Afghan Posted November 19, 2011 Share Posted November 19, 2011 Jaka łyżka lepsza drewniana czy plastikowa? Jejski na pisał, że to obojętne, a mi się jakoś wydaję, że drewnianą łatwiej przenieść infekcję. Jak to jest? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted November 19, 2011 Share Posted November 19, 2011 A piwo podczas fermetnacji chcesz drewniana lyzka mieszac? To w takim razie najlepiej ze stali nierdzewnej. A jesli tylko podczas zacierania to nie ma znaczenia. Slod jest oblepiony takimi ilosciami roznych zyjatek ze te kilka z lyzki na pewno nie maja co marzyc o podboju brzeczki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Porter Posted November 19, 2011 Share Posted November 19, 2011 W drewnie siedzą korniki, a nie do końca wiadomo, co te zarazy mogą przenosić Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepek84 Posted November 19, 2011 Share Posted November 19, 2011 Odkąd używam drewnianej podczas zacierania zdecydowanie łatwiej mi jest utrzymać temperaturę. Oczywiście nie ze względu na to , że jest drewniana tylko ze względu na rozmiar. Jej .. hm.. jak to się nazywa ?... "Główna Część Mieszająca" ma z 10 cm szerokości i z 15 wysokości , a trzonek z pół metra. Machniesz dwa razy i temperatury wyrównane. Ale Używam jej tylko podczas zacierania. W każdym innym plastikowa , ze względu na dezynfekcję. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sojer Posted November 19, 2011 Share Posted November 19, 2011 (edited) Wieki temu na jakimś forum żeglarskim mignęła mi dyskusja, by nie powiedzieć spór, o wyższość drewnianej deski do krojenia nad plastikową. Jednym z argumentów było to, że w drewnianej są drzazgi, na których giną bakterie Drewniana jak dla mnie jest sztywniejsza: Edited November 19, 2011 by Tomek-Pasieka Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepek84 Posted November 19, 2011 Share Posted November 19, 2011 Wieki temu na jakimś forum żeglarskim mignęła mi dyskusja, by nie powiedzieć spór, o wyższość drewnianej deski do krojenia nad plastikową.Jednym z argumentów było to, że w drewnianej są drzazgi, na których giną bakterie Rewelacja Swoją drogą , deski do krojenia w kuchni są największym siedliskiem bakterii oprócz zlewów , sedesów i klamek w toaletach. Regularne wyparzanie i wymiana na nowe to podstawa. Sorki za offtop. Ale w zasadzie tyczy się to też sprzętu piwowarskiego. Z biegiem czasu w rurkach , łyżkach kranikach gromadzi się zapewne sporo syfu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
josefik Posted November 19, 2011 Share Posted November 19, 2011 Ja tam w kuchni sedesu nie mam, a i do zlewozmywaka staram się też nie narobić Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted November 19, 2011 Share Posted November 19, 2011 bo deska musi być ze specjalnego drewna, jak wy się nie znacie. Najlepiej z takiego które rośnie 3 kontynenty stąd i za deskę zapłacimy 399*. Kiedyś z Bogutynia dostaliśmy reklamówkę właśnie takich desek. Swoją drogą olejek z drzewa sandałowca zabija bakterie, grzyby i wirusy więc może coś tym jest. * + vat Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadzik Posted November 20, 2011 Share Posted November 20, 2011 Używam drewnianej i nawet nie myślałem o bakteriach. Zresztą w ogóle o nich nie myślę do końca chmielenia. A co do tych dedykowanych piwowarstwu mieszadełek plastikowych to przy zasypie 10kg na portera łopatka utknęła gdzieś pośrodku garnka a ja merdam samą rączką i myślę czemu się nie chce wymieszać Zbyt miękkie do gęstych zacierów nie mówiąc o większych warkach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lukas Posted November 24, 2011 Share Posted November 24, 2011 Co do łychy, to używam drewnianej do mieszania zacieru. Mam też nierdzewną, której używam do mieszania brzeczki, gdy dodaję np. roztwór cukru do refermentacji. Zawsze to mniejsze ryzyko zakażenia. Chociaż ta łycha ma taką raczkę z zakamarkami gdzie mogą czaić się bakterie.... Dlatego staram się nie zanurzać jej głęboko Link to comment Share on other sites More sharing options...
polter Posted November 24, 2011 Share Posted November 24, 2011 Kiedyś oglądałem ciekawy program na kanale Discovery, gdzie wykazano że dużo lepiej żyje się bakteriom w porach na desce plastikowej niż na drewnianej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Havran Posted November 24, 2011 Share Posted November 24, 2011 (edited) Jaka łyżka lepsza drewniana czy plastikowa? Jejski na pisał, że to obojętne, a mi się jakoś wydaję, że drewnianą łatwiej przenieść infekcję. Jak to jest? Rozejrzyj się dobrze w którymś większym TOPAZ-ie. Ja, jakiś czas temu, kupiłem tam fajną i wystarczająco dużą łyżkę drewnianą za 2,90zł i jest OK. Edited November 24, 2011 by Havran Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts