sebpa Opublikowano 1 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 wczoraj warzylem dry stouta (pewnie niebawem wrzuce opis calego procesu do zapiskow swych) zasyp w skrocie byl taki pale 2.4kg platki jeczmienne blyskawiczne 1.1 jeczmien palony 0.6kg jeczmienny czekoladowy 0.1kg (mial byc sam jeczmien, ale nie mialem 0.7kg) zacieralem z lyzeczka gipsu, wszystko bylo ok do momentu jak przelalem zacier do kadzi filtracyjnej, odkrecilem kranik i nic... 50ml to wszystko co polecialo, ogolnie byl problme, zloze sie nie ukladalo, bylo chyba tak geste ze po 15 min sruta unosila sie w zacierze, nie miala zamiaru opadac na dno. Co prawda wody bylo dosyc malo, 11L na 4.2kg zasypu. Dolanie kolejnych 3L, celem rozcienczenia zacieru, nie pomoglo, nadal mega problem z filtracja. Nawet przy ciaglym mieszaniu i nie zwracaniu uwagi na metnosc filtratu, lecialo jego co kot naplakal. Sprawdzony sposob na szczegolne przypadki, czyli odebranie czesci zacieru, podgrzanie co 95°C i zwrocenie go do kadzi filtracyjnej rowniez nie pomogl. Juz mialem caly zacier puscic w kanal.... I wtedy przyszla mi do glowy jeszcze proba uzycia ponczochy (gdzies widzialem na forum, co prawda widzialem jak ktos uzywal jej do filtracji chmielin) Na sito nalozylem ponczoche i garnkiem po trochu kolejne porcje zacieru odsaczalem. Jak juz caly zacier sie skonczyl, srute pozostala po calej operacji wrzucilem z powrotem do kadzi filtracyjnej i zalalem 5L wody w temp 78°C , mialem nadzieje ze wysladzanie pojdzie dalej. I poszlo. i tak jeszcze 3 razy do zadanej objetosci. caly proces dokonczony, ale to byla MASAKRA i tu pytanie, czy ktokolwiek mial takie problemy z platkami blyskawicznymi? a jesli tak, to jak sobie z nimi najlepiej radzic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 1 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 Najważniejszego nie napisałeś: jaki schemat zacierania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebpa Opublikowano 1 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 zasyp dodany do 11l o temp 67°C a pozniej 75 min w 66°C i na koncu mashout 78°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 1 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 25% platkow jeczmiennych to troche za duzo. 5-10% albo .25-.50 kg na 5l bylo by lepiej I latwiej wysladzac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 1 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 Ja ostatnio warzyłem stouta w ten sposób: http://www.piwo.org/forum/p122192-30-10-2011-17-53-57.html#p122192 Standardowe wiadro+oplot, nie miałem żadnych problemów z filtracją. Co ciekawe zauważyłem ostatnio, że przy płatkach mam dużo lepszą wydajność, niż przy 100% zasypie słodów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebpa Opublikowano 1 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 25% platkow jeczmiennych to troche za duzo. 5-10% albo .25-.50 kg na 5l bylo by lepiej I latwiej wysladzac. moze i tak, ale inni takie piwa robia i chyba nie maja az takich problemow, przyklad pierwszy z brzegu http://www.beersmith.com/Recipes2/recipe_153.htm swoja droga moja receptura jest oparta na recepturze Guinness'a z "250 classic clone recipes" nastepnym razem pewnie wezme mniej tych platkow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebpa Opublikowano 1 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 Ja ostatnio warzyłem stouta w ten sposób:http://www.piwo.org/forum/p122192-30-10-2011-17-53-57.html#p122192 Standardowe wiadro+oplot, nie miałem żadnych problemów z filtracją. Co ciekawe zauważyłem ostatnio, że przy płatkach mam dużo lepszą wydajność, niż przy 100% zasypie słodów. ja nie kleikowalem... blyskawiczne tez trzeba kleikowac? moze tak byc ze brak kleikowania wplynal negatywnie na proces filtracji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 1 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 Błyskawiczne nie trzeba kleikować, ale ja zawsze kleikuję z dodatkiem słodu pilzneńskiego czy to zwykłe czy błyskawiczne. Wydłuża to warzenie o 1godz.(kleikowanie robię w kadzi zaciernej), ale nie miałem jeszcze problemów z filtracją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 1 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 Dodatek 25% płatków nie wpływał u mnie w znaczącym stopniu na filtrację. Może trwała z 10 minut dłużej, na pewno nie więcej. Za to dodanie prawie 17% palonych ziaren może znacznie zwiększyć lepkość zacieru i utrudnić filtrację. Gdy sam kiedyś robiłem stouta z 9% jęczmienia, musiałem wydłużyć rurkę podłączoną do kranika i podnieść kadź zacierną o dobry metr, by filtracja w ogóle ruszyła. Słup cieczy w wężyku można wcześniej utworzyć np ze zwykłej wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1024 Opublikowano 1 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 takie pytanie, jak używałeś kadzi filtracyjnej, to czy nalałeś czystej wody na dno aż to fałszywego dna, po czym wlałeś młóto, czy wlałeś młóto do pustej kadzi? w drugim przypadku to wszystko tłumaczy, a płatki błyskawiczne nawet do 40-50% w zasypie przedłużają filtrację i wysładzanie do max 3h, ale zawsze coś tam leci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebpa Opublikowano 1 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 takie pytanie, jak używałeś kadzi filtracyjnej, to czy nalałeś czystej wody na dno aż to fałszywego dna, po czym wlałeś młóto, czy wlałeś młóto do pustej kadzi? w drugim przypadku to wszystko tłumaczy, a płatki błyskawiczne nawet do 40-50% w zasypie przedłużają filtrację i wysładzanie do max 3h, ale zawsze coś tam leci nie uzywam falszywego dna, mam tylko filtrator z oplotu u mnie przestalo leciec, nawet ciagle mieszanie niewiele dawalo, w ciagu godziny jak mialem z 2-3l to max.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 1 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 U mnie zatkało się przy 1.2kg płatków gryczanych, ale 1.2kg żytnich poszło bez problemu. Z jęczmiennymi nie próbowałem w aż takiej ilości. Ale się dziwię, że Ci się w ogóle scukrzyło, miałeś ok. 1/3 surowca niesłodowanego względem słodu aktywnego enzymatycznie. Robiłeś próbę jodową na koniec zacierania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 1 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 Ale się dziwię, że Ci się w ogóle scukrzyło, miałeś ok. 1/3 surowca niesłodowanego względem słodu aktywnego enzymatycznie. Robiłeś próbę jodową na koniec zacierania? E tam, w Witbierze pół na pół pilzneński z pszenicą niesłodowaną - i się scukrza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 1 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 (edytowane) Ale się dziwię, że Ci się w ogóle scukrzyło, miałeś ok. 1/3 surowca niesłodowanego względem słodu aktywnego enzymatycznie. Może być i 2/3 niesłodowanego i pełny sukces (scukrzenie). Filtrowanie tego to druga sprawa. Edytowane 1 Listopada 2011 przez cemik1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 1 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 Jak się zdarzy, to się scukrzy. Mnie się nie scukrzyło 1.2kg płatków z 3.6kg pilzneńskiego. O ile wiem skrobia w witbierze nie przeszkadza, więc nawet jak się nie scukrzy, to nie ma bólu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1024 Opublikowano 1 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 2 wity pod rząd z 40% i 50% płatków pszennych i jęczmiennych i po 80min. nie było śladu skrobii na próbie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 1 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 Cieszę się, że wam się udało, gratuluję sukcesu. A teraz może Sebastian zechce rozjaśnić kwestię, czy mu się zacier scukrzył? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebpa Opublikowano 1 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 U mnie zatkało się przy 1.2kg płatków gryczanych, ale 1.2kg żytnich poszło bez problemu. Z jęczmiennymi nie próbowałem w aż takiej ilości. Ale się dziwię, że Ci się w ogóle scukrzyło, miałeś ok. 1/3 surowca niesłodowanego względem słodu aktywnego enzymatycznie. Robiłeś próbę jodową na koniec zacierania? tia, ale palony jeczemien poszedl od razu, wiec proba moze byc obarczona bledem, tam gdzie kropla plynu spadala robilo sie jasniej, na "zolto" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebpa Opublikowano 17 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 w ksiazce Wofganga Kunze - technologia piw i slodu wyczytalem kilka interesujacych faktow dotyczacych zacierania z uzyciem jeczmienia nieslodowanego: 1. napisano w niej, ze o ile z rozkladem skrobii nie powinno byc problemu to rozklad bialka trzeba miec na oku. Beta-glukany moga o sobie dac znac - "nalezy oczekiwac problemow z filtracja" - to by tlumaczylo moje problemy... nastepnym razem robie porzadna przerwe beta-glukanowa. Postaram sie zrobic taki sam zasyp, a wynik tu opisac. 