Swiaderny Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2012 drożdże: Wyeast 1728 - Scottish Ale Drożdże od @WiHuRy Leżały w lodówce od kwietnia 2012 roku. Na karuzeli spędziły 2 dni i zjadły prawie 2 litry brzeczki 10°Blg Parafrazując słowa Bałtroczyka o szarych komórkach ginących od nadmiaru alkoholu: 'Pozostały najsilniejsze osobniki - taki oddział GROM, który sobie poradzi' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 # Warka 18 Achtug! Hopfen! poszedł wczoraj 30.08 w butelki. 55x0,5 l + 2x0,33 l + 9x0,25 l (po Tymbarkach - testy w toku ) = ~30 l Odfermentowało do ~3 - 3,5°Blg 'Pozostały najsilniejsze osobniki - taki oddział GROM, który sobie poradzi' Co do drożdży, to dały radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 1 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2012 Etykietka na #18 WiHuRa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 8 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2012 (edytowane) Dzisiaj znalazłem czas żeby zajrzeć do browaru na działce. 1. MYSZ!!!!! w browarze. To sprytne zwierzątko wybiera tylko środek z ziarenek zostawiając okrywę nasienną Jak na razie upodobała sobie niesłodowaną pszenicę, ale zaczęła też się dobierać do worka ze słodami. Kolendrę rozsypała po całej szafce. Zrobiłem wstępnie porządek i przełożyłem wszystko do beczki. W trakcie myszy nie znalazłem. 2. Mycie butelek Szarpnąłem dzisiaj 120 szt. Sort różny. 3. Może by tak coś uwarzyć? Ale dopiero w piątek/sobotę Edytowane 8 Września 2012 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 16 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2012 15 września 2012 Wola Drzewiecka # Warka 19 Tęsknota za Kormoranami.. próba stylu: English Pale Ale Zasyp: słód Pale ale 5000 g słód pilzneński klepiskowy 1000 g słód Crystal 150 EBC 350 g słód Amber 150 g pszenica niesłodowana 150 g suma: 6650 g Zacieranie: 65-67°C 50' 72°C - 25' 72* ->79°C -> filtracja Chmielenie: (szyszki) Marynka 6,1% aa 14,6 g - 70' Marynka 9,1% aa 15 g - 70' Challenger 7,2% aa 25 g - 30' Lubelski 4% aa 20 g - 0' _____________________________________________ 41 l brzeczki ~12,0-12,5°Blg (IBU ~31,3 j.) podział brzeczki: ~30 l - drożdże Danstar Windsor Ale ~11 l - drożdże Belgian Strong Ale (*) wydajność: ~79% ______________________________________________ * - taki eksperyment - w planach pszeniczne ciemne to znowu podzielę brzeczkę i będę miał trzy różne piwa Poszło fermentować w temp. ~19-21°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 16 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2012 W browarze: 1. Przesiadłem się na keg 50 l 2. Wreszcie wywaliłem 20 litrowe wiaderko do filtracji i w to miejsce dałem normalne 30 l jak przystało na prawdziwego piwowara 3. Chłodnica zanurzeniowa (10m rurki miedzianej fi 10) nie dała rady Chłodzenie prawie godzinę, a woda w kranie <10°C. ______________________________________________ Plany najbliższe: 1. Ciemna pszenica na WB-06 2. Do głowy wpadł mi pomysł zmontowania wymiennika ciepła typu 'rura w rurze', ale: a) potrzebna pompa b) trzeba zrobić testy na materiałach zastępczych (czytaj: co tam na warsztacie leży i jeszcze nie pojechało na złom) 3. Zrobić nowe / poprawić stare mieszadło do nowego kega ______________________________________________ Plany dalsze: 1. Trzeba zebrać te kegi i gary w jedną instalację z sensownym rurociągiem , ale do tego muszę obyć się jeszcze z pompą i wybrać najlepszy układ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 23 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2012 