pepek84 Opublikowano 19 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2011 Wydaje mi się ( chociaż sam nie używam takiego sprzętu ) że jeśli wcześniej odpowiednio podgrzejesz lodówkę , to powinna utrzymać temperaturę. Ale mieszać raczej powinieneś co kilka czy kilkanaście minut. Popytaj Scooby'ego ,on takiej używa. http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?pid=48201#p48201 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 19 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2011 Sitko jest zbędne. Należy dekantować wężykiem. Osady i chmiel zostaje na dnie gara. Też właśnie o tym czytałem ale na wszelki wypadek mam Temp. zacieru należy kontrolować co 10min i ewentualnie podgrzewać. Mieszanie zacieru zwiększa wydajność. Aha' date='ale podgrzewanie to w moim wypadku odpada,dolewanie wrzątku,lub zimna nie?[/quote'] Kolego cjhouse, czy tak trudno zainstalować sobie słownik sprawdzający pisownie?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cjhouse Opublikowano 19 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2011 (edytowane) Kolego cjhouse, czy tak trudno zainstalować sobie słownik sprawdzający pisownie?. Oczekiwałem na pomoc o piwowarstwie a nie ortografi. Edytowane 19 Września 2011 przez cjhouse Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 19 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2011 Kolego cjhouse' date=' czy tak trudno zainstalować sobie słownik sprawdzający pisownie?.[/quote']Oczekiwałem na pomoc o piwowarstwie a nie ortografi. Skoro oczekujesz pomocy od innych to warto chyba samemu troszkę się wysilić i pisać posty bez takich rażących błędów ortograficznych . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2011 Kolego cjhouse' date=' czy tak trudno zainstalować sobie słownik sprawdzający pisownie?.[/quote']Oczekiwałem na pomoc o piwowarstwie a nie ortografi. Ale jakiś szacunek dla czytających , takie tu są zasady że staramy się pisać poprawnie :rolleyes: Trudno też coś znaleźć wklepując w wyszukiwarkę "drorzdze":P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 19 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2011 To prawda, że na tym forum dbamy o kulturę słowa i szacunek dla czytających. Zajrzyj na inne fora, aż krew zalewa, jakie błędy ludzie robią, jakiego słownictwa używają a nikt na to nie reaguje. Uwierz mi, po czasie sam dojdziesz do wniosku, że przyjemniej jest w kulturalnym towarzystwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cjhouse Opublikowano 19 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2011 To prawda, że na tym forumśdbamy o kulturę słowa i szacunek dla czytających. Zajrzyj na inne fora, aż krew zalewa, jakie błędy ludzie robią, jakiego słownictwa używają a nikt na to nie reaguje. Uwierz mi, po czasie sam dojdziesz do wniosku, że przyjemniej jest w kulturalnym towarzystwie. Terz jestem tego zdania,wystarczy tylko wejść w youtube i jest śieczka,wiem że czasem palne drorzdze,lub coś innego,musicie wybaczyć,niby kurna pokazuje mi cieniutką kreskę błąd,a i tak się zdarza że coś idzie nie tego w świat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cjhouse Opublikowano 19 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2011 Aha jak mi przyjdzie sprzęt i w ogóle,to drożdże i chmiel mogę trzymać w lodówce,czy normalnie w temp... pokojowej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 19 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2011 To prawda' date=' że na tym forumśdbamy o kulturę słowa i szacunek dla czytających. Zajrzyj na inne fora, aż krew zalewa, jakie błędy ludzie robią, jakiego słownictwa używają a nikt na to nie reaguje. Uwierz mi, po czasie sam dojdziesz do wniosku, że przyjemniej jest w kulturalnym towarzystwie.[/quote']Terz jestem tego zdania,wystarczy tylko wejść w youtube i jest śieczka,wiem że czasem palne drorzdze,lub coś innego,musicie wybaczyć,niby kurna pokazuje mi cieniutką kreskę błąd,a i tak się zdarza że coś idzie nie tego w świat. Nie no ręce opadają, cjhouse "też" pisze się przez "ż", zapamiętaj sobie to na całe życie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 19 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2011 Aha jak mi przyjdzie sprzęt i w ogóle,to drożdże i chmiel mogę trzymać w lodówce,czy normalnie w temp... pokojowej? Lepiej będzie w lodówce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 19 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2011 Aha jak mi przyjdzie sprzęt i w ogóle,to drożdże i chmiel mogę trzymać w lodówce,czy normalnie w temp... pokojowej? Koledzy wyjaśnili Twoje wątpliwości. Ja dodam od siebie minus, za brak szacunku dla forumowiczów. Większość przeglądarek posiada kontrolę pisowni, a jak nie to polecam słownik ortograficzny, lub napisać post w Wordzie. Po znakach interpunkcyjnych dajemy spację. