Skocz do zawartości

Browar Domowy u Świdra


Rekomendowane odpowiedzi

drożdże: Wyeast 1728 - Scottish Ale

Drożdże od @WiHuRy

Leżały w lodówce od kwietnia 2012 roku.

Na karuzeli spędziły 2 dni i zjadły prawie 2 litry brzeczki 10°Blg

 

Parafrazując słowa Bałtroczyka o szarych komórkach ginących od nadmiaru alkoholu:

'Pozostały najsilniejsze osobniki - taki oddział GROM, który sobie poradzi' :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

# Warka 18 Achtug! Hopfen! poszedł wczoraj 30.08 w butelki. 55x0,5 l + 2x0,33 l + 9x0,25 l (po Tymbarkach - testy w toku :P) = ~30 l

Odfermentowało do ~3 - 3,5°Blg

 

'Pozostały najsilniejsze osobniki - taki oddział GROM, który sobie poradzi' :D

Co do drożdży, to dały radę :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj znalazłem czas żeby zajrzeć do browaru na działce.

 

1. MYSZ!!!!! w browarze. To sprytne zwierzątko wybiera tylko środek z ziarenek zostawiając okrywę nasienną :D Jak na razie upodobała sobie niesłodowaną pszenicę, ale zaczęła też się dobierać do worka ze słodami. Kolendrę rozsypała po całej szafce.

Zrobiłem wstępnie porządek i przełożyłem wszystko do beczki. W trakcie myszy nie znalazłem.

 

2. Mycie butelek :/ Szarpnąłem dzisiaj 120 szt. Sort różny.

 

3. Może by tak coś uwarzyć? Ale dopiero w piątek/sobotę

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15 września 2012 Wola Drzewiecka

# Warka 19 Tęsknota za Kormoranami..

próba stylu: English Pale Ale

 

Zasyp:

słód Pale ale 5000 g

słód pilzneński klepiskowy 1000 g

słód Crystal 150 EBC 350 g

słód Amber 150 g

pszenica niesłodowana 150 g

suma: 6650 g

 

Zacieranie:

65-67°C 50'

72°C - 25'

72* ->79°C -> filtracja

 

Chmielenie: (szyszki)

Marynka 6,1% aa 14,6 g - 70'

Marynka 9,1% aa 15 g - 70'

Challenger 7,2% aa 25 g - 30'

Lubelski 4% aa 20 g - 0'

 

_____________________________________________

41 l brzeczki ~12,0-12,5°Blg (IBU ~31,3 j.)

 

podział brzeczki:

~30 l - drożdże Danstar Windsor Ale

~11 l - drożdże Belgian Strong Ale (*)

 

wydajność: ~79% :D

______________________________________________

 

* - taki eksperyment - w planach pszeniczne ciemne to znowu podzielę brzeczkę i będę miał trzy różne piwa :)

 

Poszło fermentować w temp. ~19-21°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W browarze:

1. Przesiadłem się na keg 50 l

2. Wreszcie wywaliłem 20 litrowe wiaderko do filtracji i w to miejsce dałem normalne 30 l jak przystało na prawdziwego piwowara :P

3. Chłodnica zanurzeniowa (10m rurki miedzianej fi 10) nie dała rady :/ Chłodzenie prawie godzinę, a woda w kranie <10°C.

______________________________________________

Plany najbliższe:

1. Ciemna pszenica na WB-06

2. Do głowy wpadł mi pomysł zmontowania wymiennika ciepła typu 'rura w rurze', ale:

a) potrzebna pompa

b) trzeba zrobić testy na materiałach zastępczych (czytaj: co tam na warsztacie leży i jeszcze nie pojechało na złom)

3. Zrobić nowe / poprawić stare mieszadło do nowego kega

______________________________________________

Plany dalsze:

1. Trzeba zebrać te kegi i gary w jedną instalację z sensownym rurociągiem :D, ale do tego muszę obyć się jeszcze z pompą i wybrać najlepszy układ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

23 września 2012 Wola Drzewiecka

# Warka 20 Miedziane złoto

próba stylu: Dunkelweizen

 

Zasyp:

słód pszeniczny jasny* 2300 g

słód pszeniczny ciemny 1000 g

słód pszeniczny karmelowy* jasny 400 g

słód pszeniczny karmelowy* ciemny 200 g

słód monachijski 2000 g

słód wiedeński 700 g

słód chocolate 100 g

 

suma: 6700 g

*- słody produkcji własnej

 

Zacieranie:

44°C - 20'

62°C - 25' / odbiór dekoktu (1/4 zacieru)

72°C - 30' ->79°C -> filtracja

 

Chmielenie: (szyszka)

Marynka 9,1% aa 25 g - 70'

 

 

_____________________________________________

38 l brzeczki ~12,0-12,5°Blg (IBU ~19 j.)

