Skocz do zawartości

browar radwanicki


amap

Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...

koźlak po dwóch tygodniach zszedł z 16°BLG do 6.5°BLG, zapach jest lagerowo/skunksowy, dużo CO2.... jak dla mnie za dużo ale może tak ma być. w smaku słody i lekka goryczka ciekawe co z tego bedzie.

przelać na cichą czy zostawić oto jest pytanie.... :roll:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

potrzymam jeszcze ;)

w w wytwórni sera doszło do wstępnej degustacji - ricotta była nieziemska, jack po dwóch tygodniach też już jest super.... btw szukam dostawcy mleka z okolic wrocławia :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

20.01.13 - #31 - Belgian Blond Ale

Zasyp

* słód pilzneński 2,80kg bestmalz

* słód pilzneński 0,80kg castlemalting

* słód pszeniczny 0,70kg

* słód wiedeński 0,6kg

* słód abbey 0,50kg

* miód 0,20kg

 

Zacieranie

* 57°C - 10 min

* 62°C - 45 min

* 72°C - 20 min

 

Gotowanie 70'/chmielenie

* 20g Centennail 9,6AK- 60min

* 15g Citra 12AK - 5min

* 20g suszonej skórki cytryny - 5min

* 20g suszonej skórki pomarańczy - 5 min

 

Drożdże

* Abbey 1214

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

http://www.gaianstud...g/articles6.htm - a niektórzy się dziwią, że mało chmielu daję :P

 

But hops possesses two characteristics notably different than the herbs it replaced - it causes the drinker to become drowsy and it diminishes sexual desire.

rozumiem, że to cię tak przestraszyło :P

Edytowane przez leszcz007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

raczej to miałem na mysli:

Consumption by men of large levels of estrogenic compounds can lead to erection problems later in life. In fact, there is a well-known condition in England called Brewer's Droop which is regularly contracted by bartenders and brewers after years of exposure to hopped beers and ales.

trzeba dbać o zdrowie :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

się zrobiło miód pitny, czwórniaczek niesycony:

- 2.7l miodu lipowego

- 7l wody

- 4g kwasku cytrynowego

- 4g fosforan diamonowy

- 3g uwodnionych saccharomyces cerevisiae bayanus

po godzinie zaczęły pracować intensywnie:

IMG_20130217_121930.jpg

do spróbowania za rok :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

do miodku zrobiło sie chlebek pszenno-owsiany:

- 250g mąki owsianej

- 1.5kg mąki pszennej

- 1.5l wody

- 10g drożdży piekarniczych (20g suchych)

- 2 jajka

- 4 łyżki soli

- 150g miodu

- 3 łyzki masła

wyszło 2.5 bochenka fantastycznego w smaku chleba:

IMG_20130217_121619.jpg

IMG_20130217_121629.jpg

 

do poprawy skórka - wyszła zbyt miękka jak na mój gust (chyba, że to przyzwyczajenie do chleba kupnego....)

podobno chleb pszenny staje się czerstwy po 2 dniach a żytni po 7 dniach, jeśli to prawda to następnym rodzajem będzie żytni :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

13.04 - #32 - Quod me nut­rit me destruit (karmelowy witbier):

 

Zasyp

 

* słód pilzneński - 1.8kg

* słód pszeniczny - 1.5kg

* słód cara blond - 0.5kg

* słód cara ruby - 0.2kg

* słód aromatic - 0.1kg

* słód pszeniczny crystal - 0.1kg

 

Surowce:

* 1 skórka mandarynki - 5'

* 1 skórka cytryny - '5

* 10g kolendry - 5'

 

Zacieranie

 

* 30' - 50°C

* 60' - 66°C

* 20' - 76°C

* 10' - 78°C

 

Gotowanie 60'/chmielenie

 

* 60' - 30g Hersbrucker 4.2% ak

 

Drożdże

* WB-06

* 3522 Belgian Ardennes

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

niestety

no proszę, kto się ogarnął i zaczął coś warzyć :P

siem obudziłem z zimowego :D

trochę mało tego..... chyba nie poczujesz

cóż zrobić, zapasów więcej nie było.... na cichą coś dorzucę ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

cóż zrobić, zapasów więcej nie było

Przecież biedronka jest tak blisko :P

to daj trochę (10g) citry na ostanie 5min gotowania albo na cichą, to Ci trochę podbije cytrusowe zapaszki. Chociaż u mnie dało sporo zapachów kwiatowych.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.