amap Opublikowano 2 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 (edytowane) 02.02 - #47 - Porterus balticus: Zasyp * słód monachijski I - 2.6kg * słód aromatic - 2.25kg * słód pilzneński - 2kg * słód carapils - 0.5kg * słód cara ruby - 0.11kg * słód czekoladowy - 0.1kg * słód karmelowy 600 - 0.2kg Zacieranie * 10' - 55°C * 30' - 63°C * 60' - 72°C Gotowanie 90'/chmielenie * 60' - 30g tradition 0.0%ak * 20' - 25g saaz 0.0%ak Drożdże * Wyeast 2308 Munich Lager Edit: 20l, 20°BLG Edytowane 2 Lutego 2014 przez amap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 8 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 (edytowane) 08.02 - #48 - Arbiter elegantiarum III: Zasyp * słód pilzneński - 5,5kg * słód pszeniczny - 0,2kg * słód aromatic - 0,2 kg * candisugar 130' - 0.5kg Zacieranie * 20' - 50°C * 40' - 67°C * 20' - 74°C Gotowanie 60'/chmielenie * 45' - 20g Tradition 5.5%ak * 10' - 20g Tradition 5.5%ak * 5' - 10g Vic Secret 15.7%ak Drożdże * Wyeast 3522 Belgian Ardennes Edit: 19l i 19°BLG Edytowane 8 Lutego 2014 przez amap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 8 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 Odpalisz gęstwę po 3522? Jakbyś po London ESB jeszcze miał - byłoby bosko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 8 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 możemy się dogadać - na kiedy potrzebujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 8 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 W najbliższym czasie, ale się nie pali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 8 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 dobra, jak się nie pali to będę pamietał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 9 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 #45 - zeszło do 4.5°BLG, zabutelkowano na 2.2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 20 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 warka #46 - przegazowana (jak na bittera), ale tylko 6 butelek, reszta bedzie zlewana z dębowej beczki więc jest uratowana warka #44 - nie dodawać tyle rumianku (wcale?), dziwny smaczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 20 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 warka #48 - zeszło do 3BLG, przelana do dębowej beczki a reszta do lambica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 20 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Odpalisz gęstwę po 3522? zebrałem trochę, odbierasz teraz czy czekasz na ESB? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 23 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Odpalisz gęstwę po 3522? zebrałem trochę, odbierasz teraz czy czekasz na ESB? ESB po portzerze również zebrane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 23 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 #47 - zeszło do 5.5°BLG, przelany na cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 23 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 #43 - zeszło do 2.3°BLG - połowa zabutelkowana z muscavado muscavado nie nadaje się do refermentacji - w porównaniu ze zwykłym cukrem nadaje trochę innego smaku ale nagazowanie zerowe i piany brak............... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Odbieram gęstwę - odezwę się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 1 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 (edytowane) 01.03 - #49 - Lela: Zasyp * słód pilzneński - 1,25kg * słód wiedeński - 0,5kg (0.75) * słód aromatic - 2 kg * słód caramel pils - 0.75kg * pszenica niesłodowana - 0.8kg Zacieranie * 20' - 50°C * 40' - 63°C * 30' - 72°C * 10' - 76°C Gotowanie 60'/chmielenie * 60' - 20g Tradition 5.5%ak * 15' - 10g Tradition 5.5%ak Drożdże * Wyeast 3763 Roeselare Ale Edytowane 1 Marca 2014 przez amap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 2 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 (edytowane) #49 - 22l 13.9°BLG 10l poszło do słoja z White Labs WLP645 Brettanomyces Claussenii a reszta z Roeselare do wiadra Edytowane 15 Marca 2014 przez amap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 2 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 #48 - zeszło do 2,5(!) - prawie 9%...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 8 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2014 #47 - z 5°BLG posżło do butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 15 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 (edytowane) 15.03 - #50 - Polelum: Zasyp * słód pilzneński - 3.1kg * słód aromatic - 0.5kg * słód carapils - 0.5kg Zacieranie * 60' - 68°C Gotowanie 60'/chmielenie * 60' - 50g fuggles 5.3%ak * 30' - 20g fuggles 5.3%ak * 10' - 20g ekg 6.4%ak Drożdże * Wyeast 1968 London ESB Ale Edit: 23l i 11,9° BLG Edytowane 7 Maja 2014 przez amap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 15 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 (edytowane) 15.03 - #51 - Lelum: Zasyp * miód - 3kg * słód aromatic - 1kg * słód carapils - 0.5kg Zacieranie * 30' - 63°C Gotowanie 60'/chmielenie * 60' - 20g tradition Drożdże * Wyeast 3787 Trappist High Gravity Edit: ok 10l i 27,2°BLG Edytowane 7 Maja 2014 przez amap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 15 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 (edytowane) #49 przelane do beczki - 2/3 z roselare i 1/3 z clausenii; reszta z #49 znalazła się w 5l szklanym balonie z resztą clausenii. w osobnym baniaku wylądowała resztka clausenii z dodatkiem miodu - po pół godzinie pojawiła się piana.... no i to by było na tyle dobranoc Edytowane 15 Marca 2014 przez amap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 22 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 #50 przelana na cichą, zeszła do 7.5°BLG #49 przelana na cichą, zeszła do 2.5°BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 5 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2014 (edytowane) 06.05 - #52 - Stare ale: Zasyp * słód pale ale - 5,5kg * słód monachijski - 0,9kg * słód pszeniczny cristal - 0.2kg * słód czekoladowy - 0.06kg Zacieranie * 90' - 67°C Gotowanie 90'/chmielenie * 60' - 40g żatecki * 0' - 20g żatecki * 0' - 20g tradition Drożdże * Brewlab 2000 Somerset 1 Edit: 18l - 17.1° BLG Edytowane 7 Maja 2014 przez amap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 13 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 #52 - przelana na cichą, zeszło do 5.5°BLG - brak klarowności, cierpki finisz.... mam nadzieję, że się ułoży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 13 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 Piłem Twojego koźlaka - absolutnie genialny, piękne aromaty i zbalansowany smak. Ale naprawdę zachwyciła mnie literka T Które to są warki/przepisy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się