mario Opublikowano 19 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 Jeden z moich ulubionych stylów piwa. Warzę raz w roku. Zacieranie: infuzyjne Fermentacja: górna Zawartość ekstraktu: 23,5 °Blg Brzeczka nastawna: 23 litry "Trzeci oddech wampira" Słody: 4,3 kg pale ale 1,0 kg wiedeński 1,0 kg monachijski 0,5 kg carapils 0,3 kg karmelowy jasny 0,3 kg carawheat 0,25 kg caraamber 0,2 kg pszeniczny jasny 1,7 kg ekstrakt słodowy jasny WES Chmiele: Pacific Gem, Amarillo,Cascade Drożdże: WLP 099 SHG(gęstwa), Safbrew T 58 Inne dodatki: mech irlandzki 10 g Zacieranie: 65°C 75 minut 78°C 10 minut Czas gotowania: 100 minut Chmielenie: 31g Pacific Gem w 30 minucie gotowania 56g Amarillo w 40 minucie gotowania 48g Amarillo w 50 minucie gotowania 54g Cascade w 75 minucie gotowania 26g Cascade na koniec gotowania Fermentacja: burzliwa 10 dni 21°C cicha 15 dni 18°C Rozlew: 21 litrów do butelek z dodatkiem 182g cukru trzcinowego Leżakowanie: 3 miesiące w temp. 12-8°C , dalsze w temp. ok. 4-5°C Piwo wchodzi w swój najlepszy okres do spożywania ( w listopadzie mija 12 m-cy dojrzewania) fredson 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baradnor Opublikowano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 Warzę właśnie piwko na podstawie tej receptury. Z racji braku czasu piwo stoi już trochę na cichej (21 dni) i czas je butelkować. Rzuciłem jeszcze okiem na recepturę i widzę, że należy użyć jeszcze jednego szczepu drożdży - T-58, których szczęśliwym posiadaczem jestem. Jaki jest sens dodawania innych drożdży na cichej(zgaduję, że jakieś 3 dni przed rozlewem)? Co się stanie jak tego nie zrobię tylko ,,po prostu" zabutelkuję piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vislaus Opublikowano 1 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 (edytowane) NIe chcę zakładać nowego tematu a proszę o poradę. Moja receptura na English Barleywine Słody: Pale Ale 7.5 kg Monachijski ciemny 3.0 kg Carapils 0.6 kg Caraaroma 0.25 Special B 0.25 Chmiele: Phoenix 11 alfa 50g (60'), Challenger 40g, Ekg 40g, Fuggles 40g (wszystkie 10') NIe piłem nigdy piwa w tym stylu, mam trochę obiekcji czy nie za mało karmelowych chcę dodać. Co o tym sądzicie? Warka 21 litrów. OG 1.120, IBU 65, 22SRM, drożdże WLP099 lub Danstar CBC1, zacieranie 90' w 67 stopniach Edytowane 1 Lutego 2015 przez Adam Grylak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Fox Opublikowano 1 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 Moim zdaniem charakter BW powinien być wyznaczany nie przez dodatek nadmiernej ilości słodów karmelowych, ale raczej przez długie gotowanie, które w pewien sposób doprowadzi do karmelizacji brzeczki. Wychodzi z tego, że proponowany zasyp wydaje mi się być całkiem ok. Możesz zatrzeć trochę bardziej na wytrawnie - jeżeli drożdże nie będą rozbiegane starterem, to raczej i tak nie zjedzą kto wie jak dużo tych cukrów Chmiel możesz dorzucić od razu do brzeczki przedniej na FWH, powinno to dać przyjemniejsze odczucie goryczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vislaus Opublikowano 1 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 Planowałem gotować pod 90', bo nie chcę bardziej przyciemniać gotowej brzeczki, która i tak już jest na granicy stylu. Stąd tak mało wytrawne zacieranie. Nie chcę jeszcze decyzji podejmować, bo aktualnie projektuje tegoroczne piwka. Może zatrę z przerwami, a FWH przemyślę, bo nic nie stoi na przeszkodzie przecież. Starter musowo, nie widzę innej możliwości. Po co później narzekać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fredson Opublikowano 1 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 A powiedzcie dlaczego drozdze na cichej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 1 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 A powiedzcie dlaczego drozdze na cichej? Ktoś majaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vislaus Opublikowano 2 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 Jaki jest sens dodawania innych drożdży na cichej(zgaduję, że jakieś 3 dni przed rozlewem)? Co się stanie jak tego nie zrobię tylko ,,po prostu" zabutelkuję piwo? Gęstwę dodatkową dodaje się do refermentacji gdyż osłabione pracą drożdże mogą nie nagazować brzeczki o dużym stężeniu alkoholu. Chyba, że się mylę. We wrześniu robiłem Świateczne belgijskie (25blg) i nie dodałem nic. W efekcie w listopadzie piwo tylko lekko syknęło przy otwarciu. Mam nadzieję, że do tej pory jeszcze popracowały, ale moge to sprawdzić dopiero w marcu. Czy ktoś może potwierdzić, że np. po roku czy dwóch drożdże dalej pracują w butelkach i nie czeka mnie niedogazowany mocarz? Szczep WLP550 bodaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baradnor Opublikowano 2 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 Kolega zasłużył Przez te półtotej roku trochę się doszkoliłem. A w tym BW nie dodałem tych drożdży i pięknie się nagazowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buamazur Opublikowano 13 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 "Trzeci oddech wampira" Słody: 4,3 kg pale ale 1,0 kg wiedeński 1,0 kg monachijski 0,5 kg carapils 0,3 kg karmelowy jasny 0,3 kg carawheat 0,25 kg caraamber 0,2 kg pszeniczny jasny 1,7 kg ekstrakt słodowy jasny WES Że tak się zapytam, po jasną cholerę ekstrakt słodowy do zacieranego piwa? nie lepiej dorzucić 3 - 4kg np. Pilzneńskiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 13 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 "Trzeci oddech wampira" Słody: 4,3 kg pale ale 1,0 kg wiedeński 1,0 kg monachijski 0,5 kg carapils 0,3 kg karmelowy jasny 0,3 kg carawheat 0,25 kg caraamber 0,2 kg pszeniczny jasny 1,7 kg ekstrakt słodowy jasny WES Że tak się zapytam, po jasną cholerę ekstrakt słodowy do zacieranego piwa? nie lepiej dorzucić 3 - 4kg np. Pilzneńskiego? Ograniczona pojemność gara zaciernego ? Problemy z wydajnością ? Bo akurat był pod ręką ? Użyj wyobraźni, jest kilka opcji Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się