23 września 2012 Wola Drzewiecka # Warka 20 Miedziane złoto próba stylu: Dunkelweizen Zasyp: słód pszeniczny jasny* 2300 g słód pszeniczny ciemny 1000 g słód pszeniczny karmelowy* jasny 400 g słód pszeniczny karmelowy* ciemny 200 g słód monachijski 2000 g słód wiedeński 700 g słód chocolate 100 g suma: 6700 g *- słody produkcji własnej Zacieranie: 44°C - 20' 62°C - 25' / odbiór dekoktu (1/4 zacieru) 72°C - 30' ->79°C -> filtracja Chmielenie: (szyszka) Marynka 9,1% aa 25 g - 70' _____________________________________________ 38 l brzeczki ~12,0-12,5°Blg (IBU ~19 j.) podział brzeczki: ~27 l - drożdże WB-06 ~11 l - drożdże Belgian Strong Ale (**) wydajność: ~74% ______________________________________________ ** - dolewka do poprzedniej części brzeczki EPA Zrobiło się chłodniej. Piwo fermentuje w temp 15-18°C. Liczę na te legendarne 'goździki' ______________________________________________ W browarze jubileusz 20 warek za mną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 26 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2012 Fajna eta stronę wcześniej! A tak przy okazji, chmielisz szyszką w woreczkach czy sypiesz luzem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 26 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2012 Fajna eta stronę wcześniej! Dzięki A tak przy okazji, chmielisz szyszką w woreczkach czy sypiesz luzem ? Chmielenie luzem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 26 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2012 I jak oddzielasz później szyszkę od brzeczki ? są przy tym jakieś problemy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 26 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2012 Wcześniej mało przejmowałem się osadami zimnymi/ciepłymi i praktycznie całą brzeczkę przepuszczałem przez sitko. Przesiadłem się na keg 50 l gdzie wstawiłem kranik z rurką i krótkim oplotem w środku. Przy warce #19, była tragedia pod koniec, bo nie poskręcałem dobrze sprzętu. Przy warce #20 (dobrze poskręcane rurki wewnątrz kega warzelnego) poszło wszystko sprawnie i zostało ~1,5 l błota (ale mało chmielu też było). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 5 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 (edytowane) # Warka 19 Tęsknota za Kormoranami.. Zabutelkowana do 60 butelek (59x0,5 + 1x0,33) + 210 g cukru Jedna butelka nie wytrzymała naporu kapslownicy Edytowane 26 Stycznia 2013 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 5 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 # Warka 20 Miedziane złoto Zeszło do 2,5-3°Blg. Szału ni ma - jak to na WB-06 - jakieś takie wodniste. Zdaje się, że dobre do butelkowania, ale jeszcze poczekam chwilkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 6 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2012 (edytowane) Jak ja nie lubię, wręcz nienawidzę, myć butelek...... Z tego powodu dzisiaj spontanicznie umyłem ich około 180 mam nadzieję, że do wiosny z tym spokój Edytowane 26 Stycznia 2013 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 8 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 (edytowane) Etykieta #19 Edytowane 26 Stycznia 2013 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazimierz_W Opublikowano 9 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 UUUU, patrząc na Twe fotki widzę, że rozmach masz spory (że nie wspomnę o kierownicy zamachowej w kapslownicy ). Przy Tobie to jestem skromny pikuś, choć 180 butelek by mi nie wystarczyło do wiosny zdecydowanie. Też nienawidzę mycia