majek Opublikowano 15 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 Witam serdecznie!!! Chciałbym zacząć przygodę z zacieraniem, zestawy od Browamator na początek :-). Posiadam garnek 27 l i nie wiem czy nie będzie on trochę za mały :-/. Prosiłbym Szanownych Forumowiczów o rozwianie moich wątpliwości ;-) Dziękuje!!! ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 15 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 Będzie dobry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 15 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 Witam serdecznie!!!Chciałbym zacząć przygodę z zacieraniem, zestawy od Browamator na początek :-). Posiadam garnek 27 l i nie wiem czy nie będzie on trochę za mały :-/. Prosiłbym Szanownych Forumowiczów o rozwianie moich wątpliwości ;-) Dziękuje!!! ;-) Zestawy browamatora są zwykle na 20 l, a w szczytowym dla objętości punkcie warzenie będziesz miał ze 22-24 l - czyli garnek jest idealny Choć ja daje radę na 20 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
natrix Opublikowano 15 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 Jak pisali przedmówcy, będzie dobrze :) Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majek Opublikowano 20 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 Dziękuje wszystkim ;-) W piątek był mój wielki dzień pierwsze zacieranie ;-) 11 godzin ale warto było!!!!! robiłem Altbier po wszystkim wyszło mi 20 litrów brzeczki 14 blg Najwięcej problemu miałem z wysładzaniem młóta :-/ za szybko chciałem to ogarnąć, i mam teraz trochę osadu na dnie fermentatora :-/ Następnym razem będzie lepiej :-) !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 20 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 Dziękuje wszystkim ;-)W piątek był mój wielki dzień pierwsze zacieranie ;-) 11 godzin ale warto było!!!!! robiłem Altbier po wszystkim wyszło mi 20 litrów brzeczki 14 blg Najwięcej problemu miałem z wysładzaniem młóta :-/ za szybko chciałem to ogarnąć, i mam teraz trochę osadu na dnie fermentatora :-/ Następnym razem będzie lepiej :-) !!! Może to nie osad, tylko drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majek Opublikowano 20 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 Na pewno nie :-) przed zadaniem drożdży wlałem trochę brzeczki w menzurkę. Niestety areometr był w garażu a o 3 rano nie za bardzo mi się chciało po niego iść :-). Następnego dnia jak wstałem zauważyłem że w menzurce z brzeczką jest osad :-) Zawartość cukru zmierzyłem dopiero o 15-tej :-). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 20 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 Na pewno nie :-) przed zadaniem drożdży wlałem trochę brzeczki w menzurkę. Niestety areometr był w garażu a o 3 rano nie za bardzo mi się chciało po niego iść :-). Następnego dnia jak wstałem zauważyłem że w menzurce z brzeczką jest osad :-) Zawartość cukru zmierzyłem dopiero o 15-tej :-). Być może przyczyną jest słaby przełom , lub w ogóle jego brak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 20 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 Na pewno nie :-) przed zadaniem drożdży wlałem trochę brzeczki w menzurkę. Niestety areometr był w garażu a o 3 rano nie za bardzo mi się chciało po niego iść :-). Następnego dnia jak wstałem zauważyłem że w menzurce z brzeczką jest osad :-) Zawartość cukru zmierzyłem dopiero o 15-tej :-). Ja przy swojej pierwszej warce przypominałem sobie o tym jak już ładnie fermentowała, czyli "trochę" po czasie. Nie ma co się przejmować. Piwko pewnie wyjdzie najlepsze jakie w życiu piłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 20 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 Dziękuje wszystkim ;-)Najwięcej problemu miałem z wysładzaniem młóta :-/ za szybko chciałem to ogarnąć, i mam teraz trochę osadu na dnie fermentatora :-/ Nie martw się, u mnie też zawsze trochę osadu trafi na burzliwą. Raz, że człowiek chce zlać do ostatniej kropli , dwa, że nie zawsze jest wyraźny przełom z dużymi "kluskami" i pomimo whirpool'a i odczekania z 20 min przed dekantacją, w brzecce sporo jeszcze pływa drobnych osadów. Piwa jak na razie wychodzą bardzo dobre w subiektywnej ocenie, a po przelaniu na cichą błotko pozostawisz i tak na dnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majek Opublikowano 21 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 Dziękuje za słowa otuchy :-) PS już mnie korci żeby w weekend jakieś piwko zrobić :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się