seler Opublikowano 22 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2011 Chcę zrobic oś a'la ale irlandzkie Ale mam głównie słód monachijski (5kg) i pilzneńskiego (2kg) ale pilzneński wolałbym oszczędzić do pszenicy. Czym skutkuje duży zasyp monachijskiego? Potrzebuję pilnie bo gar już na gazie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 22 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2011 Ze 100% monachijskiego wychodzi fajne monachijskie ciemne, słodowe, chlebowe, kwaśnawe jak skórka chleba razowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 22 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2011 Cześc. Coder dobrze mówi Bardzo mi smakowało piwo ze 100% monachijskiego, z wyczuwalna goryczka. Czyli cos bardziej w stylu alta niż irlandzkiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 22 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2011 wymyśliłem coś takiego: pilzneński 1kg monachijski 3kg biscuit 0,2 carahell 0,2 amber 0,2 jęczmień palony 10g marynka własna 30g 60min lubelski własny 20g 20min lubelki własny 20g 0min drożdże danstar windsor zacieranie jednotemperaturowo 66°C 1,5h takie trochę "piwo z resztek" ciekawe co wyjdzie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys123 Opublikowano 22 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2011 Cześc.Coder dobrze mówi Bardzo mi smakowało piwo ze 100% monachijskiego, z wyczuwalna goryczka. Czyli cos bardziej w stylu alta niż irlandzkiego. Jakie drożdże, dolne czy górne? Jakie maiłeś, a które będą lepsze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 22 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2011 Cześć Cześc.Coder dobrze mówi Bardzo mi smakowało piwo ze 100% monachijskiego' date=' z wyczuwalna goryczka. Czyli cos bardziej w stylu alta niż irlandzkiego.[/quote'] Jakie drożdże, dolne czy górne? Jakie maiłeś, a które będą lepsze? Drożdże S-33, oczywiście lepsze byłby by jakieś płynne przeznaczone do alta. Coder pisał wcześniej o lagerac.h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 23 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 kurde, z zasypu jw. wyszło mi tylko 23L 11°Blg ... strasznie słaba wydajność, czy to przez duży udział monachijskiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztyft Opublikowano 23 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 Nie jest źle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 23 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 (edytowane) 4,6kg zasypu 23l 11blg to zwykły wynik, nie ma tragedii PS pewnie większy wpływ na to miało wysładzanie niż ilość słodu monachijskiego Edytowane 23 Października 2011 przez Mimazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 23 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 zwykle z takiego zasypu uzyskuję 12-13°Blg 22-23L... a tu 10% spadek. Może temu że trochę szybciej filtrowałem, nie przesadnie ale przyspieszyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się