butelek, dlatego ich nie myję, tylko płuczę po spożyciu. Później zostaje już tylko dezynfekcja i ewentualnie wredne etykiety. Mam nadzieję, że w sobotę spotkamy się na olsztyńskim Festiwalu i uskutecznimy spożycie z wymianką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 9 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 UUUU, patrząc na Twe fotki widzę, że rozmach masz spory (że nie wspomnę o kierownicy zamachowej w kapslownicy ). Przy Tobie to jestem skromny pikuś, choć 180 butelek by mi nie wystarczyło do wiosny zdecydowanie. Też nienawidzę mycia butelek, dlatego ich nie myję, tylko płuczę po spożyciu. Później zostaje już tylko dezynfekcja i ewentualnie wredne etykiety. Mam nadzieję, że w sobotę spotkamy się na olsztyńskim Festiwalu i uskutecznimy spożycie z wymianką. 180 to z ostatniego mycia. Pod szopą, widoczną z tyłu, czeka następne 120-150 sztuk mytych wcześniej. Problem polegał na tym, że butelki myte ostatnio były w stanie opłakanym, bo zostały pozbierane po rodzinie / knajpach dawno temu i tak czekały na lepsze czasy. NaOH jest niezastąpione do tak zapuszczonych butelek!! W zbliżające się jesienno-zimowe miesiące w planach mycie 'na bieżąco' Co do spotkania to duże szanse, tylko nie wiem czy będę miał coś na wymianę, bo #18 niepoukładana smakowo (bez szału ), a #19 jeszcze nie próbowałem, ale rokowania miała dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 16 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 Po robocie druga zmiana w browarze - # Warka 20 Miedziane złoto poszła w 53 butelki 0,5 l z dodatkiem 190 g cukru. Fermentacja stanęła dopiero na 2-2,5°Blg Powoli czas pomyśleć nad lagerami, bo temp. na działce spadła w okolice 12-15°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 20 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 Dzisiaj zabutelkowałem mój mały (trochę wymuszony*) eksperyment - Ekstra 1 - Brzydkie Kaczątko Krzyżówkowe** poszło do 41 butelek 0,5l i 1 butelki 0,33l z 145 g cukru _________________________________ *- po części lenistwo, bo i tak musiałbym do butelkowania rozlewać na dwa razy (brak tak dużego wiadra), a po części chciałem mieć trzy piwa na dwóch warkach. Chciałem też rozbujać drożdże na belgijskiego dubbla lub tripla, ale podobnie jak śnieg drogowców zimą, zaskoczył mnie spadek temperatury w okresie jesieni ** - nazwa taka, bo samo piwo to pomieszanie z poplątaniem warek 19 i 20 w stosunku ~1:1 (po 11l) / wszystko fermentowały drożdże Belgian Strong Ale _________________________________ W przyszłą sobotę na warsztat trafi Lager Wiedeński - lagerowy sezon czas zacząć! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 21 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2012 (edytowane) Etykieta #20 Etykieta # E1 Pozostaje mieć nadzieję, że z kaczątka 'wyrośnie' łabędź, bo chwilowo nazwa piwa bardzo adekwatna do zawartości butelki - szczególnie w zapachu Edytowane 26 Stycznia 2013 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 27 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2012 (edytowane) 27 października 2012 Wola Drzewiecka # Warka 21 Na Wiedeń! próba stylu: Vienna Lager Zasyp: słód wiedeński 4250 g słód monachijski 1000 g słód Cara 50 EBC 250 g suma: 5500 g Zacieranie: 62°C - 30' 72°C - 45' ->79°C -> filtracja Chmielenie: (szyszka*) Marynka ?% aa 30 g - 70' Marynka ?