srebrny Opublikowano 23 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 Mój pierwszy post, więc witam Wszystkich. Forum śledzę od dwóch lat i dzięki Wam przekonałem się do domowego warzenia. A teraz do rzeczy. Dzisiaj u sąsiada teścia widziałem stary młynek do mielenia ziarna. Ma on (młynek nie sasiad) dwa duże kamienie, regulację i drewnianą obudowę. Napęd to silnik o dużej mocy. Sasiadowi służył przez lata do mielenia zboża dla zwierząt gospodarskich. Mogę tanio kupić ten młynek ale proszę o pomoc doświadczonych piwowarów. Czy warto? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 23 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 Cześć. Jeśli "tanio" to więcej niż 10 złotych, to nie warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 23 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 Bez przesady. Sam silnik jest wiele więcej warty. Jeżeli masz miejsce to warto. Warto też najpierw wypróbować (jeszcze u sąsiada). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srebrny Opublikowano 23 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 Cześć. Jeśli "tanio" to więcej niż 10 złotych, to nie warto. Dlaczego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 23 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 Cześć. Darko też nie rozumiem Twojej wypowiedzi? W wielu starszych śrutownikach były używane kamienne lub betonowe żarna. Jeśli tylko śrutownik można wyregulować tak żeby nie niszczył za bardzo łuski to nie widzę przeciwwskazań przed zakupem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 23 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 Dlatego, że młynek kamieniowy nie jest przystosowany do śrutowania słodu. Za 200 złotych można kupić Porkerta, można też kupować słód ześrutowany. Cemik1, jeśli ktoś ma zamiar kupić śrutownik z myślą sprzedaży z zyskiem to chyba nie powinien zadawać pytań na forum piwowarskim :rolleyes:. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LJajecznica Opublikowano 23 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 (edytowane) Też mam taki sprzęt do dyspozycji u teściów, ale nie odważyłem się go użyć do słodu. Obawiam się, że zbyt mocno zmiażdży łuskę i będzie za dużo mąki, kamienie są dość ciężkie. Z drugiej strony można by wypróbować. Sprawdź, zanim się skusisz na zakup. Edytowane 23 Października 2011 przez LJajecznica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 23 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 (edytowane) Bielok, jeśli ktoś chce stosować młynek przeznaczony do jakiegokolwiek rozdrabniania zboża do, jakby nie było, precyzyjnego śrutowania słodu na piwa to mogę mu życzyć powodzenia. Edytowane 23 Października 2011 przez darko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 23 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 Z tą opinią pozwolę się nie zgodzić. Po niezbyt kłopotliwym wyregulowaniu ześrutowałem u sąsiada na żarnowym śrutowniku 25kg słodu. Bez niespodzianek. Była i łuska i wydajność i niekłopotliwe filtrowanie. Też likwiduje on gospodarkę i chciał mi nawet sprzedać ten śrutownik za 100PLN ale bez silnika. Na razie się wstrzymałem, może dorzuci silnik lub spuści z ceny. Nikogo nie namawiałem do odsprzedaży. Wyraziłem tylko opinię o potencjalnej wartości sprzętu i jego komponentów. Na forum wiele jest ofert i zapytań więc chyba nie naruszyłem regulaminu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srebrny Opublikowano 23 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 Ponieważ nie mam doświadczenia ze śrutowanym słodem zadałem to pytanie. Darko, taniość nie jest powodem mojego zainteresowania. Natomiast jest możliwość regulacji mielenia i to może być przekonujący powód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 23 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 Porkert to jedyny rozsądny wybór. Na śruownik kamieniowy to nawet szkoda prądu, chyba że robisz warki po 100 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srebrny Opublikowano 23 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 (edytowane) Porkert to jedyny rozsądny wybór. Na śruownik kamieniowy to nawet szkoda prądu, chyba że robisz warki po 100 litrów. Hmm.... Spotkałem różne opinie, również na tym forum, dotyczące poszczególnych egzemplarzy porketów, Wydaje się, że różnie bywa. Ponadto jeśli mielenie nie spodoba mi się, to ok 200 źle zainwestowane. Ale nie wiem jaka powinna być prawidłowa struktura słodu po śrutowaniu. Wypróbowanie mielenia u siasiada niewykonalne. Edytowane 23 Października 2011 przez srebrny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemyss Opublikowano 23 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 Kup sobie na pierwszą warkę słód ześrutowany i na próbę z 2 kg nieśrutowanego. Zrób próbę i porównaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srebrny Opublikowano 23 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 Kup sobie na pierwszą warkę słód ześrutowany i na próbę z 2 kg nieśrutowanego.Zrób próbę i porównaj. Pierwsze koty za płoty już za mną. I tu problem, ponieważ słody ześrutowane z różnych sklepów, miały różną strukturę. Do tej pory było mi wsio ryba. Ale teraz jeśli mam sam mielić, to nie wiem czy te kamienne żarna to dobry pomysł. Jak wspomniałem wcześniej nie ma możliwości próby. Dlatego liczyłem na odzew tych, którzy próbowali, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 23 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 To, że komuś się udało ześrutować dobrze na podobnym sprzęcie nie znaczy, że i Tobie się uda. Tym bardziej, że jest mocno używany i może być nie w pełni regulowalny. Test jednak jak najbardziej wskazany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się