Raczek Opublikowano 17 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2016 Tymczasem dzisiaj do butelek trafiła Imperialna IPA. Wynik końcowy 3.5Blg. Wyszło 39x0,5l z dodatkiem 109g cukru. Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 18 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2016 (edytowane) Warka nr.87 18.V.2016r APA Goryczka: 41IBU Kolor:19EBCOG:13,5 BLGSurowce:- słód Pale Ale 3,2kg - słód wiedeński 1kg - słód Monachijski 1kg - słód Crystal 150 0,3kg ------------------------------------------------------------------------------------------------ Woda całkowita 35l (35l Piotr i Paweł) Do zacieru dodane 3g chlorku wapnia , 2g gipsu piwowarskiego tyle samo do gotowania Dodatkowo 2ml kwasu fosforowego do zacieru. Chmiele: - Cascade 7,7%AK - 65g - Eureka 18%AK -25g Drożdże: US-05 Gęstwa zebrana z powierzchni NZIPA (7-8 łyżek stołowych) Zacieranie:62stC - 30 minut 72st.C - 30minut + 10g chmielu Cascade do zacieru 78st.C - wysładzanie Wysładzanie 21l + 10g Cascade do wysładzania Gotowanie 60minut - 20g Cascade - 30minut - 15g Eureka - 30minut - 10g Cascade - 10minut + łyżeczka mchu Irlandzkiego - 15g Cascade - 5minut - 10g Eureka - 1 minuta - 20g Cascade do whirpoola Wyszło 21,5l BRIX (13,5BLG) Fermentacja burzliwa drożdże zadane w temp. 20,5st. Fermentacja w lodówce w temp. 18st.C Edytowane 18 Maja 2016 przez Raczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 31 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 Warka nr.88 30.V.2016r Saison Goryczka: 29IBU Kolor:18EBCOG:15 BLGSurowce:- słód Pilzneński 3,2kg - słód pszeniczny jasny 1kg - słód wiedeński 1kg - słód carahell 0,3kg - słód caraaroma 0,15kg - słód zakwaszający 0,1kg cukier biały 0,4kg ------------------------------------------------------------------------------------------------ Woda całkowita 35l (35l Piotr i Paweł) bez żadnych modyfikacji Chmiele: - Magnum 15 % AK - 15g - Saaz 3,6% AK - 50g Drożdże: Gęstwa od Sajmona (Odkrycie sezonu) ok 200ml Zacieranie:64stC - 60 minut 72st.C - 20minut 78st.C - wysładzanie Wysładzanie 20l + 10g Gotowanie 60minut - 15g Magnum - 60minut - 20g Saaz - 20minut - 20g Saaz - 10minut + łyżeczka mchu Irlandzkiego+ skórka z 3 średnych pomarańczy - 10g Saaz - 1minuta Wyszło 21l 17,8Brix(17,1BLG) dolane 3 l wody mineralnej do uzyskania 24l - 15BLGFermentacja burzliwa drożdże zadane w temp. 22st. Fermentacja w lodówce w temp. 21st.C wzrastająco do górnego poziomu pracy drodży czyli jakieś 24st.C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 23 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2016 Podsumowanie Sezonu: Późno bo późno, ale przyszedł czas podsumować kolejny sezon. Z tego co pamiętam był to rekordowy sezon 33 warki od września do końca maja. Rekordowy też pod względem sukcesów. Raczej robię piwa dla siebie i nie skupiam się na konkursach wysłane tylko piwo na Beergoszcz (weizen) i finał miejsce 9 co dla mnie było wielkim szokiem bo piwo wyszło bardzo przeciętne. Bardzo fajną przygodą okazały się Bitwy piwowarów domowych po raz pierwszy rozegrane w Toruniu w Carpe Craft w których miałem ogromne szczęście chyba tylko w finale byłem pewny swojego piwa i wiedziałem że jest mocne, każdy szczebel niżej to było po prostu szczęście, piwo było lepsze niż przeciwnika ale nie byłem zadowolony z efektu zawsze było to coś ale po kolei - American Wheat ( czyste piwo