% aa 10 g - 0' *-własny zbiór _____________________________________________ 31 l brzeczki ~12,5-13°Blg (IBU ~? j., ale chyba nie więcej jak 25-30 j.) drożdże W 34/70, temp. 9-10°C wydajność: ~74% ______________________________________________ Edytowane 27 Października 2012 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 17 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 (edytowane) 17 listopada 2012 Wola Drzewiecka # Warka 22 PILS SKIERNIEWICKI mix stylu: German Pilsner i Bohemian Pilsener Zasyp: słód pilzneński 2500 g (Czechy) słód pilzneński 3500 g (Polska) słód karmelowy 30 EBC 350 g (Polska) suma: 6350 g Zacieranie: 62°C - 40' 72°C - 45' ->79°C -> filtracja Chmielenie: (szyszka* i bobki ) Marynka* ?% aa 20 g - 70' Marynka* ?% aa 15 g - 40' Premiant 8,47% aa 15 g - 40' Saaz 4% aa 35 g - 0' *-własny zbiór Chmielenie 'na zimno' (granulat): I. ~28 l Premiant 8,47% aa 10 g Saaz 4% aa 15 g II. ~5 l Premiant 8,47% aa 5 g _____________________________________________ 35 l brzeczki ~12,5-13°Blg (IBU ~30 j.) drożdże W 34/70 (gęstwa), temp. 8-9°C wydajność: ~71% ______________________________________________ Edytowane 31 Grudnia 2012 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 12 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 (edytowane) # Warka 21 Na Wiedeń! poszła do butelek z dodatkiem 200 g cukru 57 x 0,5 l + 5 x 0,33 l = ~30,2 l Etykietka: Edytowane 26 Stycznia 2013 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 24 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2012 (edytowane) 23 grudzień 2012 Wola Drzewiecka # Warka 23 Porter Bałtycki próba stylu: Baltic Porter Zasyp: słód pilzneński 2500 g słód Pale Ale 2500 g słód monachijski jasny 800 g słód monachijski ciemny 1200 g słód karmelowy 150 EBC 1000 g słód karmelowy 300 EBC 500 g słód bursztynowy 300 g słód kawowy 200 g słód czekoladowy ciemny 200 g słód palony 100 g (chyba, bo 'coś' z Żywca od kumpla ) słód owsiany 150 g (własny) pszenica niesłodowana 600 g płatki owsiane błyskawiczne 300 g suma: 10350 g Zacieranie: 24 l wody 55°C - 10' 63°C - 35' 72°C - 40' -> słody palone ->79°C -> filtracja Wysładzanie: do ~18,5°Blg całej odebranej brzeczki Wstępne gotowanie - 60' Chmielenie: Marynka 9,1% aa 26 g - 80' (szyszka) Sybilla 6,2% aa 20 g - 40' (granulat) ______________________________________________ 25,5 l brzeczki ~20°Blg (IBU ~31 j.) #C1 - Ciemna Dycha - Cienkusz Porterowy wysładzanie młóta do 2,5°Blg Wstępne redukowanie do ~8,5-9°Blg z 6°Blg Chmielenie: Marynka 9,1% aa 5 g - 60' (szyszka) Sybilla 6,2% aa 5 g - 25' (granulat) Marynka 9,1% aa 5 g - 25' (szyszka) Sybilla 6,2% aa 10 g - 0' (granulat) ______________________________________________ 13 l brzeczki ~10°Blg (IBU ~22 j.) Wydajność: ~66% (do cienkusza trafiło około 1 l brzeczek z poprzednich warek - gęstość nieznana, ale coś koło 13-15 °Blg) Fermentacja z użyciem gęstwy W 34/70 - temp. 4°C (taką mam w piwnicy i niewiele mogę z tym zrobić, pozostaje czekać) Edytowane 24 Grudnia 2012 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 29 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 (edytowane) Zapomniałem napisać wcześniej, że # Warka 22 PILS SKIERNIEWICKI została chmielona 'na zimno'. Chmielenie 'na zimno' (granulat): I. ~28 l Premiant 8,47% aa 10 g Saaz 4% aa 15 g II. ~5 l Premiant 8,47% aa 5 g Cicha + chmielenie 'na zimno' trwało jakieś 2 tygodnie (początkowo było założenie 1 tydzień, ale brak czasu ) Efekt? Łałłłłł! - co tu dużo pisać? Aromat urywa d*** Brakowało jedynie nagazowania. Dziś zabutelkowane: I. z 190 g cukru do 56 butelek 0,5 l II. z 35 g cukru do 11 butelek 0,5 l Piwo nie doczeka cieplejszych dni chyba Edytowane 29 Grudnia 2012 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się