2. druga ciekawostka, to mianowicie wg Kunze'a przy wiekszym udziale niz 20% jeczmienia nieslodowanego powinno sie dodac dodatkowe enzymy, czyli trzeba uwarzac, bo nie wszystko moze sie scukrzyc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 17 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 w ksiazce Wofganga Kunze - technologia piw i slodu wyczytalem kilka interesujacych faktow dotyczacych zacierania z uzyciem jeczmienia nieslodowanego: 1. napisano w niej, ze o ile z rozkladem skrobii nie powinno byc problemu to rozklad bialka trzeba miec na oku. Beta-glukany moga o sobie dac znac - "nalezy oczekiwac problemow z filtracja" - to by tlumaczylo moje problemy... nastepnym razem robie porzadna przerwe beta-glukanowa. Postaram sie zrobic taki sam zasyp, a wynik tu opisac. 2. druga ciekawostka, to mianowicie wg Kunze'a przy wiekszym udziale niz 20% jeczmienia nieslodowanego powinno sie dodac dodatkowe enzymy, czyli trzeba uwarzac, bo nie wszystko moze sie scukrzyc. To są ogólne stwierdzenia dotyczą browarów przemysłowych i podane ze sporym marginesem bezpieczeństwa. Przede wszystkim podana wartość nie uwzględnia siły diastatycznej słodu podstawowego. Słód o dużej sile diastatycznej pozwala scukrzyć nawet zasypy typu 50/50 (np. pilzneński w wittbierach). Słody ciemne (monachijskie) mogą nie dać rady nawet z 20% dodatków niesłodowanych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebpa Opublikowano 17 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 w ksiazce Wofganga Kunze - technologia piw i slodu wyczytalem kilka interesujacych faktow dotyczacych zacierania z uzyciem jeczmienia nieslodowanego: 1. napisano w niej' date=' ze o ile z rozkladem skrobii nie powinno byc problemu to rozklad bialka trzeba miec na oku. Beta-glukany moga o sobie dac znac - "nalezy oczekiwac problemow z filtracja" - to by tlumaczylo moje problemy... nastepnym razem robie porzadna przerwe beta-glukanowa. Postaram sie zrobic taki sam zasyp, a wynik tu opisac. 2. druga ciekawostka, to mianowicie wg Kunze'a przy wiekszym udziale niz 20% jeczmienia nieslodowanego powinno sie dodac dodatkowe enzymy, czyli trzeba uwarzac, bo nie wszystko moze sie scukrzyc.[/quote'] To są ogólne stwierdzenia dotyczą browarów przemysłowych i podane ze sporym marginesem bezpieczeństwa. Przede wszystkim podana wartość nie uwzględnia siły diastatycznej słodu podstawowego. Słód o dużej sile diastatycznej pozwala scukrzyć nawet zasypy typu 50/50 (np. pilzneński w wittbierach). Słody ciemne (monachijskie) mogą nie dać rady nawet z 20% dodatków niesłodowanych. ok, ale mnie i tak bardziej zaciekawil punkt 1, bo tlumaczy moje problemy z filtracja, nie robilem w ogole przerwy beta-glukanowej, zacieranie bylo na lenia, tylko w 66°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 17 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 1. napisano w niej, ze o ile z rozkladem skrobii nie powinno byc problemu to rozklad bialka trzeba miec na oku. Beta-glukany moga o sobie dac znac - "nalezy oczekiwac problemow z filtracja" - to by tlumaczylo moje problemy... nastepnym razem robie porzadna przerwe beta-glukanowa. Postaram sie zrobic taki sam zasyp, a wynik tu opisac. ok, ale mnie i tak bardziej zaciekawil punkt 1, bo tlumaczy moje problemy z filtracja, nie robilem w ogole przerwy beta-glukanowej, zacieranie bylo na lenia, tylko w 66°C Tu tez musisz patrzeć na to, że czym innym jest problem z filtracja w browarze przemysłowym a czym innym w domowym. Kocioł warzelny czekający na brzeczkę to strata liczona w rzeczywistych pieniądzach. Browary przemysłowe filtrują także gotowe piwo i po raz kolejny nawet niewielki problem z filtracją bije po kieszeni. W domowym warzeniu nie jest to tak istotne. Dodawałem już płatki jęczmienne (0,8kg w 4,5kg) na przerwę maltozową i filtracja szła sprawnie. Może faktycznie jednopółkowe zacieranie nie daje szansy wystarczająco rozłożyć B-glukany a może miałeś jakieś dziwne płatki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebpa Opublikowano 17 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 oprocz platkow mialem jeszcze sporo palonego jeczmienia... lacznie ~43% nieslodowanego jeczmienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 17 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 lacznie ~43% nieslodowanego jeczmienia No to faktycznie sporo i to może być przyczyna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2012 (edytowane) Nigdy więcej stouta owsianego! Filtracja tego to tragedia. Skończyło się na 5-krotnym filtrowaniu przez sitko kuchenne i gazę, aż dziwne że blg wyszło takie jakie miało wyjść. Edytowane 11 Kwietnia 2012 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się