Skocz do zawartości

Raczkowy browar


Raczek

Rekomendowane odpowiedzi

Tymczasem dzisiaj do butelek trafiła Imperialna IPA. Wynik końcowy 3.5Blg.

Wyszło 39x0,5l z dodatkiem 109g cukru.

 

Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr.87 18.V.2016r APA

Goryczka: 41IBU

Kolor:19EBC
OG:13,5 BLG



Surowce:
- słód Pale Ale 3,2kg

- słód wiedeński 1kg

- słód Monachijski 1kg

- słód Crystal 150 0,3kg

------------------------------------------------------------------------------------------------

Woda całkowita 35l (35l Piotr i Paweł) Do zacieru dodane 3g chlorku wapnia , 2g gipsu piwowarskiego tyle samo do gotowania 

Dodatkowo 2ml kwasu fosforowego do zacieru. 

 

 

Chmiele:

- Cascade 7,7%AK - 65g

- Eureka 18%AK -25g 

 

 

Drożdże: US-05 Gęstwa zebrana z powierzchni NZIPA (7-8 łyżek stołowych)

 

Zacieranie:
62stC - 30 minut

72st.C - 30minut + 10g chmielu Cascade do zacieru

78st.C -  wysładzanie

 

Wysładzanie 21l + 10g Cascade do wysładzania 


Gotowanie 60minut

 

- 20g Cascade - 30minut

- 15g Eureka - 30minut

- 10g Cascade - 10minut + łyżeczka mchu Irlandzkiego

- 15g Cascade - 5minut

- 10g Eureka - 1 minuta

- 20g Cascade  do whirpoola

 

Wyszło 21,5l BRIX (13,5BLG) 
Fermentacja burzliwa  drożdże zadane w temp. 20,5st. Fermentacja w lodówce w temp. 18st.C

Edytowane przez Raczek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr.88 30.V.2016r  Saison

Goryczka: 29IBU

Kolor:18EBC
OG:15 BLG



Surowce:
- słód Pilzneński 3,2kg

- słód pszeniczny jasny 1kg

- słód wiedeński  1kg

- słód carahell  0,3kg

- słód caraaroma 0,15kg

- słód zakwaszający 0,1kg

 

cukier biały 0,4kg

------------------------------------------------------------------------------------------------

Woda całkowita 35l (35l Piotr i Paweł) bez żadnych modyfikacji 

 

 

Chmiele:

- Magnum 15 % AK -  15g

- Saaz 3,6% AK  - 50g

 

 

Drożdże: Gęstwa od Sajmona (Odkrycie sezonu) ok 200ml 

 

Zacieranie:
64stC - 60 minut

72st.C - 20minut 

78st.C -  wysładzanie

 

Wysładzanie 20l + 10g 


Gotowanie 60minut

 

- 15g Magnum - 60minut

- 20g Saaz - 20minut

- 20g Saaz - 10minut + łyżeczka mchu Irlandzkiego+ skórka z 3 średnych pomarańczy

- 10g Saaz - 1minuta

 

Wyszło 21l 17,8Brix(17,1BLG) dolane 3 l wody mineralnej do uzyskania 24l - 15BLG
Fermentacja burzliwa  drożdże zadane w temp. 22st. Fermentacja w lodówce w temp. 21st.C wzrastająco do górnego poziomu pracy drodży czyli jakieś 24st.C

 
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Podsumowanie Sezonu:

 

Późno bo późno, ale przyszedł czas podsumować kolejny sezon.

 

Z tego co pamiętam był to rekordowy sezon 33 warki od września do końca maja.

Rekordowy też pod względem sukcesów. Raczej robię piwa dla siebie i nie skupiam się na konkursach wysłane tylko piwo na Beergoszcz  (weizen) i finał miejsce 9 co dla mnie było wielkim szokiem bo piwo wyszło bardzo przeciętne.

Bardzo fajną przygodą okazały się Bitwy piwowarów domowych po raz pierwszy rozegrane w Toruniu w Carpe Craft w których miałem ogromne szczęście chyba tylko w finale byłem pewny swojego piwa i wiedziałem że jest mocne, każdy szczebel niżej to było po prostu szczęście, piwo było lepsze niż przeciwnika ale nie byłem zadowolony z efektu zawsze było to coś ale po kolei

- American Wheat ( czyste piwo ale chmielone na zimno mimo dużej ilości chmielu  aromat prawie zerowy chyba przez chmielenie w woreczku muślinowym)

- Weizen z Owocem (piwo które złapało coś na cichej, na bitwie smakowało jak lambic  tydzień po bitwie niepijalne - mega fart)

- APA Piwo któremu bliżej było do bittera niż do APA znów problemy z aromatem mimo chmielenia w niskiej temp. i bez woreczka...

- Saison to już było to o co mi chodziło, finał z Fachowcami był  chyba najbardziej emocjonującą bitwą z całej Bitwy niewielką różnicą udało się wygrać

 

Mniej więcej tydzień przed finałem Bitwy Piwowarów udało się wygrać w Grodzisku w Kategorii Piwo Grodziskie uzyskując 39.8pkt/50 co było dla mnie pierwszym sukcesem w konkursie sędziowskim :)

 

- W sezonie też udało się zakupić garnek coś na wzór lidla  ale z kwasówki, oraz sterownik Pamel

- W sezonie udało się też piwa nie spieprzyć tak żeby nadawało się do wylania chociaż  2 warki coś ewidentnie złapały i były przegazowane ale dało się je szybko wypić.

W sezonie udało się wymienić chłodnicę z miedzi na karbowaną chłodnicę co dość znacząco skróciło czas chłodzenia brzeczki

 

 

Wnioski:

 

- Jakoś nie wychodzą mi AIPY, IIPY, APA i piwa generanie mocno chmielone dlatego chyba od września sobie odpuszczę takie eksperymenty

- Robienie starterów bardzo mocno wpływa na jakość piw 

- Pomieszczenie z prądem i wodą to coś o czym marzę

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka nr.89 1.IX.2016r  West Coast IPA (warka testowa) 

Goryczka: 68IBU

Kolor:7,4EBC
OG:13,8 BLG



Surowce:
- słód Pilzneński 6 rzędowy 6kg

- słód pszeniczny jasny 0,5kg

------------------------------------------------------------------------------------------------

Woda całkowita 20l Piotr i Paweł reszta kranówka 

 

Chmiele:

Chinook -  50g

Citra - 200g

 

Drożdże: Us-05 Sucharki 

 

Zacieranie:
64stC - 90 minut

72st.C - 15minut 

78st.C -  5minut =wysładzanie

 

Wysładzanie 20l 


Gotowanie 60minut

 

20g - Chinook - 60minut

30g - Citra - 15minut

30g - Citra - 10minut

30g - Citra - 5minut

60g - Citra + 30g Chinook podczas chłodzenia poniżej 70st.C

 

Wyszło 21l 14,4Brix(13,85BLG) 

Fermentacja burzliwa 16st.C 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka nr.90 28.IX.2016r  APA

Goryczka: 37,5IBU

Kolor:15,7EBC
OG:12,5 BLG



Surowce:
- słód Pilzneński 4kg

- słód Cara Blond 20EBC - 1kg

- Aroma 0,35kg

------------------------------------------------------------------------------------------------

Woda TESCO 30l reszta 7l kranówka 

 

Chmiele:

Amarillo 50g

Citra 50g

 

Drożdże: Us-05 Sucharki uwodnione

 

Zacieranie:
68stC - 60 minut

72st.C - 15minut 

78st.C -  5minut =wysładzanie

 

Wysładzanie 20l 


Gotowanie 60minut

 

Citra 15g - 60minut

Amarillo 15g - 15minut

Citra 10g - 10minut

Amarillo 15g - 5 minut 

Citra 25g + Amarillo 20g - 0minut

 

Wyszło 21l 13Brix(12,55BLG) 

Fermentacja burzliwa 17st.C 

 
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr.91 7.X.2016r  Sweet Stout

Goryczka:35,5IBU

Kolor:71,5EBC
OG:13,5 BLG



Surowce:
- słód Pilzneński 2,6kg

- słód monachijski - 2kg

- płatki jęczmienne 0,3kg

- laktoza 0,5kg

- słód czekoladowy 400EBC - 0,2kg

- pszeniczny czekoladowy 1600EBC 1600EBC 0,25kg

- czekoladowy 1200EBC - 0,15kg

------------------------------------------------------------------------------------------------

Woda Kranówka 100%

 

Chmiele:

Progress - 50g

EKG - 50g

 

Drożdże: S-04 Sucharki uwodnione

 

Zacieranie:
68stC - 70 minut

72st.C - 20minut 

78st.C -  5minut =wysładzanie

 

Wysładzanie 22l 


Gotowanie 80minut

 

Progress 30g - 60minut

EKS  20g - 30minut

Progress 10g - 20minut

EKG 10g - 10minut + laktoza

Progres 10g + EKG 20g - 5minut 

 

Wyszło 23l 14Brix(13,55BLG) 

Fermentacja burzliwa 17st.C 

______________________________________________________________________________________________________________________________

 

Przed dzisiejszym warzeniem przestawiłem śrutownik, tak żeby śruta była  grubsza i mniej mąki było.  Zobaczymy czy zniknie w gotowych piwach coś co wyczuwam jako geraniol....

 

Chodzi mi po głowie dodatnie wiórków kokosowych na cichą fermentację ale nie wiem jak pozbyć się tłuszczu z wiórków kokosowych, jeśli ktoś ma jakiś pomysł lub doświadczenia z wiórkami kokosowymi w kwestii ilości oraz  techniki pozbycia się tłuszczu z nich proszę o radę....

 
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr.92 21.X.2016r  Weizen

Goryczka:16IBU

Kolor:14EBC
OG:12,5 BLG



Surowce:
- słód pszeniczny jasny 3,3kg

- słód pilzneński 1,7

- płatki carawheat 0,2kg

 

------------------------------------------------------------------------------------------------

Woda Kranówka 100% Piotr i Paweł

 

Chmiele:

Styrian Golding 5,3 %AK

 

Drożdże: FM 40 Pszeniczny Łan (prosto z fiolki)

 

Zacieranie:
45stC - 10 minut

50st.C - 20minut 

63st.C -  30minut  dodanie słodu pilzneńskiego 

72st.C - 40minut

 

Wysładzanie: 20l


Gotowanie 60minut

 

Styrian Golding - 20g - 60minut

Styrian Golding - 10g - 20minut

 

Wyszło 21l 13Brix(12,5BLG) 

 

Fermentacja burzliwa 19st.C wzrastająco do temp. pokojowej 

______________________________________________________________________________________________________________________________

 

Dzisiaj padła mi sonda temp. w Sterowniku PAMEL (mam nadzieję że to sonda) w pewnym momencie sterownik zaczął "pikać" pojedynczym sygnałem. Po restarcie Sterownika okazało się że nie widzi w ogóle sondy :( 

Reszta  zacierania została przeprowadzona  na wbudowany w garnek termostat oczywiście kontrolowana temp. za pomocą analogowego  termometru.

 

Dzisiaj też po raz drugi na patelnię trafiło 300g wiórków kokosowych do Sweet Stoutu. Całość na  małym ogniu podgrzana na patelni przez 30 minut.

Wiórki  trafiły  na tzw. Lasagne z papieru (papier -> wiórki-> papier->wiórki->papier) całość bardzo mocno zwinięta w folię aluminiową  i pozostawiona na 24h, jutro wiórki wraz ze stoutem trafią na 10 dni fermentacji cichej. 

 
 
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niestety Fm40 Nie podjęły współpracy z brzeczką a że w zapasie nie miałem nic innego do weizena z pomocą przyszedł Fidel który ofiarował mi Kangur suche 3lata po terminie ale trzymane cały czas w lodówce. Dzięki stary ☺

Ciekaw jestem czy weizen trafi do butelek czy do kibla najbliższe godziny będą decydujące, chociaż wszystko wskazuje na to że chyba a jednak dadzą radę.

