Skocz do zawartości

browar radwanicki


amap

Rekomendowane odpowiedzi

  • 3 tygodnie później...

31.08 - #57(#1) - Blondyna atakuje:

 

 

Zasyp

 

* słód pills - 3,1kg

* słód pale ale - 0,9kg

* słód pszeniczny - 0,9kg

* cukier kandyzowany 126 - 0,5kg

 

Zacieranie

 

* 50' - 65°C

* 15' - 77°C

 

Gotowanie 90'/chmielenie

 

* 60' - 28g ekg?

* 20' - 14g tradition?

 

Drożdże

 

* Wyeast 3463 Forbidden Fruit

 

Edit

23l - 12,5°blg

Edytowane przez amap
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

blondyna dała trochę chmielu ;)

niestety obejmy w chlodnicy popuściły i zamiast 15,7blg wyszło 12,5blg, ale jak na pierwszy raz browar kooperacyjny amap-żonaamapa spisał się bardzo dobrze :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

* 60' - 28g ekg?

 

* 20' - 14g tradition?

 

Tjaaaaaaa, zaczyna się lekceważące podejście do warzenie i to tuż po 50-tej warce :/

 

Ja ostatnio znalazłem na dnie zamrażarki słoik mokrego zamrożonego "nie mam pojęcia czego" po jakimś zimnym chmieleniu i właśnie se piję ejla "one hop mokry zamrożony", nic mu nie brakuje ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

* 60' - 28g ekg?

 

* 20' - 14g tradition?

 

Tjaaaaaaa, zaczyna się lekceważące podejście do warzenie i to tuż po 50-tej warce :/

 

Ja ostatnio znalazłem na dnie zamrażarki słoik mokrego zamrożonego "nie mam pojęcia czego" po jakimś zimnym chmieleniu i właśnie se piję ejla "one hop mokry zamrożony", nic mu nie brakuje ;)

no aż tak źle ze mną nie jest ;) - wiem co dodaje, a znaki zapytania odnoszą się tylko do zawartości ak, którą mam zapisaną "gdzieś tam" :smilies:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

21.09 - #58 - Czerwony eksperyment:

 

Zasyp

 

* słód red x - 2,5kg

* słód pils - 1,25kg

* słód aromatic - 0,5kg

* słód special x - 0,5kg

* dap - 5g

 

Zacieranie

 

* 30' - 63°C

* 30' - 67°C

* 60' - 75°C

 

Gotowanie 90'/chmielenie

 

* 60' - 20g tradition?

* 20' - 20g ekg?

* 5' - 20g ekg?

 

* 10' - dap

 

Drożdże

 

* Wyeast Ardennes 90%.... :P

 

Edit:

19l i 13,9°blg

Edytowane przez amap
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

27.09 - #59 - Czwórniak:

 

Zasyp

 

* słód pale ale - 4kg

* słód caramel pils - 0,8kg

* słód wiedeński - 0,8kg

* słód biscuit - 0,2kg

* słód zakwaszający - 0,1kg

* candi sugar 135° - 1kg

* rodzynki - 60g

 

Zacieranie

 

* 15' - 50°C

* 60' - 66°C

* 15' - 76°C

 

Gotowanie 60'/chmielenie

 

* 60' - 40g ekg?

* 5' - rodzynki sułtańskie

 

Drożdże

 

* Wyeast Ardennes 90%.... :P

 

Edit

17l i 23°blg

Edytowane przez amap
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W 6 dni mogło się nie wyklarować ;-)

 

A w ostatniej warce rodzynki zostawialeś na burzliwą czy odfiltrowywałeś?

no mogło się nie wyklarować :)

rodzynki były gotowane tylko - byc może dam jeszcze na cichą ale nad tym jeszcze nie myślałem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

11.10 - #60 - iRland:

 

Zasyp

 

* słód pale ale - 3,5kg

* słód red x - 1kg

* słód crystal - 0,17kg

* słód karmelowy 600 - 0,025kg

* słód czekoladowy 1200 - 0,030kg - na koniec zacierania

 

Zacieranie

 

* 60' - 68°C

 

Gotowanie 90'/chmielenie

 

* 60' - 30g ekg?

* 10' - 10g fuggles?

* 10' - 10g mech

 

Drożdże

 

* Wyeast 1084 Irish Ale

 

Edit

20l - 12,9blg

Edytowane przez amap
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

18.10 - #61 - Szkot70:

 

Zasyp

 

* słód pale ale - 1,88kg

* słód caramel pils - 1kg

* słód wiedeński - 0,3kg

* słód crystal - 0,1kg

* słód zakwaszający - 0,05kg

* słód czekoladowy 1200 - 0,03kg

 

Zacieranie

 

* 70' - 67°C

* 5' - 76°C

 

Gotowanie 90'/chmielenie

 

* 60' - 25g ekg?

* 10' - 10g mech

 

Drożdże

 

* Wyeast 1728 Scottish Ale

 

Edit:

19,5l - 10,1°blg

Edytowane przez amap
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.