Skocz do zawartości

Raczkowy browar


Raczek

Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...

Warka nr.76 28.12.2015r Pale Ale zlana do butelek niestety efekty bardzo bardzo mizerne... Piwo odfermentowało do 2BLG ale w smaku bardzo bardzo dziwne pół wieczoru się zastanawiałem co mi przypomina smak tego piwa i na wieczór mnie olśniło.... "Solpadeine" musująca tabletka przeciwbólowa  to właśnie ten smak dominuje w tym piwie....

Długo się zastanawiałem co zrobić z tym piwem, przelewać do butelek czy zasilić kanalizację ? Wyszedłem jednak z założenia że wylać zawsze zdążę..... Wyszło 40butelek 0,5l z dodatkiem 130g cukru rozpuszczonego w litrze wody.....

 

Czas pokaże co z tego będzie chociaż optymistą nie jestem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr.78 5.II.2016r American Wheat
Goryczka: 29IBU
Kolor: 9,4EBC
OG: 11,9BLG
FG: ?? BLG


Surowce:
- słód pszeniczny 2,5kg
- słód pilzneński 2kg
- słód karmelowy 30EBC 0,5kg
-płatki ryżowe błyskawiczne 0,4kg

Chmiele:

Sorachi Ace 50g

Citra 50g

Centennial 50g

Cascade 50g


Drożdże: Fermentis US05

Zacieranie:

68st.C - 70minut

78 - filtracja

Wysładzanie 5+5+6+6l

Gotowanie 60minut


Sorachi 10g - 60minut

Citra 10g -30minut

Mech Irlandzki 4g - 15minut

Sorachi 10g - 10minut

Citra - 20g - 5minut

Centennial 20g + Cascade 15g Dorzucone podczas chłodzenia w temp. ok 70st.C

 

Cała reszta więc jakieś 125 chmielu pójdzie na cichą  na 3 dni przed rozlewem

 

Wyszło 23l 12,4BriX (11,9BLG) schłodzonedo temp.poniżej 20st. 
Fermentacja burzliwa w temp 16st.C. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr.78  American Wheat

 

Kończy fermentację, dzisiejszy pomiar 2,5BLG  fajny delikatyny (jeszcze) aromat chmielowy i zajebista  cytrusowość w smaku napawa optymizmem, Piwko wydaje się  bardzo zbalansowane i w stylu mimo  fajnego smaku cytrusów od chmieli  to od razu czuć  że to nie jest IPA.

 

We wtorek  pójdzie na cichą, w piątek dostanie 125g chmielu na cichą

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr.78  American Wheat  przelana do butelek z dodatkiem 121g cukru białego rozpuszczonego w litrze wody. Ostateczny wynik 6,2BriX (2,2BLG)  aromat nieziemski. Brak trawy i siana w aromacie. Będzie zajebiste piwo na Bitwy Toruńskie 

Wyszło 41x0,5l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr.79 24.II.2016r Oridinary Bitter
Goryczka: 33,5IBU
Kolor: 17,6EBC
OG: 11,3BLG
FG: ?? BLG


Surowce:
- słód Pale Ale 4kg
- słód Crystal 150 0,37kg
 

Chmiele:

- Challenger 56g

- Fuggles 57g


Drożdże: Mangroove Jacks M07 British Ale 

Zacieranie:

67-69st.C -90minut 

78 - 10minut

Wysładzanie 5+5+5+6l

Gotowanie 60minut


Challenger 20g -60minut

Fuggle 32g -25minut

Challenger 16g - 15minut

Fuggle  25g - 5minut +5g mech Irlandzki

Challenger 20g - 1minuta

 

 

Wyszło 22l 11,8BRIX (11,3BLG) 
Fermentacja burzliwa  drożdże zadane w temp. 21st po rozpuszczeniu w ok 200ml schłodzonej brzeczki  dodane do fermentora w momencie pojawienia się piany.

Początek fermentacji ustawiony na 18st.C do momentu pojawienia się piany. Główna fermentacja w 16st.C

 

Edytowane przez Raczek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr.79 Oridinary Bitter przelany w piątek na cichą z wynikiem 2,5BLG

 

Warka nr.80 11.III.2016r Weizen

Goryczka: 13,1IBU
Kolor: 9,3EBC
OG: 13,3 BLG



Surowce:
- słód pilzneński 2,94kg

- słód pszeniczny 2,56kg

- słód abbey 0,2kg
 

Chmiele:

- Hallertauer Mittelfrueh 20g

- Spaltr Select 20g


Drożdże: Weizenstephaner (gęstwa od szwagrów)  :beer: 

Zacieranie:
45st.C - 20 minut

55st.C - 20minut

62st.C - 30minut

72st.C - 30 minut


Wysładzanie 5+5+5+7l

Gotowanie 60minut

Hellertauer - 20g - 40minut

Spaltr Select 20g - 10minut

 

Wyszło 24l 13,8BRIX (13,3BLG) 
Fermentacja burzliwa  drożdże zadane w temp. 17st.

Początek fermentacji ustawiony na 17st.C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr.81 22.III.2016r Alt

Goryczka: 60IBU
Kolor: 18EBC
OG: 13 BLG



Surowce:
- słód monachijski 3,25kg

- słód wiedeński 1,75kg

- słód barwiący 0,038kg
 

Chmiele:

- Hallertauer Hersbrucker 25g

- Perle 69g


Drożdże: S-33

 

Zacieranie:
63C - 40 minut

72st.C - 20minut

78st.C - 10minut+ słód barwiący

(Dodatek 2ml. kwasu fosforowego)

 

Wysładzanie 21,5l

Gotowanie 60minut

Perle 69g - 60minut

HH 25g - 40minut

(dodatek 3g gipsu piwowarskiego)

 

Wyszło 22l 13,6BRIX (13BLG) 
Fermentacja burzliwa  drożdże zadane w temp. 15st.

