Skocz do zawartości

Zbieranie gęstwy po koźlaku


Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Planuję zrobić dwa koźlaki 16 Blg, jeden po drugim, najpierw jasny potem ciemny.

Pierwszego koźlaka mam zamiar zrobić na gęstwie z pilsa.

Czy ma sens zbieranie gęstwy z pierwszego koźlaka, czy drożdże będą zbyt osłabione?

Czy może wykorzystać gęstwę z pilsa na zrobienie obu koźlaków równocześnie (wystarczy gęstwy?).

Edytowane przez jake
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja bym zachował gęstwę z pilsa i dodał ją do obu koźlaków. Nie powinno zabraknąć.

Z własnego doświadczenia po burzliwej z 16°Blg , drożdże nie są takie osłabione.

Robiłem na gęstwie po koźlaku dubeltowym i też było dodrze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Problem jest taki, że jeżeli zrobię jednego koźlaka zaraz po burzliwej pilsa, to drugiego już od razu nie zrobię, bo będę musiał czekać ze 3 tygodnie aż cicha pilsa się skończy i trafi on do butelek (mam dostępne trzy fermentory, w tym jeden z kranikiem, którymi muszę tak żonglować, żeby ten z kranikiem po zakończeniu cichej zawsze był wolny;). W przypadku robienia jeden po drugim tego problemu nie ma.

Zrobię tak, że na wszelki wypadek podzielę gęstwę z pilsa na dwie części, gdyby ta z koźlaka była niedobra.

Edytowane przez jake
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.