Skocz do zawartości

browar radwanicki


amap

Rekomendowane odpowiedzi

25.10 - #62 - IRA:

 

Zasyp

 

* słód pils - 2,5kg

* słód pale ale - 2kg

* słód aromatic - 1kg

* słód caramel pils - 0,9kg

* słód red x - 0,5kg

* słód zakwaszający - 0,05kg

* słód czekoladowy 1200 - 0,03kg

 

Zacieranie

 

* 60' - 67°C

 

Gotowanie 60'/chmielenie

 

* 60' - 25g citra?

* 30' - 15g mosaic?

* 10' - 22g vic secret?

* 5' - 25g motueka?

* 5' - 10g mech irlandzki

* 5' - 100g jagody goji

 

Drożdże

 

* Wyeast 1084 Irish Ale

 

Edit:

18l i 19,7blg

Edytowane przez amap
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

08.11 - #63 - Quia nominor capra III:

 

Zasyp

 

* słód wiedeński - 2.5kg

* słód pilzneński - 1kg

* słód aromatic - 0.6kg

* słód caramel pils - 0.5kg

* słód special x - 0.3kg

 

Zacieranie

 

* 10' - 63°C

* 40' - 72°C

* 10' - 76°C

 

Gotowanie 60'/chmielenie

 

* 60' - 30g tradition 5.5%ak

* 5' - 5g iunga 11.5%ak

 

Drożdże

* Pilsner Urquell

 

Edit:

18l i 14,2blg

Edytowane przez amap
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

11.10 - #64 - Ouievi:

 

3,00 kg BestMälz Pale Ale (6,0 EBC) Słód 38,9 %

1,90 kg BestMälz Pilsen (3,5 EBC) Słód 24,6 %

1,50 kg Wiedeński (7,0 EBC) Słód 19,5 %

0,54 kg Monachijski typ II (16,0 EBC) Słód 7,0 %

0,50 kg BestMälz Caramel Pils (5,0 EBC) Słód 6,5 %

0,24 kg Caramel/Crystal Malt - 30L (59,1 EBC) Słód 3,2%

0,03 kg Chokladmalt (Castle Malting) (900,0 EBC) Słód 0,4 %

30,00 g Fuggles [4,50 %] Chmiel 13,9 IBU

30,00 g Goldings, East Kent [5,00 %] Chmiel 5,6 IBU

 

Zacieranie

* 40' - 68°C

* 20' - 76°C

 

Gotowanie 70'/chmielenie

* 60' - 30g fugles

 

Drożdże

* Wyeast 1728 Scottish Ale

 

wyszło:

17l i 21,7°blg

Edytowane przez amap
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

07.12 - #65 - szoko:

 

Składniki

 

3,50 kg BestMälz Pilsen (3,5 EBC)

0,31 kg Biscuit malt (Castle Malting) (60,0 EBC)

0,25 kg BestMälz Caramel Pils (5,0 EBC)

0,25 kg Chokladmalt (Castle Malting) (900,0 EBC)

0,15 kg BestMälz Wheat (4,7 EBC)

0,13 kg BestMälz Pale Ale (6,0 EBC)

 

5,00 ml Calcium Chloride

 

Zacieranie

* 60' - 65°C

* 15' - 72°C

* 5' - 77°C

 

Gotowanie 90,0 min

 

40,00 g Goldings, East Kent [5,00 %] - Gotowanie 60,0 min

10,00 g Goldings, East Kent [5,00 %] - Gotowanie 5,0 min

 

Drożdże

 

Irish Ale (Wyeast Labs #1084) [124,21 ml]

 

 

13,4° blg

28,6 IBUs

19l

Edytowane przez amap
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

30.12.14 - #66 - blondyn

 

zasyp

* słód pilzneński 2,58kg

* słód pale ale 1kg

* słód pszeniczny 0,70kg

* słód wiedeński 0,5kg

* słód abbey 0,3kg

* miód 0,20kg

 

zacieranie

* 57°C - 10 min

* 62°C - 45 min

* 72°C - 20 min

 

gotowanie 70'/chmielenie

* 20g ekg - 60min

* 15g ekg - 10min

* 5g mech irlandzki - 15min

* 20g suszonej skórki cytryny - 5min

* 20g suszonej skórki pomarańczy - 5 min

 

drożdże

* wyeast belgian ardennes 3522

 

edit:

19l i 15,7blg

Edytowane przez amap
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

podsumowanie:

- w tym roku to tyle - 23 warki, niektóre udane (#47, #48, #51, #52, #54, #60 #62, niektóre takie sobie a na niektóre trzeba będzie poczekać (#59, #64, #65)

- kociołek trzyma się nieźle mimo 66 warek na koncie ;)

- w nowym roku trzeba będzie znowu zainwestować - śrutownik, sterownik, ktoś ostatnio wymyślił zgrzewarkę próżniową :monster: - tylko gdzie ja to wszystko pomieszcze???

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

05.01 - #67 - Arbiter elegantiarum IV:

 

Zasyp

 

* słód pale ale - 4kg

* słód pszeniczny - 0,2kg

* słód special x - 0,2 kg

* cukier - 1kg

* dap - 5g

 

Zacieranie

 

* 20' - 50°C

* 60' - 67°C

* 20' - 74°C

 

Gotowanie 60'/chmielenie

 

* 45' - 20g Fuggle 5.2%ak

* 10' - 20g Fuggle 5.2%ak

* 5' - 4g Fuggle 5.2%ak - ?

 

Drożdże

* Wyeast 3522 Belgian Ardennes

 

Edit:

16l i 20,5blg

Edytowane przez amap
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10.01 - trójnik

 

* wielokwiat późny - 2,8kg

* gryczany - 1,4kg

* woda - 6l

* kwasek - łyżeczka

* dap - łyżeczka

 

drożdże

* bayanus bc s-103

* johannisberg m35

 

Edit:

ok 10l i ponad 32blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

po raz enty będę się mierzył z najtrudniejszym ze stylów, mam suche drożdże i pszenice. proszę o podpowiedzi jak te magiczne banany i goździki osiągnąć:

Rób wg receptury Anteksa. Jedno mogę podpowiedzieć. Na ferulikową wsyp tylko słód pszeniczny, dopiero do następnej przerwy dosyp resztę. WB06 są bardzo dobre.

Edytowane przez Jacenty
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na ferulikową wsyp tylko słód pszeniczny, dopiero do następnej przerwy dosyp resztę. WB06 są bardzo dobre.

- a to dobra podpowiedź, jest jakies uzasadnienie?

anteksa receptura jest w miare prosta - w jakiej temperaturze fermentować?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.