bimbol2 Opublikowano 28 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2011 Drogą kupna nabyłem 3 kegi ( 2x50l i 1 sztukę 30l-) teraz zastanawiam się co z tego zbudować. Rimsa czy coś z mieszadłem, a może Herms? Co jest bardziej bezobsługowe podczas warzenia, no i co daje czystszy produkt końcowy. Zakładam zastosowanie sterownika boleckiego. Dzięki za wszelkie opinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 (edytowane) Ja buduję Herms plus sterownik sp10 od Boleckiego,a co ty zrobisz zależy ile masz miejsca.Stosując sterownik można obydwa wymienione systemy zautomatyzować . Edytowane 29 Września 2011 przez maxhot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbol2 Opublikowano 29 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 (edytowane) Widzę tutaj nieźle rozbudowany system. Elektrozawory,czy sterownik je obsługuje ?.Przypuszczam, że zasypujesz i odbierasz gotowy produkt. Ile cie to cacko kosztowało? Masz jakieś dokładniejsze fotki ? Edytowane 29 Września 2011 przez bimbol2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiess Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 Ja buduję Herms plus sterownik sp10 od Boleckiego,a co ty zrobisz zależy ile masz miejsca.Stosując sterownik można obydwa wymienione systemy zautomatyzować . http://up.programosy.pl/foto/snap26_min.jpg Cześć, mam pytanie techniczne : jakiej grubości blachę użyłeś na kotły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 Nie dopisałem że zdjęcie jest dane w celach poglądowych to nie jest moja instalacja.Moja jest dopiero budowana,oparta na trzech kegach 50 L.Większe wybicie mi nie jest potrzebne te kotły ze zrzutu mają pewnie 100 lub więcej litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbol2 Opublikowano 2 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2011 A czym planujesz grzać pod kotłami ? Gaz czy 230V ? a może to i to ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 3 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 Zacieranie będzie 230V+sterownik od Boleckiego,gotowanie brzeczki na gazie skoro mam taboret to można go wykorzystać no i na gazie taniej.Instalacja była by gotowa gdyby nie wypadek w pracy miesiąc przeleciał na rewirze.Jak zbuduje na pewno zdam relację plus fotki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbol2 Opublikowano 3 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 Też myślałem o zacieraniu na grzałkach (dlatego keg 30 l) ale, wstępne podgrzanie na gazie a następnie przepompowanie do zbiorników, zasyp i ciągła cyrkulacja, woda z pierwszego zbiornika wykorzystana do wysładzania. Co do miejsca, to moja warzelnia ma jakiś 3,5m na 2,5m ale sąsiaduje z garażem w którym wydzieliłem część na "piwniczną" łazienkę ( podciągnięta woda i kanalizacja) i raczej zmienię plany Wracając do tematu to czy taki system oparty na 3 kegach da leprze wyniki niż np. kopia Speidla ( czystość produktu, ilośc uzyskanego piwa z jednej warki) czytałem gdzieś iż z kega przerobinego na Speidla mozna uzyskać warkę 20 litrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 4 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Wielu używa podgrzanej wody z wymiennika do zacierania,to tak jak by wodą z bojlera zalewać sobie kawę.U mnie woda na potrzeby zacierania i wysładzania będzie podgrzewana w kegu na taborecie gazowym a potem przepompowywana.Mam jeden problem potrzebna mi jest rura 15 (miedz miękka) wszędzie gdzie byłem sprzedają w rolkach 25 mb lub 50 mb a to spora sporo kosztuje i tyle mi nie jest potrzebne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 4 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Wielu używa podgrzanej wody z wymiennika do zacierania,to tak jak by wodą z bojlera zalewać sobie kawę.U mnie woda na potrzeby zacierania i wysładzania będzie podgrzewana w kegu na taborecie gazowym a potem przepompowywana.Mam jeden problem potrzebna mi jest rura 15 (miedz miękka) wszędzie gdzie byłem sprzedają w rolkach 25 mb lub 50 mb a to spora sporo kosztuje i tyle mi nie jest potrzebne. Ja w Lublinie mam hurtownię gdzie sprzedają na metry, sam będę brał 10m 15mm na chłodnicę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 4 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 ile z metra sobie 'tam' życzą ? no i jeśli to nie tajemnica to gdzie to 'tam' jest ? bo u mnie też już pora na organ chłodzący Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 4 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 ile z metra sobie 'tam' życzą ?no i jeśli to nie tajemnica to gdzie to 'tam' jest ? bo u mnie też już pora na organ chłodzący Lublin, Wrońska 4a. Właśnie tam dzwoniłem, 21zł/mb. Jestem w szoku. Kilka miesięcy jak pytałem to była po 15zł/mb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 4 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 (edytowane) ups..... sporawo w takim razie chyba sie skusze na http://allegro.pl/rura-miedziana-chlodnicza-1-4-bez-otuliny-30-5m-i1836048808.html nie chciał byś połowy? -- edit tyle że to 1/4 cala to skromniutka średnica zdało by się odrobinkę więcej Edytowane 4 Października 2011 przez pepo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 4 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 1/4'' to jak dla mnie za mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 4 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Cześć. Mam jeden problem potrzebna mi jest rura 15 (miedz miękka) wszędzie gdzie byłem sprzedają w rolkach 25 mb lub 50 mb a to spora sporo kosztuje i tyle mi nie jest potrzebne. Miedź 12 mm możesz na metry kupić w B-B. 15 mm na metry już nie sprzedają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbol2 Opublikowano 4 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Z tego, co pamiętam to w hurcie 15mm kosztowała 17 zł. Jutro jak będę miał min. To zapytam o cenę w hurtowni . Zdaje się że była dostępna w rolkach 50 metrów. Zawsze można podzielić po 10 metrów pomiędzy użytkowników forum. . Tylko ta nieszczęsna przesyłka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Z tego, co pamiętam to w hurcie 15mm kosztowała 17 zł. Jutro jak będę miał min. To zapytam o cenę w hurtowni . Zdaje się że była dostępna w rolkach 50 metrów. Zawsze można podzielić po 10 metrów pomiędzy użytkowników forum. . Tylko ta nieszczęsna przesyłka Przesyłka to nie takie duże koszty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbol2 Opublikowano 5 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 Sprawdziłem Wychodzi 17 zł brutto za metr, dostępna w rolkach 50 m. Więc potrzebujemy 5 chętnych po 10 metrów, lub dziesięciu po 5 metrów Musimy jeszcze sprawdzić koszt wysyłki Mam do sprawdzenia jeszcze jedną firmę, podobno sprzedają na metry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 5 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 http://allegro.pl/rura-miedziana-miekka-hutmen-fi-15x1mm-promocja-i1831935077.html 15 zł mb to chyba w miarę atrakcyjna cena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 5 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 (edytowane) Miedz miękką 15 sprzedają w tym sklepie wczoraj kupiłem 14 mb. http://www.kotlownie.com Edytowane 5 Października 2011 przez maxhot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbol2 Opublikowano 5 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 http://allegro.pl/rura-miedziana-miekka-hutmen-fi-15x1mm-promocja-i1831935077.html15 zł mb to chyba w miarę atrakcyjna cena I to bardzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi