kristo Opublikowano 8 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2016 Łukasz a te Milk to z czego? Z powietrza? Gdzie laktoza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 8 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2016 Łukasz a te Milk to z czego? Z powietrza? Gdzie laktoza? Dobrze mieć czujnych ludzi blisko..... poprawione Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 8 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2016 (edytowane) Do Pale Ale laktoze dajesz? Toć to siok Dasz spróbować? Edytowane 8 Stycznia 2016 przez kristo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 9 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 He he he co robi zmęczenie :-D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 19 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Warka nr.76 28.12.2015r Pale Ale zlana do butelek niestety efekty bardzo bardzo mizerne... Piwo odfermentowało do 2BLG ale w smaku bardzo bardzo dziwne pół wieczoru się zastanawiałem co mi przypomina smak tego piwa i na wieczór mnie olśniło.... "Solpadeine" musująca tabletka przeciwbólowa to właśnie ten smak dominuje w tym piwie.... Długo się zastanawiałem co zrobić z tym piwem, przelewać do butelek czy zasilić kanalizację ? Wyszedłem jednak z założenia że wylać zawsze zdążę..... Wyszło 40butelek 0,5l z dodatkiem 130g cukru rozpuszczonego w litrze wody..... Czas pokaże co z tego będzie chociaż optymistą nie jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 6 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 Warka nr.78 5.II.2016r American WheatGoryczka: 29IBUKolor: 9,4EBCOG: 11,9BLGFG: ?? BLGSurowce:- słód pszeniczny 2,5kg- słód pilzneński 2kg- słód karmelowy 30EBC 0,5kg-płatki ryżowe błyskawiczne 0,4kg Chmiele:Sorachi Ace 50g Citra 50g Centennial 50g Cascade 50g Drożdże: Fermentis US05Zacieranie:68st.C - 70minut 78 - filtracjaWysładzanie 5+5+6+6lGotowanie 60minutSorachi 10g - 60minut Citra 10g -30minut Mech Irlandzki 4g - 15minut Sorachi 10g - 10minut Citra - 20g - 5minut Centennial 20g + Cascade 15g Dorzucone podczas chłodzenia w temp. ok 70st.C Cała reszta więc jakieś 125 chmielu pójdzie na cichą na 3 dni przed rozlewem Wyszło 23l 12,4BriX (11,9BLG) schłodzonedo temp.poniżej 20st. Fermentacja burzliwa w temp 16st.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 14 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Warka nr.78 American Wheat Kończy fermentację, dzisiejszy pomiar 2,5BLG fajny delikatyny (jeszcze) aromat chmielowy i zajebista cytrusowość w smaku napawa optymizmem, Piwko wydaje się bardzo zbalansowane i w stylu mimo fajnego smaku cytrusów od chmieli to od razu czuć że to nie jest IPA. We wtorek pójdzie na cichą, w piątek dostanie 125g chmielu na cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 22 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 Warka nr.78 American Wheat przelana do butelek z dodatkiem 121g cukru białego rozpuszczonego w litrze wody. Ostateczny wynik 6,2BriX (2,2BLG) aromat nieziemski. Brak trawy i siana w aromacie. Będzie zajebiste piwo na Bitwy Toruńskie Wyszło 41x0,5l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 24 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2016 (edytowane) Warka nr.79 24.II.2016r Oridinary BitterGoryczka: 33,5IBUKolor: 17,6EBCOG: 11,3BLGFG: ?? BLGSurowce:- słód Pale Ale 4kg- słód Crystal 150 0,37kg Chmiele:- Challenger 56g - Fuggles 57g Drożdże: Mangroove Jacks M07 British Ale Zacieranie:67-69st.C -90minut 78 - 10minutWysładzanie 5+5+5+6lGotowanie 60minutChallenger 20g -60minut Fuggle 32g -25minut Challenger 16g - 15minut Fuggle 25g - 5minut +5g mech Irlandzki Challenger 20g - 1minuta Wyszło 22l 11,8BRIX (11,3BLG) Fermentacja burzliwa drożdże zadane w temp. 21st po rozpuszczeniu w ok 200ml schłodzonej brzeczki dodane do fermentora w momencie pojawienia się piany. Początek fermentacji ustawiony na 18st.C do momentu pojawienia się piany. Główna fermentacja w 16st.C Edytowane 24 Lutego 2016 przez Raczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 11 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 Warka nr.79 Oridinary Bitter przelany w piątek na cichą z wynikiem 2,5BLG Warka nr.80 11.III.2016r Weizen Goryczka: 13,1IBUKolor: 9,3EBCOG: 13,3 BLGSurowce:- słód pilzneński 2,94kg - słód pszeniczny 2,56kg - słód abbey 0,2kg Chmiele:- Hallertauer Mittelfrueh 20g - Spaltr Select 20g Drożdże: Weizenstephaner (gęstwa od szwagrów) Zacieranie:45st.C - 20 minut 55st.C - 20minut 62st.C - 30minut 72st.C - 30 minut Wysładzanie 5+5+5+7lGotowanie 60minutHellertauer - 20g - 40minut Spaltr Select 20g - 10minut Wyszło 24l 13,8BRIX (13,3BLG) Fermentacja burzliwa drożdże zadane w temp. 17st. Początek fermentacji ustawiony na 17st.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 15 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 #79 Oridinary Bitter przelany do butelek 39szt. Końcowe Blg 2,2 (6brix) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 22 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2016 Warka nr.81 22.III.2016r Alt Goryczka: 60IBUKolor: 18EBCOG: 13 BLGSurowce:- słód monachijski 3,25kg - słód wiedeński 1,75kg - słód barwiący 0,038kg Chmiele:- Hallertauer Hersbrucker 25g - Perle 69g Drożdże: S-33 Zacieranie:63C - 40 minut 72st.C - 20minut 78st.C - 10minut+ słód barwiący (Dodatek 2ml. kwasu fosforowego) Wysładzanie 21,5lGotowanie 60minutPerle 69g - 60minut HH 25g - 40minut (dodatek 3g gipsu piwowarskiego) Wyszło 22l 13,6BRIX (13BLG) Fermentacja burzliwa drożdże zadane w temp. 15st. Początek fermentacji ustawiony na 15st.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 31 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 #80 Weizen podzielony na 2 części 1 część 10l przelana do osobnego wiaderka z dodatkiem 600g malin podgotowanych na konsystencję dżemu na majową bitwę. Martwi trochę kwaśność malin 2 część 12,5 l przelana do butelek zeszło do 1,6BLG nisko Ale w smaku spoko piwko jak się nagazuje pojedzie na Beergoski konkurs piw domowych #81 Altbier przelany na cichą z wynikiem 6,2Brix (2,5BLG) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Dzisiaj test smakowy Owocowego weizena przebiegł pomyślnie. Nie sprawdziły się przewidywania i w smaku jakoś specjalnie mocno kwaskowy nie jest smak pozostał weizenowy doszła delikatna nutka malinowa, za to w aromacie maliny dobrze zaznaczone.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2016 (edytowane) Warka nr.82 6.IV.2016r Dark Mild Goryczka: 20IBUKolor:41EBCOG: 9,8 BLGSurowce:- słód Pale Ale 3,2kg - słód karmelowy 300 0,3kg - słód karmelowy 600 0,2kg - słód czekoladowy 1200 0,05kg ------------------------------------------------------------------------------------------------ Zmieniłem wodę do całego procesu. Zupełnie zrezygnowałem z kranówki na rzecz wody Źródlanej Lubię (Piotr i Paweł) oraz 10l wody RO Parametry wody Lubię: - Wapń Ca2 - 69,14ppm - magnez Mg2 - 12,76ppm - sód Na - 5ppm - HCo3 - 170,80ppm - siarczany So4 - 70,16ppm - chlorki Cl - 14,90 Do modyfikacji wody zastosowałem EZ water Calculator wg. obliczeń woda po dodatku chlorku wapnia i gipsu powinna mieć parametry: - Wapń Ca2 - 112ppm - magnez Mg2 - 12ppm - sód Na - 5ppm - HCo3 - 170,80ppm - siarczany So4 - 100ppm - chlorki Cl - 70ppm Chmiele:- Bobek 50g Drożdże: M03 Newcastle Dark Ale (Mangrove Jack's) uwodnione Zacieranie:68C - 70 minut 75st.C - 10minut 78st.C - wysładzanie Do zacieru dodane - 3ml kwasu fosforowego - 1g gipsu - 2g chlorku wapnia Wysładzanie 20,5lGotowanie 60minut -Bobek 15g - 60minut -Bobek 15g - 40minut -Bobek 10g - 10minut -Bobek 10g podczas chłodzenia poniżej 70st.C (dodatek 1g gipsu piwowarskiego + 2g chlorku wapnia ) Wyszło 21,5l 10,2BRIX (9,8BLG) Fermentacja burzliwa drożdże zadane w temp. 18st. Edytowane 6 Kwietnia 2016 przez Raczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 (edytowane) Dzisiejszy test weizena troszkę zmartwił.... Piany brak tzn jest ale jak na coca coli. Od tygodnia w butelce ale z tą pianą tragedia.... Smakowo wszystko ok tylko ta piana Zbyt długa przerwa w 55st.C? Wypowie się ktoś? Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka Edytowane 7 Kwietnia 2016 przez Raczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 (edytowane) #80 wersja B z malinami dzisiaj przelana na cichą z dodatkiem 60g cukru wyszło 18x0,5l niestety na powierzchni pojawił się lekki film w smaku ok zapach weizenowo malinowy stąd decyzja żeby jednak przelać do butelek, najwyżej będzie walkower 4 maja... Pojutrze do butelek pójdzie ALT i na cichą Dark Mild jak tylko się jutro ogarnę z butelkami (mycie+wyprażanie) Edytowane 11 Kwietnia 2016 przez Raczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Warka nr.81 Alt przelana do butelek z końcowym BLG 3,8. Wyszło 41 butelek 0,5l z dodatkiem 127g cukru białego rozpuszczonego w litrze wody/ Warka nr.82 Dark Mild przelana na cichą z wynikiem 7BRIX za tydzień trafi do butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Dzisiaj przyjechała nowa chłodnica z rurki karbowanej 8m nawinięte już zarobione końcówki plus 2 nyple 1/2 cala. Jakby ktoś szukał to polecam sklep karbowane.pl szybko tanio i profesjonalnie. W przyszłym tygodniu reszta gratów przyjedzie sterownik pamel, regulator obrotów do mieszadła no i garnek Hyundai (lidlowski) z tym że nie emalia a stal nierdzewna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Skąd garnek? Nówka sztuka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel_cwks Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Mógłbyś wrzucić zdjęcie chłodnicy? Właśnie jestem w trakcie rozmów z tym sklepem (jaką cena?). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 (edytowane) Skąd garnek? Nówka sztuka? Tak nówka sztuka prosto z allegro Mógłbyś wrzucić zdjęcie chłodnicy? Właśnie jestem w trakcie rozmów z tym sklepem (jaką cena?). Zdjęcie wrzucę jutro. Cena 136zł z przesyłką. Wygięta już średnica 20cm zarobione końcówki na 1/2 cala + króćce pod 1/2 na wąż prysznicowy także uważam cena bardzo dobra. Trzeba ją tylko jakoś usztywnić bo się trochę kiwa no ale to już drobnostka Edytowane 15 Kwietnia 2016 przez Raczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Ile kosztował? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Ile kosztował?Zamówię w poniedziałek 384zl Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka Zdjęcie chłodnicy Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 http://www.avans.pl/garnki/garnek-elektryczny-hyundai-pc200ss,id-313849 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się