funekp Opublikowano 14 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2011 witam chce zakupić zymofermy english ale i zrobić pale ale 12°Blg AIPA 16°Blg belgina blonde ale 12°Blg na drożdżach płynnych. Zastanawiam sie nad zymofermami english ale do tych warek czy to dobry wybór czy może inne zakupić ?? Mam też pytanie czy musze robić starter z ekstraktu?? Chce na następne warki zadać gęstwe tych drożdży , ale chce to zrobić tak że 1 warke na tych drożdżach przelewam na cichą i daje odrazu do 2 fermentora ze schłodzoną brzeczką na 2 i czy wtedy też musze robić starter?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pieddro Opublikowano 14 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2011 (edytowane) witam chce zakupić zymofermy english ale i zrobić pale ale 12°Blg AIPA 16°Blg belgina blonde ale 12°Blg na drożdżach płynnych. Zastanawiam sie nad zymofermami english ale do tych warek czy to dobry wybór czy może inne zakupić ?? Mam też pytanie czy musze robić starter z ekstraktu?? Chce na następne warki zadać gęstwe tych drożdży , ale chce to zrobić tak że 1 warke na tych drożdżach przelewam na cichą i daje odrazu do 2 fermentora ze schłodzoną brzeczką na 2 i czy wtedy też musze robić starter?? Pytanie raczej powinno brzmieć: Co to są przecinki i do czego służą ? Mimo to odpowiem: z własnego doświadczenia używanie gęstwy "online" bardzo ułatwia całą robotę gęstwową. Ja po prostu tak planowałem, żeby w jednym dniu przelewać na cichą i jednocześnie warzyć. Edytowane 14 Września 2011 przez pieddro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 14 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2011 witam chce zakupić zymofermy english ale i zrobić pale ale 12°Blg AIPA 16°Blg belgina blonde ale 12°Blg na drożdżach płynnych. Zastanawiam sie nad zymofermami english ale do tych warek czy to dobry wybór czy może inne zakupić ?? Mam też pytanie czy musze robić starter z ekstraktu?? Chce na następne warki zadać gęstwe tych drożdży , ale chce to zrobić tak że 1 warke na tych drożdżach przelewam na cichą i daje odrazu do 2 fermentora ze schłodzoną brzeczką na 2 i czy wtedy też musze robić starter?? Piękny chaos. 1. Stanowczo doradzam początkującemu zakup drożdży płynnych Wyeast a nie dwóch innych producentów. 2. Starter z ekstraktu lub starter z mini-warki (zatrzeć trochę słodu na szybko) 3. Tu braki w czytaniu, ogólnie: odpowiednią ilość gęstwy drożdżowej zadać bezpośrednio do nowego piwa (lub jak niektórzy upraszczają do fermentora po burzliwej wlać schłodzoną brzeczkę 2 piwa). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funekp Opublikowano 14 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2011 (edytowane) heh wiem że to strasznie wygląda, ale spieszyłem sie i dlatego. chodzi o to też , że te zymofermy są o połowe tańsze. Pytanie moje czy te zymofermy english ale nadają sie na te warki (belgijskie ale, pale ale, AIPA), czy inne polecacie?? Edytowane 14 Września 2011 przez funekp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 14 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2011 heh wiem że to strasznie wygląda, ale spieszyłem sie i dlatego. chodzi o to też , że te zymofermy są o połowe tańsze. Pytanie moje czy te zymofermy english ale nadają sie na te warki (belgijskie ale, pale ale, AIPA), czy inne polecacie?? Zymofermy są połowę tańsze ale zdecydowanie bardziej zawodne, wymagają też większego nakładu pracy. Spróbuj przyporządkować te trzy style piw do krajów, jeden z nich pasuje do English. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 14 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2011 e tam zawodne,jak mu starter odpali to na luzie może sobie zrobić co mu się żywnie podoba,no może poza tym belgijskim . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funekp Opublikowano 14 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2011 A może lepiej wezme london ale zamiast english ale? Zymofermy nie mają aktywatora?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 14 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2011 (edytowane) Chyba wiem o co ci chodzi, chcesz uwarzyć trzy bardzo różne rodzaje piwa na tych samych drożdżach tylko nie jesteś pewien czy to będzie smakować tak jak powinno. Nigdy Zymoferm nie używałem, ale uważam że można uwarzyć te trzy style na angielskich drożdżach. 