kopyr Opublikowano 1 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 Odebrałem 22L brzeczki tylnej z barleywine i ma ona 6°Blg. Czy mogę ześrutować 0,5-1kg jakiegoś słodu karmelowego i wrzucić go do tej brzeczki w jakiejś gazie. Ile go trzeba, co to da i w jakich temp. może być? Generalnie rozumiem, że nie potrzebuję utrzymywać temp. bezpiecznych dla enzymów, bo przecież słód karmelowy nie jest aktywny enzymatycznie. Chodzi tylko o wypłukanie tego co w ziarnie już się skarmelizowało w słodowni. Ktoś to robił? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 1 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 Tak, ja robiłem. Raz zapomniałem dodać karmelowego przy zacieraniu, więc zrobiłem steeping (potrzymałem go w siateczce paru litrach gorącej wody 70°C), wywar przegotowałem, wystudziłem i dolałem do fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 1 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 Tak, ja robiłem. Raz zapomniałem dodać karmelowego przy zacieraniu, więc zrobiłem steeping (potrzymałem go w siateczce paru litrach gorącej wody 70°C), wywar przegotowałem, wystudziłem i dolałem do fermentora. A jak bym go wrzucił do tego filtratu w 70°C będzie git? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 1 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 Tak' date=' ja robiłem. Raz zapomniałem dodać karmelowego przy zacieraniu, więc zrobiłem steeping (potrzymałem go w siateczce paru litrach gorącej wody 70°C), wywar przegotowałem, wystudziłem i dolałem do fermentora.[/quote']A jak bym go wrzucił do tego filtratu w 70°C będzie git? W US w ten sposób modyfikują ekstrakty słodowe. Więc zrób tak samo. Możesz przerobić to co masz na milda, może nawet bittera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 1 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 Spokojnie możesz wrzucić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 1 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 Kurde, ale ranny ptaszek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 1 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 Tak' date=' ja robiłem. Raz zapomniałem dodać karmelowego przy zacieraniu' date=' więc zrobiłem steeping (potrzymałem go w siateczce paru litrach gorącej wody 70°C), wywar przegotowałem, wystudziłem i dolałem do fermentora.[/quote'']A jak bym go wrzucił do tego filtratu w 70°C będzie git? W US w ten sposób modyfikują ekstrakty słodowe. Więc zrób tak samo. Możesz przerobić to co masz na milda, może nawet bittera. No właśnie taka jest idea, żeby to był bitterek do szybkiego wypicia, bo ostatnio jak robiłem bittera z IIPA, to niestety był strasznie wodnisty, bo IIPA musiała mieć niezłą fermentowalność i na bittera to już było za słabo. Myślę, że 1kg będzie dobrze? Powiedzmy 30' w tym filtracie w temp. 70°C (jaka może być maksymalna? 76°C?)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 1 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 A jak bym go wrzucił do tego filtratu w 70°C będzie git? W US w ten sposób modyfikują ekstrakty słodowe. Więc zrób tak samo. Możesz przerobić to co masz na milda' date=' może nawet bittera.[/quote'] No właśnie taka jest idea, żeby to był bitterek do szybkiego wypicia, bo ostatnio jak robiłem bittera z IIPA, to niestety był strasznie wodnisty, bo IIPA musiała mieć niezłą fermentowalność i na bittera to już było za słabo. Myślę, że 1kg będzie dobrze? Powiedzmy 30' w tym filtracie w temp. 70°C (jaka może być maksymalna? 76°C?)? 1kg to dużo. Bardzo dużo... Pół kg, 600g max. byłby lepszym pomysłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 1 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 W US w ten sposób modyfikują ekstrakty słodowe. Więc zrób tak samo. Możesz przerobić to co masz na milda' date=' może nawet bittera.[/quote'] No właśnie taka jest idea, żeby to był bitterek do szybkiego wypicia, bo ostatnio jak robiłem bittera z IIPA, to niestety był strasznie wodnisty, bo IIPA musiała mieć niezłą fermentowalność i na bittera to już było za słabo. Myślę, że 1kg będzie dobrze? Powiedzmy 30' w tym filtracie w temp. 70°C (jaka może być maksymalna? 76°C?)? 1kg to dużo. Bardzo dużo... Pół kg, 600g max. byłby lepszym pomysłem. Ok, dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 1 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 No właśnie taka jest idea' date=' żeby to był bitterek do szybkiego wypicia, bo ostatnio jak robiłem bittera z IIPA, to niestety był strasznie wodnisty, bo IIPA musiała mieć niezłą fermentowalność i na bittera to już było za słabo. Myślę, że 1kg będzie dobrze? Powiedzmy 30' w tym filtracie w temp. 70°C (jaka może być maksymalna? 76°C?)?[/quote'] 1kg to dużo. Bardzo dużo... Pół kg, 600g max. byłby lepszym pomysłem. Ok, dzięki. A i jeszcze jak masz czekoladowy to do bittera nada się jak najbardziej, tak z 40-50g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 1 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 (edytowane) 1kg to dużo. Bardzo dużo... Pół kg' date=' 600g max. byłby lepszym pomysłem.[/quote']Ok' date=' dzięki.[/quote'] A i jeszcze jak masz czekoladowy to do bittera nada się jak najbardziej, tak z 40-50g. Już się moczy, brzeczka i tak dość ciemna. Jeszcze raz dzięki, wiedziałem że dzwoni, tylko nie byłem pewny, w którym kościele. EDIT: wygląda na to, że ekstrakt wzrósł o ~2°Blg, czyli super. Edytowane 1 Października 2011 przez kopyr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 1 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 Który karmelowy wziąłeś? Robiłeś może próbę jodową? Bo w eksperymencie z parzeniem słodów mi wyszło, że po takiej operacji pozostaje skrobia, ciekawe jak się to ma do rzeczywistego przypadku - tu słody dałeś do brzeczki w której być może były jeszcze jakieś enzymy, to trochę więc inna sytuacja... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 1 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 Który karmelowy wziąłeś?Robiłeś może próbę jodową? Bo w eksperymencie z parzeniem słodów mi wyszło, że po takiej operacji pozostaje skrobia, ciekawe jak się to ma do rzeczywistego przypadku - tu słody dałeś do brzeczki w której być może były jeszcze jakieś enzymy, to trochę więc inna sytuacja... Ale odrobina skrobi to nie tragedia. Tym bardziej do piwa, które jest z założenia do szybkiego spożycia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się