 

Dzisiaj też na cichą powodował sweet stout z dodatkiem 300g wiórków kokosowych. Tydzień cichej i z doba na balkonie i butelki.... Aromat bardzo obiecujący.

Swoją drogą 3 fiolka z rzędu od FM która nie chciała podjąć współpracy z brzeczką...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pojawił się plan żeby robić harmonogram warzenia na 5 wątek do przodu. Zauważyłem że robię trochę bez sensu zamówienia i część surowców zamawiam niepotrzebnie.

Na razie mój plan obejmuje

- American Brown Ale

-FES

-Imperial Grodziskie

-Belgian Golden Ale

- Wędzone Pale Ale

 

Wysłane z mojego LG-V400 przy użyciu Tapatalka

No i oczywiście Black Ipa

 

Wysłane z mojego LG-V400 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wczorajsza dostawa z TB zapewniła mi surowce na 6warek do przodu także w tym roku już o surowce martwić się nie muszę. A biorąc pod uwagę świąteczną atmosferę w grudniu i szał z tym związany przez moją drugą połówkę w grudniu za dużo nie uważę...

Z nowości przybył mi sterylizator do butelek i bardzo udany zakup dezynfekcja 40 butelek to jakieś 10-15 minut.

 

 

Wysłane z mojego LG-V400 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr.93 16.XI.2016r American Brown Ale 

Goryczka:35IBU

Kolor:44,5EBC
OG:13,8 BLG



Surowce:
- słód pilzneński 4,8kg

- słód Brown 1kg

- słód Biscuit 0,5kg

- słód karmelowy jasny 0,2kg

- słód Carafa III Special 0,15kg

 

------------------------------------------------------------------------------------------------

Woda Kranówka 100% Piotr i Paweł - Zacier z dodatkiem 2,5ml kwasu Fosforowego, i 1ml na każdą porcję wody do wysładzania 

 

Chmiele:

- Galaxy 14,5 %AK - 50g

 

Drożdże: US 05 uwodnione

 

Zacieranie:
64-65stC - 50 minut

67-68st.C- 30minut 

78st.C -  5minut  

 

Wysładzanie: 22l


Gotowanie 60minut

 

Galaxy 10g - 60minut

Galaxy 10g - 30minut

Galaxy 10g - 10minut

Galaxy 10g - 5minut

Galaxy 10g - chłodzenie w temp. ok 60st.C

 

Wyszło 23l 14,4Brix (13,8BLG)

 

 

Fermentacja burzliwa 18st.C ze Sterilock (testowo kupione)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr.94 24,XI.2016r Miało być Imperial Grodziskie ;)

Goryczka:30IBU

Kolor:8EBC
OG:8,7 BLG



Surowce:
- słód pszeniczny Grodziski 5kg

 

------------------------------------------------------------------------------------------------

Woda Kranówka 15l + 20l woda z Biedronki

 

Chmiele:

 

- Iunga 11%AK - 50g

 

Drożdże: FM Grodzie Dębowe 

 

Zacieranie: 2ml kwasu fosforowego + 2g chlorku wapnia 


63stC - 35 minut

72st.C- 30minut 

78st.C -  5minut  

 

Wysładzanie: 20,5 (3x 5l + 5,5l) - do każdej porcji 2,5ml kwasu fosforowego 


Gotowanie 60minut

 

Iunga 20g- 60minut

Iunga 10g - 10minut

Galaxy 20g - chłodzenie w temp. ok 60st.C

 

Wyszło 21l 9Brix (8,7BLG) WTF ??? 

 

 

Fermentacja burzliwa 18st.C ze Sterilock 

 

Nie mam pojęcia co się dzisiaj stało że z 5kg słodu tak beznadziejna wydajność spodziewałem się minimum 11,5BLG. Ostatnimo śrutownik miałem tak ustawiony że wydajność wynosiła wg BS2 68%. Przed dzisiejszą warką celowo dokręciłem  śrubę żeby podnieść wydajność a efekt odwrotny.

Po schłodzeniu brzeczki konsystencja podczas przelewania do fermentora niczym piwo żytnie, gęste oleiste, dziwne ..... i ta  gęstość ... masakra nie mam pojęcia co dzisiaj się stało i skąd tak tragiczna wydajność.

Edytowane przez Raczek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dziwne grodziskie z 9brix zeszło do 6.6Brix w smaku ok żadnych dziwnych posmaków nie ma ale jest oleiste jak żytnie. Przelane wczoraj na cichą i klarowne żelatyną. Dzisiaj dodałem 13g chinooka starego na aromat skarpet nie wyczuwam.

 

Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Raczek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr.95 7,XII.2016r BGSA (Ostatnia warka w tym roku)

Goryczka:24IBU

Kolor:9EBC
OG:8,18,3 BLG



Surowce:
- słód pilzneński 6,5kg

- słód pszeniczny 0,5kg

- słód carapills 0,5kg

- cukier biały 0,7kg

 

------------------------------------------------------------------------------------------------

Woda PIP 20l + 20l kranówki do wysładzania 

 

Chmiele:

 

- Tradition  5,4%AK - 50g

 

Drożdże: FM28 Habit Opata  Dzięki Fidel za gęstwę  :beer: 

 

63stC - 60 minut

72st.C- 10minut 

78st.C -  5minut  

 

Wysładzanie: 22 (2x 5l i 2X 6l do każdej porcji 2ml kwasu fosforowego)


Gotowanie 60minut

 

Tradition - 50g - 60 minut

 

Wyszło 22l 19Brix (18,3BLG) 

 

 

Fermentacja burzliwa 18st.C ze Sterilock wzrasająco do temp. pokojowej ok 22-23st.C 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka nr.96 11.I.2017r Black IPA 

Goryczka:71IBU

Kolor:70EBC
OG:8,17 BLG



Surowce:
- słód pale ale  6,5kg

- słód caraamber 0,5kg

- słód monachijski 0,5kg

- cukier karmelowy jasny 0,3kg

- Carafa III special 0,3

- słód Black 1200EBC 0,2kg

------------------------------------------------------------------------------------------------

Woda PIP 20l + 20l kranówki do wysładzania 

 

Chmiele:

 

- Eureka 18%AK - 50g

- Chinook 11,2%AK - 50g

- Columbus 12,5%AK - 50g

- Rakau 10,7%AK - 50g

 

Drożdże: US - 05

 

67stC - 60 minut

72st.C- 15minut 

78st.C -  5minut  

 

Wysładzanie: 20l 


Gotowanie 60minut

 

- Eureka 15g - 60 minut

- Chinook 15g - 30 minut

- Rakau 15g - 30 minut 

- Columbus  10g - 10 minut

- Chinook 10g - 10 minut

- Rakau 10g - 10 minut

- Chinook 10g - 5 minut

- Columbus 10g - 5 minut

- Eureka 10g - 5 minut

- Rakau 10g - 5 minut

- Columbus - 30g - chłodzenie 

- Eureka 25g - chłodzenie 

- Chinook 15g - chłodzenie 

- Rakau 15g - chłodzenie 

 

Wyszło 22l 17,6Brix (17BLG) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka nr.97 6.II.2017r   Smoked Wheat 

Goryczka:21IBU

Kolor:13,5EBC
OG:12,8BLG



Surowce:
- słód wędzony steinbach  2kg

- słód pszeniczny jasny Viking 2kg

- słód pale ale Viking 1

 

------------------------------------------------------------------------------------------------

Woda PIP 30l + 5l kranówki do wysładzania 

 

Chmiele:

 

- Aurora 8,8AK - 50g

 

Drożdże: WB-06

 

45stC - 10 minut

50st.C- 20minut 

63st.C -  20minut

72st.C - 40 minut

78st.C - 5 minut 

 

