: IBU - 22, EBC - 10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 16 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 Czas wrócić do świata „żywych” i uzupełnić zapiski, bo w browarze aż tak dużego zastoju to nie było 21.02.13 Warka #61 English Pale Ale została zabutelkowana z dodatkiem 150g cukru na 27,5l. Gęstość końcowa: 1,012 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 16 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 22.02.13 Warka #62 Bohemian Pilsner została przelana na cichą. Wersja Light odfermentowała do 1,010 a wersja Standard do 1,012 23.02.13 Warka #63 Irish Red Ale została przelana na cichą. Odfermentowała do 1,014 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 16 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 (edytowane) 23.02.13 Warka # 65 German Pilsner Surowce - słód pilzneński - 7,6kg - słód Carapils - 0,4kg - chmiel Northern Brewer 12% granulat - 37g - chmiel Hallertauer Hersbrucker 3,8% granulat - 40g - chmiel Hallertauer Tradition 5,4% granulat - 40g - drożdże Wyeast #2206 Bavarian Lager -gęstwa Zacieranie 28l wody temp. 55°C zasyp słodów 52°C - 15min 63°C - 30min 72°C - 30min 78°C - 10 min mash out Wysładzanie do końcowej objętości ok. 48l i gęstości ok. 1,046 Chmielenie Gotowanie 90min - Northern Brewer - 60min - Hallertauer Hersbrucker - 20min - Hallertauer Tradition - 3min W sumie wyszło 45l brzeczki SG: 1,048, Wg BeerSmith: IBU - 38, EBC - 6 Edytowane 16 Marca 2013 przez polter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 16 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 01.03.13 Warka #64 Belgian Blond Ale została przelana na cichą. Gęstość 1,020 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 16 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 Warka # 66 Porter Surowce - słód Pale Ale – 5,7kg - słód Caraaroma – 0,4kg - słód Abbey Malt – 0,3kg - słód Carafa Special II - 0,1kg - jęczmień palony – 0,08kg - chmiel Marynka 8,5% granulat - 35g - chmiel EKG 6,9% granulat - 25g - drożdże Wyeast #1469 West Yorkshire Ale -gęstwa Zacieranie 22l wody temp. 73°C zasyp słodów 68°C - 80min 72°C - 10min 78°C - 10 min mash out Wysładzanie I w tym momencie zaczęły się problemy, bo najprawdopodobniej pomieszałem coś w trakcie ważenia słodów. Okazało się bowiem, że przed gotowaniem mam wyższą gęstość niż zakładałem po gotowaniu. Ostatecznie wysłodziłem do objętości 32l o gęstości 1,064 Chmielenie Gotowanie 70min - Marynka - 60min - EKG - 20min W sumie do fermentora poszło ok 29l brzeczki SG: 1,064 + 2l rezerwy. Przez to, że zostało mało wolnej przestrzeni to drożdże wyłaziły z wiadra pomimo fermentacji w temp. ok 17oC. W ogóle ten szczep potrzebuje dużo wolnego miejsca w fermentorze. W trakcie fermentowania IRA w jednym z fermentorów objętość piany wynosiła blisko 6l na 22l brzeczki. Wg BeerSmith: IBU - 33, EBC – 51 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 16 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 09.03.13 Warka #62 Bohemian Pilsner Light trafiła do butelek z dodatkiem 115g cukru na 21,5l. Gęstość końcowa 1,010 Warka # 63 Irish Red Ale trafiła do kega bez dodatku cukru oraz do butelek z dodatkiem 150g cukru na 26,5l. Gęstość końcowa 1,010 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 16 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 15.03.13 Warka #62 Bohemian Pilsner /Standard/ trafiła do butelek z dodatkiem 140g cukru na 25l. Gęstość końcowa 1,012 I to by było na tyle jeśli chodzi o zaległości w notatkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 18 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 16.03.13 Warka #64 Belgian Blond Ale została zabutelkowana z dodatkiem 160g cukru na 27l. Gęstość końcowa 1,012 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 18 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 16.03.13 Warka # 67 Belgian Pale Ale Surowce - słód Pale Ale – 3,3kg - słód pilzneński – 1,0kg - słód monachijski I – 0,5kg - słód Abbey Malt - 0,3kg - słód Biscuit – 0,2kg - chmiel Brewer’s Gold 7,6% granulat - 28g - chmiel Styrian Goldings 4,1% granulat - 25g - drożdże Wyeast #3522 Belgian Ardennes -gęstwa Zacieranie 19l wody temp. 55°C zasyp słodów 52°C - 15min 63oC – 25 min 72°C – 40 min 78°C - 10 min mash out Chmielenie Gotowanie 70min Brewer’s Gold – 60 min Styrian Goldings - 15 min W sumie do fermentora poszło ok 28l brzeczki SG: 1,052. Wg BeerSmith: IBU - 25, EBC – 21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 23 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 22.03.13 Warka #65 German Pilsner przelana na cichą. Gęstość 1,010 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 30 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2013 Witam po długiej przerwie. Browar już jakiś czas temu ruszył, pora więc wziąć się za zapiski. W ubiegłym sezonie powstała jeszcze Warka # IPA ale, że piwo już wypite więc i zapisków nie będę zamieszczał. Niepokojące jest to, że z każdym sezonem rozpoczynam warzenie coraz później 09.11.13 Warka # 69 Koelsch Surowce - słód pilzneński – 6,7kg - słód pszeniczny – 1,0kg - słód monachijski I – 0,3kg - chmiel Select Spalt 5,0% granulat - 80g - drożdże S-33 Zacieranie 27,5l wody temp. 55°C zasyp słodów 52°C - 15min 63oC – 45 min 72°C – 20 min 78°C - 10 min mash out Chmielenie Gotowanie 70min Select Spalt 60g – 60 min Select Spalt 20g – 20 min W sumie do fermentorów poszło ok. 43l brzeczki SG: 1,048. Wg BeerSmith: IBU - 25, EBC – 6,7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 30 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2013 10.11.13 Warka # 70 Pils Surowce - słód pilzneński – 5,5kg - słód Carapils – 0,5kg - słód monachijski I – 1,3kg - chmiel Perle 8,0% granulat - 60g - chmiel Saaz 2,5% granulat - 90g - drożdże W34/70, S-23 Zacieranie 27,5l wody temp. 55°C zasyp słodów 52°C - 15min 63oC – 20 min 72°C – 45 min 78°C - 10 min mash out Chmielenie Gotowanie 90min Perle – 60 min Saaz 40g – 20 min Saaz 50g – 3 min W sumie do fermentorów poszło ok. 39l brzeczki SG: 1,048. Miało być więcej, ale dopiero po filtracji, gdy byłem zaskoczony niską wydajnością, znalazłem obok śrutownika 0,7kg ześrutowanego słodu, którego zapomniałem wsypać do gara L Wg BeerSmith: IBU - 43, EBC – 8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 30 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2013 23.11.13 Warka # 71 Pszeniczniak Surowce - słód pilzneński – 3,3kg - słód pszeniczny – 4,2kg - słód monachijski I – 1,0kg - chmiel Hallertauer Mittelfruh 4,0% granulat - 45g - drożdże WB-06 Zacieranie 29l wody temp. 45°C zasyp słodów 43°C - 45min 69oC – 10 min 72°C – 20 min 78°C - 10 min mash out Chmielenie Gotowanie 70min Hallertauer Mittelfruh 25g – 60 min Hallertauer Mittelfruh 20g – 40 min W sumie do fermentorów poszło ok. 45l brzeczki SG: 1,048. Wg BeerSmith: IBU - 11, EBC – 8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 8 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 (edytowane) Zaległe zapiski z ubiegłego tygodnia 30.11.13 Warka # 72 Bitter Surowce - słód Pale Ale – 4,5 kg - słód Biscuit – 0,3 kg - słód Caraaroma – 0,2 kg - chmiel Brewer’s Gold 7% granulat - 35g - chmiel EKG 4% granulat – 25g - chmiel Styrian Goldings – 4,4% granulat – 20g - drożdże US-05 Zacieranie 29l wody temp. 68°C zasyp słodów 65°C - 75min 72°C – 15 min 78°C - 10 min mash out Chmielenie Gotowanie 70min Brewer’s Gold – 60min EKG – 20min Styrian Goldings – 1min Do fermentora trafiło ok. 28l brzeczki SG: 1,044. Zadane drożdżami Wyeast 1968 London ESB Ale. Przy braku oznak fermentacji po 48godz. musiałem zadać tym co znalazłem w lodówce czyli US-05. Wg BeerSmith: IBU - 34, EBC – 20 Edytowane 8 Grudnia 2013 przez polter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 8 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 Przepraszam, ale ja stary już jestem i nie widzę takich małych liter. Czemu takie małe??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 8 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 Już poprawione. Coś źle przekopiowało z Worda. Ja też stary więc szybko poprawiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 10 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 08.12.13 Warka # 73 Dortmunder Surowce - słód pilzneński – 7,0 kg - słód monachijski II – 1,2 kg - słód Carapils – 0,55 kg - słód karmelowy jasny – 0,25 kg - chmiel Northern Brewer 12% granulat - 25g - chmiel Hallertauer Hersbrucker 2,9% granulat – 50g - drożdże Wyeast 2206 Bavarian Lager - starter - drożdże W34/70 - gęstwa Zacieranie 29l twardej gostyńskiej wody temp. 58°C zasyp słodów 54°C – 10 min 66-67°C – 75 min 72°C – 15 min 78°C - 10 min mash out Chmielenie Gotowanie 80min Northern Brewer – 60min Hallertauer Hersbrucker 25g – 40min Hallertauer Hersbrucker 25g– 10min Mech irlandzki 10g – 10min Do fermentorów trafiło ok. 46l brzeczki SG: 1,050. Wg BeerSmith: IBU - 26, EBC – 9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 10 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 09.12.13 W końcu pierwsze piwo w tym sezonie trafiło do butelek - Warka #69 Koelsch. Odfermentowało jak to na S-33 do gęstości 1,012. Zabutelkowane z dodatkiem 266g cukru na 42l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się