Jump to content

Młynek kamienny


srebrny

Recommended Posts

Mój pierwszy post, więc witam Wszystkich.

Forum śledzę od dwóch lat i dzięki Wam przekonałem się do domowego warzenia.

A teraz do rzeczy. Dzisiaj u sąsiada teścia widziałem stary młynek do mielenia ziarna. Ma on (młynek nie sasiad) dwa duże kamienie, regulację i drewnianą obudowę. Napęd to silnik o dużej mocy. Sasiadowi służył przez lata do mielenia zboża dla zwierząt gospodarskich. Mogę tanio kupić ten młynek ale proszę o pomoc doświadczonych piwowarów. Czy warto?

Link to comment
Share on other sites

Cześć.

 

Darko też nie rozumiem Twojej wypowiedzi?

W wielu starszych śrutownikach były używane kamienne lub betonowe żarna. Jeśli tylko śrutownik można wyregulować tak żeby nie niszczył za bardzo łuski to nie widzę przeciwwskazań przed zakupem.

Link to comment
Share on other sites

Dlatego, że młynek kamieniowy nie jest przystosowany do śrutowania słodu. Za 200 złotych można kupić Porkerta, można też kupować słód ześrutowany.

Cemik1, jeśli ktoś ma zamiar kupić śrutownik z myślą sprzedaży z zyskiem to chyba nie powinien zadawać pytań na forum piwowarskim :rolleyes:.

Link to comment
Share on other sites

Też mam taki sprzęt do dyspozycji u teściów, ale nie odważyłem się go użyć do słodu. Obawiam się, że zbyt mocno zmiażdży łuskę i będzie za dużo mąki, kamienie są dość ciężkie.

 

Z drugiej strony można by wypróbować. Sprawdź, zanim się skusisz na zakup.

Edited by LJajecznica
Link to comment
Share on other sites

Bielok, jeśli ktoś chce stosować młynek przeznaczony do jakiegokolwiek rozdrabniania zboża do, jakby nie było, precyzyjnego śrutowania słodu na piwa to mogę mu życzyć powodzenia.

Edited by darko
Link to comment
Share on other sites

Z tą opinią pozwolę się nie zgodzić. Po niezbyt kłopotliwym wyregulowaniu ześrutowałem u sąsiada na żarnowym śrutowniku 25kg słodu. Bez niespodzianek. Była i łuska i wydajność i niekłopotliwe filtrowanie. Też likwiduje on gospodarkę i chciał mi nawet sprzedać ten śrutownik za 100PLN ale bez silnika. Na razie się wstrzymałem, może dorzuci silnik lub spuści z ceny.

Nikogo nie namawiałem do odsprzedaży. Wyraziłem tylko opinię o potencjalnej wartości sprzętu i jego komponentów. Na forum wiele jest ofert i zapytań więc chyba nie naruszyłem regulaminu.

Link to comment
Share on other sites

Ponieważ nie mam doświadczenia ze śrutowanym słodem zadałem to pytanie.

Darko, taniość nie jest powodem mojego zainteresowania.

Natomiast jest możliwość regulacji mielenia i to może być przekonujący powód.

Link to comment
Share on other sites

Porkert to jedyny rozsądny wybór. Na śruownik kamieniowy to nawet szkoda prądu, chyba że robisz warki po 100 litrów.

Hmm....

Spotkałem różne opinie, również na tym forum, dotyczące poszczególnych egzemplarzy porketów, Wydaje się, że różnie bywa.

Ponadto jeśli mielenie nie spodoba mi się, to ok 200 źle zainwestowane.

Ale nie wiem jaka powinna być prawidłowa struktura słodu po śrutowaniu.

Wypróbowanie mielenia u siasiada niewykonalne.

Edited by srebrny
Link to comment
Share on other sites

Kup sobie na pierwszą warkę słód ześrutowany i na próbę z 2 kg nieśrutowanego.

Zrób próbę i porównaj.

Pierwsze koty za płoty już za mną.

I tu problem, ponieważ słody ześrutowane z różnych sklepów, miały różną strukturę. Do tej pory było mi wsio ryba. Ale teraz jeśli mam sam mielić, to nie wiem czy te kamienne żarna to dobry pomysł.

Jak wspomniałem wcześniej nie ma możliwości próby. Dlatego liczyłem na odzew tych, którzy próbowali,

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.