Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 20 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 Jak się wygotuje i zdezynfekuje, to nie powinno być problemów. Chcę użyć tylko samo metalowe sitko, a resztę wyciąć (jest tam jeszcze sitko plastikowe). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 20 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 a nie lepiej zastosować kawałek miedzianej(nierdzewnej) ruki, na jednym koncu zaklepana a trochę wyżej wywiercony otwór? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 20 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 U mnie to wygląda mniej więcej tak. MaxiKing 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 20 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 (edytowane) Fanie to wygląda. Mam pytanie - jak najłatwiej połączyć rurkę miedzianą ze śrubunkiem. Czy jest jakiś inny sposób niż lutowanie lub gwintowanie rurki? Połączenie "wlot brzeczki w wymienniku-garnek" chcę zrobić na stałe w postaci długiej zagiętej rurki miedzianej, a wszędzie indziej węże. EDIT: już znalazłem, może komuś się przyda: http://allegro.pl/mufa-zaciskowa-conex-15mmx1-2-gz-i1903289174.html http://allegro.pl/kolano-zaciskowe-conex-22mmx3-4-gw-kurier-24h-i1943512056.html Edytowane 21 Listopada 2011 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopez Opublikowano 21 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 U mnie to wygląda mniej więcej tak. Pytanie do praktyków: Czy mieliście jakiekolwiek problemy z zatykaniem wymiennika przez spływające chmieliny lub osad ?? W nowym garze specjalnie zastosowałem wylot 1" (tuż nad dnem) żeby mi się nie przytykał przy zlewaniu... Odnoszę jednak wrażenie, że w przypadku wymiennika mogę zapomnieć o zlewaniu "do oporu" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 21 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 U mnie to wygląda mniej więcej tak. Pytanie do praktyków: Czy mieliście jakiekolwiek problemy z zatykaniem wymiennika przez spływające chmieliny lub osad ?? W nowym garze specjalnie zastosowałem wylot 1" (tuż nad dnem) żeby mi się nie przytykał przy zlewaniu... Odnoszę jednak wrażenie' date=' że w przypadku wymiennika mogę zapomnieć o zlewaniu "do oporu" Też to zauważyłem, ale jeszcze nie przytkał się podczas chłodzenia /używam w układzie pompy/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 21 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 ja chmielę tylko granulatem, przy pompie nie zatyka się podczas przetaczania. Przed włączeniem robię "łirpul" osady zbierają się przy w środku gara. Ale wiadomo jak jest w w praktyce - końcówka brzeczki jest już zanieczyszczona chmielinami, osadami gorącymi , a jak już przechyli się gar żeby resztę brzeczki odzyskać to juz nie ma siły musi coś wlecieć do pompy i wymiennika. Zdarzyło mi sie kilka razy ze wymiennik sie przytkał ale to już po przelaniu całej brzeczki, wyłączeniu pompy - przy płukaniu instalacji przez pewna chwilę woda sączyła się opornie ale pompa przepchała. Natomiast bardzo dawno jeden jedyny raz temu dałem do gara luzem szyszki i skórki curacao i spędziłem na płukaniu i odtykaniu jakąś dobrą godzinkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 21 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 Wychodzi na to, że przed wymiennikiem warto dać filtr kątowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 21 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 (edytowane) Miałem coś takiego zamontowane, przytykało się już podczas przelewania. Dobra wiadomość że nie zawsze . Mimo wszystko w tej wersji z tego zrezygnowałem. Edytowane 21 Listopada 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 21 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 A przerabiał ktoś filtr z płukaniem wstecznym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 21 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 A to się nada do wysokich temperatur? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 21 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 Jeżeli komora filtracyjna jest z metalu, to chyba wysokie temp mu nie zaszkodzą :rolleyes:. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 21 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 (edytowane) Pytam, bo tylko plastiki widziałem. Z temperatura roboczą max 70°C EDIT Poza tym, cena odstrasza i dyskwalifikuje jak dLA MNIE Edytowane 21 Listopada 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 21 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 U mnie w garze na wlocie zakładam 10 cm kawałek oplotu z wężyka, wygięty po ściance, robię łirpul podobnie jak Josefik. Pod koniec zlewania podnoszę garnek i zlewam aż pierwsze farfocle ze środka okładają się na wężyku. Brzeczki zostaje może szklanka, może troszeczkę więcej, razem z osadem. Wróciłem do chmielenia granulatem w woreczkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 21 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 Pytam, bo tylko plastiki widziałem. Z temperatura roboczą max 70°CEDIT Poza tym, cena odstrasza i dyskwalifikuje jak dLA MNIE Widziałem całe mosiężne, ale fakt cena niezbyt ciekawa. Tanio można kupić używkę, trzeba tylko znać jakiegoś machera, który pracuje w tej branży . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 22 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 (edytowane) Jeszcze jedno pytanie do was: udaje się schłodzić brzeczkę do przyzwoitej temperatury za jednym transferem brzeczki, czy trzeba to robić dwa razy (gdzieś czytałem takie opinie, że niby za pierwszym razem udaje się schłodzić do około 60C, ale nie chce mi się wierzyć, bo wtedy cała metoda traci sens w porównaniu np. z chłodnicą zanurzeniową)? Edytowane 22 Listopada 2011 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 22 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 Ja schładzam 30płytowym spokojnie do 15-17°C jednym transferem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 22 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 Ja chłodziłem dopiero 2 raz za pomocą tego sprzętu i z łatwością otrzymałem 12 stopni. Nie wiem jak by było w lecie, ale ja i tak w lecie nie warzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 22 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 Ja chłodziłem dopiero 2 raz za pomocą tego sprzętu i z łatwością otrzymałem 12 stopni. Nie wiem jak by było w lecie, ale ja i tak w lecie nie warzę. Temperatura brzeczki wypływającej z wymiennika będzie zawsze o kilka stopni wyższa od temp. wlotowej wody chłodzącej. O ile, to już zależy od powierzchni wymiennika i natężeń przepływu obydwu czynników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 22 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 Mnie tam wystarczy, żeby było te 25-30C, żeby można było zadać drożdże. A do końca samo ostygnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 22 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 I zanim ostygnie drożdże narobią niezłych kwiatków. Jeżeli w piecu gazowym wymiennik podgrzewa zimną wodę do nawet 60°C to nie widzę powodu żeby w drugą stronę miało być inaczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 22 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 Mnie tam wystarczy, żeby było te 25-30C, żeby można było zadać drożdże. A do końca samo ostygnie. Raczej nie ostygnie, prędzej drożdże zaczną fermentację i temp. może wręcz wzrosnąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 22 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 (edytowane) Potem i tak wstawiam fermentor do wanny w piwnicy. Ponieważ często warzę w tygodniu po pracy, kończę o 22 i nie chce mi się czekać do 24 (a tym bardziej do rana) aż ostygnie, żeby zadać drożdże. A tak chłodzę do 30C, zadaję drożdże i z czystym sumieniem idę spać. Edytowane 22 Listopada 2011 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 23 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 . A tak chłodzę do 30C, zadaję drożdże i z czystym sumieniem idę spać. To Ci muszę zepsuć dobry humor. Drożdże najlepiej zadawać w temperaturze 2-3°C niższej od planowanej temperatury fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 23 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 Potem i tak wstawiam fermentor do wanny w piwnicy. Ponieważ często warzę w tygodniu po pracy, kończę o 22 i nie chce mi się czekać do 24 (a tym bardziej do rana) aż ostygnie, żeby zadać drożdże. A tak chłodzę do 30C, zadaję drożdże i z czystym sumieniem idę spać. Za prawdę powiadam ci, sumienie jeszcze się w tobie obudzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się