Jejski Opublikowano 29 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2008 Czy ma ktoś wypróbowany sposób na przefiltrowanie granulatu po chmieleniu na zimno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 29 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2008 Woreczek !!! Można też używać aroma tabs. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 29 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2008 Ja tez chmieliłem w woreczku tyle że szyszkami, na obciążenie dałem dobrze wygotowany kamyk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 30 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2008 Wydaje mi się że frycowe zapłacę w ten sposób: Wygotuję pieluchę tetrową założę na fermentator z kranikiem złożoną 2 albo 4 razy i będę przelewać wężykiem. Niestety ten sposób spowoduje większe napowietrzenie zielonego piwka, ale trudno . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 30 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2008 Przy przelewaniu na cichą nie napowietrzałbym bym piwa to nie jest wskazane. Przy odciąganiu wężykiem pozostałości chmielu powinny zostać na spodzie. Jak coś przejdzie na cichą to przed butelkowaniem znowu dekantujesz i reszta powinna zostać na spodzie. Może trochę piwa stracisz, ale zysk w postaci lepszego smaku Ci to wynagrodzi. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 30 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2008 wena ma absolutną racje,zielone piwo powinno mieć jak najmniejszy kontakt z powietrzem,ze względu chociażby na utlenianie barwników,czy związków aromatycznych. Myślę,że dobrym rozwiązaniem byłoby po prostu przelanie przez tetrę skoro się upierasz .Jeżeli chcesz dekantować jak pisze wena to i tak nastąpi kontakt z powietrzem więc spróbuj może w ten sposób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi