Lukas Opublikowano 20 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 (edytowane) No i stało się Otworzyłem butelkę pierwszego uwarzonego przez siebie pszeniczniaka. Trochę może za szybko, gdyż w butelce piwko zdążyło pobyć ok 10 dni, ciekawość smaku jednak zwyciężyła. Jakie wrażenia? Przede wszystkim piwo nie jest schrzanione przez chmiel jak sie spodziewałem. Co niektórzy pewnie pamiętają że dałem marynki zamiast lubelskiego. Na szczęście tylko 28g. Nie jestem za bardzo biegły w opisywaniu smaków (chylę czoła przed tymi którzy to potrafią, a jak czytam recenzje Kopyra to normalnie jestem pozamiatany... szacun!) jednak przyznać trzeba, że smak pszenicy jest konkretny i piwo jest nie do pomylenia z innym. Brakuje mi wyraźnych bananów. To pewnie wina temperatury fermentacji - ok 21-22°C . Następnym razem ustawię 18°C . Kolorek jak na fotce poniżej. Mocna trwała piana. Voltaż jak najbardziej ok. Po trzech butelkach juz nieźle daje znać o sobie. Można też wyczuć w pewnym momencie wyraźny smak alkoholu (wytrawność?) Goryczka również wyczuwalna wyraźniej niz np w paulanerze i pochodnych, ale to wina chmielu jak juz wspomniałem. Mam też wrażenie, że brakuje temu piwu letniej lekkości, jest raczej treściwe i jakby "ciężkie". Pzdr Lukasz Edytowane 20 Listopada 2011 przez Lukas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 No i stało się Otworzyłem butelkę pierwszego uważonego przez siebie pszeniczniaka. Trochę może za szybko, gdyż w butelce piwko zdążyło pobyć ok 10 dni 10 dniowy pszeniczniak to już wygrywa konkursy Warzyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 20 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 Już się poprawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 27 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Czym spowodowany jest lekko kwaskowy posmak piw pszenicznych i co ma wpływ na jego intensywność? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Infekcją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Infekcją hahaha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 28 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 Bardzo przyjemna etykietka, w jakim programie robisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 28 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 Dzięki. Trochę jeszcze niedopracowana ale już jakiś zarys jest. Korzystałem z Coopers'owskiego "label makera" i Paint'a. http://www.coopers.com.au/#/the-order/the-brewers-guild/label-maker Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się