danol148 Opublikowano 12 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 Kurcze Sławek muszę się brać bo moje jeszcze się kisi w fermentorze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 14 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 Przemo, przyjdzie czas i na twoje piwo 13.12.13 Warka # 72 Bitter przelana na cichą. Gęstość 1,010 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 16 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 14.12.13 Warka # 74 Witbier Surowce - słód pilzneński – 4,0 kg - słód pszeniczny – 0,5 kg - pszenica – 4,0 kg - chmiel Styrian Goldings 4,4% granulat - 70g - kolendra – 35g - curacao – 40g - suszona skórka słodkiej pomarańczy – 20g - świeża skórka z pomarańczy (4szt) i cytryny(2szt) - drożdże Wyeast 3944 Belgian Witbier - starter Zacieranie 15l wrzątku – kleikowanie pszenicy - 20min dolanie 14l wody 66°C – 100 min 72°C – 15 min 78°C - 10 min mash out Chmielenie Gotowanie 70min Styrian Goldings 40g – 60min Styrian Goldings 30g – 15min Dodatki – 15min: -kolendra – 20g -curacao – 20g -suszona skórka słodkiej pomarańczy – 20g Dodatki – 5min: -kolendra – 15g -curacao – 20g -świeża skórka słodkiej pomarańczy i cytryny Do fermentorów trafiło ok. 44l brzeczki SG: 1,048. Wg BeerSmith: IBU - 15, EBC – 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 21 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 17.12.13 Warka #71 Pszeniczne została zabutelkowana z dodatkiem 300g cukru/44litry. Gęstość końcowa 1,006. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 3 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2014 czas uzupełnić zaległe zapiski z końca roku 22.12.13 Warka #70 Pils zabutelkowana z dodatkiem 200g cukru na 38l. FG:1,010 27.12.13 Warka #73 Dortmunder przelana na cichą. Gęstość 1,012 Warka #74 Witbier przelana na cichą. Gęstość 1,008 Warka #72 Bitter zabutelkowana z dodatkiem 130g cukru na 27l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 3 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2014 03.01.14 Warka # 75 Oktoberfest Surowce - słód pilzneński – 6,0 kg - słód monachijski I – 2,1 kg - słód Caramunich I – 0,5 kg - słód bursztynowy 30 – 4,0 kg - chmiel Norther Brewer 12% granulat - 20g - chmiel Hallertauer Hersbrucker 2,9% granulat – 45g - drożdże Wyeast 2206 Bavarian Lager - gęstwa Zacieranie 29l wody temp. 56°C zasyp słodów 53°C – 10 min 63°C – 20 min 72°C – 40 min 78°C - 10 min mash out Chmielenie Gotowanie 90min Northern Brewer – 60min Hallertauer Hersbrucker 25g – 40min Hallertauer Hersbrucker 20g– 15min Do fermentorów trafiło ok. 44l brzeczki SG: 1,054. Wg BeerSmith: IBU - 22, EBC – 15 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 5 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 05.01.14 Warka #74 Witbier zabutelkowana z dodatkiem 300g cukru na 44l. FG: 1,008 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 31 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 (edytowane) Czas pouzupełniać zapiski bo trochę zaległości się zrobiło 11.01.14 Warka # 76 English Pale Ale Surowce - słód Pale Ale – 7,4 kg - słód bursztynowy – 0,5 kg - słód Carahell – 0,5 kg - słód Biscuit – 0,3 kg - słód karmelowy – 0,3 kg - cukier kryształ – 0,5 kg - chmiel Pilgrim 10,1% granulat - 45g - chmiel EKG 6,4% granulat – 65g - drożdże Wyeast 2206 Thames Valley Ale – starter - drożdże Safale US-05 Zacieranie 29l wody temp. 70°C zasyp słodów 66-68°C – 80 min 72°C – 10 min 78°C - 10 min mash out Chmielenie Gotowanie 70min Pilgrim – 60min EKG 35g – 20min EKG 30g– 5min Do fermentorów trafiło ok. 44l brzeczki SG: 