micmar Opublikowano 21 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 Witam. Będę warzył pszenice. W sklepie (http://twojbrowar.pl/prestashop/8-slody-pszeniczne) jest dostępny ciemny słód pszeniczny. Ile go trzeba do zrobienia dunkelweizena/ciemnego pszenicznego? Co myślicie o takiej recepturze: pilzeński: 3kg ciemny pszeniczny: 2,5kg caraaroma: 0,5kg a do tego czekoladowy pszeniczny 0,15 albo palona pszenica 0,25 (?, jaka jest różnica?) Jeszcze jedno: czy słód Cara EBC 50 najade się jako dodatek do Hefeweizena? pozdrawiam michal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 21 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 Ogólnie w dunkelweizenie powinno być ponad 50% więcej słodu pszenicznego. Czekoladowy pszeniczny jest to palony słód pszeniczny a palona pszenica to są palone niesłodowane ziarna pszenicy. Według mnie lepszy będzie dodatek słodu czekoladowego pszenicznego. Cara EBC 50 się nada. Choć lepszy by był Carawheat. Ile litrów piwa planujesz zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micmar Opublikowano 21 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 (edytowane) Dunkela jakieś 25 litrów, 14 blg. Ostatnio robiłem weizenboka: 3+3 pilzno+pszenica, 0,25 carahell, ok 0,15 czekoladowego pszenicznego i wyszedł bardzo dobry, 16 blg. Zostało mi z niego trochę czekolady. Więc będzie tak: Pilzeński - 2kg Pszeniczny ciemny 3kg Caraaroma - 0,5kg (mniej?) Czekoladowy - 0,15 Od razu zrobię też hefeweizena. Ostatnio uwarzyłem czystego (50% pilzno, 50% pszenica) i był niezły. Teraz dodam Cara, ale nie mam wyczucia ile. Może tak: Pilzeński - 2 Pszeniczny - 2,5 Cara - 0,5 Zakwaszający - 0,1 pozdrawiam Edytowane 21 Października 2011 przez micmar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 21 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 jak dasz 0,5 kg caraaromy to może być ciężkie, ja bym dał 200 góra 300 g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 21 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 Tak jak pisze Wiktor. Do ciemnego daj 0,2 kg a do jasnego 0,1 kg. I czekoladowego mniej, ja daje 0,05 kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 21 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 (edytowane) A ja bym dał całe 0,15g czekoladowego. W ramach eksperymentu Caraaromy za dużo, połowa z tego wystarczy. Sesyjne piwo to nie będzie, ale dobre na pewno. Edytowane 21 Października 2011 przez jacekan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 22 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2011 A ja, jako że nie lubie caraaromy, dałbym trochę karmelowego i zamieniłbym połowę pilzneńskiego na wiedeński lub monachijski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 szukam receptury na dunkelweizena i zacząłem od przejrzenia gotowych zestawów: BA: pilzneński 1,3 pszeniczny jasny 1,9 monachijski II 0,6 Carawheat 0,2 pszeniczny czekoladowy 0,05 piwodziej: monachijski 2 (nie podają który monachuijski, zakładam że jaśniejszy) pszeniczny ciemny 2 Cara-amber 0,5 widze że to jednak dwa różne piwa ale nie bardzo potrafię rozstzrygnąć które jest bardziej w stylu i które ma większy potencjał na dobre piwo obiło mi się gdzieś o uszy że piwodziej ma bardzo dobre receptury co skłania mnie ku ich składowi najchętniej jednak zrobiłbym według sprawdzonej receptury kogoś z forum pomożecie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Najbardziejdobra z zestawu jaką robiłem to ta. Później klonowałem tę recepturę, z niezłym skutkiem. Oba karmelowe słody w tej recepturze to strzegomskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Dunkelweizen wychodzi fajniejszy z monachijskim zamiast pilzeńskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosek Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Osobiście bardziej polecił bym zrobić Weizenbock'a. Taki DunkelWeizen jak dla mnie nie różni się wiele od zwykłej pszenicy (oprócz koloru) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się