Swiaderny Opublikowano 4 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 24 listopada 2016 Wola Drzewiecka # Warka 68 Słomkowe II próba stylu: Pils Zasyp: słód pilzneński IREKS 4800 g słód pszeniczny 300 g ................suma: 5100 g Zacieranie: 16 l wody, pH 8,0 -> korekcja pH 6,0 63°C - 30' 72°C - 30' ->79°C -> filtracja (33l - 9°Blg) Chmielenie (60'): IUNGA 10% aa 20 g - 60' IUNGA 10% aa 20 g - 25' IUNGA 10% aa 40 g - 0' IUNGA 10% aa 40 g - 70°C (podczas chłodzenia) ______________________________________________ 25 l brzeczki ~12°Blg (IBU ~44 j.) Drożdże: saszetka S-189 Wydajność: 62% Uwagi: - .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 24 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 24 listopada 2016 Wola Drzewiecka# Warka 69 Monachijskiepróba stylu: Monachijskie JasneZasyp:słód monachijski I 3500 gsłód Pale Ale 1500 gsłód karmelowy 150 100 g................suma: 5100 gZacieranie:16 l wody, pH 8,0 -> korekcja pH 6,063°C - 35'72°C - 20'->79°C -> filtracjaChmielenie (60'):ZULA 9% aa 15 g - 60'ZULA 9% aa 30 g - 25'ZULA 9% aa 40 g - 0'______________________________________________26 l brzeczki ~12°Blg (IBU ~37 j.)Drożdże:saszetka w-37/40Wydajność: 65%Uwagi:- .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 24 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 25 listopada 2016 Wola Drzewiecka# Warka 70 Na Wiedeń!próba stylu: Lager WiedeńskiZasyp:słód wiedeński 5000 gsłód monachijski I 500 g................suma: 5500 gZacieranie:pH 8,0 -> korekcja pH 6,063°C - 40'72°C - 20'->79°C -> filtracjaChmielenie (60'):Oktawia 7% aa 25 g - 60'Oktawia 7% aa 40 g - 35'Oktawia 7% aa 40 g - 0'Oktawia 7% aa 15 g - 70°C(podczas chłodzenia)_____________________________________________28 l brzeczki ~12°Blg (IBU ~38 j.)Drożdże:starter Munich LagerWydajność: 64%Uwagi:- .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Na warzenie nadal brak czasu i warunków Może coś w przyszłym tygodniu wyklaruje się? Ale zadymę można robić!Trochę poszalałem z ilością kiełbaski na święta Zrobiłem też trochę wędzonek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 13 kwietnia 2017 Wola Drzewiecka # Warka 71 Rumcajsowe próba stylu: Desitka - lekkie czeskie Zasyp: słód pilzneński 3500 g słód monachijski I 700 g słód karmelowy 30 200 g ................suma: 4400 g Zacieranie: pH 8,0 -> korekcja pH 5,9 63°C - 20' 72°C - 30' ->79°C -> filtracja Chmielenie (60'): Cascade DE 7% aa 20 g - 60' Cascade DE 7% aa 20 g - 25' Cascade DE 7% aa 30 g - 0' Cascade DE 7% aa 15 g - 70°C ______________________________________________ 27 l brzeczki 10,5°Blg (IBU ~27 j.) Drożdże: S-189 - gęstwa z warki 68 Wydajność: 67% Uwagi: - .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 (edytowane) 14 kwietnia 2017 Wola Drzewiecka# Warka 72 Czarnepróba stylu: SchwarzbierZasyp:słód pilzneński 2000 gsłód RED X 2000 gsłód monachijski II 400 gsłód karmelowy 300 250 gsłód czekoladowy 1200 250 gsłód palony 100 g................suma: 5000 gZacieranie:korekcja pH 6,063°C - 40'72°C - 20'-> 79°C -> słody palone -> filtracjaChmielenie (60'):Oktawia 7% aa 20 g - 60'Oktawia 7% aa 40 g - 20'______________________________________________29 l brzeczki 11,7°Blg (IBU ~25 j.)DrożdżeMunich Lager - gęstwa z warki 70Wydajność: 71%Uwagi:-zacieranie 13.04.; chmielenie 14.04. Edytowane 17 Lipca 2017 