Wysładzanie: 20l 


Gotowanie 60minut

 

- Aurora 10g - 60 minut

- Aurora 15g - 30 minut

- Aurora 25g - 0 minut 

 

 

Wyszło 22l 13,,4Brix (12,8BLG) Fermentacjia w lodówce w 18st.C na początek 

 

Przed tą warką śrutownik został bardziej dokręcony co okazało się dobrym posunięciem i wzrostem wydajności o 10%

 

Edytowane przez Raczek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr.98 15.II.2017r  Belgian Pale Ale 

Goryczka:23IBU

Kolor:20EBC
OG:10,2BLG



Surowce:
- słód pale ale 4kg

- słód monachijskie  1kg

- słód Cara Gold 0,5kg

 

------------------------------------------------------------------------------------------------

Woda PIP 100% 

 

Chmiele:

 

- Iunga 11%AK - 30g

 

Drożdże: FM 27

 

65stC - 20 minut

70st.C- 40minut 

76st.C -  10minut

78st.C - 5 minut

 

Wysładzanie: 20l (jak się okazało zakręciłem się i 5litrów więcej wysłodziłem)


Gotowanie 60minut

 

- Iunga 15g - 60 minut

- Iunga  15g - 10 minut

 

Wyszło 27l 10,6Brix (10,2BLG) Fermentacjia w lodówce w 19st.C na początek, po starcie fermentacji podniesione do temp. powyżej 20st.C.

24l poszły na fermentację a 3 litry do zamrażalnika idealnie na startery będzie brzeczka 

Edytowane przez Raczek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka nr.99 21.III.2017r Belgian Dubel

Goryczka:20,5IBU

Kolor:33,5EBC
OG:18,8BLG



Surowce:
- słód pale ale 4,5kg

- słód monachijski 2,5

- słód biscuit 0,3kg

- słód special B 0,3kg

- carafa III 0,07kg

 

- Cukier trzcinowy 0,5kg

 

------------------------------------------------------------------------------------------------

Woda PIP 100% 

 

Chmiele:

 

- Saaz 4%AK

- Hellertau Magnum 11,5%AK

 

Drożdże: FM 27 (gęstwa z warki 98)

 

66stC - 60 minut

71st.C- 15minut 

78st.C - 5 minut

 

Wysładzanie: 21,5l 


Gotowanie 60minut

 

- Hellertau Magnum 15g - 60minut

- Saaz  20g -  30minut

 

Wyszło 23l 19,6BriX (18,8BLG) Fermentacjia w lodówce w 19st.C na start, później temp pokojowa 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr.100 28.III.2017r Wędzony Porter Bałtycki

Goryczka:48IBU

Kolor:60EBC
OG:17,8BLG



Surowce:
- słód monachijski 4kg

- słód wędzony Steinbach 3,15kg

- słód karmelowy jasny 0,5kg

- słód czekoladowy 1200 0,15kg

- carafa III 0,15kg

 

- Cukier Muscovado 0,5kg

- Cukier Jasny 0,2kg

------------------------------------------------------------------------------------------------

Woda PIP 100% 

 

Chmiele:

 

- Loral 11%AK  

 

Drożdże: Danstar Nottingham Litrowy starter

 

66stC - 100 minut

78st.C - 5 minut

 

Wysładzanie: 20l


Gotowanie 60minut

 

- Loral 25g - 60minut

- Loral 25g - 30minut

 

Cukier na ostatnie 15minut gotowania 

 

Wyszło  21l 18,6BriX (17,8BLG)

 

Dzisiaj totalna klapa, nie wiadomo dlaczego wydajność spadła mi z 75% do 56%. Po 2 litrach  filtracja utknęła w miejscu i trzeba było kombinować żeby jakoś to szło, pomału ale szło. Ponacinałem młóto i jakoś udało się to dokończyć chociaż były momenty zwątpienia ;)

NIe wiem co było powodem, tydzień temu trochę tylko mniejszy zasyp przy Dublu i wszystko poszło gładko bez żadnego problemu a dzisiaj taka masakra.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.