Skocz do zawartości

browar radwanicki


amap

Rekomendowane odpowiedzi

02.02 - #47 - Porterus balticus:

 

Zasyp

 

* słód monachijski I - 2.6kg

* słód aromatic - 2.25kg

* słód pilzneński - 2kg

* słód carapils - 0.5kg

* słód cara ruby - 0.11kg

* słód czekoladowy - 0.1kg

* słód karmelowy 600 - 0.2kg

 

 

Zacieranie

 

* 10' - 55°C

* 30' - 63°C

* 60' - 72°C

 

Gotowanie 90'/chmielenie

 

* 60' - 30g tradition 0.0%ak

* 20' - 25g saaz 0.0%ak

 

 

Drożdże

* Wyeast 2308 Munich Lager

 

Edit: 20l, 20°BLG

Edytowane przez amap
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

08.02 - #48 - Arbiter elegantiarum III:

 

Zasyp

 

* słód pilzneński - 5,5kg

* słód pszeniczny - 0,2kg

* słód aromatic - 0,2 kg

* candisugar 130' - 0.5kg

 

Zacieranie

 

* 20' - 50°C

* 40' - 67°C

* 20' - 74°C

 

Gotowanie 60'/chmielenie

 

* 45' - 20g Tradition 5.5%ak

* 10' - 20g Tradition 5.5%ak

* 5' - 10g Vic Secret 15.7%ak

 

Drożdże

* Wyeast 3522 Belgian Ardennes

 

Edit:

19l i 19°BLG

Edytowane przez amap
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#43 - zeszło do 2.3°BLG - połowa zabutelkowana z muscavado

muscavado nie nadaje się do refermentacji - w porównaniu ze zwykłym cukrem nadaje trochę innego smaku ale nagazowanie zerowe i piany brak...............

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

01.03 - #49 - Lela:

 

Zasyp

 

* słód pilzneński - 1,25kg

* słód wiedeński - 0,5kg (0.75)

* słód aromatic - 2 kg

* słód caramel pils - 0.75kg

* pszenica niesłodowana - 0.8kg

 

Zacieranie

 

* 20' - 50°C

* 40' - 63°C

* 30' - 72°C

* 10' - 76°C

 

Gotowanie 60'/chmielenie

 

* 60' - 20g Tradition 5.5%ak

* 15' - 10g Tradition 5.5%ak

 

Drożdże

* Wyeast 3763 Roeselare Ale

Edytowane przez amap
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15.03 - #50 - Polelum:

 

Zasyp

 

* słód pilzneński - 3.1kg

* słód aromatic - 0.5kg

* słód carapils - 0.5kg

 

Zacieranie

 

* 60' - 68°C

 

 

Gotowanie 60'/chmielenie

 

* 60' - 50g fuggles 5.3%ak

* 30' - 20g fuggles 5.3%ak

* 10' - 20g ekg 6.4%ak

 

 

Drożdże

* Wyeast 1968 London ESB Ale

 

Edit:

23l i 11,9° BLG

Edytowane przez amap
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15.03 - #51 - Lelum:

 

Zasyp

 

* miód - 3kg

* słód aromatic - 1kg

* słód carapils - 0.5kg

 

Zacieranie

 

* 30' - 63°C

 

Gotowanie 60'/chmielenie

 

* 60' - 20g tradition

 

Drożdże

* Wyeast 3787 Trappist High Gravity

 

Edit:

ok 10l i 27,2°BLG

Edytowane przez amap
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#49 przelane do beczki - 2/3 z roselare i 1/3 z clausenii; reszta z #49 znalazła się w 5l szklanym balonie z resztą clausenii.

w osobnym baniaku wylądowała resztka clausenii z dodatkiem miodu - po pół godzinie pojawiła się piana....

 

no i to by było na tyle

dobranoc

Edytowane przez amap
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

06.05 - #52 - Stare ale:

 

Zasyp

 

* słód pale ale - 5,5kg

* słód monachijski - 0,9kg

* słód pszeniczny cristal - 0.2kg

* słód czekoladowy - 0.06kg

 

Zacieranie

 

* 90' - 67°C

 

Gotowanie 90'/chmielenie

 

* 60' - 40g żatecki

* 0' - 20g żatecki

* 0' - 20g tradition

 

Drożdże

* Brewlab 2000 Somerset 1

 

Edit:

18l - 17.1° BLG

Edytowane przez amap
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.