Swiaderny Opublikowano 29 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 Zajrzałem do porteru. W piwnicy 4°C i coś niemrawo fermentuje. Nadal jedynie pozostaje czekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 1 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2013 Rok 2012 w liczbach: 11 warek 354 litry piwa uwarzonego 66,87 kg słodów zużyte 2 kwachy (szczęśliwie z początku roku - później było ) Browar cały czas rozwija się technologicznie, a Główny Piwowar szlifuje warsztat Jeszcze lepszego Nowego Roku 2013 Wam i sobie życzę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 13 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 Zajrzałem do porteru. W piwnicy 4°C i coś niemrawo fermentuje. Nadal jedynie pozostaje czekać. Wczoraj nawet zmierzyłem gęstość, bo lekka pianka się pojawiła. 19-19,5°Blg Długo jeszcze nie napiję się tego piwa W piwnicy nadal 4°C. Mogłem sprawdzić temp w kanale samochodowym w garażu. W tamtym roku (styczeń-luty) fermentowałem tam lager z pozytywnym efektem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 13 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 (edytowane) Z racji tego, że trzeba zadbać o producentów piwa (no i nie ukrywajmy - aż mnie nosiło żeby coś uwarzyć), wczoraj zatarłem # Starter 1,5 kg słodu pale ale 63°C - dłuuuugo 72°C - krócej Wysładzanie do 10-11 l Uzyskałem z tego ok 5 l 18,5°Blg. W tygodniu będzie trzeba podkarmić drożdże z lodówki. Edytowane 13 Stycznia 2013 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 9 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2013 (edytowane) 09 luty 2013 Wola Drzewiecka # Warka 24 Cypiskowe Lekkie próba stylu: Jasne lekkie - Ceska Desitka (?) Zasyp: słód pilzneński 5000 g słód Pale ale 1000 g słód monachijski typ I 400 g słód karmelowy 30 EBC 400 g pszenica niesłodowana 300 g suma: 7100 g Zacieranie: 55°C - 15' 63°C - ~20' 72°C - 30' 79°C - 15' -> filtracja Chmielenie: (szyszka, granulat*) Marynka** ?% (8) aa 30 g - 60' Marynka 9,1% aa 20 g - 30' Sybilla* 6,2% aa 15 g - 30' Lubelski 4% aa 30 g - 0' Marynka 9,1% aa 5 g - 0' **-własny zbiór _____________________________________________ 47 l brzeczki ~10,5°Blg (IBU ~27 j.) 23,5 l namnożona gęstwa Wyeast XL 2308 Munich Lager, temp. 9-10°C 23,5 l namnożona gęstwa Wyeast 2001 Urquell Lager, temp. 9-10°C wydajność: ~72% ______________________________________________ Edytowane 9 Lutego 2013 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 18 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 W tamtym tygodniu upolowałem pompę GRUNDFOS UP 20-30 N 150. Dzisiaj przyszedł wymiennik SECESPOL LB 31-30. Pomyślałem, że nie ma sensu łączyć tego wężykami igielitowymi/sylikonowymi. Szkoda generować koszty pośrednie. Do dyspozycji mam rurki nierdzewne. I tu rodzi się pytanie: czy 1/2 cala to rurki wystarczające? Czy lepiej pod ten wymiennik podłączać 3/4"? Jeżeli widać ewidentne błędy na schemacie to proszę o weryfikację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 3 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 (edytowane) 09 luty 2013 Wola Drzewiecka # Warka 24 Cypiskowe Lekkie 23,5 l namnożona gęstwa Wyeast XL 2308 Munich Lager, temp. 9-10°C 23,5 l namnożona gęstwa Wyeast 2001 Urquell Lager, temp. 9-10°C Warka #24 przelana na cichą. 'Na gorąco' - wydaje mi się, że drożdże Munich Lager zrobiły lepsze piwo, oba szczepy dały wspaniały klar i zbitą gęstwę na dnie. Współpraca z wujem mieszkającym po sąsiedzku opłaci się każdej ze stron. On udostępnia piwnicę (temp. 9-10°C), ja parę flaszek piwa U mnie w piwnicy nadal 4°C - wspaniałe warunki na lagerowanie Edytowane 3 Marca 2013 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 3 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 (edytowane) 02 marca 2013 Wola Drzewiecka # Warka 25 Jasne, że ciemne Niejasne, że jasne próba stylu: Munich Dunkel Oktoberfest / Marcowe Zasyp: słód monachijski typ I 2000 g słód wiedeński 1500 g słód Pale ale 1000 g słód monachijski typ II 750 g słód bursztynowy 150 g słód AMBER 100 g suma: 5500 g Zacieranie: 55°C - 20' 63°C - ~30' 72°C - 25' 78°C - 15' -> filtracja Chmielenie: (szyszka, granulat*) Marynka** ?