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 19 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2011 Jakby nie patrzec kolega cjhouse zadaje konkretne pytania, wiec prosze o trzymanie sie tematu watku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cjhouse Opublikowano 20 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2011 Jakby nie patrzec kolega cjhouse zadaje konkretne pytania, wiec prosze o trzymanie sie tematu watku. \ Dzięki Arku za pomoc,a innemu koledze za minusa ale niech ci będzie.Więcej już nic niebęde pisał zachowam to dla siebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cjhouse Opublikowano 27 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 Witam ponownie kolegów Ja już po pierwszej warce zacieranej.Zaczołem w niedz...o 13 skończyłem o 19.Zacierałem jedno temperaturowo 67°C ponad godz.. z w wysładzaniu zrobiłem błedy bo chciałem ciągłego a wyszło na raty bo zatkało mi filtrator,i widoczne dlatego mi tak kiepsko wyszło 20,5 l brzeczki po gotowaniu 10°Blg.Narazie od wczorajsza wszystko sie fajne fermentuje.Aha a zacieralem dunkel weizena z BA. - słód pilznenski Weyermann 1,3 kg, - słód pszeniczny jasny Weyermann 1,9 kg, - słód monachijski Typ II Weyermann 0,6 kg, - słód Carawheat? 0,2 kg, - słód pszeniczny czekoladowy 0,05 kg, - chmiel aromatyczny Lubelski 40 g (granulat), - dro-d-e do piwa pszenicznego Safbrew WB-06 11,5 g, Jeszcze jedno jak przeleje na cichą to ile tak na tej cichej niech siedzi?i ile pózniej dac cukru do refermentacji nie musi byc tam jakieś super nagazowane wystarczy żeby było,i niemiał obaw ze będą granaty,tak ze 120g wystarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 27 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 Jeszcze jedno jak przeleje na cichą to ile tak na tej cichej niech siedzi?i ile pózniej dac cukru do refermentacji nie musi byc tam jakieś super nagazowane wystarczy żeby było,i niemiał obaw ze będą granaty,tak ze 120g wystarczy? Zajrzyj do wiki, warto: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Fermentacja_brzeczki http://www.wiki.piwo.org/index.php/Rozlew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 27 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 (edytowane) ...ile pózniej dac cukru do refermentacji... Kalkulator rezerwy brzeczki do refermentacji Edytowane 27 Września 2011 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cjhouse Opublikowano 6 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2011 Witam ponownie Myśle ze mogę dalej kontynuować w swoim temacie.Po 4 dniach fermentacji zamierzałem sprawdzić °Blg no i niech żyją dziurawe ręce(stłukłem areometr) wiec dziś mi już doszedł,i jest 11 dzień burzliwej,zdezynfekowałem areometr i cyk do fermentora a tam pokazuje mi niedużo ponad 1°Blg ,nie widzę dokładnie bo mam słaby wzrok ale niema na pewno 2°Blg.Temperatura na fermentorze pokazuje mi 21°C .Krótki opis zacierania dałem wyrzej.Kurcze co o tym myślicie bo to kurna mi odfermentowało jak brewkit,może temu też że słabe °Blg początkowe było co?Doradzcie potrzymać jeszcze ze 2-3 dni i przelać na cichą,czy jak,i czy może siedzieć areometr w fermentorze czy nie bardzo do cichej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danielson83 Opublikowano 6 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2011 Witaj Sprawdź swoje nowe cudo w czystej wodzie czy jest dobrze wyskalowany powinien być na 0. Ale całkiem możliwe że WB-ki tak nisko zeszły bo są "żarłoczne", po 11 dniach powinno już być po wszystkim , zmierz na wszelki wypadek jutro jak się nic nie zmieni to możesz lać na cichą albo w ogóle z niej zrezygnować- w końcu to pszenica... do refermentacji myślę że śmiało możesz dać 3,5-4g(cukru)/0,5l. możesz od razu np. na 20l rozpuścić 140-160g w ok 0,5l wody dobrze rozmieszać (przy zachowaniu sterylności) wlać do pustego fermentora i na to przelewać piwo po burzliwej czy tam cichej. Po wszystkim nie zaszkodzi zamieszać również całość żeby się cukier wymieszał i do butelek Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się