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 (edytowane) 14 kwiecień 2017 Wola Drzewiecka # Warka 73 Na Wiedeń! próba stylu: Lager Wiedeński Zasyp: słód wiedeński 5000 g słód pilzneński 500 g ................suma: 5500 g Zacieranie: korekcja pH 6,0 63°C - 40' 72°C - 20' ->79°C -> filtracja Chmielenie (60'): ZULA 9% aa 15 g - 60' ZULA 9% aa 10 g - 20' Galena 12% aa 35 g - 20' _____________________________________________ 26 l brzeczki ~13,5°Blg (IBU ~36 j.) Drożdże: Pilsner Urquell - starter 1,5 litra Wydajność: 67% Uwagi: - prawdopodobnie doleję 3 litry wody - styl piwa, który zagościł na stałe - lubię słód wiedeński Edytowane 16 Kwietnia 2017 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 (edytowane) 14 kwiecień 2017 Wola Drzewiecka # Warka 74 Tradycja i Nowoczesność próba stylu: Marcowe w Ameryce Zasyp: słód Pale Ale 3400 g słód monachijski I 1100 g słód monachijski II 500 g słód karmelowy 30 100 g słód bursztynowy 100 g +chmiel GALENA 10 g ................suma: 5200 g Zacieranie: korekcja pH 6,0 63°C - 35' ~~~~~~~~~~ dekokcja: 1/4 zacieru 72°C - 20' 100°C - 15' ~~~~~~~~~~ 72°C - 25' ->79°C -> filtracja Chmielenie (60'): Magnum 11% aa 10 g - 60' Amarillo 8% aa 25 g - 20' Amarillo 8% aa 25 g - 20' Citra 13% aa 20 g - 0' _____________________________________________ 26 l brzeczki ~13°Blg (IBU ~30 j.) Drożdże: Munich Lager + S-189 (blend) - gęstwy z warek 68 i 70 Wydajność: 68% Uwagi: - 'tradycja' - zastosowana dekokcja 'nowoczesność'- amerykańskie chmielenie - zrobiłem 'blend', bo stwierdziłem, że będzie mało jednej gęstwy - ciekawe jaki będzie efekt Edytowane 16 Kwietnia 2017 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 15 kwiecień 2017 Wola Drzewiecka # Warka 75 Pan Puławski próba stylu: Monachijskie Zasyp: słód monachijski I 2500 g słód Pale Ale 1000 g słód monachijski II 1000 g słód pszeniczny 750 g słód bursztynowy 150 g słód BISCUIT 100 g ................suma: 5500 g Zacieranie: korekcja pH 6,0 63°C - 30' 72°C - 30' ->79°C -> filtracja Chmielenie (60'): Sybilla 6% aa 15 g - 60' Sybilla 6% aa 10 g - 20' Oktawia 7% aa 5 g - 20' Puławski 4,5% aa 10 g - 20' Puławski 4,5% aa 40 g - 0' _____________________________________________ 28 l brzeczki ~12,5°Blg (IBU ~20 j.) Drożdże: Octoberfest Lager Blend - starter 1,5 litra Wydajność: 66% Uwagi: -.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Warzenie kilku piw w 2-3 dni wchodzi mi w krew.. Plusy: - jednorazowe przygotowanie browaru, - jednorazowe sprzątanie po pracy, - oszczędność czasu i energii na procesy grzewcze Minusy: - 3 dni wyjęte z życia (chociaż jeszcze kiedyś ogarnę warzenie 4 piw jednego dnia ), - kręgosłup swoje dzwignął.. Podsumowując, jestem zadowolony z tego systemu piwowarzenia - w sumie to lepszego wyjścia nie mam (ostatnie warzenie w listopadzie ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Właśnie miałem pisać ze pracowite 3 dni miałeś. Ja najwięcej 2 piwa w jeden dzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Właśnie miałem pisać ze pracowite 3 dni miałeś. Ja najwięcej 2 piwa w jeden dzień.Jak się nie ma, co się lubi, to się lubi, co się ma.. Nie mam czasu, ale mam silne samozaparcie (i puste butelki ). Akurat przed świętami wypadła mi nocna zmiana w pracy i poskładało się, że nie pracowaliśmy z piątku na sobotę. Postanowiłem to wykorzystać.. W piątek rano po pracy przymknąłem oko na pół godziny, a później w wir piwowarstwa. Skończyłem o 19, a o 21 jak się przewróciłem to tam usnąłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Nic dziwnego. Pogoda jeszcze się nad Toba zlitowała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Cztery warki w ciągu dnia są w zasięgu, ale.. brakuje mi kilku usprawnień. 