zibi Opublikowano 19 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 Dostałem dzisiaj pętko kiełbasy domowej roboty od znajomego i postanowiłem przyrządzić coś na kolację,oczywiście do piwa A jak kiełbasa to najlepiej przypasowało mi pszeniczne A oto co przyrządziłem: Skład: 30 dkg pieczarek 2 cebule 1 jabłko 1 pęto kiełbasy domowej roboty 1 łyżeczka rozmarynu pół butelki pszenicznego piwa sól morska pieprz oliwa z oliwek 1 pomidor Ciążka robota: Na rozgrzaną patelnie wlewam trzy łyżki oliwy,jednocześnie wrzucam pieczarki(pokrojone w połówki) i rozmaryn.Dodaje cebule pokrojoną w piórka i podgrzewam na wolnym ogniu do zeszklenia cebulki.Dodaje kiełbasę pokrojoną w skośne medaliony,jabłko pokrojone w ósemki i podgrzewam delikatnie do wytopienia tłuszczu z kiełbaski.Podnoszę temperaturę na ogniu i dolewam piwa,redukuje(czyli odparowuje wywar) do uzyskania sosu,Sól i pieprz do smaku.To wszystko wykładam na talerz,jako dodatek pomidor pokrojony w ćwiartki. Oczywiście Szklanka Pszenicznego SMACZNEGO !!! Fotki dodam jak znajdę przewód do aparatu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 19 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 Dostałem dzisiaj pętko kiełbasy domowej roboty od znajomego i postanowiłem przyrządzić coś na kolację,oczywiście do piwa A jak kiełbasa to najlepiej przypasowało mi pszeniczne A oto co przyrządziłem: Skład: 30 dkg pieczarek 2 cebule 1 jabłko 1 pęto kiełbasy domowej roboty 1 łyżeczka rozmarynu pół butelki pszenicznego piwa sól morska pieprz oliwa z oliwek 1 pomidor Ciążka robota: Na rozgrzaną patelnie wlewam trzy łyżki oliwy,jednocześnie wrzucam pieczarki(pokrojone w połówki) i rozmaryn.Dodaje cebule pokrojoną w piórka i podgrzewam na wolnym ogniu do zeszklenia cebulki.Dodaje kiełbasę pokrojoną w skośne medaliony,jabłko pokrojone w ósemki i podgrzewam delikatnie do wytopienia tłuszczu z kiełbaski.Podnoszę temperaturę na ogniu i dolewam piwa,redukuje(czyli odparowuje wywar) do uzyskania sosu,Sól i pieprz do smaku.To wszystko wykładam na talerz,jako dodatek pomidor pokrojony w ćwiartki. Oczywiście Szklanka Pszenicznego SMACZNEGO !!! Fotki dodam jak znajdę przewód do aparatu Już lepiej tych fotek nie zapodawaj, bo nam wszystkim języki do du... uciekną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 19 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 Spoko przewodu nie znalazłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
William Bonney Opublikowano 20 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 Oj, swojskiej kiełbaski trochę szkoda do smażenia na patelni, jak jak mam okazję taką posiadać, zawsze konsumuję bez dodatków, po kawałeczku do najlepszego domowego piwa. Ale przepis wykorzystam, tylko z kiełbasopodobnym wyrobem ze sklepu, Pozdrawaim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 20 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 Oj, swojskiej kiełbaski trochę szkoda do smażenia na patelni, jak jak mam okazję taką posiadać, zawsze konsumuję bez dodatków, po kawałeczku do najlepszego domowego piwa.Ale przepis wykorzystam, tylko z kiełbasopodobnym wyrobem ze sklepu, Pozdrawaim I tu się mylisz. Szkoda nie szkoda, ale jest ten prawdziwy smak. Ze sklepowej kiełbasy tego nie uzyskasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pastaga Opublikowano 20 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 Oj' date=' swojskiej kiełbaski trochę szkoda do smażenia na patelni, jak jak mam okazję taką posiadać, zawsze konsumuję bez dodatków, po kawałeczku do najlepszego domowego piwa.Ale przepis wykorzystam, tylko z kiełbasopodobnym wyrobem ze sklepu, Pozdrawaim[/quote'] I tu się mylisz. Szkoda nie szkoda, ale jest ten prawdziwy smak. Ze sklepowej kiełbasy tego nie uzyskasz. Kiedyś powiedziałem teściowi, że "może szkoda tej kiełbasy do smażenia" to usłyszałem, że "szkoda to jest jak krowa do studni nasra, a kiełbasa jak jest dobra to trzeba jeść". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 26 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2011 Kartofelsalat albo jak ją nazywa rodzina ziemniory z kiełbasą wygląda tak: Porcja na 4 paszcze Słkad: 8 średnich ziemniaków (ugotowane w mundurkach) 4 Surowe białe kiełbaski(wcześniej sparzone i najlepiej domowej roboty) 1 duża cebula czerwona lub dwie małe 1 pęczek pietruszki 4 łyżki octu winnego białego 8 łyżek oliwy z oliwek lub olej z pierwszego tłoczenia 1 łyżka musztardy może być sarepska Sól i pieprz do smaku Ciężka robota: Do dużej miski (sałatkowej) wlewamy ocet następnie sól i pieprz mieszamy,dodajemy musztardę mieszamy. Małym ciurkiem wlewamy oliwę lub olej ciągle mieszając do uzyskania sosu lub jak kto woli majonezu.Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i cebulę pokrojoną w piórka.Ostawiamy.W tym czasie kroimy kiełbasę w talarki i ziemniaki w ćwiartki.Dodajemy do wcześniej zrobionego sosu i mieszamy żeby sos połączył się z kiełbasą i ziemniakami.Odstawiamy na 2h do wymieszania smaków. Ja proponuje do tego Jasny lager. SMACZNEGO !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 26 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2011 Elo I jemy to z tą surową białą kiełbasa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 26 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2011 Potrawy z piwem warto wypróbować. http://forum.dziennikwschodni.pl/przyslij-przepis-na-potrawy-z-piwem-wygraj-piec-zestawow-extra-gadzetow-t37460/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomuś Opublikowano 26 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2011 Elo I jemy to z tą surową białą kiełbasa? w przepisie jest wcześniej sparzona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 26 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2011 Elo I jemy to z tą surową białą kiełbasa? w przepisie jest wcześniej sparzona W przepisie jest napisane: 4 Surowe białe kiełbaski(wcześniej sparzone i najlepiej domowej roboty) Idź do sklepu mięsnego i kup biała kiełbasę parzoną i zastanów się czy woziłbyś ją do ust bez gotowania w domu. Przepis ma być precyzyjny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 27 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Elo I jemy to z tą surową białą kiełbasa? w przepisie jest wcześniej sparzona W przepisie jest napisane: 4 Surowe białe kiełbaski(wcześniej sparzone i najlepiej domowej roboty) Idź do sklepu mięsnego i kup biała kiełbasę parzoną i zastanów się czy woziłbyś ją do ust bez gotowania w domu. Przepis ma być precyzyjny. Nigdy nie gotuje żadnej kiełbasy tylko parze max 90°C tak mnie uczył wujek z zamiłowania wędliniarz.Wyjątek stanowił przepis na Szynkę Gotowaną. http://www.piwo.org/forum/p26902-04-10-2009-11-16-53.html#p26902. Woda z tego gotowania była używana do barszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Cześć Więc pytam Cię: czy parzona w 90°C biała kiełbasa jest surowa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 27 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Cześć Więc pytam Cię: czy parzona w 90°C biała kiełbasa jest surowa? No nie,ale wydaję mi się że przepis jest czytelny Bielok ja robię kiełbasę surową według przepisu Pedra,a do tego przepisu na kartofelsalat parzę,kiedyś kupowałem surową i parzyłem. Nie kupowałem parzonej bo w parzonej nie stwierdzisz czy jest świeża. Czy już dostatecznie ci wytłumaczyłem czy dalej będziesz drążył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się