Raczek Opublikowano 28 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 Witam Mam taki problem z nagazowaniem piwa i nie do końca wiem co z tym zrobić. Brewkitowe warki robiłem wg. przepisu i ładnie się nagazowały wszystkie zarówno Stout jak i IRA z puchy było dostatecznie nagazowane. Zacierane piwa dopiero co rozlałem do butelek i też odpowiednia ilość glukozy tak jak powinno być wg. kalkulatora. Dzisiaj chciałem sprawdzić poziom nagazowania mojego Weizena które stoi od zabutelkowania w lodówce (nie wszystkie butelki tylko takie 2 małe) dzisiaj otworzyłem żeby sprawdzić jak się nagazowało i nie nagazowało się prawie wcale i teraz nie wiem czy to kwestia tego że stoi w lodówce czy coś jest nie tak może za mało jednak glukozy ?? Nie wiem co robić, czekam na zdanie bardziej doświadczonych kolegów po fachu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 28 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 Otwórz dużą, która nie stała w lodówce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 28 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 Jeśli fermentowałeś tego weizena drożdżami górnej fermentacji (a pewnie tak) i nie dodałeś drożdży lagerowych przed refermentacją to w niskiej temperaturze fermentacja się zatrzyma. W lodówce jest ok 8 C więc refermentacja może trwać w nieskończoność. Wyciąg z lodówki do temp. pokojowej, odczekaj z tydzień/dwa i powinno być ok. Pod warunkiem że dałeś odpowiednią ilość glukozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 28 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 Jeśli fermentowałeś tego weizena drożdżami górnej fermentacji (a pewnie tak) i nie dodałeś drożdży lagerowych przed refermentacją to w niskiej temperaturze fermentacja się zatrzyma.W lodówce jest ok 8 C więc refermentacja może trwać w nieskończoność. Wyciąg z lodówki do temp. pokojowej, odczekaj z tydzień/dwa i powinno być ok. Pod warunkiem że dałeś odpowiednią ilość glukozy. Tak właśnie zrobiłem wyciągnąłem z lodówki. i poczekam tydzień a dziś jeszcze sprawdzę pozostałe które w lodówce nie są... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 28 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 Butelki stojące w piwnicy są nagazowane na szczęście. Słabo ale od butelkowania minęły dopiero 3 dni więc jeszcze jest czas żeby pszeniczka nabrała gazu i raczyła swoim smakiem podniebienia. Zastanawia mnie inna kwestia, kwestia smaku... Otworzyłem piwko butelkowane w poniedziałek (weizen) no i musiałem ryjek zamoczyć kolorek elegancki mętne zapach prawie jak sklepowe aromat bananów wyczuwalny, ale smak bardzo nikły. Słabiutka treściwość piwa powiedziałbym. Czy nagazowanie ma znaczący wpływ na smak piwa w momencie kiedy ono jest już gotowe do spożycia ?? Czy treść piwa będzie bardziej wyrazista po 3-4 tygodniach czy po prostu zmieni się tylko zawartość Co2 a smak nie ulegnie już znaczącej poprawie ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 28 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 Jakie blg miałeś podczas butelkowania? Pewnie niskie, stąd mała treściwość. Nasycenie co2 sytuację poprawi, oczywiście treściwość się nie zmieni, ale będziesz miała inne odczucie pijąc to piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 28 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 Jakie blg miałeś podczas butelkowania? Pewnie niskie, stąd mała treściwość. Nasycenie co2 sytuację poprawi, oczywiście treściwość się nie zmieni, ale będziesz miała inne odczucie pijąc to piwo. 3BLG miałem podczas butelkowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
