maxhot Opublikowano 4 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 (edytowane) Pojawiły się nowe drożdże Wyeast 4134 SAKE,robił ktoś te wino macie jakie wypróbowane przepisy. Znaleziony przepis w sieci. Przepis na sake Składniki - 1kg Ryźu - 3kg Cukru - 7l Wody Przegotowanej - 3 Całe Cytryny - 8 Ziarenek Ziela Angielskiego - 8 Szt. Gożdzików - 30 Rodzynek - Szczypta Tymianku - Szczypta Cynamonu - Szczypta Piołunu - Drożdże - 1,5 Gałki Muszkatułowej Przygotowanie: - Drożdże Kupić W Wersji Tokay I Przygotować Zgodnie Z Opisem Na Opakowaniu (2-3 Dni Wcześniej) - 1kg Ryźu Opłukać Ze 30 Razy Z "Mączki" - Cukier Zagotować Z Wodą - Cytryny Zetrzeć Na Tarce W Całości Ze Skórką - Resztę Pokroić I Wszystko Razem Połączyć Oczekiwanie: - Po 3 Tygodniach Po Okresie Szybkiej Fermentacji Zlać Ciecz Do Nowego Zbiornika A Osad Wywalić - Po 2-3 Miesiącach Pić 15-18% Vermut Ryżowy Edytowane 4 Listopada 2011 przez maxhot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 4 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 To będzie zwykłe wino ryżowe, do prawdziwego sake potrzebujesz specjalnych enzymów które przerobią cukry zawarte w ryżu. Można je dostać w sklepach z dodatkami gorzelniczymi.\ Inny sposób na ala sake to przegotować wino z ryżu. Robiłem wino z ryżu nie raz i bardzo dobre jest z dodatkiem soku z pomarańczy bez przypraw. na kg ryżu 3-4 duże pomarańcze. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 4 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 (edytowane) To będzie zwykłe wino ryżowe, do prawdziwego sake potrzebujesz specjalnych enzymów które przerobią cukry zawarte w ryżu.Można je dostać w sklepach z dodatkami gorzelniczymi.\ Inny sposób na ala sake to przegotować wino z ryżu. Robiłem wino z ryżu nie raz i bardzo dobre jest z dodatkiem soku z pomarańczy bez przypraw. na kg ryżu 3-4 duże pomarańcze. Pozdrawiam Właśnie mam zamiar robić wino ryżowe wykorzystam podpowiedz dziękuje, jak nazywają się te enzymy ?. Edytowane 4 Listopada 2011 przez maxhot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 4 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 (edytowane) http://www.piwodziej.pl/pl/p/Koji-Kin-10g-kultura-do-Sake/173 Proszę . Zdaj relację z efektów, choć szczerze oryginalna sake jakoś mi nie podchodzi. Ale to kwestia gustu. Edytowane 4 Listopada 2011 przez Marmur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareks Opublikowano 4 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Enzymy są w Koji-kin, które powinny być dostępne w Piwodzieju. O sake i winach poszukaj informacji tu: http://www.wino.org.pl/forum/index.php Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 4 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 właśnie to miałem napisać W takim razie zapodam bardzo dobry i popularny przepis Skrzycha z forum wino.org na wino ryżowe: "Wino z ryżu mocne 17-18% (nastaw 25l w dymionie 40l) Składniki: 18,5 l wody 5 kg ryżu 4 kg cukru 125g kwasku cytrynowego 50dkg rodzynek (może być więcej nawet do 1kg) 10g pożywki drożdże winne Tokay lub Sherry Wodę przegotować, rozpuścić w niej cukier oraz kwasek; ostudzić. Ryż dokładnie kilkakrotnie przepłukać, wsypać do gąsiora, zalać wodą z cukrem i kwaskiem. Dodać rozdrobnione (posiekane, zmielone) rodzynki, pożywkę oraz przygotowaną uprzednio matkę drożdżową. Przyprawy do dodania (wskazane własne eksperymenty smakowe): - 25 goździków - 25 ziaren ziela angielskiego - 37 ziaren pieprzu czarnego - 7 torebek cukru waniliowego - 3,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej - 3,5 łyżeczki mielonego imbiru - 3,5 łyżeczki tymianku - 2,5 łyżeczki bazylii - 2,5 łyżeczki mielonego cynamonu - 5 płaskich łyżeczek kurkumy Po 5-7 dniach dodać 3 kg cukru rozpuszczonego w 3 l wody. Dla win słabszych należy zastosować odpowiednie drożdże oraz skorygować ilości wody, cukru i kwasku cytrynowego. W trakcie fermentacji utrzymywać temperaturę gąsiora powyżej 20 st. Celsjusza; przez pierwsze 3-4 tygodnie intensywnie mieszać gąsiorem. Po 6 tygodniach obciągnąć do mniejszego dymiona (25l), części stałe (ryż itp.) pozostawić na sicie do obcieknięcia (nie wyciskać) następnie wyrzucić. Wino w gąsiorze dosłodzić do smaku. Po klarowaniu (ok. 2x6 tygodni) rozlać do butelek. Wskazane kilkumiesięczne leżakowanie. Spożywać z umiarem w razie nasilenia potrzeb" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 4 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Enzymy są w Koji-kin, które powinny być dostępne w Piwodzieju. O sake i winach poszukaj informacji tu: http://www.wino.org.pl/forum/index.php Tak jak napisał Mareks, do sake potrzebujesz koji, czyli specjalnej pleśni która ci przerobi ryż na cukry fermentowalne. Z tego co wiem to kłopot z domowym sake jest taki, że trudno je wyklarować i trzeba pić mętne jak mleko. Komercyjne sake się chyba filtruje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 4 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 raczej na pewno się filtruje, generalnie to dziwne uczucie jest jak pije się przeźroczysty jak woda napój zwany winem w dodatku ciepły bo tak się zaleca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matpozmar Opublikowano 8 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 http://www.esake.com/Knowledge/Making-Sake/making-sake.html Ciekawy skrót o sake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 8 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 (edytowane) Wodę przegotować, rozpuścić w niej cukier oraz kwasek; ostudzić. Ryż dokładnie kilkakrotnie przepłukać, wsypać do gąsiora, zalać wodą z cukrem i kwaskiem. Ciekawe czy gdyby nie dodać ryżu smak i moc uzyskanego trunku znaczący by sie różnił. Cóż takiego ten zimny ryż w zimnej wodzie z siebie daje :rolleyes: Na pewno nie składniki fermentowalne. Edytowane 8 Listopada 2011 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pastaga Opublikowano 8 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 Co dokładnie daje tego nie wiem ale jak zrobiłem kiedyś wytrawnego, ok.13% ryżowca z dodatkiem rodzynek bez żadnych przypraw to wino to biło rekordy popularności (bardzo podobne do białych win gronowych). W największe osłupienie wprawiło rodowitych Francuzów gdy po degustacji dowiedzieli się z czego było robione. Co ciekawe fermentacja na matce drożdżowej zrobionej z suchych drożdży z Biowinu stanęła i musiałem ją wznawiać Bayanusami (myślałem, że już nic z tego nie będzie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 8 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 Wodę przegotować' date=' rozpuścić w niej cukier oraz kwasek; [b']ostudzić[/b]. Ryż dokładnie kilkakrotnie przepłukać, wsypać do gąsiora, zalać wodą z cukrem i kwaskiem. Ciekawe czy gdyby nie dodać ryżu smak i moc uzyskanego trunku znaczący by sie różnił. Cóż takiego ten zimny ryż w zimnej wodzie z siebie daje :rolleyes: Na pewno nie składniki fermentowalne. Różnica była by ogromna. Myślę że drożdże coś tam przerabiają. Prawidłowo doprawione wino ryżowe może równać się spokojnie z popularnymi wermutami ze sklepu. Dwa razy robiłem i efekt jest więcej niż zadowalający. Zauważ jeszcze że dodaje się rodzynki, czyli de facto winogrona. Ten przepis jest b. popularny na wino.org i niemal każdy winiarz ma go z ewentualnymi zmianami na koncie. W sezonie zimowym gdzie nie ma owoców, wina ryżowe, rodzynkowe czy z suszonych innych owoców są b. popularne wsród winiarzy wedle zasady że lepiej coś zrobić niż nic nie robić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 15 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Po 5-7 dniach dodać 3 kg cukru rozpuszczonego w 3 l wody. Odkopie temat. Czy te 3 kg cukru są dodatkowe, czy zawierają się w tych 5kg w przepisie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Jest to dodatkowe 3 kg cukru. 5 kg na dzień dobry + 3 kg po ok tygodniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Hej! Robiąc matkę drożdżową do winka ryżowego dałem 10g pożywki, i po wsypaniu do zbiornika fermentacja ruszyła jak szalona po 4 godzinach. Bulka ciągle od niedzieli i nie ma zamiaru zwolnić. Robiłem wg tego przepisu http://kuchnia-azjatycka.wieszjak.pl/kuchnia-chinska/206861,Domowe-wino-ryzowe.html i w niedziele mam dodac kolejną porcję cukru. Do tego jak powąchałem opary z rurki to walą bimbrem i drożdżami niesamowicie. Czy wydłużyć tą " pierwszą " fermentację i dodać cukier dopiero za tydzień? ( 21-04-'13 )? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Hej!Robiąc matkę drożdżową do winka ryżowego dałem 10g pożywki, i po wsypaniu do zbiornika fermentacja ruszyła jak szalona po 4 godzinach. Bulka ciągle od niedzieli i nie ma zamiaru zwolnić. Robiłem wg tego przepisu http://kuchnia-azjatycka.wieszjak.pl/kuchnia-chinska/206861,Domowe-wino-ryzowe.html i w niedziele mam dodac kolejną porcję cukru. Do tego jak powąchałem opary z rurki to walą bimbrem i drożdżami niesamowicie. Czy wydłużyć tą " pierwszą " fermentację i dodać cukier dopiero za tydzień? ( 21-04-'13 )? Fermentujesz cukier buraczany a nie ryż to ma prawo pachnieć bimbrem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Fermentujesz cukier buraczany a nie ryż to ma prawo pachnieć bimbrem. Tak właśnie się zastanawiałem po co wgl jest ten ryż... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erulogoss Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Moim zdaniem ryż daje winu trochę pełni (czyli musi oddawać jakiś smak). Na wino.org zalecają go też jako dodatek do innych win (tak jak dodaje sie suszone daktyle, rodzynki itp) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Ok, ale jak myślicie? Poczekać, aż drożdże przerobią pierwszą porcję cukru i dopiero dodać drugą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erulogoss Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 (edytowane) Zmierz BLG. Jeśli jest poniżej 5 to dodawaj kolejną porcję cukru. Tylko po dodaniu niech ci nie przekroczy 10 BLG bo drożdże mają osłabioną kondycję i nadmiar cukru może je dobić. edit. Teraz spojrzałem na przepis i widzę, że jest to wino bez dodatków przypraw. Mi generalnie takie w ogóle nie smakowało z racji bardzo wyraźnych nut bimbrowych. Przyprawy maskują ten aromat i wino jest naprawdę super no i ma kopa jak się je zrobi np. na baynusach Edytowane 12 Kwietnia 2013 przez erulogoss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 A jak tradycyjnie robi się sake? Może warto zrobić prawdziwe sake a nie "wino buraczane" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareks Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 (edytowane) A jak tradycyjnie robi się sake? Może warto zrobić prawdziwe sake a nie "wino buraczane" Tradycyjnie to wioska gotuje wypolerowany ryż, następnie mieszkańcy i przeżuwają ten ryż i wypluwają do wielkiej kadzi. Potem fermentacja a następnie odciśnięcie przefermentowanego płynu. Współcześnie zamiast przeżuwania ryżu stosuje się kultury Koji-kin i drożdże do sake. Edytowane 12 Kwietnia 2013 przez mareks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Chodzi mi po głowie IPA na drożdżach od sake. Zastanawiam się, czy gatunek ryżu jaki dodamy może mieć jakiś wpływ na końcowy efekt? W kuchniach orientalnych stosuje się np. ryż jaśminowy, czy ryż japoński brązowy, basmati, czy cokolwiek innego. Jest sens czarować z tym ryżem, czy dać zwykły biały długoziarnisty, bo szkoda zahodu i pięniędzy? Ma ktoś jakąś wiedzę w tym temacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ahtanum Ahtanowicz Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 (edytowane) Wg mnie to zależy co chcesz zrobić. Jeżeli tylko IPA na drożdżach sake, to wg mnie nie ma znaczenia, jaki ryż wybierzesz - ergo: wybieraj najtańszy. Jeżeli natomiast chcesz się zbliżyć jak najbardziej do prawdziwego sake, to ryż japoński, krótko lub średnioziarnisty. No i kropidlaka (widziałem w piwodzieju). Tak się mądrzę, bo sam sake nie próbowałem robić, a jak doczytałem na innych forach, już same drożdże dają dość specyficzny aromat i na razie tak mi wystarczy. Doczytałem, że basmati może dodać lekkiego orzechowego posmaku, co w ciemniejszej IPIE może być ciekawe, jaśminowego bym nie rozważał, chyba, że gustujesz w jaśminie. Jeżeli oczywiście nie zdecydujesz się na prawdziwie japońską wersję (tam też pewnie by trzeba było obadać jaki rodzaj, co daje). Edytowane 19 Kwietnia 2014 przez Ahtanum Ahtanowicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Na tę chwilę to coś mi się tam we łbie układa. Być może będzie to jasna ryżowa IPA na drożdżach sake, a może tylko dodatek płatków ryżowych. Kombnuję sobię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi