amap Opublikowano 18 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 #59 - zeszła ładnie ale nie mierzyłem z lenistwa ile - przelana do drugiego wiadra po #60 #60 - zeszła do 2,5blg i przelana na cichą z powodu ciekawej flokulacji drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 25 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2014 (edytowane) 25.10 - #62 - IRA: Zasyp * słód pils - 2,5kg * słód pale ale - 2kg * słód aromatic - 1kg * słód caramel pils - 0,9kg * słód red x - 0,5kg * słód zakwaszający - 0,05kg * słód czekoladowy 1200 - 0,03kg Zacieranie * 60' - 67°C Gotowanie 60'/chmielenie * 60' - 25g citra? * 30' - 15g mosaic? * 10' - 22g vic secret? * 5' - 25g motueka? * 5' - 10g mech irlandzki * 5' - 100g jagody goji Drożdże * Wyeast 1084 Irish Ale Edit: 18l i 19,7blg Edytowane 26 Października 2014 przez amap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 2 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2014 #60 zeszła do 2,5blg, zabutelkowana z 2,5 do 2,7g cukru #61 zeszła do 1,5blg, zabutelkowana z 2,7g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 3 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 #62 zeszła do 4blg - przelana na cichą z dodatkiem: - 30g motueka? - 25g mosaic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 8 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 (edytowane) 08.11 - #63 - Quia nominor capra III: Zasyp * słód wiedeński - 2.5kg * słód pilzneński - 1kg * słód aromatic - 0.6kg * słód caramel pils - 0.5kg * słód special x - 0.3kg Zacieranie * 10' - 63°C * 40' - 72°C * 10' - 76°C Gotowanie 60'/chmielenie * 60' - 30g tradition 5.5%ak * 5' - 5g iunga 11.5%ak Drożdże * Pilsner Urquell Edit: 18l i 14,2blg Edytowane 8 Listopada 2014 przez amap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 9 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 #62 zeszła do 4blg i zabutelkowana z 2,9g #59 zeszła do 3blg (czyli jakieś 10.3%) - zlana dodatkowo na wyklarowanie bo drożdży za dużo zaciągnąłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 10 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 #59 zabutelkowana z dodatkiem 2g powoli zaczyna brakować butelek i miejsca.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 11 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 (edytowane) 11.10 - #64 - Ouievi: 3,00 kg BestMälz Pale Ale (6,0 EBC) Słód 38,9 % 1,90 kg BestMälz Pilsen (3,5 EBC) Słód 24,6 % 1,50 kg Wiedeński (7,0 EBC) Słód 19,5 % 0,54 kg Monachijski typ II (16,0 EBC) Słód 7,0 % 0,50 kg BestMälz Caramel Pils (5,0 EBC) Słód 6,5 % 0,24 kg Caramel/Crystal Malt - 30L (59,1 EBC) Słód 3,2% 0,03 kg Chokladmalt (Castle Malting) (900,0 EBC) Słód 0,4 % 30,00 g Fuggles [4,50 %] Chmiel 13,9 IBU 30,00 g Goldings, East Kent [5,00 %] Chmiel 5,6 IBU Zacieranie * 40' - 68°C * 20' - 76°C Gotowanie 70'/chmielenie * 60' - 30g fugles Drożdże * Wyeast 1728 Scottish Ale wyszło: 17l i 21,7°blg Edytowane 12 Listopada 2014 przez amap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 22 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 #64 zeszła do 5,5blg i przelana na cichą #63 zeszła do 3,25blg i przelana na cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 (edytowane) 07.12 - #65 - szoko: Składniki 3,50 kg BestMälz Pilsen (3,5 EBC) 0,31 kg Biscuit malt (Castle Malting) (60,0 EBC) 0,25 kg BestMälz Caramel Pils (5,0 EBC) 0,25 kg Chokladmalt (Castle Malting) (900,0 EBC) 0,15 kg BestMälz Wheat (4,7 EBC) 0,13 kg BestMälz Pale Ale (6,0 EBC) 5,00 ml Calcium Chloride Zacieranie * 60' - 65°C * 15' - 72°C * 5' - 77°C Gotowanie 90,0 min 40,00 g Goldings, East Kent [5,00 %] - Gotowanie 60,0 min 10,00 g Goldings, East Kent [5,00 %] - Gotowanie 5,0 min Drożdże Irish Ale (Wyeast Labs #1084) [124,21 ml] 13,4° blg 28,6 IBUs 19l Edytowane 7 Grudnia 2014 przez amap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 (edytowane) #64 zeszła do 5 blg i zabutelkowana z 1,3g cukru, reszta trafiła do beczki na leżakowanie #63 zeszła do 3 blg i zabutelkowana z 1,5g cukru Edytowane 7 Grudnia 2014 przez amap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 15 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 #65 - przelana