seler Opublikowano 17 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 Cała warka czerwonego ale mi zapleśniała Nie wiem co może być przyczyną, co więcej piwo bardzo powoli fermentowało po tygodniu burzliwej i tygodniu cichej z niecałych 11BLG zeszło na 3,5BLG (Danstar Windsor) i wtedy jeszcze nie było pleśni, więc zostawiłem jeszcze na tydzień, dzisiaj zabieram się do butelkowania a tam korzuch pleśni. Po raz pierwszy mi piwo zapleśniało, co może być przyczyną? Kwasy już łapałem, ale pleśń... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 17 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 Cała warka czerwonego ale mi zapleśniała Nie wiem co może być przyczyną, co więcej piwo bardzo powoli fermentowało po tygodniu burzliwej i tygodniu cichej z niecałych 11BLG zeszło na 3,5BLG (Danstar Windsor) i wtedy jeszcze nie było pleśni, więc zostawiłem jeszcze na tydzień, dzisiaj zabieram się do butelkowania a tam korzuch pleśni. Po raz pierwszy mi piwo zapleśniało, co może być przyczyną? Kwasy już łapałem, ale pleśń... Jak na ogórach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 17 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 17 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 Słabe mycie. Swoją drogą to mistrzostwo. :beer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 17 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 tydzień temu nie było nawet śladu pleśni i piwo pachniało/smakowało pięknie. Podejżewam że przesuwając fermentator, brzeczka się zakołysała i obmyła brzegi fermentatora gdzie się jakieś ścierwo osadziło. Fermentatory zawsze intensywnie odkażam oxi i nigdy do tej pory takie jajo się nie zrobiło... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 17 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 jesteś pewien że to pleśń? możesz wrzucić fotkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 17 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 A w jakim pomieszczeniu fermentujesz? Może czas przeprowadzić dezynfekcję pomieszczenia i wybić źródło zakażenia? PS. Masz zdjęcie tej pleśni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 18 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 Poszło wczoraj od razu do kibla, pleśń taka gruba zielona jak na ogórach kiszonych. Co ciekawe obok stała pszeniczka i tej nic nie było... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się