ale chmielone na zimno mimo dużej ilości chmielu aromat prawie zerowy chyba przez chmielenie w woreczku muślinowym) - Weizen z Owocem (piwo które złapało coś na cichej, na bitwie smakowało jak lambic tydzień po bitwie niepijalne - mega fart) - APA Piwo któremu bliżej było do bittera niż do APA znów problemy z aromatem mimo chmielenia w niskiej temp. i bez woreczka... - Saison to już było to o co mi chodziło, finał z Fachowcami był chyba najbardziej emocjonującą bitwą z całej Bitwy niewielką różnicą udało się wygrać Mniej więcej tydzień przed finałem Bitwy Piwowarów udało się wygrać w Grodzisku w Kategorii Piwo Grodziskie uzyskując 39.8pkt/50 co było dla mnie pierwszym sukcesem w konkursie sędziowskim - W sezonie też udało się zakupić garnek coś na wzór lidla ale z kwasówki, oraz sterownik Pamel - W sezonie udało się też piwa nie spieprzyć tak żeby nadawało się do wylania chociaż 2 warki coś ewidentnie złapały i były przegazowane ale dało się je szybko wypić. W sezonie udało się wymienić chłodnicę z miedzi na karbowaną chłodnicę co dość znacząco skróciło czas chłodzenia brzeczki Wnioski: - Jakoś nie wychodzą mi AIPY, IIPY, APA i piwa generanie mocno chmielone dlatego chyba od września sobie odpuszczę takie eksperymenty - Robienie starterów bardzo mocno wpływa na jakość piw - Pomieszczenie z prądem i wodą to coś o czym marzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 24 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 Gratulacje Łukasz... Mam nadzieje, że to zapowiedz jeszcze większych w przyszłym sezonie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 25 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 W Suchatówce się miejscówka zwalnia jest prąd i woda no i piwnica (ok 15-16 C) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 1 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2016 Warka nr.89 1.IX.2016r West Coast IPA (warka testowa) Goryczka: 68IBU Kolor:7,4EBCOG:13,8 BLGSurowce:- słód Pilzneński 6 rzędowy 6kg - słód pszeniczny jasny 0,5kg ------------------------------------------------------------------------------------------------ Woda całkowita 20l Piotr i Paweł reszta kranówka Chmiele: Chinook - 50g Citra - 200g Drożdże: Us-05 Sucharki Zacieranie:64stC - 90 minut 72st.C - 15minut 78st.C - 5minut =wysładzanie Wysładzanie 20l Gotowanie 60minut 20g - Chinook - 60minut 30g - Citra - 15minut 30g - Citra - 10minut 30g - Citra - 5minut 60g - Citra + 30g Chinook podczas chłodzenia poniżej 70st.C Wyszło 21l 14,4Brix(13,85BLG) Fermentacja burzliwa 16st.C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 1 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2016 Który rok zbioru chinooka?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 1 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2016 Który rok zbioru chinooka?? Chinook 2015, Citra 2015 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 1 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2016 Jestem ciekaw jak chinook z '15 bo z 2014 dramat... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 28 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 Warka nr.90 28.IX.2016r APA Goryczka: 37,5IBU Kolor:15,7EBCOG:12,5 BLGSurowce:- słód Pilzneński 4kg - słód Cara Blond 20EBC - 1kg - Aroma 0,35kg ------------------------------------------------------------------------------------------------ Woda TESCO 30l reszta 7l kranówka Chmiele: Amarillo 50g Citra 50g Drożdże: Us-05 Sucharki uwodnione Zacieranie:68stC - 60 minut 72st.C - 15minut 78st.C - 5minut =wysładzanie Wysładzanie 20l Gotowanie 60minut Citra 15g - 60minut Amarillo 15g - 15minut Citra 10g - 10minut Amarillo 15g - 5 minut Citra 25g + Amarillo 20g - 0minut Wyszło 21l 13Brix(12,55BLG) Fermentacja burzliwa 17st.C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 7 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2016 Warka nr.91 7.X.2016r Sweet Stout Goryczka:35,5IBU Kolor:71,5EBCOG:13,5 BLGSurowce:- słód Pilzneński 2,6kg - słód monachijski - 2kg - płatki jęczmienne 0,3kg - laktoza 0,5kg - słód czekoladowy 400EBC - 0,2kg - pszeniczny czekoladowy 1600EBC 1600EBC 0,25kg - czekoladowy 1200EBC - 0,15kg ------------------------------------------------------------------------------------------------ Woda Kranówka 100% Chmiele: Progress - 50g EKG - 50g Drożdże: S-04 Sucharki uwodnione Zacieranie:68stC - 70 minut 72st.C - 20minut 78st.C - 5minut =wysładzanie Wysładzanie 22l Gotowanie 80minut Progress 30g - 60minut EKS 20g - 30minut Progress 10g - 20minut EKG 10g - 10minut + laktoza Progres 10g + EKG 20g - 5minut Wyszło 23l 14Brix(13,55BLG) Fermentacja burzliwa 17st.C ______________________________________________________________________________________________________________________________ Przed dzisiejszym warzeniem przestawiłem śrutownik, tak żeby śruta była grubsza i mniej mąki było. Zobaczymy czy zniknie w gotowych piwach coś co wyczuwam jako geraniol.... Chodzi mi po głowie dodatnie wiórków kokosowych na cichą fermentację ale nie wiem jak pozbyć się tłuszczu z wiórków kokosowych, jeśli ktoś ma jakiś pomysł lub doświadczenia z wiórkami kokosowymi w kwestii ilości oraz techniki pozbycia się tłuszczu z nich proszę o radę.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 21 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 Warka nr.92 21.X.2016r Weizen Goryczka:16IBU Kolor:14EBCOG:12,5 BLGSurowce:- słód pszeniczny jasny 3,3kg - słód pilzneński 1,7 - płatki carawheat 0,2kg ------------------------------------------------------------------------------------------------ Woda Kranówka 100% Piotr i Paweł Chmiele: Styrian Golding 5,3 %AK Drożdże: FM 40 Pszeniczny Łan (prosto z fiolki) Zacieranie:45stC - 10 minut 50st.C - 20minut 63st.C - 30minut dodanie słodu pilzneńskiego 72st.C - 40minut Wysładzanie: 20l Gotowanie 60minut Styrian Golding - 20g - 60minut Styrian Golding - 10g - 20minut Wyszło 21l 13Brix(12,5BLG) Fermentacja burzliwa 19st.C wzrastająco do temp. pokojowej ______________________________________________________________________________________________________________________________ Dzisiaj padła mi sonda temp. w Sterowniku PAMEL (mam nadzieję że to sonda) w pewnym momencie sterownik zaczął "pikać" pojedynczym sygnałem. Po restarcie Sterownika okazało się że nie widzi w ogóle sondy Reszta zacierania została przeprowadzona na wbudowany w garnek termostat oczywiście kontrolowana temp. za pomocą analogowego termometru. Dzisiaj też po raz drugi na patelnię trafiło 300g wiórków kokosowych do Sweet Stoutu. Całość na małym ogniu podgrzana na patelni przez 30 minut. Wiórki trafiły na tzw. Lasagne z papieru (papier -> wiórki-> papier->wiórki->papier) całość bardzo mocno zwinięta w folię aluminiową i pozostawiona na 24h, jutro wiórki wraz ze stoutem trafią na 10 dni fermentacji cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 22 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 Niestety Fm40 Nie podjęły współpracy z brzeczką a że w zapasie nie miałem nic innego do weizena z pomocą przyszedł Fidel który ofiarował mi Kangur suche 3lata po terminie ale trzymane cały czas w lodówce. Dzięki stary ☺ Ciekaw jestem czy weizen trafi do butelek czy do kibla najbliższe godziny będą decydujące, chociaż wszystko wskazuje na to że chyba a jednak dadzą radę. Dzisiaj też na cichą powodował sweet stout z dodatkiem 300g wiórków kokosowych. Tydzień cichej i z doba na balkonie i butelki.... Aromat bardzo obiecujący. Swoją drogą 3 fiolka z rzędu od FM która nie chciała podjąć współpracy z brzeczką... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 26 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 Pojawił się plan żeby robić harmonogram warzenia na 5 wątek do przodu. Zauważyłem że robię trochę bez sensu zamówienia i część surowców zamawiam niepotrzebnie. Na razie mój plan obejmuje - American Brown Ale -FES -Imperial Grodziskie -Belgian Golden Ale - Wędzone Pale Ale Wysłane z mojego LG-V400 przy użyciu Tapatalka No i oczywiście Black Ipa Wysłane z mojego LG-V400 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 5 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2016 Wczorajsza dostawa z TB zapewniła mi surowce na 6warek do przodu także w tym roku już o surowce martwić się nie muszę. A biorąc pod uwagę świąteczną atmosferę w grudniu i szał z tym związany przez moją drugą połówkę w grudniu za dużo nie uważę... Z nowości przybył mi sterylizator do butelek i bardzo udany zakup dezynfekcja 40 butelek to jakieś 10-15 minut. Wysłane z mojego LG-V400 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 16 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 Warka nr.93 16.XI.2016r American Brown Ale Goryczka:35IBU Kolor:44,5EBCOG:13,8 BLGSurowce:- słód pilzneński 4,8kg - słód Brown 1kg - słód Biscuit 0,5kg - słód karmelowy jasny 0,2kg - słód Carafa III Special 0,15kg ------------------------------------------------------------------------------------------------ Woda Kranówka 100% Piotr i Paweł - Zacier z dodatkiem 2,5ml kwasu Fosforowego, i 1ml na każdą porcję wody do wysładzania Chmiele: - Galaxy 14,5 %AK - 50g Drożdże: US 05 uwodnione Zacieranie:64-65stC - 50 minut 67-68st.C- 30minut 78st.C - 5minut Wysładzanie: 22l Gotowanie 60minut Galaxy 10g - 60minut Galaxy 10g - 30minut Galaxy 10g - 10minut Galaxy 10g - 5minut Galaxy 10g - chłodzenie w temp. ok 60st.C Wyszło 23l 14,4Brix (13,8BLG) Fermentacja burzliwa 18st.C ze Sterilock (testowo kupione) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 24 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 (edytowane) Warka nr.94 24,XI.2016r Miało być Imperial Grodziskie Goryczka:30IBU Kolor:8EBCOG:8,7 BLGSurowce:- słód pszeniczny Grodziski 5kg ------------------------------------------------------------------------------------------------ Woda Kranówka 15l + 20l woda z Biedronki Chmiele: - Iunga 11%AK - 50g Drożdże: FM Grodzie Dębowe Zacieranie: 2ml kwasu fosforowego + 2g chlorku wapnia 63stC - 35 minut 72st.C- 30minut 78st.C - 5minut Wysładzanie: 20,5 (3x 5l + 5,5l) - do każdej porcji 2,5ml kwasu fosforowego Gotowanie 60minut Iunga 20g- 60minut Iunga 10g - 10minut Galaxy 