na cichą przy 2,9blg - za mocno zeszło.... mam nadzieję, że to już koniec. w smaku lekka czekolada. gorzka. spodziewałem sie lepszych efektów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 27 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 #65 - zeszło do 2,5blg, zabutelkowane z 2,9g, na razie szału nie ma do czerwonego eksperymentu dodałem trois i brety w001 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 30 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 (edytowane) 30.12.14 - #66 - blondyn zasyp * słód pilzneński 2,58kg * słód pale ale 1kg * słód pszeniczny 0,70kg * słód wiedeński 0,5kg * słód abbey 0,3kg * miód 0,20kg zacieranie * 57°C - 10 min * 62°C - 45 min * 72°C - 20 min gotowanie 70'/chmielenie * 20g ekg - 60min * 15g ekg - 10min * 5g mech irlandzki - 15min * 20g suszonej skórki cytryny - 5min * 20g suszonej skórki pomarańczy - 5 min drożdże * wyeast belgian ardennes 3522 edit: 19l i 15,7blg Edytowane 30 Grudnia 2014 przez amap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 30 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 podsumowanie: - w tym roku to tyle - 23 warki, niektóre udane (#47, #48, #51, #52, #54, #60 #62, niektóre takie sobie a na niektóre trzeba będzie poczekać (#59, #64, #65) - kociołek trzyma się nieźle mimo 66 warek na koncie - w nowym roku trzeba będzie znowu zainwestować - śrutownik, sterownik, ktoś ostatnio wymyślił zgrzewarkę próżniową - tylko gdzie ja to wszystko pomieszcze??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 5 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 (edytowane) 05.01 - #67 - Arbiter elegantiarum IV: Zasyp * słód pale ale - 4kg * słód pszeniczny - 0,2kg * słód special x - 0,2 kg * cukier - 1kg * dap - 5g Zacieranie * 20' - 50°C * 60' - 67°C * 20' - 74°C Gotowanie 60'/chmielenie * 45' - 20g Fuggle 5.2%ak * 10' - 20g Fuggle 5.2%ak * 5' - 4g Fuggle 5.2%ak - ? Drożdże * Wyeast 3522 Belgian Ardennes Edit: 16l i 20,5blg Edytowane 5 Stycznia 2015 przez amap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 10 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 10.01 - trójnik * wielokwiat późny - 2,8kg * gryczany - 1,4kg * woda - 6l * kwasek - łyżeczka * dap - łyżeczka drożdże * bayanus bc s-103 * johannisberg m35 Edit: ok 10l i ponad 32blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 11 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 #66 - zeszła do 1,75blg, zabutelkowana z dodatkiem 1,7g i 2,8g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 18 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 #67 - zeszła do 1,75blg i przelana na cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 31 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 #67 - się udało zabutelkować z dodatkiem 1,7g i 2,7g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 5 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 po raz enty będę się mierzył z najtrudniejszym ze stylów, mam suche drożdże i pszenice. proszę o podpowiedzi jak te magiczne banany i goździki osiągnąć: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 (edytowane) A jakie drożdże? Wb06 w medalowych recepturach na wiki i na moim doświadczeniu lubią mieć underpitching tak z 50% Edytowane 5 Lutego 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 5 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 jedna paczka wb06 na 20l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 (edytowane) po raz enty będę się mierzył z najtrudniejszym ze stylów, mam suche drożdże i pszenice. proszę o podpowiedzi jak te magiczne banany i goździki osiągnąć: Rób wg receptury Anteksa. Jedno mogę podpowiedzieć. Na ferulikową wsyp tylko słód pszeniczny, dopiero do następnej przerwy dosyp resztę. WB06 są bardzo dobre. Edytowane 5 Lutego 2015 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 5 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Na ferulikową wsyp tylko słód pszeniczny, dopiero do następnej przerwy dosyp resztę. WB06 są bardzo dobre. - a to dobra podpowiedź, jest jakies uzasadnienie?anteksa receptura jest w miare prosta - w jakiej temperaturze fermentować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się