1,056. Wg BeerSmith: IBU - 40, EBC – 20 Obecnie piwo stoi na cichej. Edytowane 31 Stycznia 2014 przez polter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 31 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 25.01.14 Warka # 77 Irish Red Ale Surowce - słód Pale Ale – 6,4 kg - słód monachijski II – 1,5 kg - słód Carared – 1,0 kg - jęczmień palony – 0,1 kg - ekstrak słodowy ciemny płynny – 140g - chmiel Challenger 8,1% granulat - 30g - chmiel Bramling Cros 6,0% granulat – 30g - drożdże Wyeast 2206 Thames Valley Ale – gęstwa Zacieranie 29l wody temp. 70°C zasyp słodów 66-67°C – 80 min 72°C – 10 min 78°C - 10 min mash out Chmielenie Gotowanie 70min Challenger – 60min Bramling Cros – 25min Do fermentorów trafiło ok. 47l brzeczki SG: 1,050. Wg BeerSmith: IBU - 22, EBC – 29 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 31 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 26.01.14 Warka # 73 Dortmunder - trafiła w końcu do butelek, FG:1,010. Piwo wyklarowane przepięknie. Mam nadzieję, że nagazuje się odpowiednio. Trochę zaległości w pracy browarniczej nazbierało się ostatnio, ale związane są częściowo z trwającymi od dwóch tygodni pracami "modernizacyjnymi", związanymi z przeniesieniem browaru!! :cool: Tak, tak. W końcu wyprowadzę się z kuchni i będzie można warzyć piwo w dogodnych dla mnie godzinach. Mam nadzieję, że już w kolejny weekend powinna powstać warka inauguracyjną w nowym miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Trochę zaległości w pracy browarniczej nazbierało się ostatnio, ale związane są częściowo z trwającymi od dwóch tygodni pracami "modernizacyjnymi", związanymi z przeniesieniem browaru!! :cool: Tak, tak. W końcu wyprowadzę się z kuchni i będzie można warzyć piwo w dogodnych dla mnie godzinach. Mam nadzieję, że już w kolejny weekend powinna powstać warka inauguracyjną w nowym miejscu. Mam nadzieję że jakaś mała parapetówa się odbędzie z tej okazji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 15 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Przemo, skoro chcesz parapetówki to musisz poczekać aż okno zostanie wstawione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 15 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Czas pouzupełniać zapiski, bo zupełnego przestoju to jednak nie było 07.02.14 Warka # 78 Brown Porter Surowce - słód Pale Ale – 6,7 kg - słód pilzneński – 1,0 kg - słód karmelowy 300 – 0,5 kg - słód Carafa Special II – 0,2 kg - słód Caraaroma – 0,1 kg - słód czekoladowy ciemny – 0,1 kg - chmiel Pilgrim 10,1% granulat - 30g - chmiel EKG 6,4% granulat – 30g - drożdże Wyeast 2206 Thames Valley Ale – gęstwa Zacieranie 27l wody temp. 70°C zasyp słodów 66-68°C – 80 min 72°C – 10 min 78°C - 10 min mash out Chmielenie Gotowanie 70min Pilgrim – 60min EKG – 20min Do fermentorów trafiło ok. 47l brzeczki SG: 1,048. Wg BeerSmith: IBU - 26, EBC – 45 Obecnie już zabutelkowana. Gęstość końcowa FG:1,012 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 15 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 08.02.14 Warka # 79 German Pilsner Surowce - słód pilzneński – 8,0 kg - słód Carapils – 0,5 kg - chmiel Magnum 12,3% granulat - 35g - chmiel Hallertauer Hersbrucker 2,90 % granulat – 50g - chmiel Hallertauer Mittelfruh 4,50 % granulat – 40g - mech irlandzki – 10g - drożdże Bavarian Lager Wyeast#2206– gęstwa Zacieranie 29l wody temp. 55°C zasyp słodów 52oC – 10 min 63°C – 30 min 72°C – 30 min 78°C - 10 min mash out Chmielenie Gotowanie 90min Magnum – 60 min Hallertauer Hersbrucker – 20 min Hallertauer Mittelfruh – 1min mech irlandzki – 10min Do fermentorów trafiło ok. 47l brzeczki SG: 1,048. Wg BeerSmith: IBU - 35, EBC – 6 Obecnie na cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 15 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 14.02.14 Warka # 80 Porter Bałtycki Surowce - słód pilzneński – 2,5 kg - słód wiedeński – 2,0 kg - słód monachijski II – 3,15 kg - słód karmelowy 150 – 0,5 kg - słód Special B – 0,25 kg - słód Carafa Special II – 0,1 kg - słód czekoladowy pszeniczny – 0,1kg - chmiel Marynka 7,8% granulat - 35g - chmiel Lubelski 3,90 % granulat – 25g - drożdże Bavarian Lager Wyeast Labs #2206– gęstwa Zacieranie 27l wody temp. 55°C zasyp słodów 52oC – 10 min 65°C – 80 min 72°C – 15 min 78°C - 10 min mash out Chmielenie Gotowanie 90min Marynka – 60 min Lubelski – 20 min Do fermentora trafiło ok. 28l brzeczki SG: 1,078. Wg BeerSmith: IBU - 32, EBC – 53 Obecnie na cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 15 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 15.02.14 Warka # 81 Maibock Surowce - słód pilzneński – 5,0 kg - słód pszeniczny – 1,0 kg - słód monachijski I – 1,0 kg - słód Carahell – 0,5 kg - chmiel Marynka 7,8% granulat - 30g - chmiel Hallertauer Hersbrucker 2,90 % granulat – 40g - mech irlandzki – 5g - drożdże Bavarian Lager Wyeast Labs #2206– gęstwa Zacieranie 25l wody temp. 68°C zasyp słodów 65°C – 60 min 72°C – 15 min 78°C - 10 min mash out Chmielenie Gotowanie 90min Marynka – 60 min Hersbrucker 20g – 30 min Hersbrucker 20g– 5 min Do fermentora trafiło ok. 25l brzeczki SG: 1,070. Reszta (jakieś 2-3l) nie do oddzielania od osadów zimnych. Wg BeerSmith: IBU - 31, EBC – 12 Obecnie na cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 15 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 28.02.14 Warka # 82 Munich Helles Surowce - słód pilzneński – 7,3 kg - słód monachijski I – 1,0 kg - chmiel Perle 9,7% granulat - 22g - chmiel Hallertauer Mittelfruh 4,50 % granulat – 35g - drożdże Munich Lager Wyeast #2308 – starter Zacieranie 29l wody temp. 55°C - zasyp słodów 52oC – 15 min 63°C – 30 min 72°C – 30 min 78°C - 10 min mash out Chmielenie Gotowanie 90min Perle – 60 min Mittelfruh – 20 min Do fermentorów trafiło ok. 45l brzeczki SG: 1,048. Wg BeerSmith: IBU - 18, EBC – 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 15 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 I to by było wszystko jeśli chodzi o zaległe zapiski z warzenia. A po remoncie garażu i przeprowadzce browar wygląda mniej więcej tak Fidel 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 16 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 ładnie ładnie dzień do nocy w porównaniu z moim u mnie ciągle gołe ściany i posadzka betonowa oraz rowerki córci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 22 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 Ubiegłotygodniowe zmagania 15.03.14 Warka # 83 Kolsch Surowce - słód pilzneński – 7,2 kg - słód pszeniczny – 1,0 kg - chmiel Spalt Select 5,0% granulat - 50g - chmiel Hallertauer Mittelfruh 4,50 % granulat – 25g - drożdże Kolsch Wyeast #2565 – starter Zacieranie 29l wody temp. 55°C - zasyp słodów 52oC – 10 min 63°C – 45 min 72°C – 20 min 78°C - 10 min mash out Chmielenie Gotowanie 60min Spalt Select – 60 min Mittelfruh – 25 min Do fermentorów trafiło ok. 43l brzeczki SG: 1,050. Wg BeerSmith: IBU - 22, EBC – 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 22 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 I kolejne 15.03.14 Warka # 84 Pils czeski Surowce - słód Bohemian Pilsner – 5,0 kg - słód monachijski I – 1,5 kg - słód