1. Kosz do chmielenia. Praca hopstoppera nie zadowala mnie do końca. Przy pompie i dużym zasypie chmielu następowało przytkanie filtra i d**a zbita. Teraz zastosowałem dodatkowo woreczki, ale to upierdliwe jest niestety. 2. Deszczownica i oddzielny palnik do grzania wody. Odpada mi ciągłe dźwiganie 'góra-dół-góra-dół' kega 30 l z wodą do wysładzania, bo palnik dzielony jest z zacierem. Ponad 30 kg czuć, po dniu piwowarzenia, w kręgosłupie. Dzięki temu, że będę miał osobny palnik, będę mógł 'utylizować' resztę gazu z butli.. Teraz jak podłączam dwa palniki to ostatni kilogram gazu 'wychodzi' jak krew z nosa i grzanie jest mało wydajne.. Deszczownica? - 'samo się wysładza' 3. 2-3 beczki plastikowe 200 litrów do odzysku wody z chłodzenia - mam pordzewiałe metalowe i wody do zacierania z nich nie zawrócę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Nic dziwnego. Pogoda jeszcze się nad Toba zlitowała.Oj tak! W piwnicy 7°C W planie jeszcze warzenie w maju (2 tydzień?) i trzeba sezon zamykać! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2017 (edytowane) Przed tym warzeniem przebudowałem odrobinę zestaw chłodzący. Zamiast wcześniejszej rurki kwasowej zastosowałem rurę pex zwiniętą w 'eSkę'. To spowodowało uszczelnienie układu - rura pex jest bardziej 'przyjazna' w połączeniach ze śrubunkami - śrubunki z uszczelką teflonową płaską teraz nie ciekną. Mycie wymiennika teraz to 'bajka' Dodatkowo udrażniam wymiennik na bieżąco - chwilę przed chłodzeniem brzeczki. W sumie to takie były założenia zastosowania 'obiegu wstecznego'. Wreszcie jestem zadowolony W browarze pojawiły się dwa mieszadełka. 'Bujałem się' z montażem od listopada Mogę mieszać dwa szczepy jednocześnie! - Żarty się skończyły! Ciekawe czy kiedyś przyjdzie taki moment, że powiem w temacie hobby, że jestem już spełniony? Edytowane 17 Kwietnia 2017 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Ciekawe czy kiedyś przyjdzie taki moment, że powiem w temacie hobby, że jestem już spełniony? Nie wydaje mi się, przynajmniej na podstawie własnego doświadczenia... Ile razy było jeszcze tylko kupię "to" i zestaw kompletny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 24 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2017 Nie wiesz jak spędzić popołudnie? Zamów kapsle na allegro 5 kolorów x 300 sztuk!To co dostałem w paczce: Brawo chłopaki! Po to zamawiam na 5 różnych aukcjach żeby dostać worek do segregacji Po uporaniu się wyglądało tak (w sumie tego oczekiwałem): Ja wiem, że ładowanie łopatą oszczędza czas, ale zaskoczyli mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 24 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2017 Po miesiącu znowu podszedłem do kosza do chmielenia.. Całość materiałów wyszperana na złomie - koszt najpewniej nie przekroczył 30 - 40 zł Wyszło nawet przyzwoicie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 24 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2017 podoba mi się, muszę wykombimować coś podobnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 13 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 (edytowane) 26 maj 2017 Wola Drzewiecka # Warka 76 Żytnie orzeźwienie próba stylu: Żytnie lekkie Zasyp: słód RED X 2700 g słód żytni 1400 g słód pszeniczny 1100 g słód pilzneński 500 g ................suma: 5700 g Zacieranie: korekcja pH 5,8 dodatek Cascade ok. 30 g 72°C - 45' ->79°C -> filtracja Chmielenie (60'): Cascade 5,5% aa 25 g - 20' Cascade 5,5% aa 25 g - 10' Cascade 5,5% aa 50 g - 70°C Mosaic 12% aa 50 g - 70°C _____________________________________________ 46 l brzeczki ~7,5°Blg (IBU ~15 j.) Drożdże ?? Wydajność: 62% Uwagi: - w planie chmielenie na zimno w dwóch wersjach - zeszło się.. no bo kto pomyślał, że żeby dwa razy więcej piwa uzyskać to będzie trzeba wysładzać brzeczkę dwa razy dłużej, a później jeszcze dwa razy dłużej podgrzewać.. i dwa razy dłużej chłodzić Edytowane 13 Czerwca 2017 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 14 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2017 (edytowane) 26 maj 2017 Wola Drzewiecka# Warka 77 NO-TO-JASNE!próba stylu: Jasny lagerZasyp:słód MILD 5000 g................suma: 5000 gZacieranie:korekcja pH 5,8dodatek ZULA ok. 25 g73°C - 30'72°C - 30'->79°C -> filtracjaChmielenie (60'):Galena 12% aa 20 g - 25'Nugget 15% aa 20 g - 25'Galena 12% aa 30 g - 0'Nugget 15% aa 20 g - 0'_____________________________________________27 l brzeczki ~11,3°Blg (IBU ~40 j.)Drożdże??Wydajność: 64%Uwagi:- Edytowane 18 Sierpnia 2017 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 21 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2017 26 maj 2017 Wola Drzewiecka # Warka 78 Zwykłe piwo próba stylu: Jasny lager Zasyp: słód pilzneński 5900 g słód pszeniczny 2000 g słód RED X 700 g słód karmelowy 150 200 g ................suma: 8800 g Zacieranie: korekcja pH 5,8 63°C - 30' 72°C - 40' ->79°C -> filtracja Chmielenie (60'): Oktawia 7% aa 30 g - 60' Oktawia 7% aa 70 g - 35' Żatecki 4% aa 20 g - 0' Tradition 5% aa 45 g - 0' _____________________________________________ 44 l brzeczki 11,5°Blg (IBU ~31 j.) Drożdże ?? Wydajność: 60% Uwagi: - w planie chmielenie na zimno w dwóch wersjach - dwa razy więcej roboty, ale dwa razy więcej piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 21 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2017 Chodzi mi jeszcze po głowie jedno warzenie w tym sezonie.. Trzy warki po 25 litrów. Trzy pszenice.. W trzech wersjach: 1. niemiecki weizen, 2. belgijski witbier i 3. amerykańska.. Tylko kiedy? Coraz cieplej -> trochę boję się o infekcje. W piwnicy 13-14°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 3 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2017 (edytowane) 30 czerwca 2017 Wola Drzewiecka # Warka 79 Cienka pszenica próba stylu: Hefe - weizen Zasyp: słód pszeniczny 2500 g słód pilzneński 2200 g słód monachijski I 300 g ................suma: 5000 g Zacieranie: pH 8,0 -> korekcja pH 5,9 63°C - 35' 72°C - 30' ->79°C -> filtracja Chmielenie (60'): Cascade DE 5,5% aa 25 g - 60' Zula 8% aa 25 g - 20' ______________________________________________ 28 l brzeczki 10°Blg (IBU ~25 j.) Drożdże: Ssuche WB-06 Wydajność: 58% Uwagi: - Słaba wydajność - 'cienka' - miało być 12 jest 10.. Edytowane 3 Lipca 2017 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się