Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 25 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2011 (edytowane) Witam Planuję zrobić dwa koźlaki 16 Blg, jeden po drugim, najpierw jasny potem ciemny. Pierwszego koźlaka mam zamiar zrobić na gęstwie z pilsa. Czy ma sens zbieranie gęstwy z pierwszego koźlaka, czy drożdże będą zbyt osłabione? Czy może wykorzystać gęstwę z pilsa na zrobienie obu koźlaków równocześnie (wystarczy gęstwy?). Edytowane 25 Października 2011 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 25 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2011 Ja bym zachował gęstwę z pilsa i dodał ją do obu koźlaków. Nie powinno zabraknąć. Z własnego doświadczenia po burzliwej z 16°Blg , drożdże nie są takie osłabione. Robiłem na gęstwie po koźlaku dubeltowym i też było dodrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 26 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 Moim zdaniem świeże drożdże z koźlaka będa lepsze niż stara gęstwa z pilsa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 26 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 Robiłem portera na gęstwie z koźlaka 17°Blg i nie było problemów. Drożdże to Bavarian Lager 2206. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 26 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 Moim zdaniem świeże drożdże z koźlaka będa lepsze niż stara gęstwa z pilsa. Jeżeli zrobi oba kożlaki wciągu 1-2 tygodni to gęstwa z pilsa też będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 26 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 (edytowane) Problem jest taki, że jeżeli zrobię jednego koźlaka zaraz po burzliwej pilsa, to drugiego już od razu nie zrobię, bo będę musiał czekać ze 3 tygodnie aż cicha pilsa się skończy i trafi on do butelek (mam dostępne trzy fermentory, w tym jeden z kranikiem, którymi muszę tak żonglować, żeby ten z kranikiem po zakończeniu cichej zawsze był wolny;). W przypadku robienia jeden po drugim tego problemu nie ma. Zrobię tak, że na wszelki wypadek podzielę gęstwę z pilsa na dwie części, gdyby ta z koźlaka była niedobra. Edytowane 26 Października 2011 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 26 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 Jest prostsze rozwiązanie - dokupić wiader. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 26 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 Wiader nigdy za wiele. Czasami na allegro można nabyć takowe w cenie 5-8 zł za sztukę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 26 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 Jest prostsze rozwiązanie - dokupić wiader. Za późno, zamówienie już idzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 26 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 Zrobię tak, że na wszelki wypadek podzielę gęstwę z pilsa na dwie części, gdyby ta z koźlaka była niedobra. Ja nie wyrzucam dobrej gęstwy , nigdy nie wiadomo kiedy się przyda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 26 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 Zrobię tak, że na wszelki wypadek podzielę gęstwę z pilsa na dwie części, gdyby ta z koźlaka była niedobra. Nie wiem, czy Ci coś zostanie, z lagerów jakoś zawsze zbieram mało gęstwy, zwykle wystarcza na jedno piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się