% (8) aa 15 g - 60' Aurora* 8,7 % aa 5 g - 60' Marynka** ?% (8) aa 5 g - 30' Aurora* 8,7 % aa 10 g - 30' **-własny zbiór _____________________________________________ 27,5 l brzeczki ~13,5°Blg (IBU ~27 j.***) gęstwa po desitce Wyeast XL 2308 Munich Lager, temp. 9-10°C wydajność: ~71% ______________________________________________ Uwagi: 1. Wstępnie miało być piwo w stylu Oktoberfest, ale przy śrutowaniu podkusiło mnie żeby sypnąć monachijskim jasnym w zamian za pilzneński. Barwa jest na pograniczu Marcowego i Monachijskiego Ciemnego. No nic - marzec jeszcze trwa 2. *** - rozszczelniła się chłodnica na połączeniu z wężem - zamierzone chłodzenie przeciągnęło się o około 15 min, a tym samym jest podejrzenie wyższej goryczki - nie ma co rozpaczać Edytowane 2 Czerwca 2013 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 17 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 02 marzec 2013 Wola Drzewiecka # Warka 25 Jasne, że ciemne próba stylu: Munich Dunkel _________________________ Uwagi: 1. Wstępnie miało być piwo w stylu Oktoberfest, ale przy śrutowaniu podkusiło mnie żeby sypnąć monachijskim jasnym w zamian za pilzneński. Barwa jest na pograniczu Marcowego i Monachijskiego Ciemnego. No nic - marzec jeszcze trwa Pamiętaj Piwowarze Domowy - nie określaj barwy piwa zaglądając do pełnego wiadra Barwą bliżej do marcowego, no ale.. 2. *** - rozszczelniła się chłodnica na połączeniu z wężem - zamierzone chłodzenie przeciągnęło się o około 15 min, a tym samym jest podejrzenie wyższej goryczki - nie ma co rozpaczać ... DU** blada lekko ściągająca goryczka prawdopodobnie od przedłużonego warzenia (miałem tak w moich pierwszych warkach, gdzie walczyłem z niską wydajności na własnych słodach)) Albo tak tylko smakuje 'zielone' piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 17 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 Porter (warka #23) odfermentował do ~7°Blg. Chyba nieźle, jak na piwo w którym drożdże startowały ponad 1,5 miesiąca Zabutelkowano w dniu wczorajszym (16.03.2013) warkę 24 Zdaje się, że Wyeast XL 2308 Munich Lager, odfermentowały mniej niż Wyeast 2001 Urquell Lager (~3,0°Blg vs. ~2,5°Blg) i dały lepsze piwo o czym wspominałem już na etapie przelewania na cichą/lagerowanie Zabutelkowane w 2 x (46 butelki + 135 g cukru) Dałem ok. 6 g cukru na litr, bo mi konsumenci meldowali, że poprzednie warki nagazowane wysoko lub przegazowane wręcz Swoją drogą zabutelkowanie takiej ilości piwa (po całym dniu piwowarzenia, bo powstało wielozbożowe) to KOSZMAR! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 17 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 (edytowane) 16 marca 2013 Wola Drzewiecka # Warka 26 Polskie Zboża próba stylu: wielozbożowe Zasyp: słód Pale ale 2000 g słód pilzneński 1000 g słód pszeniczny jasny 700 g *słód owsiany 500 g *słód pszenżytni 500 g *słód z prosa 400 g *słód żytni 350 g kasza gryczana 200 g suma: 5650 g *- słodowanie własne Zacieranie: 100°C - 30 min - kleikowanie kaszy gryczanej 55°C - 25' 63°C - ~40-45' 72°C - długo (nie jestem pewien, bo biegałem 'po wsi' ) 78°C - 3' -> filtracja Chmielenie: (szyszka) Cascade 7,6% aa 15 g - 60' Hallertau Hersbrucker 4,2% aa 20 g - 30' Cascade 7,6% aa 5 g - 30' Hallertau Hersbrucker 4,2% aa 5 g - 5' ____________________________________________ 28 l brzeczki ~13,5°Blg (IBU ~20 j.) gęstwa po desitce: Wyeast 2001 Urquell Lager, temp. 9-10°C wydajność: niespodziewanie ~71% ______________________________________________ Uwagi: 1. Zakładałem wydajność góra 65% i ostatecznie miało być 24 litry - 14°Blg. Wyszło odrobinę inaczej, ale też dobrze 2. Zakładałem 35 min przerwy 63°C . Zasiedziałem się i boję się, że wyjdzie wodniste. Zobaczymy. 