Selerson Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 (edytowane) Witam Mam pytanie jakie piwo byście zrobili na powitanie znajomego po długiej nie obecności (powyżej pół roku mam do jego przyjazdu) raczej to nie może być porter(który im jest starszy tym lepszy ) . macie jakieś pomysły co można by uwarzyć? Preferował bym górniaki, chociaż teraz na zimę w piwnicy mam w okolicach 15°C (raczej mniej niż więcej). Czekam na propozycje (jak macie jakieś sprawdzone receptury to też byłbym wdzięczny Edytowane 3 Listopada 2011 przez Selerson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 (edytowane) Może modne ostatnio AIPA? Napisz skąd wraca znajomy, żeby nie zrobić piwa którego ma teraz pod dostatkiem. No i czy chcecie wypić razem "morze" czy może posiedzieć i porozmawiać przy 1-2 piwach. Edytowane 3 Listopada 2011 przez grzechu_k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 3 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 Tam gdzie kumpel jest piwo jest towarem deficytowym a po takiej długiej nieobecności to morze piwa to będzie mało chodzi mi o jakieś dobre smaczne piwko. Moje warunki nie pozwalają na produkcje pilznerów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 Ja bym zrobił Milda jeśli wolicie ciemne, albo Pale Ale jeśli jasne. Kwestia gustu - dla mnie akurat te style idealnie pasują do pogaduszek z kumplami. Jeśli chcesz "zagiąć" kumpla jakimś cudacznym piwkiem, nieskromnie polecę swoją recepturę na piwo wielozbożowe - bardzo dobre moim zdaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 (edytowane) Tam gdzie kumpel jest piwo jest towarem deficytowym Z tego wynika, że wypije wszystko, nawet jak to co uwarzyłeś kwacha załapie albo jak browary ze sklepu przyniesiesz. Nie wiem kiedy spodziewasz się kumpla ale ja bym zrobił jakiegoś ejla czy bittera - piwko nie wydumane i przydatne do obfitszej konsumpcji, pijalne, sesyjne itd. Edytowane 3 Listopada 2011 przez prusak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 Też mam teraz 15°C w piwnicy i spodziewam się, że wkrótce będzie mniej. Kolsch lub alt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 Bitter lub pale ale, może być na amerykańskim chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 To ja od czasu do czasu robię coś takiego: słód pilzneński , polski chmiel i jakiekolwiek górne drożdże (no poza pszenicznymi i belgijskimi). Łatwo, lekko i bezproblemowo. Celuję między 10-13 °Blg. Czasami troszkę modyfikuję jak tu: http://www.piwo.org/forum/p99019-05-05-2011-13-51-10.html#p99019 , ale zawsze wychodzi fajne piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 4 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Kup zgrzewką Warki i tyle. Jeśli nie jest smakoszem i przed wyjazdem pił sklepowe siki to takie powitanie będzie dla niego rajem. Mój znajomy też niedługo do Polski zawita po długiej nieobecności. W jednej z rozmów na ten sam temat powiedział żebym uwarzył piwo podobne do Warki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 4 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Kumpel polubił moje browarki więc witając go czymś takim jak WARKA STRONG przegiąłbym pałę . Pomyśle nad jakimś ALE. TomX chętnie( w wolnej chwili) wypróbuję twój przepis lubię takie eksperymenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się