leech Opublikowano 5 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 Zadałem do pszenicy (ok.11 Blg) płynne drożdże bezpośrednio z saszetki. Jeszcze nie wystartowały i zastanawiam się czy dobrym pomysłem będzie, po pierwszych oznakach fermentacji, powtórne napowietrzenie brzeczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 5 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 Jak już ruszy fermentacja to bym nie napowietrzał - co za dużo to niezdrowo, ogólnie trzeba unikać natlenienia piwa z wyjątkiem napowietrzenie przed zadaniem drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 5 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 Zadałem do pszenicy (ok.11 Blg) płynne drożdże bezpośrednio z saszetki. Jeszcze nie wystartowały i zastanawiam się czy dobrym pomysłem będzie, po pierwszych oznakach fermentacji, powtórne napowietrzenie brzeczki? Ile czasu minęło od zadania drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 5 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 (edytowane) Coś koło24h. Jak już ruszy fermentacja to bym nie napowietrzał - co za dużo to niezdrowo, ogólnie trzeba unikać natlenienia piwa z wyjątkiem napowietrzenie przed zadaniem drożdży. cytat z wiki: "Przed zadaniem drożdży (lub bezpośrednio po zadaniu) musimy brzeczkę napowietrzyć, aby dostarczyć drożdżom odpowiednią ilość tlenu potrzebnego do rozmnażania. Jest to jedyny moment w całym procesie produkcji piwa, kiedy napowietrzamy brzeczkę (choć niektóre źródła twierdzą, że można brzeczkę napowietrzać wielokrotnie, do momentu aż fermentacja nie przekroczy początkowych 30%)." Edytowane 5 Października 2011 przez leech Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 5 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 Uściślając, ja napowietrzam tuż po zadaniu drożdży, dzięki czemu dobrze się rozmieszają w brzeczce. Myślę, że takie wielokrotne napowietrzanie może ma jakiś sens dla piw mocnych, ale dla Twojego piwa chyba nie jest to konieczne. Skąd wiesz, kiedy fermentacja przekroczy 30%? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 5 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 Nie mam pojęcia dlatego myślałem żeby napowietrzyć jeszcze raz zaraz po zauważeniu pianki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 5 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 Nie mam pojęcia dlatego myślałem żeby napowietrzyć jeszcze raz zaraz po zauważeniu pianki. Śmiało sobie napowietrzam do 48 godzin po zadaniu drożdży. Później niewskazanym jest ingerować w " intymne życie drożdży " :rolleyes: ..a niech się rozmnażają .. i robią cóś dobrego z naszej brzeczki pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 5 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 Niedopowiedziałem , że moje napowietrzanie polega na intensywnym kręceniu fermentorem ruchem "zamaszysto - prawozwrotnym" ok 30 sek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 5 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 Jeśli zadaję 0,5l gęstwy (powiedzmy 3-tygodniowej) do warki 20l - czy trzeba się dodatkowo martwić o napowietrzanie? Ostatnie Koelsche uciekły z fermentora i to dwa razy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 5 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 Jeśli zadaję 0,5l gęstwy (powiedzmy 3-tygodniowej) do warki 20l - czy trzeba się dodatkowo martwić o napowietrzanie? Ostatnie Koelsche uciekły z fermentora i to dwa razy Ja bym proponowal uzywanie kalkulatora i obliczanie dokladnej ilosci drozdzy wymaganej do fermentacji. Zarowno zbyt malo drozdzy jak i za duzo moze powodowac dziwne posmaki. I tak zawsze nalezy napowietrzyc brzeczke, abrdzo mocno ... powietrzem nie da sie przedobrzyc w tej kwestii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 6 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2011 Jeśli zadaję 0,5l gęstwy (powiedzmy 3-tygodniowej) do warki 20l - czy trzeba się dodatkowo martwić o napowietrzanie? Ostatnie Koelsche uciekły z fermentora i to dwa razy Zdecydowanie za dużo dajesz i tracisz na tym wiele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 6 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2011 Jeśli zadaję 0,5l gęstwy (powiedzmy 3-tygodniowej) do warki 20l - czy trzeba się dodatkowo martwić o napowietrzanie? Ostatnie Koelsche uciekły z fermentora i to dwa razy Ostatnio się o to pytałem: http://www.piwo.org/forum/p117786-27-09-2011-20-08-12.html#p117786 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się