 

podział brzeczki:

~27 l - drożdże WB-06

~11 l - drożdże Belgian Strong Ale (**)

 

wydajność: ~74%

______________________________________________

 

** - dolewka do poprzedniej części brzeczki EPA

 

Zrobiło się chłodniej. Piwo fermentuje w temp 15-18°C. Liczę na te legendarne 'goździki' :P

______________________________________________

W browarze jubileusz :D 20 warek za mną :tort:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wcześniej mało przejmowałem się osadami zimnymi/ciepłymi i praktycznie całą brzeczkę przepuszczałem przez sitko.

 

Przesiadłem się na keg 50 l gdzie wstawiłem kranik z rurką i krótkim oplotem w środku. Przy warce #19, była tragedia pod koniec, bo nie poskręcałem dobrze sprzętu. Przy warce #20 (dobrze poskręcane rurki wewnątrz kega warzelnego) poszło wszystko sprawnie i zostało ~1,5 l błota (ale mało chmielu też było).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

# Warka 19 Tęsknota za Kormoranami..

 

Zabutelkowana do 60 butelek (59x0,5 + 1x0,33) + 210 g cukru

 

Jedna butelka nie wytrzymała naporu kapslownicy :(

201210051608.jpg

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak ja nie lubię, wręcz nienawidzę, myć butelek...... :ble:

Z tego powodu dzisiaj spontanicznie umyłem ich około 180 :P mam nadzieję, że do wiosny z tym spokój

201210061609.jpg

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

UUUU, patrząc na Twe fotki widzę, że rozmach masz spory (że nie wspomnę o kierownicy zamachowej w kapslownicy :) ). Przy Tobie to jestem skromny pikuś, choć 180 butelek by mi nie wystarczyło do wiosny zdecydowanie. Też nienawidzę mycia butelek, dlatego ich nie myję, tylko płuczę po spożyciu. Później zostaje już tylko dezynfekcja i ewentualnie wredne etykiety.

Mam nadzieję, że w sobotę spotkamy się na olsztyńskim Festiwalu i uskutecznimy spożycie z wymianką.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

UUUU, patrząc na Twe fotki widzę, że rozmach masz spory (że nie wspomnę o kierownicy zamachowej w kapslownicy :) ). Przy Tobie to jestem skromny pikuś, choć 180 butelek by mi nie wystarczyło do wiosny zdecydowanie. Też nienawidzę mycia butelek, dlatego ich nie myję, tylko płuczę po spożyciu. Później zostaje już tylko dezynfekcja i ewentualnie wredne etykiety.

Mam nadzieję, że w sobotę spotkamy się na olsztyńskim Festiwalu i uskutecznimy spożycie z wymianką.

180 to z ostatniego mycia. Pod szopą, widoczną z tyłu, czeka następne 120-150 sztuk mytych wcześniej. Problem polegał na tym, że butelki myte ostatnio były w stanie opłakanym, bo zostały pozbierane po rodzinie / knajpach dawno temu i tak czekały na lepsze czasy. NaOH jest niezastąpione do tak zapuszczonych butelek!! :D W zbliżające się jesienno-zimowe miesiące w planach mycie 'na bieżąco' :P

 

Co do spotkania to duże szanse, tylko nie wiem czy będę miał coś na wymianę, bo #18 niepoukładana smakowo (bez szału :(), a #19 jeszcze nie próbowałem, ale rokowania miała dobre.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po robocie druga zmiana w browarze - # Warka 20 Miedziane złoto poszła w 53 butelki 0,5 l z dodatkiem 190 g cukru. Fermentacja stanęła dopiero na 2-2,5°Blg :/

 

Powoli czas pomyśleć nad lagerami, bo temp. na działce spadła w okolice 12-15°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj zabutelkowałem mój mały (trochę wymuszony*) eksperyment

 

- Ekstra 1 - Brzydkie Kaczątko Krzyżówkowe**

 

poszło do 41 butelek 0,5l i 1 butelki 0,33l z 145 g cukru

_________________________________

 

*- po części lenistwo, bo i tak musiałbym do butelkowania rozlewać na dwa razy (brak tak dużego wiadra), a po części chciałem mieć trzy piwa na dwóch warkach. Chciałem też rozbujać drożdże na belgijskiego dubbla lub tripla, ale podobnie jak śnieg drogowców zimą, zaskoczył mnie spadek temperatury w okresie jesieni :P

 

** - nazwa taka, bo samo piwo to pomieszanie z poplątaniem warek 19 i 20 w stosunku ~1:1 (po 11l) / wszystko fermentowały drożdże Belgian Strong Ale

_________________________________

 

W przyszłą sobotę na warsztat trafi Lager Wiedeński - lagerowy sezon czas zacząć!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Etykieta #20

eta%252020.JPG

 

Etykieta # E1

eta%2520e1.JPG

 

Pozostaje mieć nadzieję, że z kaczątka 'wyrośnie' łabędź, bo chwilowo nazwa piwa bardzo adekwatna do zawartości butelki - szczególnie w zapachu :D

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

27 października 2012 Wola Drzewiecka

# Warka 21 Na Wiedeń!

próba stylu: Vienna Lager

 

Zasyp:

słód wiedeński 4250 g

słód monachijski 1000 g

słód Cara 50 EBC 250 g

 

suma: 5500 g

 

Zacieranie:

62°C - 30'

72°C - 45' ->79°C -> filtracja

 

Chmielenie: (szyszka*)

Marynka ?% aa 30 g - 70'

Marynka ?% aa 10 g - 0'

 

*-własny zbiór

_____________________________________________

31 l brzeczki ~12,5-13°Blg (IBU ~? j., ale chyba nie więcej jak 25-30 j.)