1. Pale Ale zrobisz angielskie, angielskie drożdże są tu w sam raz. 2. Istnieją "amerykańskie" IPAs z angielskimi drożdżami (np. Brew Dog's Punk IPA), czyli tutaj angielskie drożdże też możesz użyć. 3. Co do Belgian Blonde to musisz uważać, żeby nie uwarzyć czegoś co bardziej przypomina angielskie pale ale niż belgijski blonde. Typowe belgijskie ale to np. zasyp 90% pils, 5% carapils, 5% cukru albo dekstryny lub candi sugar. Typowe chmiele do belgijskich to mieszanka chmieli kontynentalnych i angielskich, np. EK.Goldings/Fuggle/Styrian na 60 min i Saaz/Lubelski na 5-10 min. Myślę, że do tego można by użyć angielskich drożdży i to by ciągle smakowało jak belgijskie ale. Czy potrzebujesz starter na początku? Tak. Teraz jaka metoda na ponowne wykorzystanie drożdży: najmądrzej było by użyć połowę gęstwy do nowej warki i drugą połowę umyć i włożyć do lodówki. W ten sposób ta jedna probówka drożdży wystarczy ci na cały rok warzenia. Najłatwiej by jednak było by po prostu wlać nową warkę do starego fermentora z gęstwą, wtedy ci wyjdą trzy warki z tych drożdży. EDYT: Najlepiej jest uwarzyć IPA na samym końcu żeby wysoka goryczka i bardzo charakterystyczny cytrusowy smak amerykańskich chmieli nie przenieść do następnej warki w gęstwie drożdżowej. Edytowane 15 Września 2011 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 15 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 A może lepiej wezme london ale zamiast english ale? Zymofermy nie mają aktywatora?? Nie mają. Są w postaci gęstwy we fiolkach i czasem starter nie startuje. I raczej nie da się tak pożenić tych 3 stylów, żeby je obskoczyć 1 szczepem. To belgian blonde ale nie pasuje. Zupełnie całkowicie odmienne piwo - nikt ci nie zabroni odfermentować go angielskimi drożdżami, ale wtedy będzie english blonde ale. Nie te aromaty. A jeżeli chodzi o drożdże do tych dwóch pozostałych, to jak chcesz robić AIPA, to poszukaj angielskich drożdży które dobrze odfermentowują. Te najpopularniejsze (London Ale III, ESB) mają tendencję do zostawiania sporej słodkości, a AIPA powinno być wytrawne na końcu, a nie słodkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys123 Opublikowano 15 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 Witam. scooby_brew pisze - druga część gęstwy do lodówki. Jak długo można przechowywać gęstwę po płynnych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 15 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 Im krócej tym lepiej. Niektórym ruszają i po miesiącach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys123 Opublikowano 15 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 Im krócej tym lepiej. Niektórym ruszają i po miesiącach. zgoda, jak to wygląda u Ciebie? Jak najdłużej przetrzymałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 15 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 Lagerowe drożdże u mnie stały po 3 tygodnie i nic im nie było. Ale tak normalnie to max 10 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funekp Opublikowano 15 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 hmm to moze zamiast belga zrobie ipa a co do weastow to jakie polecacie dla tych zestawów? A ile razy mozna zadawac gestwe 4-5? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 15 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 (edytowane) Witam.scooby_brew pisze - druga część gęstwy do lodówki. Jak długo można przechowywać gęstwę po płynnych? Gęstwe możesz trzymać w lodówce ok. 1 miesiąc. Ale ja miałem na myśli nie tyle gęstwe ale umyte (wypłukane) drożdże. Takie możesz trzymać w lodówce przez kilka miesięcy albo nawet dłużej. Drożdże myjesz w ten sposób, że zalewasz gęstwę przegotowaną i ostudzoną wodą i później dekantujesz warstwę drożdży z góry (dwa razy). Z połowy gęstwy dostaniesz dwa słoiki dobre na startery, a każdy starter jest ponownie dobry na ok. 3 warki. Z trzeciej warki bym tych drożdży już nie mył. Więc z tej jednej fiolki mógłbyś uwarzyć 15 warek. Chyba ktoś tu kiedyś wstawił opis tego ze zdjęciami, tylko teraz nie mogę tego znaleźć. Tutaj jest opis mycia drożdży ze zdjęciami w jez. angielskim: http://www.homebrewtalk.com/f163/yeast-washing-illustrated-41768/ Edytowane 15 Września 2011 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funekp Opublikowano 15 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 A co do wyeastów to co moge wybrać do pale ale, aipa i może zamiast tego belga to bym zrobił jakiegoś milk stouta?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys123 Opublikowano 15 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 Witam.scooby_brew pisze - druga część gęstwy do lodówki. Jak długo można przechowywać gęstwę po płynnych? Gęstwe możesz trzymać w lodówce ok. 1 miesiąc. Ale ja miałem na myśli nie tyle gęstwe ale umyte (wypłukane) drożdże. Takie możesz trzymać w lodówce przez kilka miesięcy albo nawet dłużej. Drożdże myjesz w ten sposób' date=' że zalewasz gęstwę przegotowaną i ostudzoną wodą i później dekantujesz warstwę drożdży z góry (dwa razy). Z połowy gęstwy dostaniesz dwa słoiki dobre na startery, a każdy starter jest ponownie dobry na ok. 3 warki. Z trzeciej warki bym tych drożdży już nie mył. Więc z tej jednej fiolki mógłbyś uwarzyć 15 warek. Chyba ktoś tu kiedyś wstawił opis tego ze zdjęciami, tylko teraz nie mogę tego znaleźć. Tutaj jest opis mycia drożdży ze zdjęciami w jez. angielskim: http://www.homebrewtalk.com/f163/yeast-washing-illustrated-41768/[/quote'] Dzięki. Plusik dla Ciebie. 20 - kilka warek uwarzyłem, drożdże zawsze miałem tydzień (lub 2), czas najwyższy je przepłukać. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 15 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 A co do wyeastów to co moge wybrać do pale ale, aipa i może zamiast tego belga to bym zrobił jakiegoś milk stouta?? Ringwood Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się