20g - chłodzenie w temp. ok 60st.C Wyszło 21l 9Brix (8,7BLG) WTF ??? Fermentacja burzliwa 18st.C ze Sterilock Nie mam pojęcia co się dzisiaj stało że z 5kg słodu tak beznadziejna wydajność spodziewałem się minimum 11,5BLG. Ostatnimo śrutownik miałem tak ustawiony że wydajność wynosiła wg BS2 68%. Przed dzisiejszą warką celowo dokręciłem śrubę żeby podnieść wydajność a efekt odwrotny. Po schłodzeniu brzeczki konsystencja podczas przelewania do fermentora niczym piwo żytnie, gęste oleiste, dziwne ..... i ta gęstość ... masakra nie mam pojęcia co dzisiaj się stało i skąd tak tragiczna wydajność. Edytowane 24 Listopada 2016 przez Raczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 4 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 (edytowane) Dziwne grodziskie z 9brix zeszło do 6.6Brix w smaku ok żadnych dziwnych posmaków nie ma ale jest oleiste jak żytnie. Przelane wczoraj na cichą i klarowne żelatyną. Dzisiaj dodałem 13g chinooka starego na aromat skarpet nie wyczuwam. Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka Edytowane 4 Grudnia 2016 przez Raczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 7 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 Warka nr.95 7,XII.2016r BGSA (Ostatnia warka w tym roku) Goryczka:24IBU Kolor:9EBCOG:8,18,3 BLGSurowce:- słód pilzneński 6,5kg - słód pszeniczny 0,5kg - słód carapills 0,5kg - cukier biały 0,7kg ------------------------------------------------------------------------------------------------ Woda PIP 20l + 20l kranówki do wysładzania Chmiele: - Tradition 5,4%AK - 50g Drożdże: FM28 Habit Opata Dzięki Fidel za gęstwę 63stC - 60 minut 72st.C- 10minut 78st.C - 5minut Wysładzanie: 22 (2x 5l i 2X 6l do każdej porcji 2ml kwasu fosforowego) Gotowanie 60minut Tradition - 50g - 60 minut Wyszło 22l 19Brix (18,3BLG) Fermentacja burzliwa 18st.C ze Sterilock wzrasająco do temp. pokojowej ok 22-23st.C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 11 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2017 Warka nr.96 11.I.2017r Black IPA Goryczka:71IBU Kolor:70EBCOG:8,17 BLGSurowce:- słód pale ale 6,5kg - słód caraamber 0,5kg - słód monachijski 0,5kg - cukier karmelowy jasny 0,3kg - Carafa III special 0,3 - słód Black 1200EBC 0,2kg ------------------------------------------------------------------------------------------------ Woda PIP 20l + 20l kranówki do wysładzania Chmiele: - Eureka 18%AK - 50g - Chinook 11,2%AK - 50g - Columbus 12,5%AK - 50g - Rakau 10,7%AK - 50g Drożdże: US - 05 67stC - 60 minut 72st.C- 15minut 78st.C - 5minut Wysładzanie: 20l Gotowanie 60minut - Eureka 15g - 60 minut - Chinook 15g - 30 minut - Rakau 15g - 30 minut - Columbus 10g - 10 minut - Chinook 10g - 10 minut - Rakau 10g - 10 minut - Chinook 10g - 5 minut - Columbus 10g - 5 minut - Eureka 10g - 5 minut - Rakau 10g - 5 minut - Columbus - 30g - chłodzenie - Eureka 25g - chłodzenie - Chinook 15g - chłodzenie - Rakau 15g - chłodzenie Wyszło 22l 17,6Brix (17BLG) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 6 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 (edytowane) Warka nr.97 6.II.2017r Smoked Wheat Goryczka:21IBU Kolor:13,5EBCOG:12,8BLGSurowce:- słód wędzony steinbach 2kg - słód pszeniczny jasny Viking 2kg - słód pale ale Viking 1 ------------------------------------------------------------------------------------------------ Woda PIP 30l + 5l