3. Myślałem, że filtracja będzie dłuuuga, a tu klasycznie jak przy każdym zasypie. 4. W aromacie lekka 'kasza gryczana' do samego końca. Edytowane 31 Marca 2013 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 (edytowane) 6 kwietnia 2013 Wola Drzewiecka # Warka 27 prawieWiosenne prawieMarcowe1) próba stylu: Oktoberfest / Marcowe Zasyp: słód pilzneński 3000 g słód monachijski typ I 1500 g słód monachijski typ II 500 g słód karmelowy 30 EBC 100 g słód bursztynowy 100 g suma: 5200 g Zacieranie: 55°C - 15' 63°C - 35' - - - - - - - - - - - - - - - - dekokcja2) 72°C - ~10' 100°C - ~15' - - - - - - - - - - - - - - - - 72°C - 25' 78°C - 5' -> filtracja3) Chmielenie: (*szyszka własna i granulat) *Marynka ??% aa (8) - 11 g - 60' Perle 6% aa - 10 g - 60' *Marynka ??% aa (8) - 6 g - 30' Perle 6% aa - 12 g - 30' ____________________________________________ 28,5 l brzeczki ~12,5-13°Blg (IBU ~23 j.) gęstwa po warce #25: Wyeast XL 2308 Munich Lager, temp. 9-10°C wydajność: ~73% ______________________________________________ Adnotacje: 1) Ani to wiosna - ani to 'marcowe' (bo kwiecień już) 2) Dekokcja nie planowana. Pomyślałem, że ją zrobię po tym jak ustaliła się temperatura 63°C. No i zrobiłem, tyle, że odebrałem jedynie 1/4 zacieru. 3) W czasie wysładzania latałem i odśnieżałem. Wjeżdżając na działkę samochodem, postanowiłem wziąć zaspy 'szturmem'. Przejechałem 10 metrów i musiałem się wykopywać. A w tym czasie wysłodziła się brzeczka do gęstości ~10,5°Blg Warzenie zacząłem od zagęszczania. Zacząłem natleniać schłodzoną brzeczkę, a tu takie kwiatki: Nie żebym marudził, ale.. taki efekt miałem w połowie przelewania do wiadra z gęstwą (już docelowo). Piana sztywna jak by ktoś białko jaja kurzego ubił. Najpewniej piwo poszło/pójdzie na spacer, bo bez piany miało być praktycznie pod dekiel. Wszystkie lagery w tym roku podniosły się w trakcie fermentacji 1,5 - 2 cm i takie plany założyłem także przy tym piwie. Nawet nie mam jak sprawdzić co tam się dzieje. Wiadro stoi w misce. Aaaa: piękny przełom miałem Edytowane 7 Kwietnia 2013 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zacząłem natleniać schłodzoną brzeczkę, a tu takie kwiatki jak dla mnie bezy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Świaderny to ty bitą śmietanę robiłeś? Czy piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 jak dla mnie bezy Świaderny to ty bitą śmietanę robiłeś? Czy piwo Cuda na kiju Panowie! Znając życie to na piwie w kuflu będzie piana jak w pepsi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Cuda na kiju Panowie! gęstwa ma potężną moc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 13 kwietnia 2013 Wola Drzewiecka # Warka 23 Porter Bałtycki Piwo odfermentowało do ~7°Blg poszło do 63 butelek 0,33 l i 7 butelek 0,5 l. Trochę obawiam się o przegazowanie wraz z upływem czasu Smakuje wybornie, mimo tak długiego startu fermentacji. #C1 - Ciemna Dycha - Cienkusz Porterowy Zaglądałem do wiaderka dużo wcześniej i już wtedy widoczne były małe kolonie pleśniowe. W kwietniu poszło w kanał, ale wcześniej zrobiłem zdjęcia pięknym tworom: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 13 kwietnia 2013 Wola Drzewiecka # Warka 25 Jasne, że ciemne Niejasne, że jasne Zmiana nazwy, bo barwa piwa okazała się jak najbardziej właściwa dla marcowego. Odfermentowało do ~3-3,5* Blg Pierwsze moje zakegowane piwo! Reszta trafiła do 21 butelek 0,5 l. Dzisiaj już pite (po tygodniu od zapuszkowania). Wydaje mi się, że goryczka powoli się układa, ale przeciągnięte warzenie sprawiło, że większość chmielu poszło na właśnie wspomnianą goryczkę kosztem chmielenia 'na smak'. # Warka 26 Polskie Zboża przelana na cichą. Odfermentowało do ~1,5 - 2 °Blg Nie podoba mi się to piwo. 