full-light Opublikowano 5 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2011 Ile czasu potrzebują safale s-04 aby nagazować 0.5l piwa w butelce. Piwo z ekstraktów, 2.5 blg przy butelkowaniu. Buteleczki przebywaja w kuchni ok.24 st. Do każdej z butelek dodałem 4 g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2011 (edytowane) Ile czasu potrzebują safale s-04 aby nagazować 0.5l piwa w butelce.Piwo z ekstraktów, 2.5 blg przy butelkowaniu. Buteleczki przebywaja w kuchni ok.24 st. Do każdej z butelek dodałem 4 g cukru. 0d 2 do 30 dni Edytowane 5 Listopada 2011 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 5 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2011 Ile czasu potrzebują safale s-04 aby nagazować 0.5l piwa w butelce.Piwo z ekstraktów, 2.5 blg przy butelkowaniu. Buteleczki przebywaja w kuchni ok.24 st. Do każdej z butelek dodałem 4 g cukru. Duże znaczenie ma także to czy robiłeś cichą, czy nie. Bez cichej zdecydowanie szybciej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 5 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2011 Szybkość nagazowania zależy od wielu czynników, m.in sedymentacji i flokulacji drożdży, szczepu drożdży, temperatury piwa. S-04 lubią szybko przejeść większość cukrów (tzn w około tydzień) a resztę dojadają dużo wolniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 5 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2011 (edytowane) 0d 2 do 30 dni Imienniku mój zabiłeś mnie tym tekstem , ale masz 100% racji. Gazowanie w butelkach właśnie takie jest. Edytowane 5 Listopada 2011 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
full-light Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Na cichej piwo było 10 dni. Pozostaje mi czekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Dzisiaj chciałem sprawdzić poziom nagazowania mojego Weizena które stoi od zabutelkowania w lodówce (nie wszystkie butelki tylko takie 2 małe) dzisiaj otworzyłem żeby sprawdzić jak się nagazowało i nie nagazowało się prawie wcale tak trochę na marginesie, i pozycji raczej skromnych piwowarskich osiągnięć, dodam że z każdej warki ze dwie butelki robię w półlitrowych PETach - dzięki temu można na bieżąco sprawdzać poziom nagazowania bez konieczności otwierania piwka przem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funekp Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 hmm moja 4 warka pale ale na s 04 po prawie 2 tygodniach prawie wcale sie nie nagazowala ale butelki z piwkiem stały w temp 12-14°C teraz od 2 dni stoją w temp 20-22°C i mam nadzieje że się nagazuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 hmm moja 4 warka pale ale na s 04 po prawie 2 tygodniach prawie wcale sie nie nagazowala ale butelki z piwkiem stały w temp 12-14°C teraz od 2 dni stoją w temp 20-22°C i mam nadzieje że się nagazuje Tak jak było mówione - s-o4 to drożdże fermentacji górnej i najlepiej "pracują" w ok.20°C, więc po przelaniu do butelek muszą stać min. tydzień w temp. pokojowej, a potem przenieść do zimniejszego klimatu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funekp Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 dzisiaj sprawdzałem i po 2 dniach w ciepłym pomieszczeniu refermentacja ruszyła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gothead Opublikowano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 Witam, a ja mam taki problem, że glukozy dałem o połowę za mało - bo policzyłem ją na litry, zamiast na pólitrowe butelki. Po tygodniu refermentacji w temp pokojowej piwo ledwo nagazowane. Czy mogę odkapslować teraz butelki i dosypać glukozy,, ponownie zakapslować? Coś to da? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 Odkapsluj ale wcześniej zrób sobie rozwór wody z glukozą w ilości odpowiadającej wielkości warki i dawkuj do każdej butelki odpowiednią ilość strzykawką. Kapsle otwieraj kładąc monetę na nich to będziesz je mógl ponownie wyklorzystać. gothead 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gothead Opublikowano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 Dzięki klisz, tak zrobię. A patentu z monetą nie znałem... Mam nadzieję że mój Modern Bitter się nagazuje do odpowiednich proporcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hagar Opublikowano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 Gothead - ile dałeś tej glukozy? Do bittera naprawdę nie wiele jej potrzeba by piwo było stylowe - tutaj akurat mniej znaczy najczęściej lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się