kranówki do wysładzania Chmiele: - Aurora 8,8AK - 50g Drożdże: WB-06 45stC - 10 minut 50st.C- 20minut 63st.C - 20minut 72st.C - 40 minut 78st.C - 5 minut Wysładzanie: 20l Gotowanie 60minut - Aurora 10g - 60 minut - Aurora 15g - 30 minut - Aurora 25g - 0 minut Wyszło 22l 13,,4Brix (12,8BLG) Fermentacjia w lodówce w 18st.C na początek Przed tą warką śrutownik został bardziej dokręcony co okazało się dobrym posunięciem i wzrostem wydajności o 10% Edytowane 6 Lutego 2017 przez Raczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 15 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2017 (edytowane) Warka nr.98 15.II.2017r Belgian Pale Ale Goryczka:23IBU Kolor:20EBCOG:10,2BLGSurowce:- słód pale ale 4kg - słód monachijskie 1kg - słód Cara Gold 0,5kg ------------------------------------------------------------------------------------------------ Woda PIP 100% Chmiele: - Iunga 11%AK - 30g Drożdże: FM 27 65stC - 20 minut 70st.C- 40minut 76st.C - 10minut 78st.C - 5 minut Wysładzanie: 20l (jak się okazało zakręciłem się i 5litrów więcej wysłodziłem) Gotowanie 60minut - Iunga 15g - 60 minut - Iunga 15g - 10 minut Wyszło 27l 10,6Brix (10,2BLG) Fermentacjia w lodówce w 19st.C na początek, po starcie fermentacji podniesione do temp. powyżej 20st.C. 24l poszły na fermentację a 3 litry do zamrażalnika idealnie na startery będzie brzeczka Edytowane 17 Lutego 2017 przez Raczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 22 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 Warka nr.99 21.III.2017r Belgian Dubel Goryczka:20,5IBU Kolor:33,5EBCOG:18,8BLGSurowce:- słód pale ale 4,5kg - słód monachijski 2,5 - słód biscuit 0,3kg - słód special B 0,3kg - carafa III 0,07kg - Cukier trzcinowy 0,5kg ------------------------------------------------------------------------------------------------ Woda PIP 100% Chmiele: - Saaz 4%AK - Hellertau Magnum 11,5%AK Drożdże: FM 27 (gęstwa z warki 98) 66stC - 60 minut 71st.C- 15minut 78st.C - 5 minut Wysładzanie: 21,5l Gotowanie 60minut - Hellertau Magnum 15g - 60minut - Saaz 20g - 30minut Wyszło 23l 19,6BriX (18,8BLG) Fermentacjia w lodówce w 19st.C na start, później temp pokojowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 28 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2017 Warka nr.100 28.III.2017r Wędzony Porter Bałtycki Goryczka:48IBU Kolor:60EBCOG:17,8BLGSurowce:- słód monachijski 4kg - słód wędzony Steinbach 3,15kg - słód karmelowy jasny 0,5kg - słód czekoladowy 1200 0,15kg - carafa III 0,15kg - Cukier Muscovado 0,5kg - Cukier Jasny 0,2kg ------------------------------------------------------------------------------------------------ Woda PIP 100% Chmiele: - Loral 11%AK Drożdże: Danstar Nottingham Litrowy starter 66stC - 100 minut 78st.C - 5 minut Wysładzanie: 20l Gotowanie 60minut - Loral 25g - 60minut - Loral 25g - 30minut Cukier na ostatnie 15minut gotowania Wyszło 21l 18,6BriX (17,8BLG) Dzisiaj totalna klapa, nie wiadomo dlaczego wydajność spadła mi z 75% do 56%. Po 2 litrach filtracja utknęła w miejscu i trzeba było kombinować żeby jakoś to szło, pomału ale szło. Ponacinałem młóto i jakoś udało się to dokończyć chociaż były momenty zwątpienia NIe wiem co było powodem, tydzień temu trochę tylko mniejszy zasyp przy Dublu i wszystko poszło gładko bez żadnego problemu a dzisiaj taka masakra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się