 

drożdże W 34/70, temp. 9-10°C

 

wydajność: ~74%

______________________________________________

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

17 listopada 2012 Wola Drzewiecka

# Warka 22 PILS SKIERNIEWICKI

mix stylu: German Pilsner i Bohemian Pilsener

 

Zasyp:

słód pilzneński 2500 g (Czechy)

słód pilzneński 3500 g (Polska)

słód karmelowy 30 EBC 350 g (Polska)

 

suma: 6350 g

 

Zacieranie:

62°C - 40'

72°C - 45' ->79°C -> filtracja

 

Chmielenie: (szyszka* i bobki :P)

Marynka* ?% aa 20 g - 70'

Marynka* ?% aa 15 g - 40'

Premiant 8,47% aa 15 g - 40'

Saaz 4% aa 35 g - 0'

 

*-własny zbiór

 

Chmielenie 'na zimno' (granulat):

I. ~28 l

Premiant 8,47% aa 10 g

Saaz 4% aa 15 g

 

II. ~5 l

Premiant 8,47% aa 5 g

_____________________________________________

35 l brzeczki ~12,5-13°Blg (IBU ~30 j.)

 

drożdże W 34/70 (gęstwa), temp. 8-9°C

 

wydajność: ~71% :/

______________________________________________

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

23 grudzień 2012 Wola Drzewiecka

# Warka 23 Porter Bałtycki

próba stylu: Baltic Porter

 

Zasyp:

słód pilzneński 2500 g

słód Pale Ale 2500 g

słód monachijski jasny 800 g

słód monachijski ciemny 1200 g

słód karmelowy 150 EBC 1000 g

słód karmelowy 300 EBC 500 g

słód bursztynowy 300 g

słód kawowy 200 g

słód czekoladowy ciemny 200 g

słód palony 100 g (chyba, bo 'coś' z Żywca od kumpla :))

słód owsiany 150 g (własny)

pszenica niesłodowana 600 g

płatki owsiane błyskawiczne 300 g

 

suma: 10350 g

 

Zacieranie:

24 l wody

55°C - 10'

63°C - 35'

72°C - 40' -> słody palone ->79°C -> filtracja

 

Wysładzanie:

do ~18,5°Blg całej odebranej brzeczki

 

Wstępne gotowanie - 60'

 

Chmielenie:

Marynka 9,1% aa 26 g - 80' (szyszka)

Sybilla 6,2% aa 20 g - 40' (granulat)

______________________________________________

25,5 l brzeczki ~20°Blg (IBU ~31 j.)

 

#C1 - Ciemna Dycha - Cienkusz Porterowy

 

wysładzanie młóta do 2,5°Blg

 

Wstępne redukowanie do ~8,5-9°Blg z 6°Blg

 

Chmielenie:

Marynka 9,1% aa 5 g - 60' (szyszka)

Sybilla 6,2% aa 5 g - 25' (granulat)

Marynka 9,1% aa 5 g - 25' (szyszka)

Sybilla 6,2% aa 10 g - 0' (granulat)

______________________________________________

13 l brzeczki ~10°Blg (IBU ~22 j.)

 

Wydajność: ~66% :beer: (do cienkusza trafiło około 1 l brzeczek z poprzednich warek - gęstość nieznana, ale coś koło 13-15 °Blg)

 

Fermentacja z użyciem gęstwy W 34/70 - temp. 4°C (taką mam w piwnicy i niewiele mogę z tym zrobić, pozostaje czekać)

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zapomniałem napisać wcześniej, że # Warka 22 PILS SKIERNIEWICKI została chmielona 'na zimno'.

 

 

Chmielenie 'na zimno' (granulat):

I. ~28 l

Premiant 8,47% aa 10 g

Saaz 4% aa 15 g

 

II. ~5 l

Premiant 8,47% aa 5 g

 

Cicha + chmielenie 'na zimno' trwało jakieś 2 tygodnie (początkowo było założenie 1 tydzień, ale brak czasu :/)

 

Efekt? Łałłłłł! :D - co tu dużo pisać? Aromat urywa d*** :D Brakowało jedynie nagazowania.

 

Dziś zabutelkowane:

I. z 190 g cukru do 56 butelek 0,5 l

II. z 35 g cukru do 11 butelek 0,5 l

 

Piwo nie doczeka cieplejszych dni chyba :P

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.