mario Opublikowano 19 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 Moje piwo roku. Zacieranie: infuzyjne Fermentacja: górna Zawartość ekstraktu: 29,5°Blg Brzeczka nastawna: 24 litry Słody: 7,9 kg pszeniczny jasny 5,0 kg pilzneński 2,4 kg monachijski 0,3 kg barwiący Chmiele: Marynka( szyszka ), Lubelski ( szyszka ) Drożdże: Zymoferm Extreme Zacieranie: 40°C zasyp 50°C 20 minut 63°C 60 minut 72°C 30 minut 78°C 10 minut Czas gotowania: 90 minut Chmielenie: 70g Marynka w 30 minucie gotowania 23g Lubelski w 60 minucie gotowania 23g Lubelski na koniec gotowania Fermentacja: burzliwa 16 dni 20°C cicha 83 dni 18°C Rozlew: 22 litry do butelek z dodatkiem 182g glukozy Leżakowanie: 3 tygodnie w temp. 16°C , dalsze w temp. 4-5°C W zgodnej opinii degustujących piwo, przy wysokim stopniu stężenia alkoholu i umiarkowanym nasyceniu, uzyskało miano "delikatne ". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 19 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 (edytowane) Jakie miałeś Blg końcowe? Jak wysładzałeś? ps. naprawdę zacierałes infuzyjnie? Edytowane 19 Października 2011 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 20 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Odfermentowało do 9°Blg (plus 182g glukoza do refermentacji). Jak wysładzałem? Chodzi Ci o pozostałość po wysłodzinach? 23,5 litra pszenicznego ciemnego o 14 °Blg początkowego, gotowanie 65 minut, chmielone 45g Lomika,zadane drożdżami Zymoferm Breslauer Schwarzer Schops, z dodatkiem 192g cukru trzcinowego do refermentacji.Odfermnt. do 3°Blg . Po którym pozostał tylko miłych wspomnień czar:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 20 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 (edytowane) Zymoferm Extreme a co to za drożdże, bo jak wrzuciłem do wyszukiwarki to wyszedł Twój post, a jak wrzuciłem w google to wyszedł ...Twój post Moim zdaniem zamiast dodawać barwiący to ciekawiej by było dać większy udział ciemnego pszenicznego i monachijskiego zamiast jasnego pszenicznego i pilzeńskiego Edytowane 20 Października 2011 przez Mimazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 20 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Zymoferm Extreme a co to za drożdże, bo jak wrzuciłem do wyszukiwarki to wyszedł Twój post, a jak wrzuciłem w google to wyszedł ...Twój post Moim zdaniem zamiast dodawać barwiący to ciekawiej by było dać większy udział ciemnego pszenicznego i monachijskiego zamiast jasnego pszenicznego i pilzeńskiego Zymoferm Extrem-Hohprozentige Wurze/Biere. Były swego czasu w CP -> http://www.centrumpiwowarstwa.pl/sklep/produkty/975 Shades 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 20 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Moim zdaniem zamiast dodawać barwiący to ciekawiej by było dać większy udział ciemnego pszenicznego i monachijskiego zamiast jasnego pszenicznego i pilzeńskiego Czy 60g barwiącego na 10l brzeczki( przed gotowaniem ) to dużo? Takie było zamierzenie. Dzięki Zgoda ,że mnie poprawiłeś, bo nawet w notatkach mam tak zapisane:) ( i to przy trzech warkach ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 20 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 (edytowane) nie mówię że to dużo, powiedziałem że moim zdaniem ciekawsze by było gdyby zastąpić jaśniejsze- ciemniejszymi słodami PS eee zaraz 0,3kg na 24l to nie 60g na 10l Edytowane 20 Października 2011 przez Mimazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 20 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Ale nie policzyłeś pszenicznego ciemnego:) Razem było ok. 50l przed gotowaniem;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 20 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 (edytowane) nie zrozumiałem, przepraszam... Jeśli piszesz że brzeczka nastawna 24l, rozlane 22l to skąd mogę wiedzieć że to receptura na 50l?? PS w recepturze o pszenicznym ciemnym nie wspomniałeś, więc nie wiem jak mógłbym go i gdzie wliczać Edytowane 20 Października 2011 przez Mimazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 20 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 receptura na 50l?? 50 litrów było przed gotowaniem, po gotowaniu zrobiło się 24 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 20 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 (edytowane) Odfermentowało do 9°Blg (plus 182g glukoza do refermentacji).Jak wysładzałem? Chodzi Ci o pozostałość po wysłodzinach? 23,5 litra pszenicznego ciemnego o 14 °Blg początkowego, gotowanie 65 minut, chmielone 45g Lomika,zadane drożdżami Zymoferm Breslauer Schwarzer Schops, z dodatkiem 192g cukru trzcinowego do refermentacji.Odfermnt. do 3°Blg . Po którym pozostał tylko miłych wspomnień czar:) Przecież pisze . Standardowa warka pszenicznego miażdżyciela , a z tego co pozostało z wysładzania powstało jeszcze drugie dość mocne piwko PS W jak dużym garze to cudo zacierałeś? Bo przyznam że przepis mnie zainteresował i to bardzo Edytowane 20 Października 2011 przez Marmur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 21 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 Widzę Marmur ,że jedynie Ty czytasz uważnie:okey , a gar był 55l. (Podkreślę jeszcze, że gotowanie było w 2 -słownie dwa- mniejszych garach, w pierwszym było ok.25,5l brzeczki(pszeniczne imperialne), a w drugim ok.26l(pszeniczne ciemne), a po ugotowaniu i ostudzeniu dodałem do każdego fermentora-razem dwa fermentory- starter z drożdżami, każdy(starter) po ok. 0,8l, co dało w pierwszym przypadku ok.24l brzeczki nastawnej, a w drugim ok. 25l brzeczki nastawnej).Uff... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 21 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 Mario: przeczytaj jeszcze raz swój pierwszy post (tak, ten z przepisem) i powiedz jak uważnie trzeba go przeczytać, żeby zrozumieć jak zrobiłeś to piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 21 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 (edytowane) nie chcę brnąć w polemiki (czy tym bardziej kłótnie) ale jeśli z zasypu x otrzymujesz po gotowaniu brzeczkę y o określonych parametrach która fermentuje tworząc piwo, to moim skromnym zdaniem nie ma znaczenia czy wysładzasz do 50 czy do 150l, jeśli efektem finalnym jest 24 brzeczki y o parametrach brzeczki y i zasyp x oblicza się dla finalnej objętości, ergo nie 60g a 125g barwiącego na 10l. Oczywiście to nie ma żadnego zasadniczego znaczenia, nie ma sensu kruszyć kopii o słówka, cała ta rozmowa nie ma sensu, gdyż chciałem powiedzieć tylko to co powiedziałem w pierwszym poście, ale jak zaznaczyłem to moje prywatne zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać. Edytowane 21 Października 2011 przez Mimazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 21 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 Szanowni Koledzy, pragnę tylko przypomnieć , że to nie ja skierowałem dyskusję w kierunku "popłuczyn" po wysłodzinach czy zastowania "ciekawszych" słodów.(Ale to na marginesie) Dla mnie ta warka ma przełomowe znaczenie przede wszystkim z uwagi na zastosowanie nowych drożdży.Moje wcześniejsze doświadczenia z mocnymi pszeniczniakami ( i innymi pszenicznymi)nie przynosiły takich efektów smakowych, jak stało się to w przypadku użycia Zymofermów. Dlatego też określiłem je moim piwem roku. Ps: Onegdaj wbito mi do głowy ( i do tego się stosuję), aby nie zacierać jasnych słodów razem z barwiącym ( tylko bez urazy) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 21 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 Moje pierwotne pytanie nie tyczyło popłuczyn a tego w jaki sposób wysładzałeś mając 15 kg. słodu z czego 8kg pszenicznego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 21 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 (edytowane) Moje pierwotne pytanie nie tyczyło popłuczyn a tego w jaki sposób wysładzałeś mając 15 kg. słodu z czego 8kg pszenicznego. A ja jestem również ciekawy kilku szczegółów jak uzyskać brzeczkę 29,5°Blg? Bo najmocniejszym piwem (nie wspomaganym ekstraktem ani cukrem) jakie zrobiłem był porter 22°Blg. Żeby zrobić brzeczkę 29,5°Blg musiałbym to chyba gotować ze 3 godziny dłużej... A tu piszesz, że gotowanie tylko 90minut. Musiało być strasznie gęste już przed gotowaniem. Mam więc parę pytań. - jaka była gęstość zacieru (tj stosunek wody do słodu)? - czy mierzyłeś ile miała brzeczka przednia? - czy do imperialnego była tylko brzeczka przednia czy wysładzałeś i ew. ile litrów lub też przy jakim blg zakończyłeś? Edytowane 21 Października 2011 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 31 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2014 Temat umarł 3 lata temu. A może by tak dodać recepture na jakieś american wheat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 1 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2014 (edytowane) To co masz na myśli to jak na mój gust wheat wine. http://byo.com/stories/item/642-fine-wheatwine Styl opisany jest w pdfie do ściągnięcia tu http://www.brewersassociation.org/pages/media/press-releases/show?title=2014-beer-style-guidelines Przymierzam się do uwarzenia w w wersji 50 i 70 % zasypu słodu pszenicznego za około miesiąc. Edytowane 1 Czerwca 2014 przez FurioSan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się