'Przed ostatni raz robiłem' jakiekolwiek eksperymenty z kilkoma zbożami w zasypie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Dzisiaj (20 kwietnia 2013) # Warka 27 prawieWiosenne prawieMarcowe przelałem na cichą. Odfermentowało do~3-3,5°Blg Chmiel zamówiony na aledrogo posadzony na działce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 3 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 Zabutelkowano dzisiaj # Warkę 26 Polskie Zboża i # Warkę 27 prawieWiosenne prawieMarcowe Wielozbożowe (może się wyrobi, ale chyba szkoda było butelki brudzić ) Marcowe pycha choć mogłem przesunąć chmielenie w stronę smaku. W tą stronę będę szedł w przyszłym sezonie lagerowym. Oficjalnie zamknięto sezon lagerowy 2012-2013 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Mam pytanie: Podejrzewasz dlaczego zakaziła Ci się #C1 - ciemna dycha? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 4 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Mam pytanie: Podejrzewasz dlaczego zakaziła Ci się #C1 - ciemna dycha? Najprostsze rozwiązanie to brak startu drożdży. W piwnicy było stanowczo za zimno. Drożdże poszły spać, a na powierzchni było sporo tlenu i małe stężenie cukru - idealne warunki dla rozwoju pleśni. Głównie moje zaniedbanie. Porter wyszedł prima sort Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 31 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2013 (edytowane) 29 maja 2013 Wola Drzewiecka # Warka 28 Szał Berserkera próba stylu: AIPA Zasyp: słód Pale Ale 5300 g słód pszeniczny 400 g słód Cara 50 EBC 300 g chmiel Amarillo 10 g suma: 6010 g Zacieranie: 66°C - 60' 78°C - 2' -> filtracja Chmielenie: (*szyszka i granulat) Chinook 11% aa - 10 g - 60' Simcoe 14,2% aa - 10 g - 60' Chinook 11% aa - 10 g - 40' Simcoe 14,2% aa - 10 g - 40' Simcoe 14,2% aa -10 g 20' *Amarillo 10,8% aa -10 g - 20' Citra 12% aa - 10 g - 5' Citra 12% aa - 10 g - 0' ____________________________________________ 25 l brzeczki ~16°Blg (IBU ~66 j.) drożdże: uwodnione US-05, temp. 18-19°C wydajność: ~71% ______________________________________________ Adnotacje: Wymiana butli z gazem Edytowane 31 Maja 2013 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 31 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2013 (edytowane) 31 maja 2013 Wola Drzewiecka # Warka 29 Pszenica 'nur für Deutsche'3) próba stylu: Hefe-Weizen Zasyp: słód pszeniczny 2500 g słód pilzneński 1850 g słód karmelowy 30 EBC 150 g suma: 5000 g Zacieranie: 44°C - 15' 55°C - 25' - - - - - - - - - - - - - - - - dekokcja1) ~1/4 zacieru 63°C - ~10' 72°C- ~5' 100°C ~15' - - - - - - - - - - - - - - - - 63°C - 40' - - - - - - - - - - - - - - - - dekokcja2) ~1/4 zacieru 72°C - ~10' 100°C - ~15' - - - - - - - - - - - - - - - - 72°C - 25' 78°C - 5' -> filtracja Chmielenie: (szyszka) Hallertau Hersbrucker 4,2% aa - 30 g - 60' ____________________________________________ 25 l brzeczki ~12°Blg (IBU ~15 j.) rozkręcona gęstwa od kolegi Staśka Wyeast XL 3068 Weihenstephan Wheat, temp. 18-19°C wydajność: ~72% ______________________________________________ Adnotacje: 1) Na dekokcję wpadłem w momencie podnoszenia temp z 44* na 55°C 2) Jak już zrobiłem jednowarową to czemu nie zrobić dwuwarowej? 3) Z dedykacją dla żywieckiej grupy olsztyńsko-gdańskiej Edytowane 18 Czerwca 2013 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 31 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2013 Powoli w życie wcielam plan instalacji browaru (od tego czasu naniosłem kilka poprawek na schemat). Testy wersji beta przebiegły bardzo pomyślnie Dwie warki uwarzone, czas pracy skrócił się, głównie przez szybkie chłodzenie. Zobaczymy jak piwa wyjdą po fermentacji i butelkowaniu / kegowaniu. Browar na kółkach (można wyjechać z garażu ) w wersji 0.5 Chyba czas zmienić nazwę na 'Garażowy Browar u Świdra' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się