pilzneński – 1,5 kg - słód Carapils – 0,5 kg - chmiel Magnum 12,3% granulat - 40g - chmiel Lubelski 3,90 % granulat – 90g - drożdże Munich Lager Wyeast #2308 – gęstwa Zacieranie 29l wody temp. 55°C - zasyp słodów 52oC – 15 min 63°C – 20 min 72°C – 45 min 78°C - 10 min mash out Chmielenie Gotowanie 90min Magnum – 60 min Lubelski 45g – 20 min Lubelski 45g – 0 min Do fermentorów trafiło ok. 44l brzeczki SG: 1,050. Wg BeerSmith: IBU - 40, EBC – 8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 24 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2014 22.03.14 Warka # 85 Belgian Pale Ale Surowce - słód pilzneński – 6,3 kg - słód wiedeński – 1,2 kg - słód karmelowy 30 – 0,5 kg /przyjąłem w BS kolor 60EBC, bo coś za ciemny mi się wydaje jak na 30/ - słód Abbey Malt – 0,3 kg - słód Carabelge – 0,3 kg - słód karmelowy 300 – 0,2kg - chmiel Brewer’s Gold 7,6% granulat - 40g - chmiel EKG 6,4% granulat – 30g - drożdże Abbey Ale WLP530– starter Zacieranie 29l wody temp. 55°C - zasyp słodów 52oC – 10 min 64°C – 20 min 72°C – 45 min 78°C - 5 min mash out Chmielenie Gotowanie 60min Brewer’s Gold – 55 min EKG – 15 min Do fermentorów trafiło ok. 43l brzeczki SG: 1,052. Wg BeerSmith: IBU - 27, EBC – 18. Mam nadzieję, że nie wyjdzie zbyt słodki "ulepek". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 17 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 (edytowane) Witam w nowym sezonie. Dawno mnie nie było i swój wątek znalazłem dopiero na 8 stronie To już czwarty, aż strach policzyć te ilości piwa, które w tym czasie człowiek w siebie wlał. No ale cóż, piwniczka wyschła, czas wziąć się za warzenie. W międzyczasie w browarze pojawił się kegerator, więc kegi zanotują zapewne większy przerób niż do tej pory, gdy stanowiły jedynie rezerwę na lato a wyszynk odbywał sie z kranu przymocowanego do blatu Chociaż pomimo niewygody jakoś nikt nie narzekał z biesiadników, co najwyżej na fakt, że opróżnił się keg i ktoś mógłby go wreszcie wymienić. Inauguracyjne warzenie odbyło się w ubiegłą niedzielę i tradycyjnie na początek sezonu został uwarzony Koelsch. A w szczegółach wyglądało to mniej więcej tak: 12.10.14 Warka # 86 Koelsch Surowce - słód pilzneński – 7,0 kg - słód pszeniczny – 0,9 kg - słód Carahell – 0,3 kg - chmiel Spalt Select 3,8% granulat - 100g - drożdże Dusseldorf Alt WLP036 Zacieranie 27l wody temp. 55°C - zasyp słodów 52oC – 15 min 64°C – 45 min 72°C – 20 min 78°C - 5 min mash out Chmielenie Gotowanie 60min Spalt Select 75g– 60 min Spalt Select 25g - 20min Do fermentorów trafiło ok. 43l brzeczki SG: 1,046. Coś kiepsko z wydajnością, ale nie mam pewności czy nie pochrzaniłem czegoś przy warzeniu. Wg BeerSmith: IBU - 25, EBC – 7,5. Edytowane 17 Października 2014 przez polter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 17 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 (edytowane) I jeszcze jedno zaległe 14.10.14 Warka # 87 Pszeniczne Surowce - słód pilzneński – 3,2 kg - słód pszeniczny – 4,6 kg - słód Carahell – 0,4 kg - słód Carawheat - 0,2 kg - chmiel Hallertauer Mittelfruh 4,8% granulat - 40g - drożdże Hefeweizen Ale WLP300 Zacieranie 27l wody temp. 45°C - zasyp słodów 43oC – 45 min 63°C – 40 min 72°C – 25 min 77°C - 10 min mash out Chmielenie Gotowanie 60min Hallertauer Mittelfruh 20g– 60 min Hallertauer Mittelfruh 20g - 40min Do fermentorów trafiło ok. 45l brzeczki SG: 1,048. Wg BeerSmith: IBU - 10, EBC – 10. I to wszystko co do tej pory wydarzyło się w browarze. Dzisiaj na palniku BPA Edytowane 24 Października 2014 przez polter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się