Skocz do zawartości

Dekantacja po chmieleniu na zimno.


Jejski

Rekomendowane odpowiedzi

Wydaje mi się że frycowe zapłacę w ten sposób:

Wygotuję pieluchę tetrową założę na fermentator z kranikiem złożoną 2 albo 4 razy i będę przelewać wężykiem. Niestety ten sposób spowoduje większe napowietrzenie zielonego piwka, ale trudno :D .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy przelewaniu na cichą nie napowietrzałbym bym piwa to nie jest wskazane. Przy odciąganiu wężykiem pozostałości chmielu powinny zostać na spodzie. Jak coś przejdzie na cichą to przed butelkowaniem znowu dekantujesz i reszta powinna zostać na spodzie. Może trochę piwa stracisz, ale zysk w postaci lepszego smaku Ci to wynagrodzi. JK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wena ma absolutną racje,zielone piwo powinno mieć jak najmniejszy kontakt z powietrzem,ze względu chociażby na utlenianie barwników,czy związków aromatycznych.

Myślę,że dobrym rozwiązaniem byłoby po prostu przelanie przez tetrę skoro się upierasz :D .Jeżeli chcesz dekantować jak pisze wena to i tak nastąpi kontakt z powietrzem więc spróbuj może w ten sposób.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.