Początek fermentacji ustawiony na 15st.C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#80 Weizen podzielony na 2 części 

1 część 10l przelana do osobnego wiaderka z dodatkiem 600g malin podgotowanych na konsystencję  dżemu na majową bitwę. Martwi trochę kwaśność malin :(

2 część 12,5 l przelana do butelek zeszło do 1,6BLG nisko :( Ale w smaku spoko piwko jak się nagazuje pojedzie na Beergoski konkurs piw domowych

 

#81 Altbier przelany na cichą z wynikiem 6,2Brix (2,5BLG) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj test smakowy  Owocowego weizena przebiegł  pomyślnie. Nie sprawdziły się przewidywania i w smaku jakoś specjalnie mocno kwaskowy nie jest smak  pozostał weizenowy doszła delikatna nutka malinowa, za to w aromacie maliny dobrze zaznaczone.... 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr.82 6.IV.2016r Dark Mild

Goryczka: 20IBU
Kolor:41EBC
OG: 9,8 BLG



Surowce:
- słód Pale Ale 3,2kg

- słód karmelowy 300 0,3kg

- słód karmelowy 600 0,2kg

- słód czekoladowy 1200 0,05kg

------------------------------------------------------------------------------------------------

Zmieniłem wodę do całego procesu. Zupełnie zrezygnowałem z kranówki na rzecz wody Źródlanej Lubię (Piotr i Paweł) oraz 10l wody RO

Parametry  wody Lubię:

- Wapń Ca2 - 69,14ppm

- magnez Mg2 - 12,76ppm

- sód Na - 5ppm

 

- HCo3 - 170,80ppm

- siarczany So4 - 70,16ppm

- chlorki Cl - 14,90

 

Do modyfikacji wody zastosowałem EZ water Calculator wg. obliczeń woda po dodatku chlorku wapnia i gipsu powinna mieć parametry:

 

- Wapń Ca2 - 112ppm

- magnez Mg2 - 12ppm

- sód Na - 5ppm

 

- HCo3 - 170,80ppm

- siarczany So4 - 100ppm

- chlorki Cl - 70ppm

 

Chmiele:

- Bobek 50g


Drożdże: M03 Newcastle Dark Ale (Mangrove Jack's) uwodnione

 

Zacieranie:
68C - 70 minut

75st.C - 10minut

78st.C -  wysładzanie

 

Do zacieru dodane

- 3ml kwasu fosforowego

- 1g gipsu

- 2g chlorku wapnia

 

Wysładzanie 20,5l

Gotowanie 60minut


-Bobek 15g - 60minut

-Bobek 15g  - 40minut

-Bobek 10g - 10minut

-Bobek 10g podczas chłodzenia poniżej 70st.C

(dodatek 1g gipsu piwowarskiego + 2g chlorku wapnia )

 

Wyszło 21,5l 10,2BRIX (9,8BLG) 
Fermentacja burzliwa  drożdże zadane w temp. 18st.

Edytowane przez Raczek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiejszy test weizena troszkę zmartwił.... Piany brak tzn jest ale jak na coca coli. Od tygodnia w butelce ale z tą pianą tragedia.... Smakowo wszystko ok tylko ta piana Zbyt długa przerwa w 55st.C?

Wypowie się ktoś?

 

Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Raczek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#80 wersja B z malinami dzisiaj przelana na cichą z dodatkiem 60g cukru wyszło 18x0,5l niestety na powierzchni pojawił się lekki film w smaku ok zapach weizenowo malinowy stąd decyzja żeby jednak przelać do butelek, najwyżej będzie walkower 4 maja...

 

Pojutrze do butelek pójdzie ALT i na cichą Dark Mild jak tylko się jutro ogarnę z butelkami (mycie+wyprażanie)

Edytowane przez Raczek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr.81  Alt przelana do butelek z końcowym BLG 3,8. Wyszło 41 butelek 0,5l z dodatkiem 127g cukru białego rozpuszczonego w litrze wody/

Warka nr.82 Dark Mild przelana na cichą z wynikiem 7BRIX  za tydzień trafi do butelek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj przyjechała nowa chłodnica z rurki karbowanej  8m nawinięte już  zarobione końcówki plus 2 nyple 1/2 cala. Jakby ktoś szukał to polecam sklep karbowane.pl  szybko tanio i profesjonalnie.

 

W przyszłym tygodniu reszta gratów przyjedzie sterownik pamel, regulator obrotów do mieszadła no i garnek Hyundai (lidlowski) z tym że nie emalia a stal nierdzewna.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Skąd garnek? Nówka sztuka?

Tak nówka sztuka prosto z allegro

 

Mógłbyś wrzucić zdjęcie chłodnicy? Właśnie jestem w trakcie rozmów z tym sklepem (jaką cena?).

Zdjęcie wrzucę jutro. Cena 136zł z przesyłką. Wygięta już średnica 20cm  zarobione końcówki na 1/2 cala + króćce  pod 1/2 na wąż prysznicowy także uważam cena bardzo dobra. Trzeba ją tylko jakoś usztywnić  bo się trochę kiwa no ale to już drobnostka

Edytowane przez Raczek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.